Dodano: 2008-01-04 22:59
| Sleeping_Giant napisał(a): |
| [quote:5c37e60995="zet"][quote:5c37e60995="Wampgirl"]
Osobiście uważam, że numetal z brzmieniowym ciężarem ma tyle wspólnego co papież z Morbid Angel. |
Ciekawe rzeczy mówisz, zwłaszcza,że debiut Korna był swego czasu najcięższą brzmieniową płytą na rynku.[/quote:5c37e60995]
Szkoda, że nie przeczytałeś uważniej mojego posta, gdzie początki Korna wyjąłem poza ten nawias.
Nie będę tego jednak zaciekle bronił, więc co do tego debiutu Korna, to cóż, nawet jeśli tak było ( bo nie wiem, nie mam na to dowodów\ nie pamiętam\ mam w dupie) to potrafię to zrozumieć jedynie dlatego, że w '94-tym nic poza czwartym Danzigiem, "Far Beyon Driven" Pantery, słabszym już "Divine Intervention" Slayera nie miało premiery.
No może jeszcze świetna pierwsza płyta Machine Head, ale najwyraźniej ten powiew nowości ze strony Davisa i chłopaków i brak wielce wybitnych i oryginalnie niepowtarzalnych produkcji tegoż roku spowodował ów wybór...
Not everyone likes metal... FUCK THEM!!!
Dodano: 2008-01-04 23:56
| zet napisał(a): |
| [quote:6bcf1d948f="Sleeping_Giant"][quote:6bcf1d948f="zet"][quote:6bcf1d948f="Wampgirl"]
Osobiście uważam, że numetal z brzmieniowym ciężarem ma tyle wspólnego co papież z Morbid Angel. |
Ciekawe rzeczy mówisz, zwłaszcza,że debiut Korna był swego czasu najcięższą brzmieniową płytą na rynku.[/quote:6bcf1d948f]
Szkoda, że nie przeczytałeś uważniej mojego posta, gdzie początki Korna wyjąłem poza ten nawias.
Nie będę tego jednak zaciekle bronił, więc co do tego debiutu Korna, to cóż, nawet jeśli tak było ( bo nie wiem, nie mam na to dowodów\ nie pamiętam\ mam w dupie) to potrafię to zrozumieć jedynie dlatego, że w '94-tym nic poza czwartym Danzigiem, "Far Beyon Driven" Pantery, słabszym już "Divine Intervention" Slayera nie miało premiery.
No może jeszcze świetna pierwsza płyta Machine Head, ale najwyraźniej ten powiew nowości ze strony Davisa i chłopaków i brak wielce wybitnych i oryginalnie niepowtarzalnych produkcji tegoż roku spowodował ów wybór...[/quote:6bcf1d948f]
Wiesz ja sam rzadko słucham już nu metalu.Znalazłem dla siebie inną muzykę,która bardziej mi teraz odpowiada.Z drugiej jednakże strony trzeba zauważyć wpływ i zasięg nu metalu na przełomie wieków.Prawda jest taka że Korn/Limp Bizkit/Deftones nie tylko zainspirowały tysiące zespołów z całego świata(lepszych i gorszych) ale też chociażby takich staruszków jak muzycy Turbo czy z drugiej strony klasyków metalu-Machine Head,Sepultura i Fear Factory.
| dr_Faustus napisał(a): |
| [quote:6bcf1d948f="Sleeping_Giant"]
Ciekawe rzeczy mówisz, zwłaszcza,że debiut Korna był swego czasu najcięższą brzmieniową płytą na rynku. |
[color=green]Doprawdy? A jak to zwazyles? Czy moze przytaczasz mi tutaj opinie jakis owczesnych, zachwyconych Kornem pismakow? Argumenty poprosze i to porzadne... bo w przeciwnym razie gotow jestem Cie publicznie wysmiac, gdyz to co napisales zabrzmialo jakby chlopaki z Korna dali wytyczne z cyklu "jak to sie robi" wszelkim bandom reprezentujacym ciezkie brzmienia
[/quote:6bcf1d948f]
Wiesz twoje zdanie kompletnie mi wisi także możesz darować sobie wszelkie uwagi wobec mnie.A swojego zdania nie zmienię.Najlepiej pokazuje to fakt,że brzmienie Korna kopiowali później chociażby Machine Head czy Sepultura.A dlaczego? Dlatego,że było włąsnie cholernie ciężkie i nowatorskie zarazem.I tyle na ten temat, a wszelkich frustratów ,którzy się wyżywają na Kornie i nu metalu mam w głębokim poważaniu. :lol:
naucz się edytować :idea:
P. 8)
Forever Begins.
Dodano: 2008-01-05 00:17
| Pan modPasek napisał(a): |
| [color=red]naucz się edytować :idea:
P. 8) |
Sleeping, cóż tu dużo mówić, ja numetalu nie słucham wcale a kiedy zachwycałem się pierwszymi dokonaniami Korna nie wiem czy takie określenie na tę muzykę w ogóle istniało.
Ale czy byli inspirację dla innych (mam na myśli tyk konkretnie wymienionych przez Ciebie) śmiem wątpić i nie używał bym tak mocnych słów, że się tak wyrażę.
Dodano: 2008-01-05 00:22
| [quote:33f63fab16="Pan modPasek"][color=red]naucz się edytować :idea:
P. 8) |
[/quote:33f63fab16]
niestety cuś się z tym ostatnio chrzani :idea:
Dodano: 2008-01-05 00:41
Doprawdy :?:
Wybaczcie, za offa.
Dodano: 2008-01-05 01:30
| Ale czy byli inspirację dla innych (mam na myśli tyk konkretnie wymienionych przez Ciebie) śmiem wątpić i nie używał bym tak mocnych słów, że się tak wyrażę. |
"God made me a cannibal to fix problems like you."
Dodano: 2008-01-05 01:38
| KostucH napisał(a): |
| Sądze, że Zet ma racje. Sepultura i Maschine Head to dwa zupełnie inne światy muzyki, a wtykanie, że Korn miał jakiś wpływ na ich twórczość to dla mnie coś nie do przyjęcia. To tak jakbyś mi powiedział, że twórczość limp bizkit wplynęła na pomysłowość muzyków w morbid angel. Naprawde nie słyszysz totalnej różnicy w tych dwóch gatunkach? Roots niby jest inspirowane Kornem? Człowieku... |
A ja myślę, ze prawda leży po środku;] - tak jak zwykle.
Pewnie Korn miał jakiś wpływ na brzmienie Roots ale nie był on ogromny. Nie wierzę w to, że nagle wszyscy, którzy chcieli wnieść coś nowego do metalu jednocześnie pomyśleli - "poluzujmy trochę struny w gitarach - niższe dźwięki fajniej brzmią"
I'm rolling like a stone... never creep.
Dodano: 2008-01-05 01:50
Otóż właśnie, może i wpływ ich muzyka miała (jak każda na wszystko, zawsze i wzdłuż oraz wszerz naszego globu ) , ale w śladowych ilościach, a nie, że zaraz inspiracja.
Jednak jeśli tu mówić o takich "natchnieniach", to przecież pojawia się to wszędzie, i pojawiać się będzie. Nawet czasem nieświadomi ktoś zagra jakiś riff podobny do czegoś tam i chwilę potem są pomówienia o plagiaty czy inne takie.
Wyolbrzymiam tu oczywiście, ale chyba rozumiecie o co mi chodzi.
Dodano: 2008-01-05 01:58
| horseman napisał(a): |
| Nie wierzę w to, że nagle wszyscy, którzy chcieli wnieść coś nowego do metalu jednocześnie pomyśleli - "poluzujmy trochę struny w gitarach - niższe dźwięki fajniej brzmią" |
Dodano: 2008-01-05 02:16
No ba, toż to oczywiste, że Chorobliwe Aniołki są przecież kolebką numetalu skoro Azagthoth gra na 7-miostunówce, to wszystko jasne :wink: :lol:
Już nie wspomnę o wioślarzach, którzy tych strun mają dwanaście, to chyba fu-nu-metal futurystyczny.
Zacznijmy od tego, że nie kwestia instrumentów i ich stroju jedynie jest tu ważna.
Przecież liczy się też chyba ogólny zarys utworów bardzo ubogi w solówki, naszpikowany zmianami tempa i pełen urywanych riffów...
Dodano: 2008-01-05 09:05
...Max powtarzał tworząc czy to własnie ostania płyte Sepultury czy tez Soulfly( 3 pierwsze albumy pozniej zwrot w strone cieższego grania), ze interesuje go granie ''world music'' czyli składników z wszelkich gatunków muzycznych dobrano na niej i dzwieki z nad krainy Amazonki i nieco nu-metalu ktory wtedy był na fali i tysiąc innych , nie napisałem przecież nigdzie ze cały pierwszy album K. był kopalnią pomysłów z którego Max czerpał dniami i nocami...
...and music? Well, it's just entertainment folks.
Dodano: 2008-01-05 09:13
| Zacznijmy od tego, że nie kwestia instrumentów i ich stroju jedynie jest tu ważna.
Przecież liczy się też chyba ogólny zarys utworów bardzo ubogi w solówki, naszpikowany zmianami tempa i pełen urywanych riffów... |
Zgodze się. Tym bardziej nie wierzę w to, że Sepultura i Korn w tym samym czasie niezależnie pomyśleli, żeby użyć tych wszystkich elementów w swojej muzyce.
I'm rolling like a stone... never creep.
Dodano: 2008-01-05 11:48
Zecie, Kostuchu - zgadzam sie z Wami w tej dyskusji. To do czego niektorzy probuja tak nas tutaj przekonac, jest dla mnie absurdem. Niektorzy sa tak pewni siebie w swych teoriach, ze czytajac ich posty zastanawiam sie, czy przypadkiem sam Max Cavalera do mnie nie przemawia.
A co do ciebie sleeping giant to wez ty chlopie sie przebudz moze...Zanim sie nastepnym razem tak zacietrzewisz (o ile wiesz co to slowo oznacza) to wez pare glebszych oddechow. Nie zamierzam kolejnemu "zagniewanemu" tlumaczyc zasad dyskusji, bo i tak odbierzesz to jako atak na ciebie, a nie na to co zes napisal (o ile wogole to mozna atakiem nazywac - choc wg twej teorii atak jest zapewne posiadaniem innego zdania niz ty), ponizsze cytaty sa tego najlepszym dowodem:
|
Wiesz twoje zdanie kompletnie mi wisi także możesz darować sobie wszelkie uwagi wobec mnie.A swojego zdania nie zmienię. |
i dalej
| a wszelkich frustratów ,którzy się wyżywają na Kornie i nu metalu mam w głębokim poważaniu. :lol: |
Czytajac takie popisy madrosci jak te powyzej, potwierdzasz tylko moje przypuszczenia. Jestescie tak zapatrzeni w siebie, swoja bezgraniczna wiedze, a kazdy kto ma inne zdanie jest frustratem, desperatem, albo jak tez swego czasu jakis inny madrala powiedzial "inni to nie znaja sie na dobrej muzyce". Naucz ty sie dziecko rozmawiac, dyskutowac, bo jak z takim spieciem bedziesz podchodzil do kazdego tematu to kiedys pewna zylka moze ci nie wytrzymac...
Gdyby nie obecnosc w tej dyskusji pewnych osob to bym rzekl na koniec, za jednym takim biskupem
POSSDRAFIAM WAS CIULE...:twisted:
Dodano: 2008-01-05 12:29
...a może poprostu niektórzy chcieli zwrocic uwage, że w takim stylu jakim był nu-metal są rowniez pokłady dobrego grania...mogą być inspirujące dla innych,ja tylko chcialem wskazać tą droge nic poztym nigdzie nie napisałem ze jest to najbardziej ''pomysłodajny'' styl... :wink:
...and music? Well, it's just entertainment folks.
Dodano: 2008-01-05 13:42
To na ile zespołów wpłynął nu-metal nie jest za bardzo do udowodnienia... Właściwie to snuje tylko domysły, ale dalej wydaje mi się, że na takim "Roots" ciężko nie dosłuchać się typowo KoRnowych brzmień. Być może Morbid Angel rzeczywiście inspirował się KoRnem sięgając po 7-strunówkę? :lol: Kto to wie? 
Dodano: 2008-01-05 18:09
| Rochu napisał(a): |
Być może Morbid Angel rzeczywiście inspirował się KoRnem sięgając po 7-strunówkę? :lol: Kto to wie? ![]() |
http://pl.youtube.com/watch?v=Ey046roWN6M
Płyta Roots Sepultury jest jak na moje ucho bliższa Soulfly (który gra ów metalcore) a nie do Korna.
Dottore, winieneś zostać naczelnym mecenasem DP :twisted:
Dodano: 2008-01-05 19:34
| Płyta Roots Sepultury jest jak na moje ucho bliższa Soulfly (który gra ów metalcore) a nie do Korna |
nie podlega dyskusji to że Soulfly jest kontynuacją kierunku jaki obrała "Roots" Sepultury.
:arrow: Powiązania 7s gitar morbidów z popkornem wołają o wpierdol
Dodano: 2008-01-06 00:45
| BarTolmai napisał(a): |
:arrow: Powiązania 7s gitar morbidów z popkornem wołają o wpierdol ![]() |
Dodano: 2008-01-09 00:04
[quote:c371d0418b="BarTolmai"] :arrow: Powiązania 7s gitar morbidów z popkornem wołają o wpierdol ![]() |
Ja nie zauważyłem,żeby ktoś tu mówił,że Morbidzi ściągneli siedmiostrunowe gitary od Korna 8O .
Natomiast co do Sepultury i Roots...To czy nie wydaje się wam ciekawe,że do nagrania tej płyty Brazylijczycy zaprosili Rossa Robinsona,a sami wielokrotnie powtarzali w wywiadach,że Korna bardzo cenią i słuchają. Już nie mówiąc o tym,że Max zaczął się stroić jak faceci z Korna- zrobił sobie dready i zaczął nosić stroje Adidasa.
Forever Begins.
Dodano: 2008-01-09 13:17
| Natomiast co do Sepultury i Roots...To czy nie wydaje się wam ciekawe,że do nagrania tej płyty Brazylijczycy zaprosili Rossa Robinsona,a sami wielokrotnie powtarzali w wywiadach,że Korna bardzo cenią i słuchają. Już nie mówiąc o tym,że Max zaczął się stroić jak faceci z Korna- zrobił sobie dready i zaczął nosić stroje Adidasa. |
Zadam Ci zatem jedno proste pytanie:
Jeśli kura zniesie jajko w chlewie to czy wykluje się z niego świnia?
Dodano: 2008-01-09 15:39
| [quote:cf887ec805="Sleeping_Giant"]Natomiast co do Sepultury i Roots...To czy nie wydaje się wam ciekawe,że do nagrania tej płyty Brazylijczycy zaprosili Rossa Robinsona,a sami wielokrotnie powtarzali w wywiadach,że Korna bardzo cenią i słuchają. Już nie mówiąc o tym,że Max zaczął się stroić jak faceci z Korna- zrobił sobie dready i zaczął nosić stroje Adidasa. |
Zadam Ci zatem jedno proste pytanie:
Jeśli kura zniesie jajko w chlewie to czy wykluje się z niego świnia?[/quote:cf887ec805]
Zadam ci proste pytanie- Czy gdyby Max Cavalera nie usłyszał Korna, to Roots brzmiałoby tak jak brzmiało?
Forever Begins.
Dodano: 2008-01-09 15:53
|
Zadam ci proste pytanie- Czy gdyby Max Cavalera nie usłyszał Korna, to Roots brzmiałoby tak jak brzmiało? |
Dobrze wychowani ludzie wiedza, ze pytaniem na pytanie sie nie odpowiada
Dodano: 2008-01-09 16:55
| Zadam ci proste pytanie- Czy gdyby Max Cavalera nie usłyszał Korna, to Roots brzmiałoby tak jak brzmiało? |
Dodano: 2008-01-09 17:27
| [quote:ff6136ea83="Sleeping_Giant"]Zadam ci proste pytanie- Czy gdyby Max Cavalera nie usłyszał Korna, to Roots brzmiałoby tak jak brzmiało? |
Myślę ,że nastąpiło pewne nieporozumienie. :wink: Ja nigdy nie twierdziłem,że Roots to totalna zżynka z Korna.Oczywiście,że na Roots jest więcej tradycyjnej Sepy niż kornowego nu metalu.Ja znam bardzo dobrze i Chaos A.D i Arise i wiem jak Sepa grała i brzmiała przed Roots.Oczywiście,że riffy czy zagrywki są typowe dla Sepultury.Mnie chodzi o to,że brzmienie tej płyty jest zainspirowane pierwszym albumem Korna.Aż tyle i tylko tyle. 8)
Forever Begins.
Dodano: 2008-01-10 16:25
| Ja znam bardzo dobrze i Chaos A.D i Arise i wiem jak Sepa grała i brzmiała przed Roots.Oczywiście,że riffy czy zagrywki są typowe dla Sepultury.Mnie chodzi o to,że brzmienie tej płyty jest zainspirowane pierwszym albumem Korna.Aż tyle i tylko tyle. 8) |
I zgodnie z umową odpowiadam na pytanie, "Czy gdyby Max Cavalera nie usłyszał Korna, to Roots brzmiałoby tak jak brzmiało?" Nie mam zielonego pojęcia ale powiem tylko, że bardzo wyraźny jest wpływ muzyki etnicznej na Roots co słychać w Rattamata czy Attitude.