Sabaton "40-1"-szwedzki metal o bohaterstwie Pola. Strona: 2

Dodano: 2009-02-27 01:53

O pomysłach z orderem itp nie słyszałem.

Jakby nie patrzeć, akurat w tym utworze jest o Polsce, i o wydarzeniu które sprawia, że każdy Polak robi się dumny, wręcz nadęty(mniejsza, że dopiero od Sabatona się tym dowiedział). A że zespół równie chętnie wychwala wszelakie wielkie wydarzenia militarne(i to na wielu wcześniejszych płytach) to inna para kaloszy.

Niemniej jednak cieszy mnie bardzo ten kawałek, gdyż dzięki całej sabatonomanii poznałem ów zespół, a bardzo przyjemnie się go słucha prowadząc swoje armie w strategiach komputerowych

I jeszcze jedno. Może orłem z historii nie byłem, ale wytłumacz mi proszę, w którym miejscu powstanie wielkopolskie było antynazistowskie?? 8O

Dodano: 2009-02-27 07:32

40i4 napisał(a):
I jeszcze jedno. Może orłem z historii nie byłem, ale wytłumacz mi proszę, w którym miejscu powstanie wielkopolskie było antynazistowskie?? 8O

Samo w sobie było wystapieniem antyniemieckim a to antynazistowskie to napisałem z rozpędu i zmęczenia.

A o krzyżach dla muzyków:
http://www.pardon.pl/artykul/6843/polskie_ordery_dla_muzykow_z_sabatonu_za_40_1_absurd/5

pierdol studia, zostań ninja

Dodano: 2009-02-27 08:41

LOL :lol:

to może niech rząd Indii rozdaje sznury bramińskie wszystkim przedstawicielom Vege Grindu :wink:

Dodano: 2009-02-27 13:01

Patriotką nie jestem daleko mi do zachwalania naszego narodu, bo nie ma za co.
Polacy potrafili się jednoczyć w obliczu niebezpieczeństwa, ale to było dawno temu, teraz każdy myśli tylko o sobie.
Fajnie, że znalazła się grupa, która przekazuje jakieś tam fakty historyczne wychwalając przy tym i sławiąc ich dobre imię.
Bardzo lubię Sabaton, i nie chodzi tu o wychwalanie narodu czy jakieś tam pomniejsze pobudki.
Moim ukochanym kawałkiem jest "Cliffs of Gallipoli"; dlatego że traktuje o bezsensie wojny, o niepotrzebnej śmierci ludzi.
Tak jest zawsze ludziom na szczebelkach z jakichś powodów się poprzewraca w głowach a reszta za to płaci!!!
A poza tym gratuluje chłopakom z Sabatonu pomysłu bo każdy ma jakąś wizję tego co chce tworzyć a im to całkiem nieźle wychodzi.

Żyj i pozwól żyć innym; tak jak ty nie lubisz kiedy ktoś narusza twą przestrzeń życiową tak ty nie ładuj się na siłę w życie innych!!!

Dodano: 2009-02-28 11:34

Przypadkiem zdarzyło mi się był na ich koncertach 2 razy (na obu przypadkiem), wcześniej ich nie znając. Fajna muzyczka, można posłuchać, byle nie za długo i nie za często. Na koncercie ciekawie zagrali, można było poszaleć. Jednak słuchać na co dzień bym tego nie mogła. Miło z ich strony, że zaśpiewali o Polakach, ale bez przesady z tym szumem. Kiedy zagrali z Gdańsku, 2/3 trójmiejskich skinheadów przyszło na ich koncert, tylko dla tej jednej piosenki. Dla mnie to już trochę paranoja.

Dodano: 2009-02-28 14:56

Ariien napisał(a):
Przypadkiem zdarzyło mi się był na ich koncertach 2 razy (na obu przypadkiem), wcześniej ich nie znając. Fajna muzyczka, można posłuchać, byle nie za długo i nie za często. Na koncercie ciekawie zagrali, można było poszaleć. Jednak słuchać na co dzień bym tego nie mogła. Miło z ich strony, że zaśpiewali o Polakach, ale bez przesady z tym szumem. Kiedy zagrali z Gdańsku, 2/3 trójmiejskich skinheadów przyszło na ich koncert, tylko dla tej jednej piosenki. Dla mnie to już trochę paranoja.

Skinheadzi przyszli bo niestety koncerty narodowe nie sa dla wszystkich ale kto am wiedziec ten wie.
A jak jest koncert wyłącznie patriotyczny to robią sie pogróżki i bojkoty od wyborczej i skłotersów.
I pamiętaj że nie kazdy skin słucha wyłacznie RAC i oi! i że nie każdy łysy jest skinem.

Dodano: 2009-03-01 17:54

Drzewo754 napisał(a):
I pamiętaj że nie kazdy skin słucha wyłacznie RAC i oi! i że nie każdy łysy jest skinem.

tak... nigdy bym na to nie wpadła. Nie piszę tego, bo widziałam stado łysych, a dlatego, że było tam pełno mich znajomych, o których wiem, że są skinami. Poza tym w Gdańsku prawie każdy łysy to skin, szczególnie kiedy ma białe bele

Dodano: 2009-03-03 22:12

Ale przynajmniej zaczynają lepszej muzy słuchać

Dodano: 2009-03-03 23:03

Jeśli macie ochotę pogadać o patriotyzmie to macie link do tematu w celu uniknięcia off topów. Dziękuję za uwagę: KLIK :)

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Re: Sabaton "40-1"-szwedzki metal o bohaterstwie Dodano: 2009-03-09 21:15

Lupp napisał(a):
http://pl.youtube.com/watch?v=KBwwFsKTJGs
Co Wy na to?

"40-1" szwedzkiego zespołu metalowego Sabaton z najnowszego albumu The Art of War to utwór o bitwie pod Wizną w 1939 r , gdzie 700 polskich żołnierzy przez 3 dni powstrzymywało 42 000 armię niemiecką. Na każdego zabitego w tej bitwie Polaka przypadło 40 zabitych Niemców. W clipie występują m.in. archiwalne materiały z filmu Westerplatte i 300, a Szwedzi porównują bohaterstwo Polaków do Spartan walczących pod Termopilami -jak dla mnie jest to jak najbardziej uzasadnione...

jak dla mnie kawałek słaby. teledysk - wiocha. co do prawdy historycznej w poście, to zgadza się tylko, że szwaby nie miały łatwo. ba, gdyby nie guderian, i ignorancja polskiej generalicji, pewnie dostaliby wpierd0l :)

mam wy..bane

Dodano: 2009-03-12 16:07

Nie pociągnęła mnie jakoś ta piosnka...Lao Che lepiej oddali polskiego ducha powstańczego, bez zbędnego pompatyzmu.
Miło że ktoś jednak coś niecoś wie o Polsce ;]
Mimo to - jestem na nie.

"psy patrzą na nas z szacunkiem, koty z pogardą, a świnie jak na równych sobie"

Dodano: 2009-04-18 20:45

A ja jestem na tak utwór świetny, w szczególności motyw ze zwolnieniem

Dodano: 2009-04-18 21:00

jeśli istnieje jakiś nowy gatunek muzyczny zwany "Z DUPY METAL" to możliwe że Sabaton jest jego protoplastą :-D i tyle powiem bo co dalej będe filozofował hehe

Dodano: 2009-04-19 09:28

cellar_door napisał(a):
jeśli istnieje jakiś nowy gatunek muzyczny zwany "Z DUPY METAL" to możliwe że Sabaton jest jego protoplastą :-D i tyle powiem bo co dalej będe filozofował hehe

hehehehehe chyba masz racje :D chociaz ja bym ich troszke oszczedził ze wzgledu na wzniosłe patriotyczne przesłan ie :D

Sabaton "40-1"-szwedzki metal o bohaterstwie Pola Dodano: 2009-04-19 10:15

Polecam wejść na you tuba i zobaczyć Sabatona jak zagrali 40-1 na Wacken w 2008, niemcom troszkę mina zrzedła hehe.... a tak poza tym to sądzę że to świetny kawałek....

Dodano: 2009-04-19 10:29

:D :D :D

Sabaton - 40-1 - Live at Wacken OpenAir 2008

.... :wink:

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło