Absolutnie doskonały cytat z książki. Strona: 3

Dodano: 2009-06-08 10:56

"Na początku było nic, które wybuchło.
Inne teorie ostatecznego początku mówią o bogach stwarzających wszechświat z żeber, wnętrzności i jąder swego ojca. Tych teorii jest sporo. Są interesujące nie z powodu tego, co mówią o kosmologii, ale tego, co mówią o ludziach. Jak myślicie, z której części ciała zrobili wasze miasto?"

Terry Pratchett "Panowie i damy"

Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą

Dodano: 2009-06-08 11:17

"Bodies must be carried to the street and burnt"

Night Of The Living Dead

czyż nie genialne?;]

Dodano: 2009-06-09 12:59

"Pomyśl o kimś, kogo bardzo kochasz, z kim jesteś bardzo blisko, o kimś kto jest Ci bardzo drogi i powiedz do niego w myślach:
- Bardziej pragnę być szczęśliwy, niż mieć Ciebie (...) Gdybym miał możliwość wyboru, bez wahania wybrałbym szczęście.
Ilu z was podczas wypowiadania tych słów czuło się egoistami? Sądzę że wielu. (...)
Wyobraź sobie osobę która mówi do Ciebie (odpowiadając):
- Jak możesz być takim egoistą, że wybierasz szczęście zamiast mnie?
Czy nie miałbyś ochoty wówczas jej odpowiedzieć:
- Wybacz, ale jak możesz być takim egoistą, żeby wymagać ode mnie, bym wyżej cenił ciebie od szczęścia?
Pewna kobieta opowiadała mi, że kiedy była dzieckiem jej kuzyn-jezuita głosił rekolekcje (...) każdą konferencję rozpoczynał słowami:
"Spełnieniem miłości jest poświęcenie, jej miarą brak egoizmu"
Zapytałem ją:
- Czy chciałabyś, abym cię kochał kosztem mego szczęścia?
- Tak - odparła.
Jakież to urzekające! Czyż to nie cudowne? Kochałaby mnie kosztem swego szczęścia, a ja kochałbym ją kosztem mego szczęścia. I tak mielibyśmy w konsekwencji dwie nieszczęśliwe istoty. Ale to nieważne, niech żyje miłość!"

A. de Mello "Przebudzenie"

"psy patrzą na nas z szacunkiem, koty z pogardą, a świnie jak na równych sobie"

Dodano: 2009-06-10 11:52

"Nie żyłem po to, by układać wiersze czy wygłaszać kazania, czy malować. Ani ja, ani żaden inny człowiek nie po to istniał. Wszystko to było jedynie uboczne. A prawdziwe powołanie każdego polegało na jednym tylko: na odnalezieniu samego siebie. I skończyć mógł jako poeta lub wariat, jako prorok lub zbrodniarz - nie jego to była sprawa i w końcu pozbawiona znaczenia. Jego sprawą było znaleźć własny los - nie byle jaki - i przeżyć go w pełni, całkowicie, bez załamania. Cała zaś reszta była połowiczna jedynie, była próbą ucieczki, była nawrotem do ideałów mas, adaptacją i lękiem przed własnym wnętrzem." Hermann Hesse — Demian

Czas nie ma początku ani końca. Czas jest jak wąż Uroboros, który chwycił zębami własny ogon. W każdym momencie kryje się wieczność. A wieczność składa się z chwil, które ją tworzą.

Dodano: 2009-06-10 12:02

"Samotność jest niezależnością, życzyłem jej sobie i zdobyłem ją po długich latach. Jest zimna, o tak, ale jest też cicha, cudownie cicha i wielka, jak zimne, ciche przestworza, po których wirują gwiazdy."
Hermann Hesse — Wilk stepowy

Hesse jest genialny. Polecam jego dzieła reprezentujące prawdziwy artyzm.

Czas nie ma początku ani końca. Czas jest jak wąż Uroboros, który chwycił zębami własny ogon. W każdym momencie kryje się wieczność. A wieczność składa się z chwil, które ją tworzą.

Dodano: 2009-07-26 11:24

"W obliczu bólu nie ma bohaterów".

"Myślozbrodnia nie pociąga za sobą kary śmierci; myślozbrodnia JEST śmiercią".

"Czy powoli wyłania ci się wreszcie obraz tworzonego przez nas świata? (...) Świat strachu, zdrady i cierpienia, świat depczących i deptanych, świat, który w miarę rozwoju staje się nie mniej, lecz bardziej okrutny. (...) Jeśli chcesz wiedzieć, jaka będzie przyszłość, wyobraź sobie but depczący ludzką twarz, wiecznie! (...) Pamiętaj, że tak będzie już zawsze. (...) Zawsze znajdą się heretycy i wrogowie państwa, abyśmy mogli pokonywać ich i poniżać bez końca. (...) Inwigilacja, donosicielstwo, aresztowania, tortury, egzekucje i zniknięcia nigdy się nie skończą. Świat przyszłości okaże się w równej mierze światem terroru co triumfu (...) Widzę, że powoli zaczynasz to wszystko ogarniać. Wkrótce nie tylko zrozumiesz ten nasz świat, ale zaakceptujesz go, powitasz, staniesz się jego częścią (...) Jeśli jesteś człowiekiem, (...) to ostatnim. Twój gatunek wymiera, a za spadkobierców ma nas.".

"Wolność oznacza prawo do mówienia, że 2 i 2 jest 4. Z tego wynika reszta".

George Orwell, "Rok 1984".

Dodano: 2009-09-02 09:14

Wampgirl (Anciliae)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

"Metafizyka to perwersja dla leniwych".

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Dodano: 2009-09-04 19:03

Mój ulubiony cytat z książki ("Chatka Puchatka"):

A.A.Milne napisał(a):
"I im bardziej zaglądał do środka, tym bardzie Prosiaczka tam nie było."

"The fear is not the fate I seek. My destiny will build upon, the mighty turbulence beyond. If I fall I will rise again"

Dodano: 2009-09-04 20:17

"Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam. Legenda głosi, że wszystko, co wpada do tej rzeki- liście drzew, owady, pióra ptaków- przemienia się w kamienie spoczywające na jej dnie. Ach, gdybym tak mogła wyrwać serce z mojej piersi i wrzucić je w nurt rzeki... Wtedy nie byloby więcej bólu, ani tęsknoty, ani wspomnień..."

Paulo Coelho "Na brzegu rzeki Piedry"

Dodano: 2009-09-05 10:13

"Aby nas skłonić do ich przyjęcia, głupie idee przytaczają jako dowód olbrzymią publiczność, która je wyznaje."

"Kto twierdzi o sobie, że szanuje wszystkie idee, ten ogłasza gotowość zdrady swoich przekonań."

"Prawda nie ma udziału w klęskach jej obrońców"

Nicolas Gomez Davila

Forever Begins.

Dodano: 2010-01-06 23:00

Nie pamietom z jakiej to było książki, nie pamietom nawet fto nabazgrał tą książke i ogólnie nie czytam książek, ale kiedyś na jakiejś imrezie kumpel pokazał mi jakąś książke przeczytałem zaledwie jedną strone ale na tej stronie był pewien cytat którym byłem zachwycony i od razu se go zapisałem na kartce i jakoś do teraz nosza se go w portfelu.

"...Jak przychodzi wielka miłość to człowiekowi sie zawsze zdaje, że pokochał najpiękniejszą kobietę świata. Ale jak człowiek faktycznie pokochał najpiękniejszą kobietę świata to może mieć kłopoty..."

Wódki nie pij, trawy nie pal, słuchaj tylko HEAVY METAL

Dodano: 2010-01-07 00:10

"Wypierdalać"

Bogusław Linda

Dodano: 2010-01-07 00:34

1 napisał(a):

"Wypierdalać"

Bogusław Linda

ale to chyba nie z książki ;>

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Dodano: 2010-01-07 18:27 Zmieniono: 2010-01-07 18:34

Dla mnie absolutnie najpiękniejszy tekst o miłości, jaki kiedykolwiek udało mi się przeczytać

"...Chcę bawić się z Tobą w chowanego i pożyczać Ci swoje ubrania i mówić Ci że podobają mi się Twoje buty i siedzieć na schodach kiedy się kąpiesz i masować Ci kark i całować Ci stopy i trzymać się z Tobą za ręce i wychodzić na kolację i pozwalać Ci jeść ze swojego talerza i spotykać się z Tobą w knajpce U Rudego i rozmawiać jak minął Ci dzień i przepisywać na maszynie Twoje listy i przenosić Twoje pudełka i śmiać się z Twoich obsesji i dawać Ci taśmy których nie będziesz słuchać i oglądać dobre filmy i oglądać złe filmy i narzekać na programy radiowe
i robić Ci zdjęcia kiedy śpisz i przynosić Ci kawę do łóżka z bajglami i ciasteczkami i chodzić ...do Florenta... i pić kawę o północy(...)i opowiadać Ci o programach telewizyjnych które widziałem poprzedniej nocy i brać Cię do
okulisty i śmiać się z Twoich dowcipów i pragnąć Cię rano ale nie budzić Cię jeszcze i całować Twoje plecy i gładzić Twoją skórę i mówić Ci jak bardzo kocham Twoje włosy Twoje oczy Twoje usta Twoją szyję Twoje piersi Twoją pupę i siedzieć na schodach(...) aż Ty wrócisz do domu i smucić się kiedy wracasz późno i dziwić się kiedy wracasz wcześnie i dawać Ci słoneczniki i chodzić na Twoje imprezy i tańczyć do upadłego i przepraszać kiedy robię źle i cieszyć się kiedy mi wybaczasz i oglądać Twoje zdjęcia i żałować że nie znałem Cię wcześniej i słuchać jak mówisz mi do ucha i czuć Twoją skórę na mojej i bać się kiedy się złościsz i jedno Twoje oko robi się czerwone a drugie niebieskie i włosy spływają na jedną stronę a twarz jest tak orientalna i mówić Ci jaka jesteś wspaniała i obejmować Cię kiedy jesteś smutna i przytulać Cię kiedy tego nie chcesz i skamleć kiedy mam na Ciebie ochotę i skamleć kiedy jej nie mam i lizać Twoje piersi i okrywać Cię w nocy i marznąć kiedy zabierasz cały koc i umierać z gorąca kiedy go nie zabierasz
i czuć ciepło kiedy się uśmiechasz i rozpuszczać się z gorąca kiedy się śmiejesz i nie rozumieć dlaczego myślisz że Cię odrzucam jeśli Cię nie odrzucam i zastanawiać się kim naprawdę jesteś ale i tak Cię akceptować i opowiadać Ci o leśnym duszku który przepłynął przez ocean ponieważ Cię kochał i pisać dla Ciebie wiersze i zastanawiać się dlaczego mi nie wierzysz i kochać Cię tak mocno że nie można tego wyrazić słowami i kupić Ci kotka o którego będę zazdrosny ponieważ poświęcasz mu więcej uwagi niż mi i zatrzymywać Cię w łóżku kiedy musisz już iść i płakać jak dziecko kiedy już pójdziesz(...)i kupować Ci prezenty których nie lubisz i zabierać je z powrotem i prosić Cię o rękę chociaż i tak znowu powiesz nie bo chociaż myślisz że nie mówię tego na poważnie to zawsze mówię to na poważnie i chodzić po mieście myśląc jakie jest puste bez Ciebie i chcieć tego samego czego Ty chcesz i myśleć że przestaję być sobą ale wiedzieć że przy Tobie nic mi nie grozi i opowiadać Ci o tym co we mnie najgorsze próbować Ci dać to co we mnie najlepsze ponieważ nie zasługujesz na nic gorszego i odpowiadać na Twoje pytania kiedy
wolałbym tego nie robić i mówić Ci prawdę kiedy akurat tego nie chcę i próbować być szczerym bo wiem że Ty tak wolisz i myśleć że wszystko już skończone ale pozostawać jeszcze tylko przez dziesięć minut zanim wyrzucisz mnie ze
swojego życia i zapominać kim jestem i próbować zbliżyć się do Ciebie bo poznawanie Ciebie jest wspaniałe i warte wysiłku i mówić do Ciebie fatalnie po niemiecku i jeszcze gorzej po hebrajsku i kochać się z Tobą o trzeciej nad ranem i jakoś przekazać Ci część nieprzepartej, niegasnącej, przygniatającej, bezwarunkowej, przytłaczającej, wzbogaconej, rozwijającej, nieprzemijającej, nieskończonej miłości do Ciebie..."

Sarah Kane "Łaknąć"

Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...

:) Dodano: 2010-01-07 18:29

Aj aj aj :) Kaśka uprzedziłaś mnie z tym cytatem

If i can`t be my own i feel better dead.

Dodano: 2010-01-07 19:02

Benjamin_Breeg - ale żeś pojechał :>

Oj - jak mi tak facet kiedyś powie to będzie cudnie ;D

Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.

:) Dodano: 2010-01-07 19:15

"Na pohybel wszystkim" Janusz Gajos jako Major Gross z filmu Psy :)

Dodano: 2010-01-07 20:10 Zmieniono: 2010-01-07 20:15

thistle89 napisał(a):

wszystko jeszcze przed Tobą :)
Fakt, że cytat jest bardzo piękny, ale to zawsze będzie tylko cytat. Najpiękniejsze, będą słowa płynące prosto z serca ukochanej osoby :)

Dodano: 2010-01-07 21:34

Benjamin_Breeg napisał(a):
[quote:bf95f6f765="thistle89"]Benjamin_Breeg - ale żeś pojechał :>

wszystko jeszcze przed Tobą :)
Fakt, że cytat jest bardzo piękny, ale to zawsze będzie tylko cytat. Najpiękniejsze, będą słowa płynące prosto z serca ukochanej osoby :)[/quote:bf95f6f765]

Nie słowa - od tej jedynej osoby to ja bym chciała czynów

Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.

Dodano: 2010-01-07 21:47

thistle89 napisał(a):

Tylko, że żaden facet nie wymyśliłby nigdy takich pięknych i czułych słów

:) Dodano: 2010-01-07 22:31

Hola hola "Nie róbcie z nas pederastów"

Dodano: 2010-01-07 22:32 Zmieniono: 2010-01-07 22:33

Emily Bronte "Wichrowe Wzgórza".

"Na cóż by się zdało moje istnienie, gdyby ograniczało się tylko do tego świata? Ilekroć cierpiałam dotąd zawsze to były cierpienia Heathcliffa. Widziałam je i czułam od pierwszej chwili.
Przewodnią myślą mojego życia jest on. Gdyby wszystko przepadło, a on jeden pozostał, to i ja istniałabym nadal. Ale gdyby wszystko zostało, a on zniknął, wszechświat byłby dla mnie obcy i straszny, nie miałabym z nim nic wspólnego. (...)
Ja i Heathcliff to jedno. Jest zawsze w moich myślach - nie jako radość, bo i ja nie zawsze jestem dla siebie radością, ale jako świadomość mojej własnej istoty(...)" [Katarzyna o Heathcliffie]

"Katarzyno, obyś nie zaznała spoczynku tak długo jak żyję! Powiedziałaś, że Cię zabiłem, stań się więc nawiedzającym mnie upiorem. Duchy zamordowanych prześladują po śmierci zabójców. Ja wierzę, ja wiem, że upiory chodzą po ziemi. Pozostań przy mnie na zawsze - przybierz jaką chcesz postać - doprowadź mnie do obłędu, tylko nie zostawiaj mnie samego w tej odchłani, gdzie nie mogę Cię znaleźć!
O, Boże! Tego się nie da wypowiedzieć! Nie mogę żyć bez mego życia. Nie mogę żyć bez mojej duszy!" [Heathcliffe po śmierci Katarzyny]

"(...) Czy pragnę żyć?
Cóż to będzie za życie, gdy Ty... O, Boże! Czy Ty chciałabyś żyć mając własną duszę w grobie?"
[scena przy łożu śmiercy Katy]

Jedyna jak dotąd książka która mnie poruszyła.

Dodano: 2010-01-07 22:47 Zmieniono: 2010-01-07 22:49

sphinxia napisał(a):
[quote:0a37f34701="thistle89"]Benjamin_Breeg - ale żeś pojechał :>

Tylko, że żaden facet nie wymyśliłby nigdy takich pięknych i czułych słów [/quote:0a37f34701]

żaden facet nie wymyśliłby takich słów, ale na pewno potrafiłby TAK kochać Kobietę...
(ale to chyba nie temat na takie rozmowy

Dodano: 2010-01-08 10:30

FAFAL napisał(a):
Nie pamietom z jakiej to było książki, nie pamietom nawet fto nabazgrał tą książke i ogólnie nie czytam książek, ale kiedyś na jakiejś imrezie kumpel pokazał mi jakąś książke przeczytałem zaledwie jedną strone ale na tej stronie był pewien cytat którym byłem zachwycony i od razu se go zapisałem na kartce i jakoś do teraz nosza se go w portfelu.

"...Jak przychodzi wielka miłość to człowiekowi sie zawsze zdaje, że pokochał najpiękniejszą kobietę świata. Ale jak człowiek faktycznie pokochał najpiękniejszą kobietę świata to może mieć kłopoty..."

Czymu żeś nie napisoł całygo posta po ślonsku? (łoprócz cytatu łoczywiście)

Dodano: 2010-01-08 10:43

Benjamin_Breeg napisał(a):
[quote:4be8c0e0da="sphinxia"][quote:4be8c0e0da="thistle89"]Benjamin_Breeg - ale żeś pojechał :>

Tylko, że żaden facet nie wymyśliłby nigdy takich pięknych i czułych słów [/quote:4be8c0e0da]

żaden facet nie wymyśliłby takich słów, ale na pewno potrafiłby TAK kochać Kobietę...
(ale to chyba nie temat na takie rozmowy [/quote:4be8c0e0da]

Right :-D

A ja znów zacytuję Helgę General, którą uwielbiam :

" Powiedzieć byłej anorektyczce, że jest gruba, to jakby alkoholikowi na odwyku podać wódkę."

" Mów co tylko zechcesz, moja droga, ludzie uwierzą w absolutnie wszystko."

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło