Dodano: 2006-08-31 07:27
| rhenawen napisał(a): |
| Sapkowski -mrrraaauuu... w szczególności darzę sympatią hanzę Szczurów ^^...<serduszka>.... miauuu.. a z fantasy to ukochałam: J.R.R.Tolkiena, Preachetta (cykl "Świat Dysku"), Cykl o Narnii ( Lewis'a), oraz wszystkie ksiązki Anne Rice.... |
Ja także sympatyzuję ze Szczurami mieli niezły styl życia. Co do Preachetta muszę nadrobić bo jeszcze nie czytałem. Pozdrawiam :twisted:
Uśmiechnij się :D:D:D
Dodano: 2006-09-02 12:47
Teraz bez dobrej książki czuje się tak samo jak bez jednego płuca czy ręki. Bez dobrej książki po prostu czuje się nie pełny;] Dzieła Anne Rice są dla mnie czymś pod każdym względem wyjątkowym. Jeżeli chodzi o fantasty to ostatnio skończyłem czytać 2 tom Achai. Zanim zabrałem się za ten tytuł miałem bardzo mieszane uczucia ponieważ polska fantastyka nigdy mnie nie fascynowała. Do Wiedźmina zniechęciłem się po połowie jednego tomu…teraz już wiem w jakim byłem błędzie lekceważąc polską fantastykę. Wracając do Kronik Wampirzych to dziś wpadło w me ręce „Blood Canticle”. Lecz poczekam trochę aż skompletuje wszystko co się da z tej serii i dopiero się zabiore za lekturę.
Dodano: 2006-09-02 12:50
eh, Draven, ileż mozna czytac o wampirach? Na nich fantasy sie nie konczy, a nawet nie zaczyna... Jak mogles sie znudzic Wiedzminem??? (no chyba ze filmem
)
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Dodano: 2006-09-02 12:59
Co do filmu to ja się nie wypowiadam, ponieważ wyszedłem z kina po połowie seansu. Co do samych książek to moje pierwsze wrażenie było całkowicie rozbieżne z tym co teraz myślę na ten temat. Przeczytałem teraz od nowa to czym się wtedy znudziłem i wrażenie jest zupełnie inne.
A jeżeli chodzi o wampiry to po prostu lubię o tym czytać. Cały ten świat jest zawsze dla mnie bardzo przyjemną, a jednocześnie dość realną odskocznią od rzeczywistości.
Dodano: 2006-09-02 13:37
anne rice lubie, ale aktualnie zaczytuje sie w polskiej fantastyce. Polecam tomik opowiadań różnych autorow. Małodobry. O katach... tam mozna pomarudzic, kogo sie lubi a kogo nie z polskich autorow. Biblioteka kolo amorphousa dobrze w to zaopatrzona
...
A dla tych co lubia wampiry polecam Kuzynki Pilipiuka
... tam polskie wampiry masz;>
Dodano: 2006-09-14 10:34
| Lathea napisał(a): |
|
A dla tych co lubia wampiry polecam Kuzynki Pilipiuka ... tam polskie wampiry masz;> |
ja polecam cala serie...
Księżniczka,Kuzynki i Dziedziczki w kolejnosci od pierwszej :D
Czarna róża z kolcami...
Dodano: 2006-09-14 10:45
ja osobiście ostatnio (prawie dosłownie) pożarłam 3 część trylogii "Złotoskóry" Robin Hobb i żałuje że to już koniec 
jestem na www.myspace.com/xxmad_crowxx i na fotce pod nikiem missyxxlouve więc poszukajcie jak chcecie coś wiedzieć o mnie
Dodano: 2006-09-14 10:52
| Sephira napisał(a): |
| [quote:d36f625833="Lathea"]
A dla tych co lubia wampiry polecam Kuzynki Pilipiuka ... tam polskie wampiry masz;> |
ja polecam cala serie...
Księżniczka,Kuzynki i Dziedziczki w kolejnosci od pierwszej :D[/quote:d36f625833]
z tego co pamietam to kuzynki to wlasnie pierwsza:>...
Dodano: 2006-09-14 11:13
masz racje data wydania sie zgadza kuzynki byly wydane wczesniej :D
Czarna róża z kolcami...
Dodano: 2006-09-14 11:16
ja chcialam delikatnie, zeby ludzie sie nie przestraszyli ze tyle do czytania jest
. Jakby sie kuzynki spodobaly to dalej sami siegneli by po ksiezniczke:D
Dodano: 2006-09-14 11:19
| Lathea napisał(a): |
Biblioteka kolo amorphousa dobrze w to zaopatrzona ...
;> |
Koło Amorphousa tzn. gdzie?
Młodzieży! Czymże Wam dane jest ciąć się w tych jakże nieszczęsnych czasach? O żyletki ciężko, dziadkowa brzytwa zardzewiała, a jednorazówką nie dość głęboko! Jeśli jednak Wam się uda (może widelcem?) to pamiętajcie: wzdłuż żył, a nie w poprzek! Wzdłuż!
Dodano: 2006-09-14 13:56
nie bedziem tutaj reklamowac. zglosic sie po namiary tej poznanskiej biblioteki na priv:)
Dodano: 2006-09-28 21:44
Polecam gorąco książki z serii Forgotten realms, a zwłaszcza powrót Arcymagów. (Trzeci tom już w księgarniach) Typowa książka fantasy, która wciąga od pierwszej strony. Kurde, może ktoś wie, czy Sapkowski coś nowego napisał, nie jestem z jego twórczością up to date. :oops:
Dodano: 2006-09-28 22:25
bedzie wychodzic trzeci tom serii rozpoczetej narrenturmem, ale kiedy nie ejstem pewna.
Dodano: 2006-09-28 22:28
Dodano: 2006-09-28 22:31
nope, tylko pierwsze cztery posiadam...
Dodano: 2006-11-14 01:46
Fantasy *_*
Ja zaczynałem od Sapkowskiego... średnio 2 razy w roku po niego sięgałem. I musze się zgodzić, że trylogia husycka to nie jest ten mistrz, którego można było podziwiać w sadze o wiedźminie. Choć właściwie trudno mi sie na ten temat wypowiadać, poniewaz nigdy nie zdołałem przebrnąć przez Narrenturm.
Całą twórczość Tolkiena miałem przyjemnośc zbadać jako, ze taki własnie miałem temat na maturze ustnej z polskiego. Najprzyjemniejsza forma nauki do egzaminu...
Od kilku lat natomiast skrupulatnie czytam polską fantastykę. I właściwie większośc już zostało powiedziane, ale kto spotkał się z Agnieszką Hałas i z jej opowiadaniami o Krzyczącym w Ciemności. Cudna skiązka - nie napakowana żadnymi ideałami o bronieniu świata przed złem itp. Wręcz przeciwnie. Bohaterem jest skazony mag posługujący się czarną magią.
Użytkowniku! Nie bój się używać linku "Zgłoś moderatorowi"! :D
Dodano: 2006-11-14 16:50
poszukuję pilnie trzeciej części "Czarnoksiężnika z Archipelagu" Ursuli K. le Guin; ma ktoś wtyki gdzie można dostać toto?
Dodano: 2006-11-14 20:07
w bibliotekach, na mojej polce, w antykwariatach...
Dodano: 2006-11-15 10:13
Nie szukałam nigdzie poza kolekcją mojej przyjaciółki - bo tam znalazłam całą tą piękną serię. :D Ale jest to na tyle znana autorka, że powinnaś znaleźć przynajmniej większość...
AMO ERGO SUM / "najlepszy sposób na uniknięcie krytyki- nic nie robić i nic nie znaczyć" / "Every passing minute is another chance to turn it all around"
Dodano: 2006-11-15 11:18
| Narea napisał(a): |
| poszukuję pilnie trzeciej części "Czarnoksiężnika z Archipelagu" Ursuli K. le Guin; ma ktoś wtyki gdzie można dostać toto? |
No wlasnie udalo mi sie znalezc w bibliotece trzecia czesc, jestem w trakcie czytania i zastanawiam sie jak zdobyc czwarta :D :D :D
Kiedys widzialam, ze Ursula bywa na allegro...Moze beda jakies wznowienia wydawnicze. Ja jakies poltora roku temu kupilam pierwsza czesc, nowe wydanie, moze wydali lub wydadza rowniez pozostale...miejmy nadzieje...w koncu to tetralogia i dziwne tak poprzestac na pierwszej czesci...
Pozdrawiam fanke Ursuli :D Tez ja uwielbiam.
Dodano: 2006-11-15 11:26
:wink: no właśnie :wink: tylko, że ja wolę fantasy nie dziejące się w dalekiej przyszłości.... i z tego powodu cierpię...
ale też pozdrawiam!!!! :D
Dodano: 2006-11-15 12:51
O tak zakończenie sagi o pajęczej królowej hest totalnie perfidne i ZUE. :twisted: dawno juz sie nie czytalo tak okrutnej lekturki i w dodatku kończącej się źle :D powiem szczerze ostatnie sceny pojawiały mi się w koszmarach brrr...
:)
Dodano: 2006-11-15 13:09
"Achaja" Ziemiańskiego i nic dodać nic ująć..... chciałabym znowu przeczytać coś tak dobrego, ewentualnie polecam jeszcze przygody Jakuba Wędrowycza, egzorcysty amatora :twisted: i bimbrownika naturalnie :twisted: