Co by warto było zobaczyć we Wrocałwiu, a co trzeba?. Strona: 1

Co by warto było zobaczyć we Wrocałwiu, a co trzeba? Dodano: 2008-10-14 15:34

No tak jak w tytule, kto mieszka we Wrocku ten niech się popisze znajomością miasta i dobrym smaczkiem. Czyli: jakie kluby/puby naprawdę polecacie, jakie ciekawe miejsca(takie które zrobiły na was wrażenie) i w ogóle wszystkie plusy i minusy wrocławskiego życia, a jak jeszcze chciałby ktoś coś opowiedzieć o uniwerku wrocławskim lub polibudzie to w ogóle cud miód i delicje

Nauka uczyniła z nas Bogów, zanim jeszcze zasłużyliśmy na to by być Ludźmi...

Dodano: 2008-10-14 22:28

Ja moge polecić Ci kilka klubów we wro powiedzmy w klimacie :)
1 - Liverpool ul. Świdnicka chyba najbardziej znany i wogole, plan imprez na cały miesiąc więc zawsze wiadomo co i jak. www.liverpool.wroclaw.pl

2 - Wagon club - dworzec Świbodzki - miejsce wielu fajnych imprez np. Fallen Angels Party, często imprezy i koncerty w klimatach gothic, metal, ale też techno/trance - niestety towarzystwo dresiarzy w okolicy częste ... http://wagonclub.com/

3 - Od zmierzchu do Świtu - bardziej klimaty rokowe, nie chodzę

4 - Madness ul.Hubska rzadko tam bywam, mają fajne piłkarzyki, wejście do klubu w podwórku na którym dzieją się różne rzeczy :twisted: http://www.madnes.website.pl

Ciekawe imprezy odbywają się też w innych klubach, wiec trzeba zobaczyć info na plakacie, których we wrocku nie brukuje :d

NOWY ADRES SKLEPU http://sklepgothic.pl

Dodano: 2008-10-17 17:12

Ja bym dodal do klubow Intro na pl. Solnym.

Co do ciekawych miejsc:
Ostrow Tumski noca - najstarsza czesc Wroclawia, rewelacyjnie podswietlona, pelna kosciolow.
Panorama Raclawicka - ot taki duzy obraz, moze nawet bardzo duzy. Raz w zyciu trzeba zobaczyc.
Hala Ludowa (teraz sie to zwie Hala Stulecia) wraz z pergola za sama hala i przyleglym parkiem - fajne miejsce na spacery, spotkania, piwko...
I moje ulubione miejsce to pomnik niedaleko Panoramy Raclawickiej - niestety nie pamietam nigdy z jakiego powodu on tam stoi. Na pewno ku pamieci ofiar... ale nie pamietam czego. Przedstawia pochylajaca sie postac (aniola?!) ze skrzydlami nad 2 osobami.

Oczywiscie opinia jest subiektywna ^_^

Nie wiem co chcesz wiedziec o Uniwerku i Polibudzie Duzo moznaby mowic.

The moment of laxity spawns a lifetime of heresy...

Dodano: 2008-10-18 16:05

A ja widziałam w darkplanetowskiej galerii przepiekne zdjęcia cmentarza żydowskiego we Wrocławiu <serduszka>...tylko że są 2 i nie wiem z którego dokładnie te zdjęcia pochodziły...i obydwa są cholernie daleko...ale tak czy inaczej musze sie wybrać i na jeden i drugi^^.

Dodano: 2008-10-19 16:08

Rakoo napisał(a):
Raclawickiej - niestety nie pamietam nigdy z jakiego powodu on tam stoi. Na pewno ku pamieci ofiar... ale nie pamietam czego. Przedstawia pochylajaca sie postac (aniola?!) ze skrzydlami nad 2 osobami.

Oczywiscie opinia jest subiektywna ^_^

Nie wiem co chcesz wiedziec o Uniwerku i Polibudzie Duzo moznaby mowic.

Hmm do panoramy Racławickiej odmówili mi wstępu że niby coś ta robią, a ten pomnik to nie jest w parku niedaleko poczty i muzeum telekomunikacji? w tym samym parku jest jeszcze pomnik jakiegoś poety...Kochanowskiego chyba? Uniwerek i polibuda: czy polecasz uczelnie xD czy pic na wodę bo póki co gniję w szkole która miała być"najlepsza" a jest ciulata

Dodano: 2008-10-19 17:10

mara (Primogen)
mara
Kotlina Kłodzka, Wratislavia

Z tego co slyszalam, polibuda rzadzi sie wlasnymi prawami, to ze 5-letnie studia trwaja tam dla wielu 6 czy 7 lat to jest na porzadku dziennym, ogolnie pomieszanie z poplataniem a na uniwerku to chyba kwestia kierunku. A co cie interesuje?

A jezeli chodzi o kluby to polecam np. scene 8) Taki gay pub z disco z lat 80. :D Drugiego nazwy nie pamietam, ale tez jest tam ciekawie :wink:

"Nagość, phoszę państwa, jest demagogiczna, jest wphost socjalistyczna, bo i cóż by było, gdyby gmin odkhył, że nasza dupa taka sama?!"

Dodano: 2008-10-19 17:51

Co do cmentarzy żydowskich, to zapraszam do mojej galerii. Ciekawszy jest ten na ul. Ślężnej. Niestety kasują za wstęp, ale da sie przeżyć i naprawdę warto. Jest to starszy cmentarz.
Nowszy jest na ul. Lotniczej i nadal odbywają się na nim pochówki. Radzę zaopatrzyć się w nakrycie głowy, aby nie urazić znajdujących się tam osób wyznania mojżeszowego. Sprawdźcie też godziny otwarcia w internecie, bo nie pamiętam. W niedzielę jest otwarty od 9tej do 13stej.

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2008-10-19 19:35

mara (Primogen)
mara

Na Sleznej to nie jest przypadkiem cmentarz zolnierzy radzieckich a nie zydowski?

"Nagość, phoszę państwa, jest demagogiczna, jest wphost socjalistyczna, bo i cóż by było, gdyby gmin odkhył, że nasza dupa taka sama?!"

Dodano: 2008-10-20 18:05

Sa oba, cmentarz zolnierzy radzieckich to ten z czolgami przy ogrodzeniach na skrzyzowaniu Wyscigowej z Powstancow Slaskich (wejscie od strony powstancow), natomiast cm. zydowski ma wejscie od strony ul. Sleznej w poblizu Uniwersytetu Ekonomicznego.

Co do Polibudy... jak sie chce mozna skonczyc w 5 lat, a mozna w 8. Zalezy co sobie czlowiek za cel postawi.

The moment of laxity spawns a lifetime of heresy...

Dodano: 2008-10-20 18:19

mara (Primogen)
mara

O, to nie wiedzialam o tym drugim. Trzeba bedzie sie tam przejsc.

Dodano: 2008-10-23 20:34

mara napisał(a):
O, to nie wiedzialam o tym drugim. Trzeba bedzie sie tam przejsc.

Tak polecam trzeba tam zajsc - wejscie jest za akademikiem Slezak,pisze bo niektorzy nie moga tam trafic. Ja bylem tam 3 razy i za kazdym razem dowiaduje sie czegos ciekawszego np. ze a ciii to tajemnica :D ze ten cmentarz zydowki na Lotniczej w tygodniu NIE jest pilnowany i mozna sie wybrac na zwiedzanie na wlasna reke, ja nie probowalem jakby ktos mial chec sie zmowic to zapraszam :D
to wszystko powiedzial mi stroz cmentarza na Sleznej
mily gosc i kopalnia wiedzy i historii, moze oprowad$$$zic po cmentarzu a jak zada mu sie kilka pytac tooo hoho moze juz z tamtad nie wyjdziecie :twisted:

Dodano: 2008-10-24 09:19

gibal napisał(a):

to wszystko powiedzial mi stroz cmentarza na Sleznej
mily gosc i kopalnia wiedzy i historii, moze oprowad$$$zic po cmentarzu a jak zada mu sie kilka pytac tooo hoho moze juz z tamtad nie wyjdziecie :twisted:

Potwierdzam :) Facet fantastycznie opowiada. Warto też kupić od niego książeczkę o historii cmentarza i z jego mapką, żeby czegoś ciekawego nie przegapić.

Dodano: 2008-10-26 17:51

He he zastanawiała mnie automatyka i robotyka, zarządzanie liniami produkcyjnymi (to chyba pełna nazwa) na polibudzie, ale póki co otwarty jestem na inne propozycje kierunków xD

Dodano: 2008-10-29 14:26

Może to nie we Wrocławiu, ale całkiem blisko - myślę, że warto wybrać się na Ślężę. Dojechać jakoś do Sobótki i marsz na szczyt. Po drodze można zobaczyć parę starożytnych rzeźb, np. :

Dodano: 2008-10-29 20:05

CrommCruaich napisał(a):
Może to nie we Wrocławiu, ale całkiem blisko - myślę, że warto wybrać się na Ślężę. Dojechać jakoś do Sobótki i marsz na szczyt. Po drodze można zobaczyć parę starożytnych rzeźb

A ja bylem w Sobotce podczas poprzedniego weekendu ;d. po raz ... juz nie zlicze, tym razem szczyt (Sleza) zaliczony, tym razem bo jezeli komus sie nie chce chodzic po gorkach moze sie zatrzymac w schronisku pod...Wieżycą i rozkrecic 3 dniowa impreze :twisted: co najwyzej przewietrzyc sie na pobliskiej polanie lub podczas 20 minutowej drogi na Wiezyce
Wjazd na impreze 6 zł wyjazd z imprezy tez 6zł (z wrocławia)

Dodano: 2008-10-30 20:51

mara (Primogen)
mara

A ktos wie moze, czy i jak tak, to gdzie zachowaly sie jakies pozostalosci po fortyfikacji pruskiej?

Dodano: 2008-10-31 10:28

W Parku Zachodnim jest jakiś bunkier, który wygląda na czasy sprzed I wojny. Jest zaraz za murem cmentarza żydowskiego.

Sprawdziłem w necie. Jest to schron piechoty typu magazynowego wybudowany w latach 1895-96

http://wroclaw.hydral.com.pl/1211,obiekt.html

Tutaj link, do tego co znalazłem jeszcze :
http://wroclaw.hydral.com.pl/test.php?tyb=17e&hl=n

Dodano: 2008-10-31 10:47

mara (Primogen)
mara

O, wiec niebawem tam wyrusze, najlepiej z mapa historyczna, co by poszukac jeszcze jakichs pozostalosci. Milo by bylo trafic na jakis fragment suchej fosy. Dzieki za niusa :)

Dodano: 2008-10-31 22:52

Tez juz jak wróce do wrocka tam sie przejade szczerze nigdy w tym miejscu nie bylem :D ale to dopiero po nowym roku bo jak narazie wawe okupuje

Dodano: 2008-11-02 18:07

pomijając pruskie bunkry, poleciłabym pomnik w Parku Słowackiego - zwłaszcza nocą :)

"wybrednie w różach wymarzając kolor czarny"

Dodano: 2008-11-04 16:30

mara napisał(a):
O, wiec niebawem tam wyrusze, najlepiej z mapa historyczna, co by poszukac jeszcze jakichs pozostalosci. Milo by bylo trafic na jakis fragment suchej fosy. Dzieki za niusa :)

Zdaj relację potem. Chętnie dowiem się czegoś ciekawego.

Erzsebeth napisał(a):
pomijając pruskie bunkry, poleciłabym pomnik w Parku Słowackiego - zwłaszcza nocą :)

Czy to ten z aniołem?

Dodano: 2008-11-04 16:45

tak, ten z Aniołem :D

Dodano: 2008-11-04 19:12

mara (Primogen)
mara

No to się dowiedziałam dzisiaj, że nie ma czego szukać, bo Napoleon po zdobyciu Wrocławia kazał fortyfikacje wyburzyć. Ot. Tom se poszukała.

Dodano: 2008-11-04 19:16

mara napisał(a):
No to się dowiedziałam dzisiaj, że nie ma czego szukać, bo Napoleon po zdobyciu Wrocławia kazał fortyfikacje wyburzyć. Ot. Tom se poszukała.

e tam fortyfikacje :wink: mara, wpadaj, pokażemy Ci anioła śmierci :D

Dodano: 2008-11-04 19:22

mara (Primogen)
mara

Erzsebeth napisał(a):
e tam fortyfikacje :wink: mara, wpadaj, pokażemy Ci anioła śmierci :D

Nie chce wpadac. Jeszcze nie teraz...
A do Wroca chyba nie musze, bo właśnie tu siedze :) A anioła nie widziałam :wink:

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło