Magia. Strona: 2

:) Dodano: 2006-08-11 18:34

blackberry, wlasnie widac jak odbieraja ten temat.... i wlasciwie dobrze. Mediamarkt tez nie jest dla wszystkich :wink:

Dodano: 2006-08-11 19:57

Cytat:
Są ludzie ograniczeni umysłowo. Nie przyjmują oni do swoich mózgów pewnych spraw, które wykraczają poza ich okrojoną świadmość. Tak jest w przypadku tematów, nad którymi trzeba troche pomysleć, jak np. magia.

Blackberry a może ograniczenie umysłowe przejawia się właśnie tłumaczeniem rzeczy dla siebie niezrozumiałych magią właśnie? To co dla danego pokolenia historycznego było magią po latach wyjaśniała nauka.
Zaklęcia tamujące krwotok... piękna sprawa, pewnie niedługo wejdą w podstawowe wyposażenie lekarzy pogotowia, może nawet w przypadkach zranien będą recytowane przez dyspozytora i nasza służba zdrowia oszczędzi na benzynie i czasie... po prostu rewelacja :lol:

"Uważaj, żeby nie pomylić nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."

Dodano: 2006-08-11 20:23

Gwynbleidd napisał(a):
[quote:db6d718381]
Zaklęcia tamujące krwotok... piękna sprawa, pewnie niedługo wejdą w podstawowe wyposażenie lekarzy pogotowia, może nawet w przypadkach zranien będą recytowane przez dyspozytora i nasza służba zdrowia oszczędzi na benzynie i czasie... po prostu rewelacja :lol:

Gwyn^^ ponownie strzał w dziesiątkę^^

bez sensu Dodano: 2006-08-12 12:24

nie zależy mi na waszych komentarzach. cieszycie sie z tego kto napisze cos glupszego. kazdy mysli o tym, to co mysli, ta dyskusja jest juz chyba niepotrzebna.

mi Dodano: 2006-08-12 13:19

a moim zdaniem forum i pisanie na nim komentarzy jest po to, by wyrazić swoje zdanie...nie wszyscy muszą się zgadzać z tym, co napisał autor felietonu... a niby przebijamy się coraz głupszymi tekstami? na taką zabawę moglibyśmy nowe forum założyć :twisted: :twisted: :twisted: bo to, że większość tutaj zebrana podchodzi realistycznie do życia, nie oznacza, że wyznajemy jakieś głupie zasady... :? forum po to jest, by wyrażać swoje opinie... może w magicznym świecie jest tak, że wszyscy mają je takie same...

...I forgot to remember to forget... /johnny cash

Dodano: 2006-08-12 13:32

i w tym momencie wlasnie starasz sie byc zlosliwa. wyrazaj swoje zdanie tyle razy ile ci sie podoba. pozdrawiam

Dodano: 2006-08-12 14:09

ja się nie staram moja droga :wink:

Dodano: 2006-08-12 16:03

ja zakończylam temat, a ty traktuj to jak chcesz. :?

Dodano: 2006-08-12 22:29

zabrała zabawki i poszla na swoje podwórko.

ja bym chciała latającą miotłę.

Dodano: 2006-08-12 22:50

ja bym wolała latający odkurzacz w złotym kolorze :wink: taki bardziej nowoczesny :twisted:

Dodano: 2006-08-12 22:59

ach, Frija, Ty cholerna futurystko... odkurzacz nie zapewniłby Ci tej radości między nogami co miotła...

buuuziam:*

Dodano: 2006-08-12 23:03

to jeśli tak, to ja poproszę jakiegoś czarnoksiężnika :wink:

Dodano: 2006-08-12 23:05

to marsz do krainy Oz ^^

Dodano: 2006-08-12 23:09

w końcu odkryłam, po co dorotka tak tam maszerowała :D ;*

Dodano: 2006-08-12 23:11

hehehehe kraina OrgaZmicznych rOZkoszy

Dodano: 2006-08-13 10:20

to co? idziemy :D

Dodano: 2006-08-13 10:58

z Tobą wszędzie ^^

...bez nerwów... Dodano: 2006-09-06 01:47

...miałaś to nieszczęście,że poruszyłaś dość...hmmm kontorwersyjny temat...dla mnie osobiście magia jest jak dupa - każdy ma swoją...felieton mi sie podobał...szkoda,że taki krótki...
...co prawda specjalistką nie jestem...ale intersuję się tym dość-dość...mnie sie podobalo...ave

...bliżej nie-do-określona...i dobrze...podobno jak Kot...swoimi drogami...i nie przychodze kiedy się mnie woła...ale wtedy kiedy sama chce...o ile chce...

Dodano: 2007-01-22 23:32

Może ktoś mieć mi za złe, że rozgrzebuję ten temat, ale wydaje mi się, że wiem, co blackberry chodzi po głowie.
Zaczynając od początku... zastanówmy się, co to jest magia. Aby nie było, że opieram się wyłącznie na własnej intuicji, uczuciach, bajach, przesądach i im podobnych zasięgnąłem (moim skromnym zdaniem) dość słusznego miejsca, na wytłumaczenie słowa magia. Jak podaje Wikipedia: Magia to praktyki wpływania na ludzi, przedmioty, zdarzenia czy zjawiska fizyczne za pomocą środków okultystycznych i paranormalnych, a więc zasadniczo nie poddających się weryfikacji za pomocą metody naukowej, kolidujących z podejściem racjonalistycznym.
Nie wątpię, że latanie na odkurzaczu, miotle czy innej miotełce z szufelką jest praktycznie niewykonalne, tak samo jak nie wierzę w wywoływanie deszczu -pewnie dlatego, że zbyt racjonalistycznie to sobie wytłumaczyłem -ale co z wpływem na ludzi i przedmioty? Nie mam tu na myśli cyganek, co prawdę powiedzą, staruszek, które na podstawie zdjęć przepowiadają przyszłość ani 'magicznych' talizmanów z wybitym napisem 'made in China'. Skoncentrowałem się na tym, czego nie widzimy, a odczuwamy.
Zapewne każdy z Nas znajdując się w jakimś miejscu lubi je bardziej niż mniej. Zaraz się dowiem, że ktoś codziennie rano odwiedza miejsce, które bardzo lubi... i właśnie w tym tkwi cała filozofia. Co z miejscami, które odwiedzamy po raz pierwszy ? Przecież nie możemy mieć związanych z nim doświadczeń. Analogicznie jest w przypadku ludzi -osoba, która widzimy na ulicy wzbudza w Nas jakieś uczucia -pozytywne lub negatywne. Bez wątpienia jej wygląd ma znaczenie, jednak co się stanie, jak kwestię wyglądu przełożymy wyłącznie na statut materialny?
Do czego zmierzam pisząc o miejscach i przypadkowych osobach, skoro miało być o magii? Jeżeli założymy, że magia jest w nas w jakieś bliżej niezdefiniowanej postaci i jesteśmy w stanie odczuwać jej obecność, to czy wyżej wymienione przykłady nie są dowodem jej istnienia? Bez wątpienia, określenie, że „to wszystko to tylko chemia” znacznie upraszcza sprawę, ale czy nie będzie to zbytnim uproszczeniem? Czy jeżeli czegoś nie widzimy, to znaczy, że tego nie ma?
Moim celem nie jest udowodnienie, że magia istnieje, bo to kwestia światopoglądu, jednak może czasami warto się zastanowić nad otaczającym nas światem i paroma rzeczami, które pozornie błahe nie dają się racjonalnie wytłumaczyć?

Dodano: 2007-01-22 23:50

frija napisał(a):
to jeśli tak, to ja poproszę jakiegoś czarnoksiężnika :wink:

Ja tak na momęcie w sprawie pracy. Chodzi mi o posade czarnoksiężnika :D Czy ogłaoszenie jest nadal aktualne:) jeśli tak to chciałbym zapytac jakie są wymagania kryteria oraz czas pracy i czy w wynagrodzenie jest wliczony dentysta :?:

We must...

Dodano: 2007-01-23 00:37

Coz za dziecinada sie z tego tematu zrobila :|

Po pierwsze MAGIA ma dosc obszerne znaczenie, ale na niektore tematy po prostu nie powinno sie rozmawiac i ich poruszac...
Jesli cos ktos chce wiedziec niech zaspokoi swoja wiedze we wlasnym zakresie a nie haselkami obraca na lewo i prawo do ludzi...
W dodatku po co wypowiadaja sie tacy ludzie, ktorzy pojecia najwyrazniej o tym nie maja? :| I nie rozumiem tez po co to za szyderstwo... wyrazanie wlasnej opini ok...ale takie porownania :|
Smiechu warte...jak dla mnie przynajmniej i to tylko i wylacznei moja opinia :)

Artykulu nie czytalam jeszcze, bo natrafilam wpierw tu, ale zaraz to nadrobie...a co do magii...coz nie wypowiadam sie bo to temat jak rzeka i nie dla dzieci i chorych ludzi :D

Tyle...

Dodano: 2007-01-23 00:42

No i przeczytalam :D

Praktycznie tu jest wszystko i nic....
Po pierwsze takicha artykulow zatwierdzac sie nie powinno...(tak uwazam)
Jest bardzo chaotycznie i coz...albo poruszasz jedna kwestie konkretna, albo w jakis sposob laczysz chocby 3 i kropka...albo piszesz ogolem (bardzo ogolem bez jakis przykladow czy cos)...no bo ja nie rozumiem jak w tak krotkim tekscie mozna bylo umiescic tyle roznych, roznistych nawiazan... :|

I przepraszam tam chyba na poczatku widzialam "na podstawie ksiazek" jakich? :D Bo sa ksiazki i bajeczki

Pozdrawiam :)

Dodano: 2007-01-23 00:50

Kirke_Femme_Fatale to jest tylko forum gdzie każdy może coś od siebie dorzucić nie koniecznie 100% związane z tematem magi i moze to być wlaśnie nasza dziecinna pogawędka. W końcu nie jest to jakieś zgromadzenie magów czy arcy magów, sabat czarownic czy inne tego typu.
Pozatym nie możesz powiedzieć ze wypowiadają sie na ten temat ludzie którzy nie więdzą nic na ten temat, gdyż mogą wiedzieć więcej od ciebie ale to jest ich wiedza i nei koniecznie muszą sie dzielić nią ze wszystkimi na jakimś formu do dyskusji na temat bardzo ogólnego felietonu.
Więc jeśli możesz to nie krytykuj nas :D , gdyż jak sama wspomniałaś temat magi nie jest koniecznie tematem do dyskusji publicznej, a jest właśnie stuką uprawianą poza okiem przeciętnych ludzi.
Więc ta dyskusja nie jest małym podręcznikiem magi w pigółce :wink:

We must...

Dodano: 2007-01-23 00:54

Są, nie są... pewnie właśnie stąd to szyderstwo. A że dużo myśli na raz... tu faktycznie się czepiam, bo sam się zastanawiam, czy chociaż liznąłem o myśli autorki (pożyjemy, zobaczymy). Swoją drogą ciekawy jestem, czy ktoś się pokusi i skoncentruje chociaż na jakimś kawałku tej rzeki.

Dodano: 2007-01-23 01:05

Frozen...
jasne nikt nikomu nic nie broni I nie koniecznie mialam na uwadze Was szydercow jako tych ktorzy nie maja pojecia o magii, raczej mowilam tu w kwestii ogolnej czytajac te wszystkie wypowiedzi.... Ale zwrocilam uwage na to szydzenie no bo po prostu takie cos mnie smieszy i tyle...ale to tylko moja opinia... tyle

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło