Magia Dodano: 2006-08-10 05:12
"Sabbatow"?? kto napisal te brednie? i wlasciwie jakie jest Twoje pojecie o Magii? Wiedzmy, Czarnoksieznicy.... Tajemne ksiegi, i odwoływanie sie do faceta ktorego ukrzyzowano, (a czy ktos zrozumial dlaczego nazywal siebie synem boga?) czekam na kogos kto ma o tym pojecie....
hmm... Dodano: 2006-08-10 10:50
przepraszam, ale ja pisalam ten artykul na podstawie ksiazek i innych materialow. swoje zdanie mozesz zachowac dla siebie.
Dodano: 2006-08-10 11:24
od tego sa posty, i slowo zwane "krytyka" nie masz za co przepraszac, po prostu owe ksiazki nadaja sie na smietnik :)
odpowiedź Dodano: 2006-08-10 11:27
dobrze, skoro wiesz lepiej, musisz być przenikliwy. jesli masz taką wiedze może podzielisz się nią??
Dodano: 2006-08-10 11:43
na poczatek "Astral" ciała, plany... dalej pojecie "Woli"
szukaj, czytaj, a bedzie Ci dane :) I zrozum tez, ze wiedze nabywasz sama, no i nie denerwuj sie tak :)
Dodano: 2006-08-10 12:19
nie kwestionuje swojej wiedzy, twojej też nie. to tylko artykuł, masz racje, że podeszłam do tego zbyt emocjonalnie. pozdrawiam :wink:
i jeszcze... Dodano: 2006-08-10 12:31
a do tego może jeszcze jakaś mała podpowiedź??
Magia Dodano: 2006-08-10 13:08
Ja mam pojecie. Magia to cos co powaznie traktuja ludzie o chorej psychice 
Life is complex: it has both real and imaginary components
;) Dodano: 2006-08-10 13:34
do dosc obszerny temat, wiaze sie z tym nastawienie do swiata, wyzbycie uprzedzen, i czytanie medzy wierszami... otoczka wypelniajaca to co istotne.
Nie da sie oceniac umiejetnosci po ilosci nabytej wiedzy, magie nalezy doswiadczac w codziennosci, jak i ceremonialnie (rytualna, a-rytualna) czy "przypadek" jest faktycznie przypadkiem, czy dzialaniem sily woli.... czy zainteresowanie płci przeciwnej jest "naturalne" czy mozejest to wywolane celowym dzialaniem.
A. Crowley - Magija w teorii i praktyce
jesli chcesz, zerknij tez tutaj http://www.lashtal-press.com/teksty.html
pozdrawiam wzajemnie 
Dodano: 2006-08-10 13:41
Hmm...Amorphousie, to zależy co rozumiesz po terminem magii.
Magia jest czymś co istniało (czasu teraźniejszego unikam świadomie), co było tylko wyobrażeniem ludzi (podobnie do tego czym jest religia). Jest to przeciwienństwo religii jako takiej. Przeciwieństwo owo polega na tym iż w religii człowiek jest uległy wobec sił wyższych w które wierzy (tu:Bóg,Bogowie), natomiast "stosując" magię człowiek starał się siłę wyższą (np.naturę) podporządkować, zmusić do określonego działania.
Przykładem mogą być zabiegi szamanów, które na przykład zmierzały do osłabienia przciwnika,bądź jego zabicia.
Wierzono,że ślad który ów przeciwnik pozostawi po sobie na piasku jest jego cześcią, odbiciem. Uważano, że skoro zastosujemy jakieś działanie na owym śladzie, to skutek dotknie bezpośrednnio jego właściciela. Życząc np. śmierci, na takim śladzie stopy rysowano odpowiednie symbole (w różnych kulturach wyglądały one różnie) i one miały sprawić, że przeciwnnik umierał.
No i tu pojawia się problem skuteczności magii, bowiem właściciel śladu prędzej czy później umarł, prawda?I było to niezależne od tego co szaman zrobił z tym śladem stopy.
Dlatego właśnie magia tak długo była skuteczna...była skuteczna bo chcieli tego Ci co ją stosowali i w to wierzyli.
To tak w telegraficznym skrócie, bo tu dochodzi też sprawa pochodzenia religii od magii itp. itd.
Pytanie: co to jest - "665,95" Odpowiedź: szatan z Biedronki:-P
Re: ;) Dodano: 2006-08-10 16:56
| BarTolmai napisał(a): |
| , czy dzialaniem sily woli.... |
Codzniennie rano zostawiam w toalecie cos co jest wytworem mojej sily woli i nie ma w tym nic magicznego. Magia - wytwor slabych umslow ma usprawiedliwienie u naszych przodkow. U ludzi wspolczesnych stanowi przypadek kliniczny.
Dodano: 2006-08-10 18:08
W cztery oczy Dodano: 2006-08-10 18:22
To nie sztuka byc zabawnym w cztery oczy. Proponuje zebys zrobil zrobil lalaczke voodoo alba zeslal klatwe na mnie
To by dobiero bylo zabawne 
Dodano: 2006-08-10 19:39
Qwa!
O co Wam chodzi???
Jakaś potyczka słowna,czy co?
A to se gadajcie,a ja idę na fajkę,o! 
Pytanie: co to jest - "665,95" Odpowiedź: szatan z Biedronki:-P
Re: ;) Dodano: 2006-08-11 10:56
| amorphous napisał(a): |
|
Codzniennie rano zostawiam w toalecie cos co jest wytworem mojej sily woli i nie ma w tym nic magicznego. |
Amorphus rozwaliłeś mnie ym tekstem... :D i dziękuję bardzo, bo mam bardzo chujowy dzień dzisiaj, a coś mnie w końcu rozbawiło :D
i zgadzam się, śmieszy mnie magia dnia dzisiejszego...no sorry, urządźmy sabat na jasnej górze i odlećmy na miotłach :wink: a patrząc na ilość kataklizmów, jakimi obdarowuje nas natura, to gdzie tu mówić o jakimś jej podporządkowaniu??
...I forgot to remember to forget... /johnny cash
Dodano: 2006-08-11 11:03
noooo Kuba w magie nie wierzysz? Ja jestem świecie przekonana, ze to co do nas strzelało to były jakieś czary. Złaaaa maaaaagiaaa voodoo^^ Podpadliśmy komuś tam na górze^^ To wcale nie były wyładowania elektomagnetyczne^^
Wiecie, magia wzieła się z tego, ze ludzie nie potrafili sobie pewnych rzeczy wytłumaczyć, tak jak i religia. Potrzeba matką wynalazków^^ prawda jest taka, ze istnieje logiczne wytłumaczenie dla afrodyzjaków, natomiast na miotłach nie da się latać.
ps mnie ten tekst też rozjebal:D
podsumowanie Dodano: 2006-08-11 11:08
Są ludzie ograniczeni umysłowo. Nie przyjmują oni do swoich mózgów pewnych spraw, które wykraczają poza ich okrojoną świadmość. Tak jest w przypadku tematów, nad którymi trzeba troche pomysleć, jak np. magia.
Dodano: 2006-08-11 11:16
Miłość jest magią . Czyż nie?
A jeśli chodzi o czary i złe uroki to w końcu żyjemy w XXI wieku i takie rzeczy to juz przeżytek. Ludzki umysł potrafi wmówić sobie wiele rzeczy (wiem to z własnego przykładu) i lubi płatać figle.
Dodano: 2006-08-11 13:03
uważam się za całkowicie świadomą rzeczywistości, która mnie otacza osobą, dlatego magia do mnie nie przemawia... realistyczne podejście do życia to niby okrojona świadomość? buahahaha
hmm.... Dodano: 2006-08-11 13:09
realistyczne podejście to dla mnie ograniczenie
Dodano: 2006-08-11 13:14
Dlaczego ograniczenie? Odmienne zdanie nie oznacza żadnego ograniczenia. Przecież nie każdy musi wierzyć w magię.
Dodano: 2006-08-11 13:17
dla mnie nie jest ograniczeniem to, że podchodzę do sprawy racjonalnie... czyli jak będę wierzyć, że mogę stworzyć magiczny wywar,to nie będę ograniczona? to chyba znam takie nieograniczone miejsce-zakład psychiatryczny :D tam nawet jezusa spotkać można, bez żadnych ograniczeń :D
Dodano: 2006-08-11 14:22
nie rozumiem dlaczego magia oznacza dla was tylko szpital psychiatryczny. nie chodzi też o żadne wywary, nie przesadzajmy. chodzi o zakres jak ludzie potrafią to odbierać. może to prawda, że wierzymy w to, co chcemy wierzyć.
Dodano: 2006-08-11 14:46
to znaczy co odbierać?
jak przychodzi deszcz to wcale nie dlatego, ze indianie Hopi skakali nad ogniskiem pół nocy, ani nie dlatego, że poslowie PISu wymodlili się o niego na sali sejmowej. logika jest logiką, deszcz spada, bo takie są warunki atmosferyczne. nie ma w tym żadnej magii.
zaczarować mozna co najwyżej faceta
Dodano: 2006-08-11 15:23
| Weridia napisał(a): |
| Miłość jest magią . Czyż nie?
. |
Tak, zgadzam się z Tobą, Słońce. Co do takiej magii nie mam wątpliwości. W końcu przecież nie bez powodu mówi się , że ktoś kogoś "zauroczył" :)
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"