Dodano: 2011-02-05 08:35
F.M. Dostojewski Zbrodnia i kara
I.S. Turgieniew Ojcowie i dzieci
Robert J. Szmidt Apokalipsa wg Pana Jana
Alistair MacLean Działa Nawarony
Nie ma rzeczy niemozliwych
Dodano: 2011-02-05 13:55
Zawsze wracam do "Pamiętnika narkomanki", oraz do ksiazki Paula Coelha "Weronika postanawia umrzec" takie dwie stale pozycje u mnie w biblioteczce ; )
Long Live Horror
Dodano: 2011-02-05 16:29
Jest wiele książek do których wracam, ale jest jedna wyjatkowa... ta z dzieciństwa, do której sięgam najczęściej, to: "Niewiarygodne przygody Marka Piegusa":)
"I will sing my worst southamerican song at your funeral"
Dodano: 2011-02-05 17:51
Maja Lidia Kossakowska -"Siewca Wiatru" oraz Michael Stackpole - "Wojna o Smoczą Koronę"
bardzo lubię te książki i średnio raz w roku czytam je od nowa :D
Dodano: 2011-04-26 12:11
"Władca Pierścieni" i "Miasteczko Salem" - choć obie książki znam niemal na pamięć, często wiosną do nich wracam. Czemu wiosną? A któż, to u diabła, wie:)
"Nie kłóć się z głupkiem, bo cię sciągnie do swojego poziomu i pobije doświadczeniem"
Dodano: 2011-04-26 12:48
"Chata" Williama P. Younga. Bardzo optymistyczna książka, odskocznia od horrorów, które zazwyczaj czytam.
Dodano: 2011-07-02 20:56 Zmieniono: 2011-07-02 21:00
"Пикник на обочине (piknik na skraju drogi)" strugackich
Dodano: 2011-08-23 16:35
"Silmarillion" J.R.R. Tolkien
Pośród zgiełku i chaosu, między życiem a śmiercią, Ciemność przysłania mi drogę, muszę wyjść ,uciec ,zatrzymać ten sen Niechaj stanie się dzień! I uwolni serce me...
Dodano: 2011-08-23 16:42
Ja właśnie wróciłem do "Opowieści po pilocie Pirxie" Lema i to nie po raz pierwszy. Solidna dawka poważnej fantastyki, jednego czego mistrz nie przewidział to tak szybki rozwój techniki komputerowej i na to trzeba troche przymknąć oko.
Life is complex: it has both real and imaginary components
"Pokój bez książek jest jak ciało bez duszy." :) Dodano: 2011-08-23 19:40
Zawszę będę wracała do literatury Rosyjskiej.
Największe wrażenie wywarł na mnie Mistrz powieści psychologicznych Fiodor Dostojewski. Zawszę będę wracała do takich dzieł jak: "Biedni ludzie", "Białe noce", "Nietoczka Niezwanowa", "Wspomnienia z domu umarłych", "Zbrodnia i kara", "Łagodna" czy "Biesy".
Nie mogę zapomnieć oczywiście o takich dziełach jak: "Lolita" V.Nabokova, "Martwe dusze" M.Gogola,
"Święta noc" A.Czechowa, "Wojna i pokój" L.Tołstoja,
"Mistrz i Małgorzata" M.Bułhakowa...
E.A.Poe "Opowieści niesamowite", K. Hamsuna "Błogosławieństwo ziemi", "Stara Baśń" J.I.Kraszewskiego, J.W.Goethego "Cierpienia młodego Wertera", "Sonety i inne wiersze", B.Leśmiana "Poezje" itp. itd. (Nie jestem w stanie wybrać tylko jednej książki do której wracam) :)
Dodano: 2011-08-23 22:03
Staszek Grzesiuk
"Boso Ale w Ostrogach"
"Pięć Lat Kacetu"
"Na Marginesie Życia"
Dodano: 2011-08-23 22:43
"Romanca F-dur"- Ernest Lothar
"Rak jest moją nadzieją"- Valerie Dax
"My, dzieci z dworca zoo"- Christiane F.
Co Cie nie zabije to Cie wzmocni
Dodano: 2011-08-24 00:49
Dodano: 2011-08-30 16:23
Imię wiatru - Patrick Rothfuss,
Saga o Wiedźminie Sapkowskiego,
Mitologia Parandowskiego
Krew i złoto Anne Rice,
i kilka innych.
Bla bla bla bla bla bla
Dodano: 2011-10-13 10:13
Andrzej Sapkowski - cykl o Wiedźminie
Frank Herbert - Diuna (cały cykl)
no i moje ukochane historyczne - cała masa tego jest :)
"Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem"
Dodano: 2011-10-18 12:38
Mistrz i Małgorzata
przeczytałem to chyba z 6-7 razy w życiu i czytać będę do śmierci, przynajmniej raz na parę lat , niektóre teksty znam już na pamięć
kiedyś będę znał całą na pamięć :D
Lalka , Prusa, z 3-4 razy
Quo Vadis, Zbrodnia i Kara, ze 2-3 razy
Dodano: 2011-10-18 13:27
Chętnie powróciłabym do "Mostu nad Otchłanią" K. Lewandowskiego, ale póki co w kolejce do kupienia czekają tomy "Pieśni Lodu i Ognia" Martina :)
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Dodano: 2011-10-25 21:00
Cykl "Świat Czarownic" Andre Norton, szczególnie "Rok jednorożca", "Klucz Keplianów".
Na drzewie milczenia rośnie jego owoc: spokój.
Dodano: 2011-10-26 20:44
Ja najchętniej wracam do "Hobbit, czyli tam i z powrotem" J.R.R. Tolkiena. Książka od której zaczął się cały gatunek
"Marność nad marnościami, powiada Kohelet, marność nad marnościami - wszystko marność." Koh 1,2