Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

mroczne trunki. Strona: 1

Wysłany: 2006-06-06 10:36

***** Absybnt...kiedyś raz w życiu sprubowałem...do teraz tego żałuje

Wysłany: 2006-06-06 10:54

[quote:1d03ac7799]mam jednak na mysli prawdziwy - czyli wódka na piołunie + opium[/quote:1d03ac7799]

to znaczy że ten, który sprowadzam z Czech, jest nieprawdziwy? Co, udawany?

Skąd informacja o opium w absyncie? Przecież to jakaś bzdura?!

Czasem wpadam.

Wysłany: 2006-06-06 12:05

a można gdzieś w Poznaniu dostać prawdziwego Absybnta??

Hexe ist ein Beruf mit Zukunft. ;)

Wysłany: 2006-06-06 12:28

Nie wiem Hexe czy można dostac Absynt w Poznaniu...ale w Krakowie to często kosztowałem tego trunku...oczywiście wersja czeska. Piękny turkusowy kolor...anyżowy smak.

Wysłany: 2006-06-06 12:37

nie no ja musze wreszcie jechac do Krakowa bo to miasto mnie wręcz prześladuje... wszystko się dzieje w Krakowei... :D

Hexe ist ein Beruf mit Zukunft. ;)

Wysłany: 2006-06-06 13:41

No nie przesadzaj Hexe...Kraków to nie pępek Polski. Ja mam poprostu sentyment do tego miasta zracji że mieszkałem tam przez ponad rok. No i dużo się zdarzyło dla mnie w tym mieście...

Wysłany: 2006-06-06 19:56

[quote:9c137033e4]żadna bzdura a fakt taka byla receptura w XIX wieku[/quote:9c137033e4]

A ty tę recepturę oczywiście znasz, prawda? Prześledziłem kilkanaście encyklopedii i w żadnej nie znalazlem najmniejszej nawet wspominki o używaniu opium do produkcji Absytnu.

Podaj, proszę, źródło swoich informacji?

Czasem wpadam.

Wysłany: 2006-06-06 20:13

Heh, a może to wcale nie jest błąd, to że opium nie jest wykorzystywane do produkcji, ino najlepsze działanie jest gdy pijesz Absynt "na marynarza" popalając opium właśnie.
Bo z tego, co tam Regis pisał to wcale nie wynika, że, że to składnik Absuntu. Zwróć uwagę Kaminari, że tam A. na piołunie [size=18:1197f30cf2][/size:1197f30cf2]+[size=12:1197f30cf2][/size:1197f30cf2] opium. Może to po prostu żle odczytałeś, a i Regis dokładnie nie opisał, więc się kurwa nie kłućcie tylko sprowadźcie ten Absynt i się nim napierdolcie razem :twisted: :twisted: :twisted:

Not everyone likes metal... FUCK THEM!!!

Wysłany: 2006-06-07 18:30

Celem zażegnania bezsensownego sporu proponuje bo jednym głębszym absyntu...najlepiej na ciepło z przepalanym cukrem.
A mam takie pytanko kosztował z was który płonącego krupnika... Prosta receptura: 50ml krupnika wlać do kieliszka, na wierzch wrzucić parę ziarenek kawy i podpalić. Jak się kieliszek rozgrzeje bierze się słomkę wkłada do samego dna i jednym chałstem wciąga się całość która jeszcze płonie....pycha mówię wam :)

Wysłany: 2006-06-07 19:02

Piłem Krupnik w nieco inny sposób, mnianowicie do kieliszka owszem wlewało się płyn i zapalało, jednak bez kawy, po doprowadzeniu do odpowiedniej temperatury, przelewało się płyn do drugiego naczynia, a kieliszek stawiało do góry dnem. Po wypicu przez słomkę wciągało się opary z odwróconego kielonka i delektowało się niesamowitym oraz niepowtarzalnym smakiem. :twisted: :twisted: :twisted:

Wysłany: 2006-06-07 19:19

Krupnik piłem jeszcze w jednej formie...tj coś a la koktajl na gorąco...świetny na przeziębienia. Tj 50ml wlewało się do kubka do tego dorzucało się przyprawy...goździki, cynamon, wanilię...potem dorzucało się owoców np pomarańcza posiekane w kostkę, jabłka, śliwki itp plus obowiązkowa cytryna następnie zalewało się to wszystko wrzątkiem i do samku doprawiało np miodem...pyszotka:)

Wysłany: 2006-06-08 14:44

[quote:da0953715b="regis"] żadna bzdura a fakt taka byla receptura w XIX wieku [/quote:da0953715b]

No to chyba jednak napisał, że opium było składnikiem? Poza tym, "opium" w XIX wieku stosowano w postaci płynnej dosyć powszechnie - w postaci nalewki alkoholowej, zwanej popularnie [b:da0953715b]laudanum[/b:da0953715b].

Pytanie (absoilutnie pozbawione choćby kropli sarkazmu): ile znacie markowych alkoholi, których domieszką (składnikiem?) jest nalewka alkoholowa?

Czasem wpadam.

Wysłany: 2006-06-08 19:08

Kaminari podaj proszę przykład może co rozumiesz pod pojeciem "nalewka alkocholowa" poza jedną rzeczą która ma dokładnie taką nazwę i kosztuje chyba nie więcej niż 6PLN.
Może ci chodzi o takie specyfiki jak miodówka, orzechówka, jarzębiak itp....ale to są moim zdaniem wódki smakowe...????

Wysłany: 2006-06-08 23:49

Masz zupełną rację: miodówka czy jarzębiak to wódki smakowe. Natomiast "nalewka alkoholowa" to - jak podaje chociażby wikipedia - alkoholowy wyciąg z owoców, korzeni, kwiatów i ziół, zazwyczaj o mocy 40-45 procent alkoholu, sporządzany przez zalanie owoców (świeżych lub suszonych), przypraw albo ziół alkoholem i osłodzenie syropem.

Każdy, kto zajmował się domową produkcją alkoholu w stopniu nie ograniczającym się do mieszania wódki z sokami wie, że produkcja wódki smakowej, to zupełnie co innego, niż zalanie owoców czy korzeni alkoholem...

Czasem wpadam.

Laudanum, opium i absynt Wysłany: 2006-06-09 00:19

No więc nie utożsamiaj Laudanum z nalewką akloholową, Laudanum to był lek opioidalny stosowany kiedyś jako środek uspokajający i przeciwbólowy. (Owszem w pewnym filmie chyba o kubie rozpruwaczu Johny Deep delektował się absynthem i kostką cukru z Laudanum) Oczywiście tak jak teraz są osoby, które nie używały tego typu środków zgodnie z zaleceniami lekarza :P
Absynt to piołunówka zawierająca tujon który w większych dawkach jest halucynogenny i silnie uzależniający.
Mix jednego z drugim albo samo przedawkowanie któregoś z tych środków mogło skończyć sie przeprowadzką klienta na tamten świat.
Obecnie absynt jest legalny w Europie w USA nie, ale pod warunkiem że zawiera o wiele niższą ilość tujonu niż ten którym raczyła sie kiedyś bohema, nie jest więc już to to samo...

Zielona wróżka która w nim mieszka pragnie twojej duszy

Let go, it's all wright, cause there is beauty in breakdown

Wysłany: 2006-06-09 15:59

A to już wiem co to...w domu u mnie robią taki specyfik...tj wiśnie są najpierw fermentowane razem z cukrem a poźniej jeszcze dolewany jest celem podniesienia mocy spirytus...pyszne wisienki mówie ci Kaminari...

Re: Laudanum, opium i absynt Wysłany: 2006-06-09 19:31

[quote:e001132d58="Calla"](...) (Owszem w pewnym filmie chyba o kubie rozpruwaczu Johny Deep delektował się absynthem i kostką cukru z Laudanum) (...)[/quote:e001132d58]

Otóż to, ha, a co robił podczas picia owego trunku...

PALIŁ OPIUM kurwa jego mać :!: :!: :!: :twisted: :twisted: :twisted: :!: :!: :!:

To tyle, dziękuje Calla, że pięknie to objaśniłaś, może w końcu przestaną się kłucić bez sensu, i również dzięki, że przypomniałaś mi całkiem zajebisty film.

Opium Wysłany: 2006-06-09 23:18

Dokładnie nie pamiętam filmu, ale scena była taka że leżał w wannie (szczyt mądrości) pił absyntmi mieszał to z Laudanum - nie palił - to jest w formie płynnej. Miał po tym jakieś prorocze wizje.
Film był dobry ale to tylko film, każda epoka ma swoje substancje narkotyczne, zakładam, że jeśli w tamtych czasach to praktykowano to wielu na stałe wyprowadziło się z tego świata albo przeszło w stan warzywny.
Dobry zwyczaj : nie mieszać !

Wysłany: 2006-06-10 22:37

[b:7155892fb0]Słownik wyrazówobcych Kopalińskiego:
- laudanum n.łac., zob. opium; farm. nalewka alkoholowa na opium.[/b:7155892fb0]

Chyba jednak dalej będę utożsamiał laudanum z nalewką. I chyba nadal będę miał rację. I nadal będę się upierał, że nie ma "prawdziwego" absyntu, którego składnikiem jest laudanum. I nadal będę miał rację.

Zet, przypominam ci, że na forum darkplanet obowiązują pewne reguły dotyczące używanego słownictwa. Jeśli nie podoba ci sięprzenieg dyskusji - nie zaglądaj do tego temau. A jeśli chcesz już zabrać głos, to popraw nieco ortografię.

Astarot - jeśli pojawisz się na najbliższym spotkaniu darkplanet, podrzuć Amorphusowi odrobinę tego specyfiku na wiśniach, z chęcią popróbuję (niestety nie będę się mógł zjawić).

Czasem wpadam.

Wysłany: 2006-06-11 08:31

Widzę, że nie trzeba tu się w ogóle odzywać, nie chciałam Cię obrazić, jakże bym śmiała, i przysięgam kupić sobie słownik ortograficzny.
Przyjmij uprzejmie moje przeprosiny, że śmiałam się wtrącić.

Rozumiem, że ja na spotkaniach Darkplanet lepiej bym się nie pokazywała....

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło