Sabaton "40-1"-szwedzki metal o bohaterstwie Pola. Strona: 1

Sabaton "40-1"-szwedzki metal o bohaterstwie Pola Dodano: 2008-06-03 11:54

http://pl.youtube.com/watch?v=KBwwFsKTJGs
Co Wy na to?

"40-1" szwedzkiego zespołu metalowego Sabaton z najnowszego albumu The Art of War to utwór o bitwie pod Wizną w 1939 r , gdzie 700 polskich żołnierzy przez 3 dni powstrzymywało 42 000 armię niemiecką. Na każdego zabitego w tej bitwie Polaka przypadło 40 zabitych Niemców. W clipie występują m.in. archiwalne materiały z filmu Westerplatte i 300, a Szwedzi porównują bohaterstwo Polaków do Spartan walczących pod Termopilami -jak dla mnie jest to jak najbardziej uzasadnione...

Do not quote - think for yourself

Dodano: 2008-06-03 13:16

no dzielne to pole ;]

a tak serio to nie lubie takiej muzy, ale milo uslyszec taki akcent. Sabaton byl w ubieglym roku w polsce i bardzo ciepło go przyjeli w stodole moze stad pomysl na uklon w storne polskich fanow

Dodano: 2008-06-03 14:03

Mój facet ostatnio mi to puszczał, potem koleżanki. Najpierw byłam sceptycznie nastawiona, ale teraz słucham non stop xD Podoba mi się, chociaż to zupełnie nie moje klimaty.

:)

Dodano: 2008-06-03 15:34

Choć patriotą nie jestem, doceniam, że zauważa się 'wkład' Polski w II W.Ś. :wink:
A co do samej muzki, całkiem niezły kawałek. :)
Pozdrawiam.

Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.

Dodano: 2008-06-03 18:57

Sabaton generalnie opiewa heroiczne czyny:) Na zeszlorocznym Masters of Rock dali popisowe show, rowne wystepom najwiekszych gwiazd:)

"Każdy bóg sprowadza na swych wyznawców własny rodzaj szaleństwa" P.Hine

Dodano: 2008-06-04 08:05

wspaniale że przypomnieli heroizm naszej "Siedemsetki" to jest coś.Dzieki tym żołnierzom jestem dumny że pochodze z Polskiej Ziemi. Hail Sabatom..." zawsze pamietaj o zapomnianych w histori" :D

Jest nikim ten, co nie ulepsza świata.

Sabaton, strona,MP3 do ściągnięcia Dodano: 2008-06-04 08:13

Na ich strony na Myspace http://www.myspace.com/sabaton jest link, można ściągnąć za free 3 kawałki .

Mscigniew napisał(a):
wspaniale że przypomnieli heroizm naszej "Siedemsetki" to jest coś.Dzieki tym żołnierzom jestem dumny że pochodze z Polskiej Ziemi. Hail Sabatom..." zawsze pamietaj o zapomnianych w histori" :D

Jak już czerwona pajęczyna :evil: zejdzie ludziom z oczu, to takich inspiracji będzie coraz więcej(na razie wiadomo mi o tym, że Lao Che zrobili trochę w tym kierunku)

Dodano: 2008-06-04 09:15

bardzo mily akcent z ich strony:) ja uwielbiam album Sabaton'a "Attero Dominatus" :D genialny jest :D

Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning...

Dodano: 2008-06-06 09:08

sums (Primogen)
sums
Grodzisk Wlkp./Poznań

Wczoraj miałem przyjemność posłuchać tego pierwszy raz :) Mój kumpel siedzi na co dzień w podobnych klimatach i przesłał mi link Muszę powiedzieć ze całkiem całkiem A ja za power metalem średnio przepadam

"W samym akcie oddania się złu nie ma jeszcze wykluczenia możliwości kochania" Anne Rice "Wampir Lestat"

Dodano: 2008-06-06 17:33

Wampgirl (Anciliae)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

Kawałek bardzo przyjemny. Polecam przy okazji "Primo Victoria".

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Dodano: 2008-06-07 13:13

Dobre :) Wciągnęło mnie na dobre :)

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2008-06-07 22:30

wokal z lekka zasuwa nieświerzym waflem, reszta może być

mimo to jestem (wygląda na to że jako jedyny :wink: ) na nie 8) 8)

Re: Sabaton, strona,MP3 do ściągnięcia Dodano: 2008-06-07 22:50

Lupp napisał(a):
i .

[quote:7abb3d1019="Mscigniew"]wspaniale że przypomnieli heroizm naszej "Siedemsetki" to jest coś.Dzieki tym żołnierzom jestem dumny że pochodze z Polskiej Ziemi. Hail Sabatom..." zawsze pamietaj o zapomnianych w histori" :D

Jak już czerwona pajęczyna :evil: zejdzie ludziom z oczu, to takich inspiracji będzie coraz więcej(na razie wiadomo mi o tym, że Lao Che zrobili trochę w tym kierunku)[/quote:7abb3d1019]

Ano Laoki zrobili coś w tym kierunku, ale w porównaniu z Lao - Sabatoni nie oddali takowego klimatu jak właśnie Lao. Słuchając "Poswstania Warszawskiego", słuchacz czuje się tak, jakby rzeczywiście czuł uczucia Powstańców... No i sama płyta wstrząsa.

A kawałek Sabatonów - cóżm zaczął mnie nużyć po drugim odsłuchu...

Ale gest miły - nie powiem, na codzień ja sam takiej muzyki nie słucham, więc miło, że ktoś pamięta heroizm Polskich żołnierzy w II wojnie światowej, i próbuje go przekazać w swej twórczości :)

Dodano: 2008-06-07 22:52

Przesadzacie... Żygnę zaraz tym patriotyzmem... khe... na razie tylko kłaczek, ale może być więcej...8O

Dodano: 2008-06-07 22:54

sphinxia napisał(a):
Przesadzacie... Żygnę zaraz tym patriotyzmem... khe... na razie tylko kłaczek, ale może być więcej...8O

Oby potopu nie było, bo jeszcze jestem młody i chce żyć :D

przepraszam za offfopp.

Dodano: 2008-06-11 09:06

Paskievicz napisał(a):

Wokal też mi nie podchodzi no ale jak twór ma być patetyczny to i odpowiednio zaśpiewać trza :wink:
Akcent bardzo miły, pierwszy raz z czymś takim sie zetknąłem i jestem bardzo mile zaskoczony takim pomysłem.
Muzycznie jednak nie wchodzi mi to i raczej drugi raz sie na to nie skusze. Czyli jak Pasieka - na nie :wink:

P.S.: Allachu, rzygnij se w innym temacie po potem tutaj Pasieka albo ja będziemy musieli sprzątać :wink:

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Dodano: 2008-06-11 12:40

KostucH napisał(a):

P.S.: Allachu, rzygnij se w innym temacie

Raczej kogoś innego brały na wymioty, na szczęście był to tylko kłaczek - więc żyję

Dodano: 2008-06-13 22:50

Wampgirl (Anciliae)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

A tam, wokalu się czepiacie. Fajnie, bo przynajmniej da się zrozumieć pojedyncze słowa, a nie bełkot. Mnie się podoba.

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

??? Dodano: 2008-06-18 22:10

osobiście nie lubie takiego patetycznego/epickiego bełkotu - za wesołe dla mnie. Ale nie powiem, przy refrenie mi łezka poleciała...

"Pestis eram vivus - moriens tua mors ero"

Dodano: 2008-06-19 11:31

mile ze akurat o Polakach... ktos jednak wie co to Polska a nie tak jak w stanach nawet nie wiedza co to Europa ...piosenka nie nalezy do tych ujmujacych moje serce ale moze byc

brak

No i proszę... Dodano: 2008-06-19 20:26

Kiedyś rzuciłem temat : teksty piosen ek czy po polsku, czy po angielsku. A tu okazuje się, że jednak - stąd jesteśmy :D I o to chodzi - w mentalu...

Dodano: 2008-10-08 17:35

ogolnie nie przepadam zbytnio za Sabatonem, ale fajnie ze polska historia posluzyla mu za inspiracje
Oby tak dalej

Dodano: 2008-10-08 18:02

To jeszcze niech powstanie zespół dajmy na to Western Platters i zrobią kawałek o Westerplatte albo tak jak Marduk o Powstaniu Warszawskim. Muzyka to muzyka. Niech sobie grają i śpiewają co tylko im przyjdzie do głowy.

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Dodano: 2008-12-23 10:54

Paskievicz napisał(a):

Wokal jest bardzo dobry, lepsze to niż 30 klonów Kotipelto czy jakiś Sammet....

Dodano: 2009-02-27 00:23

Ja uważam że cała ta podnieta wokół Sabatonu jets bezsensowna.
Teraz nagle się znalazło mnóstwo patriotów co nawet zgłaszali kandydature zespołu do Virtuti militari swego czasu a nie potrafią docenić polskich zespołów patriotycznych- i nie mówie tu o NS czy tez NR a chociazby o Fortecy której to koncert ostatnio odwołano wskutek propagandowej akcji wyborczej i rozbratu jako koncert rzekomo nazistowski a paradoksalnie koncert był z okazji rocznicy powstania wielkopolskiego które było właśnie anty-nazistowskie.
Ale to niestety taki nasz narodowy kompleks zeby pochylić łeb, żreć z reki europy i cieszyc sie że ktokolwiek zdaje sobie sprawę z naszego istnienia.
A Sabaton śpiewał o różnych żołnierzach na różnych frontach w każdym wypadku zachowując bezstronność i jakoś specjalnej miłości do Polski nie ma w ich piosence 40-1.

pierdol studia, zostań ninja

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło