Wysłany: 2009-12-12 21:42
Hilton "Zaginiony horyzont" i Murakami "Kafka nad morzem" super knigi
kąt padania równa się kątowi odbicia
Wysłany: 2009-12-12 23:17
[quote:6f61e5d2d2="Ineskos"]"Lot nad kukułczym gniazdem" - Ken Kesey
genialna książka...[/quote:6f61e5d2d2]
Czytałam i potwierdzam. Może nie oczarowała mnie aż tak jak ciebie, ale niewątpliwie jest godna polecenia i wartościowa.
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Wysłany: 2009-12-12 23:27
"Balladyna"
"The fear is not the fate I seek. My destiny will build upon, the mighty turbulence beyond. If I fall I will rise again"
Wysłany: 2009-12-12 23:31
"Listy starego diabła do młodego" Lewis'a ale pewnie już pisałam wcześniej :D Bo mówią jak to na każdym kroku człowiek wierzący odwraca się od Boga.
Ale co jeszcze - Pismo Święte ST i NT - fragmentami.
(Jak mam dylemat i nie wiem co zrobić to otwieram i czytam - i dalej mam dylemat)
Ej - no ale piszcie dlaczego to, a nie tamto.
Rzucanie hasłami nic nie da.
Udowodnijcie, że czytaliście :P :lol:
Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.
Wysłany: 2009-12-13 11:39
[quote:262ad3c0d8="thistle89"]
Udowodnijcie, że czytaliście :P :lol:[/quote:262ad3c0d8]
Zrób nam test na znajomość lektury :D
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Wysłany: 2009-12-13 12:01
thistle89 napisał(a):
[quote:3c32ed5fff]Ej - no ale piszcie dlaczego to, a nie tamto.
Rzucanie hasłami nic nie da.
Udowodnijcie, że czytaliście [/quote:3c32ed5fff]
Ej no właśnie udowodnij nam,że faktycznie czytasz to co czytasz :D
Zakładam że jeśli ktoś pisze o czymś,że to czytał to znaczy że to czytał :P i nie zawsze ma się ochotę,na udowadnianie komuś czegokolwiek bo i po co :wink:
[img:3c32ed5fff]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:3c32ed5fff]
Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Wysłany: 2009-12-14 10:43
"Cień wiatru" C.R. Zafona
- za dozgonną i bezwarunkową przyjaźń, której już nie ma... bo takich przyjaciół już nie ma...
- za miłość, o której już tylko można przeczytać... nie doświadczając jej... bo tak się kocha już tylko na kartach powieści...
- za Barcelonę... moją najpiękniejszą Kochankę... piękną, tajemniczą, uwodzicielską, zmienną jak każda kobieta...
Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...
Wysłany: 2010-02-01 19:38
Oto lista książek, które mnie zachwyciły:
"Siewca Wiatru" Maja Lidia Kossakowska
"Ruda Sfora" Maja Lidia Kossakowska
"Północna Granica" Feliks W. Kres
"Ahaja" Andrzej Ziemiański
Wysłany: 2010-04-06 23:07
Imie Rozy - U.Eco
Mistrz i Malgorzata - M. Bulhakowa
Wladca Pierscieni - J.R.R. Tolkien
Te sa wyjatkowe. Kazda z nich wciagnela mnie absolutnie :) A takich ktore lubie czytac i czasami do nich wracac.... masa, cala masa.
Non Serviam
Wysłany: 2010-04-12 00:11
Metro 2033 - Glukhovsky Dmitry
Kupiłem 3 dni temu. Właśnie skończyłem.
Książka niesamowita, dawno nic tak mnie nie przykuło...
Polecam kazdemu lubiącego S-f i klimaty post-apokaliptyczne.
Szczerze po tej lekturze boje sie zagrać w gre (ten sam tytuł) bo pewnie wkurzy mnie co twórcy zrobili ze światem metra :P
"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."
Wysłany: 2010-04-28 16:58
Ja bardzo lubię Andrzeja Pilipiuka.
"Rzeźnik Drzew" jest świetny.
Właśnie czytam "Oko Jelenia: Drewniana Twierdza"
Polecam :]
Wysłany: 2010-04-28 17:00
No i oczywiście Anne Rice "Kroniki Wampirów"
:)
Wysłany: 2010-04-28 23:32 Zmieniony: 2010-04-28 23:34
Dobra jest Scott Mueller "rozbudowa i naprawa komputerów pc" ^^ ponad 1600 stron, a ile się dzieje ha ha ha
Jest nadzwyczajna bo wszystko co Ci do szczęścia trzeba jest w jednym miejscu :)
Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P
Wysłany: 2010-04-29 10:06
Roman Bratny - "Paradoks Istnienia" oraz Tadeusz Konwicki - "Kalendarz i Klepsydra". Uwielbiam styl pisania tych autorów.
Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!
Wysłany: 2010-04-29 20:26
"Marina" - Carlos Ruiz Zafon i "Egzorcysta" - William Peter Blatty. Jedyne, które mnie naprawdę wciągnęły swoją fabułą :)
+Non Omnis Moriar+
Wysłany: 2010-05-01 21:38
o czarownicach chyba nic nie znam...
dla mnie nadzwyczajną książką jest "Lot nad kukułczym gniazdem".
"Music is my power, Music is my life"
Wysłany: 2010-05-02 09:57
Polecam "Mgły Avalonu" Marion Zimmer Bradley - saga arturiańska opowiedziana z perspektywy kobiety/kobiet. Dawno czytałam, ale jak dotąd to mój nr 1, muszę kiedyś jeszcze raz przeczytać :)
"Because life is the moment we're living right now."
Wysłany: 2010-05-02 15:05 Zmieniony: 2010-05-02 15:11
seria 'Nekroskopów' Briana Lumley'a mym zdaniem jest rewelacyjna,bardzo ciekawie napisana,w niektórych momentach naprawdę szokuje i zadziwia.świetne jako lektury do snu :->
jeszcze do tych z mojej 'złotej listy' zaliczam i mogę polecić każdemu 'Koszmar' i 'Czternaście obliczy strachu' Mastertona.
jeśli ktoś czyta kryminały,to mogę tu dorzucić 'Dwanaście prac Herkulesa','Zabójstwo Rogera Ackroyda' A.Christie, 'Krwawe żniwo' oraz 'Papierowy człowiek' Dashiella Hammetta.
ostatnio zabrałam się za czytanie książki 'Krew elfów' A.Sapkowskiego[początek sagi o Wiedżminie],na razie nieżle się zapowiada,ale czy naprawdę będzie taka do końca to się przekonam jak ją skończę
Be hard and fucking heavy-ludzie nie lubią,gdy odnosisz sukces.
Wysłany: 2010-05-12 16:19
ja mam takie dwie: Murakami "Kafka nad morzem" oraz J. Hilton "Zaginiony horyzont"
kąt padania równa się kątowi odbicia
Wysłany: 2010-06-01 21:56
bez chwili wątpliwości E.M. Remarque "Na Zachodzie bez zmian"
Żaden dalszy opis nie byłby na miejscu. Naprawdę polecam...generalnie całą prozę Remarque.
Refuse/Resist