Absolutnie doskonały cytat z książki. Strona: 5

Dodano: 2010-12-01 19:23

Możesz decydować o swoim uczuciu, jak zechcesz, ale ja cię kocham i nigdy nie przestanę. („Jedz, módl się i kochaj" Elizabeth Gilbert)

Nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu.("Władca Pierścieni" J.R.R.Tolkien)

Co ma być to będzie, a jak już będzie, to trzeba się z tym zmierzyć. ("Harry Potter (nie pamiętam, który tom" - J.K. Rowling)

Możemy być tylko tym, kim jesteśmy, nikim mniej i nikim więcej.("Miecz przeznaczenia" (nie pamiętam który tom) - Terry Goodkind)

- Jesteś pewien, że to nie był zły sen? - Jeśli tak, to śniłem przez większą część życia.("Królewski skrytobójca" - Robin Hobb)

Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich.("Krew elfów" - Andrzej Sapkowski)

O miłości wiemy niewiele. Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbujcie zdefiniować kształt gruszki.
("Ostatnie życzenie" - Andrzej Sapkowski)

Zauważyłaś, że książka po kilkakrotnym przeczytaniu staje się o wiele grubsza, niż była? [...] Jakby za każdym razem coś zostawało między kartkami: uczucie, myśli, odgłosy, zapachy... A gdy po latach zaczynam ją kartkować, odnajdujemy w niej nas samych, młodszych, innych... Książka przechowuje nas jak zasuszony kwiat; odnajdujemy w niej siebie i jakby nie siebie.("Atramentowy Świat" - Cornelia Funke)

Ach, muzyka[...] To magia większa od wszystkiego, co my tu robimy!("Harry Potter i Kamień Filozoficzny" J.K.Rowling)

Miłość kpi sobie z rozsądku. I w tym jej urok i piękno.("Pani Jeziora" - Andrzej Sapkowski)

Nuair a théann sé fán chroí cha scaoiltear as é go bráth.

Dodano: 2010-12-01 20:46

Mam kilka ulubionych mądrych słów, oto niektóre z nich:

"Walka jest wychowawczynią wolności" - F. Nietzsche

"Pokora i uległość tylko do wzmocnienia i utrwalenia niewoli prowadzi" - J. Piłsudski

"Idź swoją drogą, a ludzi niech mówią, co chcą"

"Dusz obojetnych nie chce ani niebo, ani piekło"
- A. Dante

Dodano: 2010-12-01 20:57

" Człowiek jest jak cieśla .Człowiek żyje i potem umiera .Cieśla też. " - anonim

"W życiu liczy się dobra fuga i fujara długa "-pan Czesio ,niezły glazurnik .

..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak...

Dodano: 2010-12-06 09:50

Był Wrzesień i Grunwald i było Lenino
Był Narwik i Arnheim i Monte Cassino
Jagiełło, rycerze, lotnicy, piechota
A wszystko spierdolił nam Andrzej Gołota

Nie ma rzeczy niemozliwych

Dodano: 2010-12-06 17:35

"W życiu piękne są tylko chwile.. "

Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy

Dodano: 2010-12-06 17:52

black_gothic napisał(a):
"W życiu piękne są tylko chwile.. "

z jakiej książki to cytat??

Dodano: 2010-12-06 19:20

...Jakich mam użyć słów by opisać moje buty które codziennie rano niosą mnie do huty...
Majakowski

..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak...

Dodano: 2011-07-06 01:12

Mój jest dostępny poniżej; szczerze mówiąc dzięki niemu właśnie zacząłem czytać Pratchetta.

- Chciałem powiedzieć - wyjaśnił z goryczą Ipslore - że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć. Śmierć zastanowił się przez chwilę. KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE. Terry Pratchett, "Czarodzicielstwo"

Dodano: 2011-07-06 01:17

soundasleep napisał(a):
[quote:d3604f0dbf="black_gothic"] "W życiu piękne są tylko chwile.. "

z jakiej książki to cytat??[/quote:d3604f0dbf]
to z dzemu

Dodano: 2011-07-06 01:37

„Dusza przecież nie jest czarna od urodzenia. Z początku jest przezroczysta, a potem stopniowo ciemnieje, plamka po plamce, za każdym razem, kiedy wybaczasz sobie zło, znajdujesz dla niego usprawiedliwienie, mówisz sobie, że to wszystko tylko gra. Ale w którymś momencie czerni jest coraz więcej. Mało kto potrafi wyczuć ten moment, od środka go nie widać.” ( cytat z " Metra 2034" D. Glukhovsky'ego )

Dodano: 2011-07-06 01:50

Modlitwa Koqa - wodza plemienia Grikuasów przed bitwą z Afrykanerami w 1876 roku

Cytat:
Boże! Mimo tylu modlitw do Ciebie ciągle przegrywamy nasze wojny. Jutro znowu będziemy walczyć w bitwie, która jest naprawdę wielka. Ze wszystkich sił potrzebujemy Twojej pomocy i dlatego muszę Ci coś powiedzieć: ta jutrzejsza bitwa to będzie ciężka sprawa. Nie będzie w niej miejsca dla dzieci. Dlatego proszę Cię, nie przysyłaj nam na pomoc Twojego syna. Przybądź Sam.

Od niego (zamiast wstępu) rozpoczyna się książka Ryszarda Kapuścińskiego "Wojna Futbolowa". Aby jednak lepiej uchwycić jego kwintesencję zalecam przeczytanie całej książki. Jest ona cyklem reportaży z Afryki oraz Ameryki Łacińskiej. Lektura bardzo cenna i interesująca. Serdecznie polecam.

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Dodano: 2011-07-06 10:04

kptOdyniec napisał(a):
[quote:1f317ff0e7="soundasleep"][quote:1f317ff0e7="black_gothic"] "W życiu piękne są tylko chwile.. "

z jakiej książki to cytat??[/quote:1f317ff0e7]
to z dzemu[/quote:1f317ff0e7]
To chyba nie literatura jako taka. Choć na siłę można podciągnąć.
Cytat na dziś, aczkolwiek zawsze aktualny
"Do wielkich celów prowadzą kręte schody."

Sir Francis Bacon, Eseje.

"Sokrates powiedział."

Dodano: 2011-07-06 11:30

Chciała nienawidzić i nie mogła, dręczona w sercu czułością dotkliwiej piekącą niż nienawiść.

Dzieje Tristana i Izoldy.

Nie da się określić swojego życia jednym mottem.

Dodano: 2011-07-06 12:01 Zmieniono: 2011-07-06 12:02

Z 'Hamleta' akt IV, scena 3

KRÓL
Pytam cię, Hamlecie:
Gdzie jest Poloniusz?

HAMLET
Na kolacji.

KRÓL
Na kolacji? Gdzie?

HAMLET
Tam, gdzie nie on je, ale jego jedzą. Właśnie w tej chwili rzuca się na niego
zgromadzenie rozpolitykowanych robaków. W hierarchii trawienia robak to najwyższy
potentat. Tuczymy wszelkie stworzenia na pokarm dla nas, a tym pokarmem sami siebie
tuczymy na pokarm dla robactwa. Tłusty król i chudy żebrak to po prostu dwie
odmiany tej samej potrawy - dwa dania, ale na jeden stół. Na tym się wszystko kończy.

KRÓL
Niestety, niestety!

HAMLET
I może się zdarzyć, że człowiek łowi ryby na robaki, które pasły się ciałem
króla - a potem je rybę, która takiego robaka połknęła.

KRÓL
Co chcesz przez to powiedzieć?

HAMLET
Nic, chcę tylko udowodnić, że król może odbyć triumfalną procesję przez kiszki żebraka.

KRÓL
Gdzie jest Poloniusz?

HAMLET
W niebie. Poślij tam kogoś, niechaj się przekona. A jeśli wysłannik go nie znjadzie,
poszukaj sam - wiesz, w tym innym miejscu. Jeśli miesiąc minie i nic z tego,
wtedy kierujcie się własnym nosem - on was doprowadzi nieomylnie w pobliże
schodów wiodących na galerię.

KRÓL
Idźcie go tam poszukać.

HAMLET
Zaczeka na was, nie ma obawy.

Dodano: 2011-07-06 12:07

"Wystarczą spuszczone spodnie i chwila nieuwagi, by ktoś nieżyczliwy dobrał Ci się do dupy..."
Sapkowski

"Święci mężowie powiadają, że życie to tajemnica i wierzą w ten koncept z radosnym obliczem, lecz są tajemnice, co gryzą z wściekłości i pragną Cię dopaść wśród nocnych ciemności..."

Dodano: 2011-07-06 12:57

"(...) nieopodal jest grób wujka i ciotki, to co innego, ci leżą razem na własne życzenie.
Robert pamięta, że ciotki zawsze ubywało: kiedy nauczyła się żyć bez jednej nogi, rak przeniósł się na drugą, potem amputowano jej pierś, a nim zdążyła zapytać wujka, czy nie przestanie jej kochać, jeśli w ogóle nie będzie miała piersi, nowotwór zjadł jej mózg. Wujek kochałby ją nawet, gdyby został z niej tylko głos, zawsze powtarzał, że miłość poznaje się po tym, że czyjegoś głosu pragniesz bardziej niż ciszy, mówił, że kochać to zgodnie przerywać rozmowę, żeby posłuchać deszczu. Deszcz padał także podczas pogrzebu ciotki, na którym wujka być nie mogło, czekał już w chłodni, aż się kapelan da przekonać, że samobójstwo popełnił z rozpaczy po zmarłej żonie, więc musi zostać pochowany razem z nią, (...)"
Wojciech Kuczok - "Senność"

Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...

Dodano: 2011-07-06 14:01

"ale jeśli nas oszukasz znajdę cię i wypcham dziurę w dupie kartkami z całej cholernej biblioteki, razem z okładkami" Siewca Wiatru - M. L. Kossakowska

oraz
" - Załatw bestie! - darł sie w oko dnia Michael. - Niech ktoś uderzy w bestie! Mnożą sie! Dżinny Sophii nie przybyły. Potrzebuje posiłków!
- Nie mam! - zachrzęścił klejnot głosem Gabriela.
- Puść trony!
- Utknęły.
- Chalkedry?
- Walczą ze smokami!
- Kur*a!
- Ku*ew też nie mam - wrzasnął wściekle Gabriel, a oko zachrzęściło i zamarło.
- Fajnie - mruknął Pan Zastępów." również z Siewcy

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło