Książki dla was nadzwyczajne.... Strona: 6

Dodano: 2010-04-06 23:07

Imie Rozy - U.Eco
Mistrz i Malgorzata - M. Bulhakowa
Wladca Pierscieni - J.R.R. Tolkien

Te sa wyjatkowe. Kazda z nich wciagnela mnie absolutnie :) A takich ktore lubie czytac i czasami do nich wracac.... masa, cala masa.

Non Serviam

Dodano: 2010-04-12 00:11

Metro 2033 - Glukhovsky Dmitry
Kupiłem 3 dni temu. Właśnie skończyłem.
Książka niesamowita, dawno nic tak mnie nie przykuło...
Polecam kazdemu lubiącego S-f i klimaty post-apokaliptyczne.
Szczerze po tej lekturze boje sie zagrać w gre (ten sam tytuł) bo pewnie wkurzy mnie co twórcy zrobili ze światem metra

"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."

Dodano: 2010-04-28 16:58

Ja bardzo lubię Andrzeja Pilipiuka.
"Rzeźnik Drzew" jest świetny.
Właśnie czytam "Oko Jelenia: Drewniana Twierdza"
Polecam :]

Dodano: 2010-04-28 17:00

No i oczywiście Anne Rice "Kroniki Wampirów"
:)

Dodano: 2010-04-28 17:04

hmn.. uwielbiam 'sage o ludziach lodu' margit sandemo, 'tunele' gordona i williamsa i 'trylogie czarnych kamieni' anne bishop

Dodano: 2010-04-28 23:32 Zmieniono: 2010-04-28 23:34

Dobra jest Scott Mueller "rozbudowa i naprawa komputerów pc" ^^ ponad 1600 stron, a ile się dzieje ha ha ha

Jest nadzwyczajna bo wszystko co Ci do szczęścia trzeba jest w jednym miejscu :)

Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P

Dodano: 2010-04-29 10:06

Roman Bratny - "Paradoks Istnienia" oraz Tadeusz Konwicki - "Kalendarz i Klepsydra". Uwielbiam styl pisania tych autorów.

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2010-04-29 12:44

Andrzeja Pilipiuka jest tez bardzo dobry cykl "kuzynki"
Jedną z najlepszych książek jakie przeczytałam jest "Bella" Andrzeja Setmana, polecam ją wszystkim czytelnikom książek filozoficzno-ideologicznych

Dodano: 2010-04-29 20:26

"Marina" - Carlos Ruiz Zafon i "Egzorcysta" - William Peter Blatty. Jedyne, które mnie naprawdę wciągnęły swoją fabułą :)

+Non Omnis Moriar+

Dodano: 2010-05-01 14:38

'Trylogia czarnych kamieni' Anne Bishop,
'saga o ludziach lodu' Margit Sandemo,
'tunele' R.Gordona i B.Williamsa.

a ostatnio szukam czegoś fajnego ale nie moge nic znalezc rownie ciekawego...
moze macie jakies ciekawe książki o czarownicach czy w takim stylu;>

Dodano: 2010-05-01 21:38

o czarownicach chyba nic nie znam...
dla mnie nadzwyczajną książką jest "Lot nad kukułczym gniazdem".

"Music is my power, Music is my life"

Dodano: 2010-05-02 09:57

Polecam "Mgły Avalonu" Marion Zimmer Bradley - saga arturiańska opowiedziana z perspektywy kobiety/kobiet. Dawno czytałam, ale jak dotąd to mój nr 1, muszę kiedyś jeszcze raz przeczytać :)

"Because life is the moment we're living right now."

Dodano: 2010-05-02 15:05 Zmieniono: 2010-05-02 15:11

seria 'Nekroskopów' Briana Lumley'a mym zdaniem jest rewelacyjna,bardzo ciekawie napisana,w niektórych momentach naprawdę szokuje i zadziwia.świetne jako lektury do snu :->

jeszcze do tych z mojej 'złotej listy' zaliczam i mogę polecić każdemu 'Koszmar' i 'Czternaście obliczy strachu' Mastertona.
jeśli ktoś czyta kryminały,to mogę tu dorzucić 'Dwanaście prac Herkulesa','Zabójstwo Rogera Ackroyda' A.Christie, 'Krwawe żniwo' oraz 'Papierowy człowiek' Dashiella Hammetta.

ostatnio zabrałam się za czytanie książki 'Krew elfów' A.Sapkowskiego[początek sagi o Wiedżminie],na razie nieżle się zapowiada,ale czy naprawdę będzie taka do końca to się przekonam jak ją skończę

Be hard and fucking heavy-ludzie nie lubią,gdy odnosisz sukces.

Dodano: 2010-05-02 21:30

może nie będę jakaś oryginalna, ale dla mnie najlepszą jak dotąd książką były dzieci z dworca zoo.

Dodano: 2010-05-12 16:19

ja mam takie dwie: Murakami "Kafka nad morzem" oraz J. Hilton "Zaginiony horyzont"

kąt padania równa się kątowi odbicia

Dodano: 2010-06-01 19:45

Dla mnie nadzwyczajną książką jest "Psychologia a Alchemia" C.G.Junga. Jest kwit esencją poglądów autora i w sposób bardzo przystępny opisuje zasady rządzące przemianami psychiki człowieka. Jednakże potrafię się zgubić w części poświęconej religii i wiary. Za mało mam wiedzy o innych religiach, które również są tam analizowane, abym mogła przeniknąć treść bez poczucia, że coś mi umknęło.

Dodano: 2010-06-01 21:56

bez chwili wątpliwości E.M. Remarque "Na Zachodzie bez zmian"
Żaden dalszy opis nie byłby na miejscu. Naprawdę polecam...generalnie całą prozę Remarque.

Refuse/Resist

Dodano: 2011-07-11 18:57

Trylogia Briana Lumleya- Psychomech, Psychosfera, Psychoamok.
Połączenie wielu różnych wątków - Science fiction, voodoo, ogólnie pojętej siły duchowej ? itp w jedną całość. Ogólnie trylogia dziwna : ) lecz mi się świetnie czytało.

Dodano: 2011-07-11 19:05

"Fałszywa pamięć" Deana Koontza z pewnością jest jedną z moich ulubionych książek. Bardzo dobrze się ją czyta, bo ma dużo ciekawych wątków i jej akcja nie jest nudna. Poza tym jej autor jest jednym z moich faworytów, jeżeli chodzi o tego typu literaturę. Jego wyobraźnia jest tak fascynująca i dziwna, że czasami mnie wręcz przeraża

Noc jest ciemna i pełna strachów.

Dodano: 2011-07-11 19:41

"Wahadło Foucalt" Umberta Eco, pierwsza trudna książka, z którą się jako marny siedemnastolatek zmierzyłem i która bardzo mnie zmotywowała i zmobilizowała, zachęciła do zabawy w erudytę.

Druga ważna pozycja to "Pożegnanie Jesieni" Witkacego, która określiła moje słodko-gorzkie i ambiwalentne podejście do dekadencji, jak i wzbudziła we mnie podobnie słodko-gorzką wrażliwość.

Co cię nie zabije, to cię wkurwi

Dodano: 2011-07-11 21:13 Zmieniono: 2011-07-11 21:13

hm ostatnio jestem pod wielkim wrażeniem książki "Żart" M.Kundery.... Polecam każdemu

Dodano: 2011-07-11 21:21

Mały Książę.
Bezkompromisowo.

Dodano: 2011-07-11 22:29

"Imię róży" Umberto Eco i "Dopóki mamy twarze" C.S.Lewis . Mam po prostu doń sentyment. Wielokrotnie myślami wracam też do "Chaty" W.P.Younga .

Dodano: 2012-10-23 09:58

Prawie wszystko Vonneguta. Przede wszystkim za cynizm i ironie i często wręcz antyludzki wydźwięk jego książek. Polecam.

raz w dupe to nie pedał

Dodano: 2012-10-23 16:43

"Rękopis znaleziony w Saragossie" Jana Potockiego

jam cłek wolny lec ślebodny ;)

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło