Wysłany: 2007-03-05 21:57
Gothic ruszam raczej niechętnie, mam jakieś uprzedzenia czy cuś... W każdym razie ostatnio zapuściłem 69 Eyes i muszę przyznać, że nutka niczego sobie.
W krainie ślepców jednooki jest królem.
Wysłany: 2007-03-09 22:55
[color=red:e2aa2a53c9](Po przeczytaniu masy postów o dziwnych zespołach, które z goth-rockiem nie mają niczego wspólnego...)
Ech... Czemu tak mało osób wie, co się z czym jada? Powiem szczerze, że wiele wypowiedzi mnie zabiło, totalne wymieszanie gothrocka z coldwave, darkwave, a nawet gotyckim metalem (fe!), no proszę Was...
Jeżeli już jednak jesteśmy w tym temacie, to trzeba wiedzieć, że goth-rock to najczęsciej zespoły tzw. drugiej fali gotyku (pierwszą falą były Bauhaus, Siouxsie and the Banshees czy Joy Division, choć oni średnio), a więc The Sisters of Mercy, Fields of the Nephilim, czy The Mission, ale też zespoły takie jak All About Eve i London After Midnight.
I mnie ta muzyka jest bardzo bliska...[/color:e2aa2a53c9]
Crux santa sit mihi lux. Non draco sid mihi dux. Vade retro satana, non suade mihi vana. Sunt mala quae libas, ipse venena bibas.
Wysłany: 2007-03-29 16:49
[quote:c5a3744019="LadyWitch"]gothic rock? jak dla mnie to pierwszy produkt ewolucji post-punku, a dokładniej późny bauhaus, sisters of mercy [choć oni zawsze uparcie twierdzili, że są zbyt alternatywni, by ich klasyfikować... ale brzmienia mówią same za siebie ], fields of the nephilim, siouxsie and the banshees, joy division i temu podobne klimaty
należy tutaj wspomnieć także o tworze, który nazwano deathrockiem, który to również wyewoluował z post-punkowej muzyki, mniejwięcej równolegle z goth rockiem, tyle że w usa. znajdziemy tutaj takie zespoły jak: christian death, kommunity fk, alien sex fiend, sex gang children, skeletal family, cinema strange czy virgin prunes.
zarówno europejskie jak i amerykańskie wczesnogotyckio-rockowe klimaty charakteryzują się dość specyficznym brzmieniem... a zaliczanie do tej grupy tego, do czego w czasach obecnych przykleja się nieszczesną łatkę 'gotycki metal' to spore nieporozumienie...[/quote:c5a3744019]
BRAWO BRAWO ktoś wreszcie porządnie skorygował sprawę!!!! Gadanie o NightWishu Tiamacie itp. jako o GothRocku to ogromne przegięcie. Dla mnie najlepszą kapelą jest Fields of the Nephilim!!!! Z niezłych rzeczy dodałbym jeszcze Garden of Delight (choć czasem za dużo mają tych klawiszowych kawałków) i wspomniany wcześniej Nosferatu. Jednak obie kapele zaczęły porządnie wychodzić dopiero z początkiem lat 90-tych. A no i niezły był nasz poznański The Act!!! Szkoda, że się rozlecieli :cry: ale jak się żyje w kraju gdzie niema na to popytu to tak bywa!!!!!
Keep Talking...
Wysłany: 2007-04-22 22:55
Mi ostanio chodzi po głowie [b:de0d87241f]On Thorns I Lay[/b:de0d87241f]. Ktoś zna? Napewno. Coś takiego mógłbym nawet grać tyle, że ja bym dał wiecej przesteru i nieco obciążył :wink:
"God made me a cannibal to fix problems like you."
Wysłany: 2007-04-30 10:31
[quote:b229641832="SzalonyKapelusznik"]BRAWO BRAWO ktoś wreszcie porządnie skorygował sprawę!!!! [/quote:b229641832]
*rumieniec i dygnięcie*
a co do mc coy'a... aż wstyd się przyznać, ale dopiero całkiem niedawno zapoznałam się z projektem nefilim i jego płytą 'zoon'... przyznać muszę, że to kawał dobrej muzyki, ale nadal pozostaję wierną fanką klimatów pokroju 'elizium'
life * is a state * of mind
Wysłany: 2007-04-30 11:03
To żaden wstyd zapoznać się z "Zoon" dopiero teraz hehe. Najważniejsze, że się zapoznałaś :wink: . Jak dla mnie to jedna z płyt prekursorów Metalu Gotyckiego.
Keep Talking...
Wysłany: 2007-04-30 12:53
Wszystko co kręci się wokół Carla McCoya i chłopaków ze skałdu FOTN to kawałek dobrej muzy:) w mojej skromnej opini. Czy słucham FOTN czy Nephilim...czy też Rubicon lub Last rites....zawsze miło pieszczę ucho a nawet dwa;P
Pozdrawiam
P.S. Nie zapominajmy też o NFD w którym gra Tony Pettitt , a który to zespół zagości w tym roku na C.P.
Koniec i bomba, a kto czytał, ten trąba ! Witold Gombrowicz.
Wysłany: 2007-04-30 14:06
Oczywiście, że nie zapominamy o NFD głównie dlatego jadę w tym roku na CP :wink: . Dla mnie podobnie jak dla Ciebie Semjan, wszystko co w jakiś sposób związane z FotN jest czymś niesamowitym.
Keep Talking...
Wysłany: 2007-05-02 06:01
[quote:5e8e34e3a7="SzalonyKapelusznik"]Oczywiście, że nie zapominamy o NFD głównie dlatego jadę w tym roku na CP :wink: . Dla mnie podobnie jak dla Ciebie Semjan, wszystko co w jakiś sposób związane z FotN jest czymś niesamowitym.[/quote:5e8e34e3a7]
...i tak trzymaj !
Ja też nie potrafię tego sformułować....ale FotN zawsze mnie inspirowało i odbiło się swoją twórczością na mojej psyche:)
P.S. to na C.P. wypijemy ,,pod" Carla M.C. i chłopaków jakieś małe ,,co nie co" ;P
Koniec i bomba, a kto czytał, ten trąba ! Witold Gombrowicz.
Evanescence Wysłany: 2007-05-09 12:58
Jakoś dziwię się, że NIKT, dosłownie NIKT, nie wymieniał zespołu Evanescence. Nawet jeśli to NIE jest gothic rock. I o to właśnie chcę Was spytać - co wg Was oni grają? Wg mnie nie jest to może typowo gotycki rock, jednak da się wyczuć w piosenkach tego zespołu lekki gotycki klimacik. Pozdro.
Wysłany: 2007-05-09 13:06
bo dla większości to bardziej jakiś pop-goth, czy coś w tym stylu :twisted:
...I forgot to remember to forget... /johnny cash
Wysłany: 2007-05-09 13:16
Moze dlatego, ze pomiędzy jakością i formatem dokonań pana Carla McC. a Evanescence jest [size=18:460ca2cc5b]taaaaaka [/size:460ca2cc5b] przepaść, otchłań istna po prostu... :twisted: :twisted: :twisted: Poza tym, IMHO, te dwa zespoly maja troche innego odbiorce a ostatnio dyskusja toczy sie raczej wokol FOTN...
Wysłany: 2007-05-09 13:23
Ale i tak świetnie grają :)
A moglibyście polecić mi coś typowo gotyckiego z muzyki, tylko błagam - żaden METAL!!! Wolę coś spokojniejszego, np. rock :wink:
albo inne ale żaden metal.
Z góry dzięki.
Wysłany: 2007-05-09 13:58
To przeczytaj wypowiedź LadyWitch kilkanaście postów wyżej!!!!! Tam masz bardzo ładnie wymienione najciekawsze i najważniejsze kapele grające rock(nie metal) gothycki. Tylko uprzedzam z góry, że jeśli jesteś wielkim fanem śpiewających w grupach rockowych pań to się na większości z tych przykładów zawiedziesz :wink: hihihihi.
Keep Talking...
Wysłany: 2007-05-09 14:15
Ok dzięki :D
Wysłany: 2007-05-11 14:04
A co szanowni przyjaciele forumowicze powiedzą mi na temat tak owej kapeli jak On Thorns I Lay? Zakładam, że jest wam znana i chcialbym sie zapytać jaka jest wasza o nich opinia, a tym samym o inne zespoły jej pokroju.
Wysłany: 2007-05-11 14:38
A ja Kostuszku niestety nie znam tej kapeli tzn. znam nazwę ale nie muzykę :wink: . Jak grają???
Keep Talking...
Wysłany: 2007-05-11 14:55
[quote:4a4b8242b9="SzalonyKapelusznik"]Jak grają???[/quote:4a4b8242b9]Nie potrafie zdefiniowac...Jak dla mnie, niesamowicie. Piękny damski głos, świetna praca gitary, tak prosto to brzmi a jak ujmuje. Ech. Bardzo goraco polecam, Tobie w szczególnosci :wink:
P.S.: Doszedł kolejny kawałek?
Wysłany: 2007-05-16 16:54
A the cure zaliczamy do tego gatunku, prawda?? Bo ja słyszałem wiele przypinek gatunkowych jeśli o ten zespół chodzi, pytam bo chcę się przekonać dla pewności.
Wysłany: 2007-05-16 21:42
z cure sprawa nie jest do końca jasna... z pewnością to jeden z czynników sprawczych powstania rocka gotyckiego, ale mym skromnym zdaniem nie zalicza się do tego gatunku. więc pozostańmy przy wersji, że grają post-punkowo, nie gotycko
life * is a state * of mind