Dodano: 2008-02-29 19:29
jesli przeznaczone sa nam tylko niektore rzeczy a inne sa dzielem przypadku to skad wiedziec ktore to ktore...ogolnie nadal wydaje mi sie to bezsensowne
Dodano: 2008-03-01 23:42
Coś takiego jak przypadek nie istnieje. Wszystko, każdy najmniejszy szczegół ma znaczenie i ma swój powód. Czasem taki szczegół składa się na wiele elementów i zdarza się, że go nie zauważamy, a może okazać się bardzo ważny...
Podam może banalny, ale obrazowy przykład. Ucieka ci autobus. Wściekasz się, jedziesz następnym, ale za chwilę widzisz, że autobus który ci zamknął drzwi przed nosem miał wypadek.
Teraz pomyśl, gdybyś jechała tym pechowym autobusem jakie konsekwencje miałoby to dla ciebie przez najbliższe dni, a może i miesiące. Oczywiście, że deorganizacja jeśli nie coś więcej.
I tu możemy przejść do przeznaczenia. Z moich własnych, dość długich obserwacji widzę, że to jest dość skomplikowane. Jakby tego nie nazwać przeznaczenie, los mamy zapisany w genach. Tzn. to po części prawda, że nasze życie zależy od naszych własnych zachowań, ( ale dziedziczymy je po rodzicach! Ojciec pije - syn będzie pił. Ojciec magister - syn, nawet głąb też zostanie magistrem ) ale nie oszukujmy się, że wszystko.
Można mieć marzenia i plany, ale ile razy zdarza się, że wszystko nagle szlag trafia i nici z planów. Dlatego osobiście wydaje mi się śmieszne jeśli ktoś mi zadaje pytanie co będę robić za pięć lat? Bo skąd do cholewy mam wiedzieć? Może będę w Poznaniu, w Pradze, a może znacznie dalej. Zwłaszcza, że przyszło nam żyć w "ciekawych" czasach (vide chińskie przekleństwo).
Po przemyśleniu tego wszystkiego, tak naprawdę są jeszcze warunki w jakich żyjemy, otoczenie, środowisko, ludzie, a nawet astrologia (data urodzin). Wszystko to ma wpływ, a my sami , nasze wyobrażenia i pragnienia chyba najmniejszy.
Dodano: 2008-03-02 12:05
| sphinxia napisał(a): |
| Coś takiego jak przypadek nie istnieje. Wszystko, każdy najmniejszy szczegół ma znaczenie i ma swój powód. Czasem taki szczegół składa się na wiele elementów i zdarza się, że go nie zauważamy, a może okazać się bardzo ważny... |
Albo zauważamy to dopiero po pewnym czasie, wspominając niektóre zdarzenia/drobiazgi i dostrzegając ich wpływ na sytuację obecną. Czasami dochodzi się do wniosku, że niby taki drobny szczegół, a bez niego wszystko potoczyło by się zupełnie inaczej.
| sphinxia napisał(a): |
| Można mieć marzenia i plany, ale ile razy zdarza się, że wszystko nagle szlag trafia i nici z planów. |
Dość często, czasami z dość bzdurnych powodów. Co nie znaczy, ze należy z marzeń rezygnować, co to to nie. Z każdej porażki wynosimy jakieś doświadczenie, które może nam dopomóc przy kolejnej próbie. Może po prostu w danej chwili jesteśmy jeszcze za słabi, by do tych marzeń dobrnąć, a los rzuca nam kłody pod nogi, byśmy stali się odpowiednio silni ?? Albo dostrzegli coś innego... Może coś, co wydaje się nam naszym przeznaczeniem, wcale nim nie jest, a to prawdziwe spoczywa gdzieś za zasłoną mgły i cieni...
Uuu.. już schizować zaczynam x] :twisted:
Dodano: 2008-03-03 15:57
| Wild_Child napisał(a): |
| Może (...) los rzuca nam kłody pod nogi,
Może coś, co wydaje się nam naszym przeznaczeniem, wcale nim nie jest (...) |
Przepraszam, za czepialstwo, to nic osobistego.
Tak już mam. W każdym razie może istnieje los, a przeznaczenie nie? :D
AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"
Dodano: 2008-03-03 23:14
Niektórzy ludzie mają taki urok, że choćby nie wiem co wyprawiali i na głowie stawali, to i tak swojego losu nie są w stanie zmienić.
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Dodano: 2008-03-03 23:45
Hmm, to zalezy co rozumiesz przez los. Mówisz tu o jakimś "fatum"? Bo takie czasem sami na siebie ściągamy, co wynika z procesów psychologicznych...
AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"
Dodano: 2008-03-04 12:06
| Wampgirl napisał(a): |
| Niektórzy ludzie mają taki urok, że choćby nie wiem co wyprawiali i na głowie stawali, to i tak swojego losu nie są w stanie zmienić. |
Powiem Ci tak. Wszystko da się zmienić. My mamy klucz do naszej przyszłości. Aczkolwiek przyznam Ci rację że nad niektórymi wisi fatum. Choćby na mnie. Pecha większego w życiu chyba nikt nie miał. Choć dodam, że w życiu wszystko się zmienia. Jak to ktoś powiedział: "Wiem jedno, że wszystko się zmienia, coś jest a później już tego nie ma" Myślę że to dotyczy również pecha:)
"I'm not crazy. My reality is just different than yours" Alice in Wonderland "Amor ex oculis oriens in pectus cadit" Szkarłatny Kwiat
Dodano: 2008-03-04 13:07
| NightAngel napisał(a): |
| [quote:597ed8e535="Wampgirl"]Niektórzy ludzie mają taki urok, że choćby nie wiem co wyprawiali i na głowie stawali, to i tak swojego losu nie są w stanie zmienić. |
Powiem Ci tak. Wszystko da się zmienić. My mamy klucz do naszej przyszłości. Aczkolwiek przyznam Ci rację że nad niektórymi wisi fatum. Choćby na mnie. Pecha większego w życiu chyba nikt nie miał. Choć dodam, że w życiu wszystko się zmienia. Jak to ktoś powiedział: "Wiem jedno, że wszystko się zmienia, coś jest a później już tego nie ma" Myślę że to dotyczy również pecha:)[/quote:597ed8e535]
I tego właśnie ci życzę, zebys zaczęła mysleć pozytywnie np. "Pech to forma dzieki której ktoś lub cos w co wierzysz cie sprawdza i jak przejdziesz owy tekst w przyszłości czeka cię lepsza przyszłość"
Drink And Join Me In Eternal Life Desire You Turn Me On Your Blood My Ecstasy
Dodano: 2008-09-23 16:17
nie wierzę w przeznaczenie. Wszystko jest efektem drobnych wyborów.; nasze szczęście zależy tylko od nas samych
"Istnieć znaczy zmieniać się, zmieniać się - to dojrzewać, dojrzewać zaś - to nieskonczenie tworzyć Samego Siebie..."
Dodano: 2009-07-22 13:43
Myślę, że wszystko, co nas spotyka, jest przeznaczone - nawet, jeśli wydaje się absurdalne.
Dodano: 2009-07-22 14:07
Wobec tego wolna wola to bujda?
On and on we keep growing inside, hopefully for a long, long time...
Dodano: 2009-07-22 14:47
| Natalia-Julia-Nowak napisał(a): |
| Myślę, że wszystko, co nas spotyka, jest przeznaczone - nawet, jeśli wydaje się absurdalne. |
Dobrze, że myślisz. Dobrze byłoby też, gdyby publicznemu wyrażaniu sądów towarzyszyło ich uzasadnienie.
Dodano: 2011-07-02 18:12
Nie ma przeznaczenia. Nigdzie nie ma kim będziesz i co Ci się przytrafi. Jest to tylko i wyłącznie efekt Twoich działań 
Dodano: 2011-07-02 18:47
oraz przypadku i zbiegów okoliczności w dużej mierze
Prawda jest córą czasu poczętą w przypadkowym i krótkotrwałym romansie ze zbiegiem okoliczności.
Dodano: 2011-07-02 20:14
| Slaugter napisał(a): |
Nie ma przeznaczenia. Nigdzie nie ma kim będziesz i co Ci się przytrafi. Jest to tylko i wyłącznie efekt Twoich działań ![]() |
I działań innych, które często krzyżują nasze plany.
Dodano: 2011-07-02 20:45
Nie wierzę w przeznaczenie jako takie. Nie ma nadrzędnej siły z dokładnością zegarka planującej nasz los. Życie ludzkie determinowane jest przez konkretne czynniki. I tutaj mam na myśli stan społeczny, kraj pochodzenia, czas historyczny, środowisko między innymi. Oczywiście od naszych osobistych działań włącznie. Wszak człowiek sam jest kowalem swojego losu 
Dodano: 2011-07-07 12:50
Ja bym chciała wierzyć w to , że przeznaczony mi jest jakiś rycerz z bajki i mogę na niego czekać. Niestety ciężko mi wytrwać przy tej teorii, bo rycerze dawno wyginęli a białe konie przerobili na kabanosy
Dodano: 2011-07-07 17:25
| Wielka_Wydra napisał(a): |
| Ja bym chciała wierzyć w to , że przeznaczony mi jest jakiś rycerz z bajki i mogę na niego czekać. Niestety ciężko mi wytrwać przy tej teorii, bo rycerze dawno wyginęli a białe konie przerobili na kabanosy |
Bój sie boga dziewczę! A któż Cię broni w niego wierzyć!? Co prawda nie wszystkich nas stać na zbroję i białego konia ale jej posiadanie nie czyni lepszym, a brak gorszym :)
"God made me a cannibal to fix problems like you."
Dodano: 2011-07-07 21:29 Zmieniono: 2011-07-07 21:41
Ja miałam podejście... ambiwalentne do kwestii takich, jak przeznaczenie.
Dzisiaj wierzę w nie bezsprzecznie.
Zaczęłam wierzyć, gdy mój rycerz z bajki pojawił się w moim życiu.
[...]
Wierzę w przeznaczenie.
A rycerze z bajki istnieją naprawdę.
Dodano: 2011-07-07 21:34
To takie ładne, że aż mi się nie chce chłostać tego batogiem sceptycyzmu. :<
Co cię nie zabije, to cię wkurwi
Dodano: 2011-07-07 21:43 Zmieniono: 2011-07-07 21:45
Wiesz co? To takie ładne, że wykasowałam :)
Lubię pisać o różnych rzeczach i nie mam specjalnych oporów, jednak tutaj poczułam dyskomfort, bo poruszyłam zbyt prywatną kwestię.
To jest coś bardzo prywatnego i jednak nie umiem napisać o tym na forum. I dlatego, chociaż w galeriach mam wiele różnych zdjęć, nie ma tam żadnych naszych. Jakoś tak... nie.
Więc niestety, jednak mój powyższy post przestał wnosić cokolwiek konkretnego do tematu :)
;) Dodano: 2011-07-08 01:10
Przeznaczenie....i tak nas dopadnie im bardziej od niego uciekamy tym szybciej na dogania
Dodano: 2011-07-08 01:20
| Alpha-Sco napisał(a): |
|
Wiesz co? To takie ładne, że wykasowałam :) Lubię pisać o różnych rzeczach i nie mam specjalnych oporów, jednak tutaj poczułam dyskomfort, bo poruszyłam zbyt prywatną kwestię. To jest coś bardzo prywatnego i jednak nie umiem napisać o tym na forum. I dlatego, chociaż w galeriach mam wiele różnych zdjęć, nie ma tam żadnych naszych. Jakoś tak... nie. Więc niestety, jednak mój powyższy post przestał wnosić cokolwiek konkretnego do tematu :) |
Nie bój się to nie było przesadne uzewnętrznienie :)
“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”
Dodano: 2013-03-07 21:46
Dlatego od przeznaczenia się nie ucieka.
Gdy tylko przy narodzinach człowiek da swój
pierwszy krzyk to od tej chwili już jego
przeznaczeniem jest życie.
Z czasem dorasta wybierając własną drogę życia.
Która staje się tego człowieka przeznaczeniem.
A na końcu taki umiera i to już jest nasze
wspólne przeznaczenie które los sprawił
nam jeszcze przed naszymi narodzinami.
Ludzie byli dawniej bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.
4765 Dodano: 2014-05-17 02:20
Lubię myśleć, że mamy jakieś przeznaczenie. Często nasze błędy i zwycięstwa, poprzez łańcuch wydarzeń, kreują szczęście i niedolę u innych. Rzekłbym, że to przyczynowo-skutkowe oddziaływanie. Mniej pasuje mi wersja, mówiąca o przeznaczeniu od narodzin. Bardziej widzę to jako wspólną zależność wszystkich ludzi - nie jako coś "pisanego".