Wysłany: 2012-06-04 20:47
[quote:58339d321c="Morgaine1976"][quote:58339d321c="AssaLIN"]Historyk - Elizabeth Kostova.Wciąga, już jedno winko zeszło przy niej [/quote:58339d321c]
Też mam ochotę to przeczytać tyle ,że nie mogę wypożyczyć bo cały czas niedostępna.Sciąganie z neta nie wchodzi w grę bo nie lubię czytać "Z monitora"a drukarki nie mam
Obecnie "Katedra w Barcelonie"Falconesa.W klimacie przypomina "Filary Ziemi'[/quote:58339d321c]
masz rację, najlepsze są książki w swojej starodawnej wersji.
Nie musicie mi dziękować. Wystarczy, że będziecie wielbić mnie na klęczkach.
Wysłany: 2012-06-05 16:54
Virginia Woolf "Podróż w świat".
Trochę się obawiałam, jako że jest to pierwsza powieść, jaką Woolf opublikowała i zazwyczaj spotykałam się z opiniami, że jest to najsłabsza rzecz w dorobku autorki. Tymczasem, po 100 stronach lektury, jestem zachwycona. Na razie.
Wysłany: 2012-06-05 17:13
[quote:c8e8336227="amy"]Virginia Woolf "Podróż w świat".
Trochę się obawiałam, jako że jest to pierwsza powieść, jaką Woolf opublikowała i zazwyczaj spotykałam się z opiniami, że jest to najsłabsza rzecz w dorobku autorki. Tymczasem, po 100 stronach lektury, jestem zachwycona. Na razie.[/quote:c8e8336227]
Opinie opiniami. Z książkami jest jak z muzyką - jednemu coś się podoba, drugiemu nie. Każdy ma inne potrzeby i moim zdaniem nie należy w 100% kierować się recenzjami, bo czasami można zwyczajnie zatracić ciekawą płytę, czy właśnie powieść.
Aktualnie kończę czytać "Pokutę" Olle Lonnaeusa. Jak na książkę kupioną za 5zł jest super. Taki łatwy w odbiorze szwedzki kryminał.
Dzisiaj wypożyczyłem sobie "Krąg doskonały" autorstwa Seana Stewarta. Mam nadzieję, że będzie chociaż dostatecznie psychiczny
Noc jest ciemna i pełna strachów.
Wysłany: 2012-06-07 10:47
"Burton i Swinburne w Dziwnej Sprawie Skaczącego Jacka" Marka Hoddera
Tutaj powiedzenie, żeby nie oceniać książki po okładce dostaje po łbie. Wydanie książki wraz z okładką i wstawkami w środku dodaje niesamowitego klimatu treści. Warto.
It's good to be bad.
Wysłany: 2012-06-07 11:19
Stephen King "Worek kości"
"Dobry uczynek rzuć w fale rzeki i nie chwal się nim"-przysłowie japońskie.
Wysłany: 2012-06-07 11:46
Stanisław Lem - "Solaris". Wciąga - wczoraj przeczytałem chyba z 90 %.
Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!
Wysłany: 2012-06-07 12:06
Łał... ktoś jeszcze czyta Lema? Myślałem, że tylko my jesteśmy wyjątkiem...
It's good to be bad.
Wysłany: 2012-06-13 19:01
[quote:d75ffcf40f="Heos_Byd"]Łał... ktoś jeszcze czyta Lema?[/quote:d75ffcf40f]
[color=violet:d75ffcf40f]YES[/color:d75ffcf40f]
●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬๑۩۞۩๑▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬● ...................ǝızpǝzsʍ..ǝıɔ..ızpɐʍoɹdɐz..ɐıuzɐɹqoʎʍ.................... ...........q..nʇʞund..op..ɐ..nʇʞund..z..ǝıɔ ızpɐʍoɹdɐz..ɐʞıboן........... ●▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬◢◤●◥◣▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬●
Wysłany: 2012-06-13 23:30
Michael Ondaatje "Angielski pacjent".
Ta książka jest tak pięknie napisana, że aż dech zapiera. Jestem bardzo ciekawa ekranizacji.
Wysłany: 2012-06-16 10:12
Conor Kostick - "EPIC".
Przeczytałem wczoraj pierwsze 111 stron i mogę śmiało stwierdzić, że z czymś takim spotkałem się po raz pierwszy. Ogólnie nie czytam fantasy, ale to jest coś zupełnie nowego - "cyber fiction". Czytając EPICa chwilami mam wrażenie, że jestem członkiem tego nowego świata. Mało kiedy poprzez czytanie można przenieść się do świata wirtualnego.
Dużo bardziej wolę horrory i kryminały, ale jestem zachwycony wyobraźnią autora i pierwszy tom "Kronik Awatarów" pewnie nie będzie ostatnim czytanym przeze mnie.
Wysłany: 2012-06-16 13:48
[quote:08d1fe5dd0="Szmytu"]Conor Kostick - "EPIC".
Przeczytałem wczoraj pierwsze 111 stron i mogę śmiało stwierdzić, że z czymś takim spotkałem się po raz pierwszy. Ogólnie nie czytam fantasy, ale to jest coś zupełnie nowego - "cyber fiction". Czytając EPICa chwilami mam wrażenie, że jestem członkiem tego nowego świata. Mało kiedy poprzez czytanie można przenieść się do świata wirtualnego.
Dużo bardziej wolę horrory i kryminały, ale jestem zachwycony wyobraźnią autora i pierwszy tom "Kronik Awatarów" pewnie nie będzie ostatnim czytanym przeze mnie. [/quote:08d1fe5dd0]
Właśnie zalegam z recenzją drugiego i trzeciego tomu. Trzeba przyznać, że autor wprowadził kilka nowatorskich pomysłów. Pewnie tylko kwestia czasu jest adopotowanie ich do gry komputerowej.
Obecnie: Frank Herbert - Heretycy Diuny
Life is complex: it has both real and imaginary components
Wysłany: 2012-06-16 21:47
w tym tyg jeszcze "Ostatni rycerz" Margit Sandemo, a potem kolejna część sagi. Wciągnęło mnie.
"...gdy powrót do życia nie wywołuje entuzjazmu, sen niewiele może pomóc." - Maciej Przepiera
Wysłany: 2012-06-17 09:53
Eric Emanuel Schmitt "Trucicielka"-opowiadania
Fakt Saga o Ludziach Lodu wciąga-też kiedyś czytałam
Wysłany: 2012-06-30 15:43
Richard S.Broughton "Parapsychologia - nauka kontrowersyjna"
"Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj."
Wysłany: 2012-06-30 19:28
Już 1/5 Starcia Królów Martina z głowy, ciekaw jestem dalej jakie są rozbieżności z serialem. :)
http://pantheion.pl/
Wysłany: 2012-06-30 21:51
Philip K. Dick "Blade runner". Książka zupełnie różni się od filmu. Całkiem przyjemnie i szybko się czyta :)
"God made me a cannibal to fix problems like you."
Wysłany: 2012-06-30 21:56
[quote:bab0c4122b="KostucH"]Philip K. Dick "Blade runner". Książka zupełnie różni się od filmu. Całkiem przyjemnie i szybko się czyta :)[/quote:bab0c4122b]
Zgadzam się w 100%, ponadto książka o niebo lepsza od filmu, aczkolwiek film również jest bardzo dobry ; ) W szczególności polecam książkę Dick'a pt. "Dr Futurity".
"Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj."
Wysłany: 2012-07-02 12:37
A ja znalazłem kilkaset artykułów w stylu Świata Nauki i Świata Wiedzy, spróbuję przeczytać jak najwięcej - może któreś będą inspirujące.
od czasu do czasu warto wrócić do źródła
Wysłany: 2012-07-02 19:10
Elizabeth Kostova "Historyk"
Co prawda nie przepadam za tematyką wapmiryczną ale ta książka mnie zainteresowała.
Wysłany: 2012-07-05 13:07
Anne Rice - "Pandora". Po dłuższej przerwie wracam do świata wampirów