Książka do której wracasz. Strona: 2

Dodano: 2009-02-16 16:32

Demogorona (Bicz)
Demogorona
Otchłań Ciemności...Kraina Potępionych

Uwielbiam cykl opowiadan Jacka Piekary dotyczących zmagań z bluzniercami i heretykami inkwizytora Mordimera Madderina. Poza tym szczególnie cenię sobie rownież twórczośc Lovecrafta. Za swoje ulubione opowiadanie tego pisarza uznaję "Ogara" oraz "Zeznania Randolpha Cartera". Oraz Harry Potter J.K.Rowling zawsze był i nadal jest mi bardzo bliski i często do niego wracam.

Są dni gdy świeci słońce, są gdy nie widać nieba...

Dodano: 2009-02-16 17:17

Powtórzę:
Umberto Eco - Imię róży
Bułhakow - Mistrz i Małgorzata (pozdrawiam Wolanda i spółkę)

Margit Sandemo - Saga o Ludziach Lodu
C. S. Lewis - Listy starego diabła do młodego
Kubuś Puchatek :oops:
No i Słownik wyrazów obcych :lol:

Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.

Dodano: 2009-02-16 18:50

Ja wracam jedynie do "Ubika" P.K.Dicka oraz zbioru opowiadań "Ostatni Pan i Władca". Za dużo jednak książek przeczytałam za młodu i teraz odwróciłam się od literatury :wink: :?

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Dodano: 2009-02-16 19:16

minawi napisał(a):
Za dużo jednak książek przeczytałam za młodu

To tak się da? :lol:

Ale żeby nie offtopić: "Rozmowy z katem" Kazimierza Moczarskiego, bo to interesujące spojrzenie na psychikę nazisty. "Zielona mila" Stephena Kinga - chyba każdy wie dlaczego :). "Milczenie owiec" - znacznie lepsze niż film. I "Czy androidy śnią o elektrycznych owcach?" P.K. Dicka - bo przyjemnie klimatyczne.

Dodano: 2009-02-16 20:46

"Swięta Księga Cholernego Proutta" Rolanda Topora - aby nigdy nie zabrakło mi dystansu do samej siebie 8)

Dodano: 2009-02-16 21:10

Właśnie zacząłem od nowa czytać Sagę o Ludziach Lodu. Trzeci raz czytam całość od początku, ciekawe, czy uda mi się bez przerwy do końca. Ale chyba nie, bo "Piąty Elefant" Pratchetta czeka w kolejce :)

Dodano: 2009-02-17 16:26

Viljar napisał(a):
Właśnie zacząłem od nowa czytać Sagę o Ludziach Lodu. Trzeci raz czytam całość od początku, ciekawe, czy uda mi się bez przerwy do końca.

Sagę czytałam kilka razy - mam w domu wszystkie 47 tomów - mama kiedyś qpowała co miesiąc.
I jeszcze dodam Agatha Christie "Carrie" - za świńską krew, którą mam stale przed oczami :twisted:

Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.

Dodano: 2009-02-17 22:34

ja znów się powtórzę: "Imię róży", saga o Wiedźminie, "Ubik" Dicka oraz coś czego jeszcze w tym temacie nie widziałam, a jest to zdecydowanie moją ulubioną książką do której najwięcej razy wróciłam - R. Topor "Cztery róże dla Lucienne"

Dodano: 2009-02-17 22:42

Będę mało oryginalna ale ja zawsze wracam do "Małego Księcia" - Antoine De Saint-Exupery cienka książeczka zawierająca w sobie tyle mądrości; po za tym podoba mi się "Cudzoziemka" Marii Kuncewiczowej i raz na jakiś czas znów po nią sięgam z resztą jest multum takich książek ale za mało czasu i chęci by wszystkie wymieniać

Żyj i pozwól żyć innym; tak jak ty nie lubisz kiedy ktoś narusza twą przestrzeń życiową tak ty nie ładuj się na siłę w życie innych!!!

Dodano: 2009-02-17 23:20

Kiedyś byłam uzależniona od Sagi :) Tak jak dzisiaj od Sapkowskiego i Wiedźmina.

LunaMarket.pl

Dodano: 2009-02-18 10:00

z klasyki to zdecydowanie "Mistrz i Małgorzata" :) z literatury współczesnej, to tak jak już pewnie kiedyś wspomniałam, "Siewca Wiatru"

Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning...

Dodano: 2009-02-18 10:43

Lehti (Bicz)
Lehti
Krotoszyn/ milicz/ wrocław

ja zaawsze wracam do władcy pierścieni... takie uzależnienie od fantasy... chociaż przyznam że wiedźmina uwielbiam.

Odi profanum vulgus et arceo..

Dodano: 2009-02-18 15:05

"Duma i uprzedzenie" Austen, "Monografia grzechów. Z dziennika" Krystyny Kofty. i Wiedźmin, oczywiście.

Dodano: 2009-02-18 16:37

"Wielki marsz" Kinga. Patrzac na coraz większą pogoń za tanią sensacją i brutalnością w mediach, książka ta jest i długo zapewne będzie aktualna.

"Ból i smutek wszystkim wielkim rzeczom za podstawę leżą."

Dodano: 2009-02-18 21:34

"Wiedźmikołaj" Terry'ego Pratchetta. Ile razy mam zły humor, to sięgam po opis Śmierci jako osoby roznoszącej prezenty dzieciom i padam na podłogę ze śmiechu :D

Dodano: 2010-03-02 14:02

"Skrzypce" A.Rice.
Wracam przeważnie jesienią kiedy to dopada mnie melancholia i muszę się czymś dobić :]

Z chęcią przeczytałabym jeszcze raz pewną książkę, ale niestety zapomniałam autora i tytuł. Jedynie co to pamiętam fabułę :)

Dodano: 2010-03-12 16:23

S. Lem Solaris, wracam do tej książki co jakiś czas i za każdym razem odkrywam w niej coś nowego, poza tym jest to jedyna książka którą przeczytałem w ciągu jednej nocy. Wojnę światów H.G. Wellsa przeczytałam już chyba z pięć razy, mój ulubiony rozdział to Dziecię gromu, i czasami tylko ten kawałek czytam. Nie wyobrażam sobie bym nie miał po raz kolejny wrócić do:
Zmierzchu Cesarstwa Rzymskiego E. Gibbona,
Wojny żydowskiej J. Flawiusza,
Dziejów wypraw krzyżowych S. Runcimana,
a także do Mojego ostatniego tchnienia L. Bunuela i Don Kichota Cervantesa.

Dodano: 2010-04-06 22:42

Mistrz i Małgorzata - dzielo wybitne i ponad czasowe. Moge czytac, czytac i czytac i znow od nowa

Non Serviam

Dodano: 2010-04-06 23:58

amy napisał(a):
"Duma i uprzedzenie" Austen,

Ojj całkowicie się zgodzę.

Dodano: 2010-06-01 17:12

Jakub Ćwiek "Kłamca", świetna książka z duża dawką akcji i humoru

Dodano: 2010-06-01 17:21

Władca Pierścienia.

Dodano: 2010-06-02 16:00

Znowu się czyta!!! <radocha>

Wiem, wiem, nie ważne o co chodzi

Jakiś czas temu przez przypadek (!) trafiłam w tv na emisję filmu "Twierdza".
Obejrzałam to z ogromną ciekawością, ponieważ nie wiedziałam, że w ogóle zekranizowano tą powieść.
Oczywiście film był stary, z lat osiemdziesiątych, aktorzy marni i w ogóle całkiem beznadziejny projekt w porównaniu z książką.
Ale plus tego taki, że przypomniało mi się, jak rewelacyjna to książka, pełna napięcia, klimatu i rozbudowanych postaci - coś niesamowitego.
Fajnie się to czyta, zwłaszcza w nocy, bo zapomniałam wspomnieć iż to horror.

No i - ponieważ teraz taka moda na remake, to mam cichą nadzieję, że ktoś się teraz pokusi na "poprawkę" tej filmowej wersji, co przy dzisiejszych możliwościach efektów specjalnych (i nie tylko) mogłoby być czymś naprawdę rewelacyjnym.
Mogłoby. Ale tylko geniusz potrafiłby nie zepsuć tak fenomenalnej fabuły książki.

TWIERDZA - F.Paul Wilson -
"Wcisnął głowę i ramiona w wąski, kamienny korytarz opadający lekko w dół. I wtedy zdał sobie sprawę, ze nie jest sam.
Coś mrocznego i zimnego jak komora, w której się znalazł, czaiło się obok, rozbudzone i głodne. Nie mógł opanować drżenia. Groza przeorała mu wnętrzności.
Próbował się cofnąć, przecisnąć z powrotem, lecz utknął. Ściany korytarza trzymały go mocno w ciemności tak absolutnej, że nie rozróżniał nawet góry i dołu.
Ogarnęły go mrok i lęk - połączenie grożące szaleństwem. Wtargnął w niego chłód, kiedy w agonii przerażenia podniósł głos do krzyku, pełnego rozpaczy i grozy.
Nagle dźwięk zamarł w przrażającym bulgocie.
Nadeszła groza..."

Dodano: 2011-02-04 17:50

Caine Rachel - "Wampiry z Morganville" lub Tolkien

Dodano: 2011-02-04 19:11

AnnaBeth napisał(a):
Caine Rachel - "Wampiry z Morganville" lub Tolkien

Ja jestem w trakcie czytania Wampirów :D Genialna książka. Najfajniejsza jest Eve z którą nieco się utożsamiam :D Polecam wszystkim.
Ja wracam do wielu książek. :) Najczęściej do Harrego Pottera.

Dodano: 2011-02-05 07:42

A.Rice - Wywiad z Wampirem
J. Tolkien - Hobbit

&quot;Na litość boską, królowo. Czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus&quot;

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło