Dodano: 2010-01-08 11:07
| sphinxia napisał(a): |
|
Right :-D A ja znów zacytuję Helgę General, którą uwielbiam : " Powiedzieć byłej anorektyczce, że jest gruba, to jakby alkoholikowi na odwyku podać wódkę." " Mów co tylko zechcesz, moja droga, ludzie uwierzą w absolutnie wszystko." |
to że nie spotkałaś takiego mężczyzny, nie znaczy ze takich nie ma :)
Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...
Dodano: 2010-01-08 19:44 Zmieniono: 2010-01-08 19:45
| thistle89 napisał(a): |
| Oj - jak mi tak facet kiedyś powie to będzie cudnie ;D |
Nie ważne co powie, ważne jakim człowiekiem będzie
(ale to już moje)
a mój ulubiony cytat:
"jam cłek wolny, lec ślebodny" Trebunie-Tutki
hej
Dodano: 2010-01-09 23:18
| Benjamin_Breeg napisał(a): |
| [quote:686d548b23="sphinxia"]
Right :-D A ja znów zacytuję Helgę General, którą uwielbiam : " Powiedzieć byłej anorektyczce, że jest gruba, to jakby alkoholikowi na odwyku podać wódkę." " Mów co tylko zechcesz, moja droga, ludzie uwierzą w absolutnie wszystko." |
to że nie spotkałaś takiego mężczyzny, nie znaczy ze takich nie ma :)[/quote:686d548b23]
Tak, wiem że są, ale akurat ja nie jestem w ich typie (chyba, że czegoś nie wiem, tudzież nie widzę), więc dla mnie to tak jakby nie istnieli :-D
Dodano: 2010-01-10 09:54
Benjamin Aż się popłakałam, takie to było piękne .
Z książki ' Objawienie "niestety nie zapisałam i przytaczam z pamięci
"Człowiek wierzący uwierzy we wszystko, bo uwierzył w Boga a w niego uwierzyć najtrudniej"
Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy
Dodano: 2010-01-10 14:49
Mój ulubiony cytat i myśl której się trzymam to "Odi profanum vulgus et arceo".
Odi profanum vulgus et arceo. [CENTER][IMG]http://www.wizards.com/magic/images/whatcolor_isblack.jpg[/IMG][URL=http://www.wizards.com/magic/playmagic/whatcolorareyou.asp][B]Take the Magic: The Gathering 'What Color Are You?' Quiz.[/B][/URL][/CENTER]
Dodano: 2010-01-10 22:39
| Fenriz napisał(a): |
| Mój ulubiony cytat i myśl której się trzymam to "Odi profanum vulgus et arceo". |
Znam to!!! W wolnym tłumaczeniu "lubię chleb ze smalcem" :-D
Dodano: 2010-01-11 09:40
Witam na forum. Mam kilka cytatów z Nietzschego.
"Mądrość jest szeptem samotnika z samym sobą pośród gwarnego targowiska" "Ten, który walczy z potworami powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas"
"Nigdy nie zapominajcie! Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym co nie umieją latać"
"Patetyczna poza nie należy do wielkości, kto w ogóle potrzebuje póz, ten jest fałszywy"
"W niebie brak wszystkich interesujących ludzi"
Spacerek po schronisku dla obłąkanych pokazuje, iż sama wiara nie dowodzi niczego. Fryderyk Nietzsche
Dodano: 2010-01-11 18:34
Skoro rozpisał się Benjamin o miłości... to coś w temacie na start :)
"Kochanie to niedola ciężka, bo przez nie człek wolny niewolnikiem się staje. Równie jak ptak, z łuku ustrzelon, spada pod nogi myśliwca, tak i człek miłością porażon, nie ma już mocy odlecieć od nóg kochanych...
Kochanie to kalectwo, bo człek, jak ślepy, świata za swoim kochaniem nie widzi...
Kochanie to smutek, bo kiedyż więcej łez płynie, kiedyż więcej wzdychań boki wydają? Kto pokocha, temu już nie w głowie ni stroje, ni tańce, ni kości, ni łowy; siedzieć on gotów, kolana własne dłońmi objąwszy, tak tęsknić rzewliwie, jak ów, który kogoś bliskiego postradał...
Kochanie to choroba, gdyż w nim, jako w chorobie, twarz bieleje, oczy wpadają, ręce się trzęsą i palce chudną, a człowiek o śmierci rozmyśla albo jak w obłkaniu ze zjeżoną głową chodzi, z miesiącem gada, rad miłe imię na piasku pisze a gdy mu je wiatr zwieje, tedy powiada "nieszczęście" - i szlochać gotów...
A jednak jeśli miłować ciężko to nie miłować ciężej jeszcze bo kogoż bez kochania nasyci rozkosz, sława, bogactwa, wonności lub klejnoty? Kto kochanej nie powie: Wolę Cię niźli królestwo, niźli sceptr, niźli zdrowie, niźli długi wiek?...
A ponieważ każdy chętnie by oddał życie za kochanie, tedy kochanie więcej jest warte od życia..."
Hassling-Ketling of Elgin
Pan Wołodyjowski - Sienkiewicza rozdział XI
A z innych kategorii:
"Fortuna jest ślepa i ślepymi czyni swoich wybranych."
"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać."
Cyceron
"Głośniej niźli w rozmowach Bóg przemawia w ciszy,
I kto w sercu ucichnie, zaraz go usłyszy."
"Czas jest łańcuchem; im dalej od Boga ucieczesz,
Tym dłuższy i tym cięższy łańcuch z sobą wleczesz."
Mickiweicz
"Boże, daj mi siłę, abym mógł zrobić wszystko, czego ode mnie żądasz. A potem żądaj ode mnie, czego chcesz."
"Wiara jest źródłem modlitwy. Jeżeli źródło wiary wyschnie, nie może płynąć potok modlitwy." (ciekawe jak wielu ludzi o tym zapomniało...)
Augustyn z Hippony
"Bacz, byś nie postępował tak wobec ludzi niemających uczuć ludzkich, jak ludzie niemający uczuć ludzkich wobec ludzi."
Marek Aureliusz
Dodano: 2010-01-26 11:11
Witam. Nie wiem, czy ktoś dodawał te cytaty, czy nie, ale...
"Bywają w życiu takie rzadkie chwile - kiedy czujesz ten dreszcz, czujesz się wspaniale i to boli, jak diabli, ale czujesz to, naprawdę czujesz. I nagle świat wydaje się bardziej kolorowy, dźwięki wyraźniejsze, jedzenie smaczniejsze i nigdy, ani na minutę, nie przestajesz myśleć o was, wiedząc, po prostu wiedząc, że on czuje dokładnie to samo..."
"Widujemy się bardzo często, a kiedy nie jesteśmy razem, czuję się zagubiony, bezradny i znów chcę z nią być. Rozmawiamy przez telefon. Przesyłamy sobie e-maile i wiadomości tekstowe. W końcu to jest miłość, no nie?"
"Niech bełkot snów nie trwoży naszych dusz. Wyraz "sumienie" powstał, aby tchórze mieli czym straszyć mocniejszych."
Dodano: 2010-01-26 11:16
"Kurwa mać ja pierdole" - G. Solarek
"Cycki, flaki i szatan" - G. Solarek
ja widze w tych cytatach potrójną głębię ...
.
Dodano: 2010-01-26 11:25
| Harlequin napisał(a): |
| "Kurwa mać ja pierdole" - G. Solarek
"Cycki, flaki i szatan" - G. Solarek |
Żeś zaszalał :D
A tak serio to...
"Tum podex carmen extulit horridulum"
Wilhelm do Jorge w "Imię róży". Chyba już to pisałam.
Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.
Dodano: 2010-01-26 13:39
"Kiedy ktoś jest głupi to nie rozumie świata,
kiedy ktoś jest mądry to świat go nie rozumie.
I co, warto się uczyć?
" - Kabarat Potem
Life is complex: it has both real and imaginary components
Dodano: 2010-04-06 15:15
Zanim przeczytałem całą autobiografie Luisa Bunuela pt. Moje ostatnie tchnienie, przeczytałem kilka ostatnich linijek z tej książki. Utkwiły mi tak bardzo w pamięci, że znam je niemal na pamięć. To bardzo poruszające rozważania, starego już ateisty nad śmiercią.
Oto cytat:
Jednego mi żal: że nie dowiem się już, co będzie dalej. Że opuszczę świat w pełnym ruchu, jakby w środku serialu. Myślę, że ciekawość tego, co się dzieje po śmierci, dawniej nie istniała albo była o wiele słabsza w tamtym świecie, który się wcale nie zmieniał.
Jedno wyznam: mimo mojej nienawiści do informacji chciałbym móc raz na dziesięć lat wstać spośród zmarłych, pójść do kiosku i kupić parę gazet. Nie prosiłbym o nic więcej. Z gazetami pod pachą, blady, przemykając pod murami, wracał bym na cmentarz i czytałbym o różnych klęskach tego świata, po czym zadowolony zasypiałbym w bezpiecznym schronieniu grobu.
Dodano: 2010-04-06 16:29 Zmieniono: 2010-04-06 16:30
| Cytat: |
| "Bywają książki, które dla duszy i zdrowia wręcz odmienną posiadają wartość, zależnie od tego, czy działają na duszę pospolitszą, na pośledniejszą energię życiową, czy też na szczytniejszą i możniejszą; w pierwszym razie są to książki niebezpieczne, podrywające rozkładające, w drugim zaś okrzyki herolda, co najwaleczniejszych nawołują do męstwa. Książki, które cały świat czyta, są to zawsze cuchnące książki: przywarł do nich wyziew maluczkich ludzi. Gdzie lud je i pije, nawet gdzie uwielbia, tam cuchnąć zwykło. Nie należy bywać w świątyniach, jeśli chce się czystem oddychać powietrzem." |
F. Nietzsche, Poza dobrem i złem
"[...]prawdziwa droga do serca mężczyzny to sześć cali stali pomiędzy jego żebrami. Czasami cztery cale wykonają zadanie, ale żeby mieć całkowitą pewność, wolę mieć sześć. Zabawne, jak falliczne przedmioty są tym bardziej użyteczne, im są większe."
Dodano: 2010-04-06 17:40
"...Ci, co pożądanie poskramiają, czynią tak, bo pożądanie ich tyle jest słabe, że się daje poskromić; a poskromiciel, czyli rozum, przywłaszcza sobie miejsce pożądania i rządzi bezwolnym.
I kiedy poskromione, pożądanie stopniowo bierne się staje, aż już tylko swoim jest cieniem...."
Zaslubiny nieba i piekla.
Non Serviam
Dodano: 2010-04-06 21:57
"Śmierć nie czyni cię smutnym - czyni cię pustym. To właśnie jest w niej złe. Wszystkie twoje zaklęcia i nadzieje, i śmieszne nawyki znikają pędem w wielkiej, czarnej dziurze i nagle zdajesz sobie sprawę, że odeszły, bo, równie nieoczekiwanie, niczego już nie ma w środku." — Jonathan Carroll
Kości księżyca
Umrę ci kiedyś. Oczy mi zamkniesz. I wtedy swoje Smutne, zdziwione, Bardzo otworzysz.
Dodano: 2010-04-06 22:41
Terry Pratchett
– Chciałem powiedzieć (...) że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć.
Śmierć zastanowił się przez chwilę.
KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE.
:)
Non Serviam
Dodano: 2010-04-07 00:52
| Dragoria napisał(a): |
| Terry Pratchett
– Chciałem powiedzieć (...) że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć. Śmierć zastanowił się przez chwilę. KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE. :) |
<radocha>
Dodano: 2010-04-13 10:39
Mysli, których sie nie zdradza, ciaza nam, zagniezdzaja sie, paralizuja nas, nie dopuszczaja nowych i w koncu zaczynaja gnic. Staniesz sie skladem starych smierdzacych mysli, jesli ich nie wypowiesz.
"Oskar i Pani Róża"
Non Serviam
Dodano: 2010-11-01 15:14
"Bo jak powiada o liczbie "sześć"
święty Augustyn: "liczba «sześć» jest doskonała albowiem pozostaje ona
dokładnie sumą swoich części". 1 tak powiada dalej święty Augustyn: "Ze
względu na doskonałość liczby «sześć» całość stworzenia dokonana została
przez sześciokrotne powtórzenie tego samego dnia. Liczba «sześć» oznacza
doskonałość dzieł bożych. Wszak jest to liczba, która pierwsza stanowi sumę
swych części, to jest sumę szóstej części, trzeciej części i połowy, czyli sumę
jedynki, dwójki, trójki, które po dodaniu tworzą właśnie sześć". Zresztą nie będę
wam o tym rozprawiał, bo rozumnym to niepotrzebne, a głupcy i tak nie
zrozumieją. Należy jednak wiedzieć, że "sześć" jest liczbą doskonałą, dlatego
sześć razy po sto tysięcy będziecie musieli zebrać. A gdy każdy z was w tej
sprawie do sakiewki czy portfela sięgnie, przekona się jakie go dziwne uczucie
ogarnie, jakby ssanie we wnętrzu i żałość głęboka. W ten sposób właśnie objawi
się w was łaska wiary."
Z. Nienacki - Raz w roku w Skiroławkach
Dodano: 2010-11-01 17:04
"Czyż musiało tak być, że to, co tworzy szczęście człowieka, stało się znów źródłem jego cierpienia ?"
Johann Wolfgang Goethe - "Cierpienia młodego Wertera"
"Music is my power, Music is my life"
ADC Dodano: 2010-11-01 18:50
"Wez mojego Wartburga... nie będzie mi na razie potrzebny"
Olo Żwirski (Marek Kondrat) do Franza Maurera (Bogusław Linda) Psy 1992.
If i can`t be my own i feel better dead.
Dodano: 2010-11-01 20:09
" Płaczę a krew zalewa me oczy, łzy lśnią czernią mego królestwa, pluję dziś na twój kościół, a pogarda rodzi płomienie " - J.S.Forneus
"Zdziczałe psy spotkają się z hienami
i kozły będą się przyzywać wzajemnie
co więcej, tam Lilith przycupnie i znajdzie
sobie zacisze na spoczynek."
"Księga Izajasza 34:14"
Dodano: 2010-11-01 20:43
Na świecie podobno istnieją dwa rodzaje ludzi. Jedni, kiedy dostają szklankę dokładnie w połowie napełnioną, mówią: "Ta szkalanka jest w połowie pełna". Ci drudzy mówią: "Szklanka jest w połowie pusta".
Jednak świat należy do tych, którzy patrzą na szklankę i mówią: "Co jest z tą szklanką? Przepraszam bardzo... To ma być moja szklanka? Nie wydaje mi się. Moja szklanka była pełna. I większa od tej!"
— Terry Pratchett - Prawda
Dodano: 2010-11-20 13:16
"Bo ten, kto raz nie złamie w sobie tchórzostwa, będzie umierał ze strachu do końca swoich dni." (A. Sapkowski - Wieża Jaskółki);
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji." (A. Sapkowski - Narrenturm)
"Nie można zapłacić za coś, co nie ma ceny. Niektórzy twierdzą, że każda, absolutnie każda rzecz na świecie ma swoją cenę. To nieprawda. Są rzeczy, które ceny nie mają, są bezcenne. Najłatwiej poznać takie rzeczy po tym, że raz utracone, są utracone na zawsze." (A. Sapkowski - Chrzest Ognia)
"You are what you create... ... you create what you are",