Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Szokujący artysta głodujący psa. Strona: 3

Wysłany: 2011-12-17 10:16 Zmieniony: 2011-12-17 10:29

Drogi szarl w odpowiedzi na twoje pytanie > [color=YELLOW:fb84e0c00b]pytam się ile czasu w ostatnim roku spędził w różnych galeriach, bądź chociaż przed reprodukcjami w albumach[/color:fb84e0c00b] < odpowiadam,od kilkunastu lat w galeriach jak i w muzeach spędzam po 5dni,a nawet po 7dni w tygodniu z tej racji,że jak już wcześniej pisałem pracuję właśnie w muzeum.I zajmuję się montażem wystaw,zarówno sztuki dawnej,antycznej jak i współczesnej.Oczywiście sztuka powinna zmuszać zwiedzającego do myślenia i zadawania pytań,wskazywania i piętnowania otaczającego nas świata.A to co zaproponował pseudo artysta Guillermo Vargas w żaden sposób sztuką nazwać nie można.Jako bywający w świecie rozumiem że ty szarl w muzeach i galeriach bywasz nader często.

[img:fb84e0c00b]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:fb84e0c00b]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Wysłany: 2011-12-17 11:30

[quote:5484917448="HardKill"]Drogi szarl w odpowiedzi na twoje pytanie > [color=YELLOW:5484917448]pytam się ile czasu w ostatnim roku spędził w różnych galeriach, bądź chociaż przed reprodukcjami w albumach[/color:5484917448] < odpowiadam,od kilkunastu lat w galeriach jak i w muzeach spędzam po 5dni,a nawet po 7dni w tygodniu z tej racji,że jak już wcześniej pisałem pracuję właśnie w muzeum.I zajmuję się montażem wystaw,zarówno sztuki dawnej,antycznej jak i współczesnej.Oczywiście sztuka powinna zmuszać zwiedzającego do myślenia i zadawania pytań,wskazywania i piętnowania otaczającego nas świata.A to co zaproponował pseudo artysta Guillermo Vargas w żaden sposób sztuką nazwać nie można.Jako bywający w świecie rozumiem że ty szarl w muzeach i galeriach bywasz nader często.

[img:5484917448]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:5484917448][/quote:5484917448]

Hardkill'u,tu się muszę z Tobą zgodzić,mimo,że tą wypowiedź kierowałeś do kogo innego,ale chcę nawiązać do tego co stwierdziłeś.Sztuka to ekspresjonistyczne wyrażenie wrażeń estetyczno-zmysłowych[też jest swoistym aktem ekshibicjonizmu artysty],ale czy wszystko można nazwać sztuką? No właśnie...
Dowodem tej pseudo sztuki jest w/w 'dzieło' Guillerma,który na ten cel zagłodził psa.Mogę zaryzykować stwierdzeniem,że to jest wręcz akt bestialstwa,za które powinna być poniesiona kara.

Co do wzburzenia Szarla,to mam do Ciebie pytanie-skoro jesteś znawcą sztuki i bulwersuje Cię oburzenie innych,to czy wg.Ciebie wszystko można nazwać sztuką? Fakt,sztuka może wzbudzać kontrowersje,ale weźmy na ten przykład muzeum w Niemczech,w którym dostępna jest ekspozycja zwłok ludzkich-czy to uważasz za formę sztuki,czy za chory akt 'pseudo artyzmu'[że tak mogę nazwać] ?

Be hard and fucking heavy-ludzie nie lubią,gdy odnosisz sukces.

Wysłany: 2011-12-17 11:33 Zmieniony: 2011-12-17 11:35

Tak mi się skojarzyło z tematem:

Pozwólcie, że rzucę cytatem:
[quote:03bbb3c27b]Bo teraz nawet jak artysta obiera kartofle na widoku, a potem je gotuje, to jest to wydarzenie artystyczne. Kiedyś Wilhelm Sasnal, przereklamowany nadworny artysta Krytyki Politycznej (to takie równie przereklamowane pismo młodej i postępowej, ach jak bardzo, lewicy) wbił sanki w śniegowego bałwana, podpalił je, po czym nakręcił to kamerą i wystawił jako dzieło sztuki, co wywołało gazetowy spazm pań recenzentek, jakby posiadł je (recenzentki, a nie dzieło) sam Cassanowa lub nawet Rocco Sifredi.[/quote:03bbb3c27b]

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Wysłany: 2011-12-17 14:17

Tja : p. Wszystko co miałem do powiedzenia wyraziłem w ostatnim poście. Z tej racji możecie na następnych 4 stronach publikować swoje wynurzenia na temat sztuki współczesnej, przy których wszystkie dotychczas napisane prace naukowe, eseje i analizy teoretyczne wydają się błahe i powierzchowne : p. PS. Nurtuje mnie, dlaczego moderacja, tak nadgorliwa w wielu innych przypadkach, nie może poprawić tak rażąco źle sformułowanej nazwy wątku jak ta.

“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

Wysłany: 2011-12-17 14:49

Ależ nie zamierzamy być mądrzejsi od profesorów. Jedynie mówimy, co o tej sztuce sądzą przeciętni ludzie tacy jak my. Pytanie czy to nasz problem, a może sztuki, która nie ma nam nic do zaoferowania ?

Wysłany: 2011-12-17 15:06 Zmieniony: 2011-12-17 15:25

Oczywiście że wszystkie dotychczas napisane prace naukowe, eseje i analizy teoretyczne wydają się błahe i powierzchowne,a przez kogo zostały one napisane,przecież nie przez zwykłego ludka,co wcale nie oznacza że ten zwykły kudek nie może mieć własnego zadnia :) czy to że ktoś kiedyś napisał biblie,oznacza że mam się zgadzać ze wszystkim co zostało w niej napisane...? czyż nie mamy prawa do własnego zdania w jakiejkolwiek innej dziedzinie..? życia czy sztuki.Jeśli ktoś napisze że coś jest czarne,bo taką ma wizje,wcale nie oznacza że tak jest w rzeczywistości.

[img:7a74a24177]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:7a74a24177]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Wysłany: 2011-12-17 22:31 Zmieniony: 2011-12-17 22:37

no ja ze sztuki, to rzeczywiście najbardziej lubię sztukę mięsa i to czym większa to tym bardziej
ale nie to, że każdą, tylko tą na moim talerzu
każdy inny rodzaj mam w tyłku
a tych co męczą pieski kotki czy inne tałatajstwo niezależnie co o sobie mówią, bym pokazał chetnie czym jest ból i inne nieprzyjemności

Nic tak mnie nie wnerwia na forum, jak usuwanie moich postów

Wysłany: 2011-12-17 22:41 Zmieniony: 2011-12-17 22:44

No, Bambol, mądrze to rozegrałeś - teraz wszystkie wrażliwe darkplanetowe dziunie powiedzą, że jesteś mężem prawym i cnotliwym i przeciw ciemiężeniu braci mniejszych występujesz. :D Nadto nie taplasz się w dekadenckim, zgniłym sosie rozmiłowanych w ułudach sztuki, rozpieszczonych kabotynów, którzy nieustannie muszą reperować swoje wątłe ego. :D

Co cię nie zabije, to cię wkurwi

Wysłany: 2011-12-17 22:59

[quote:b2ac4a22db="szarl"]Tja : p. Wszystko co miałem do powiedzenia wyraziłem w ostatnim poście. Z tej racji możecie na następnych 4 stronach publikować swoje wynurzenia na temat sztuki współczesnej, przy których wszystkie dotychczas napisane prace naukowe, eseje i analizy teoretyczne wydają się błahe i powierzchowne : p. PS. Nurtuje mnie, dlaczego moderacja, tak nadgorliwa w wielu innych przypadkach, nie może poprawić tak rażąco źle sformułowanej nazwy wątku jak ta.[/quote:b2ac4a22db]
Albo mi się zdaje,albo wymigujesz się od odpowiedzi :3
Nieładnie,nieładnie.
Niee,nie po to tu napisałam by się pokazać 'jaka to nie jestem zajebista',tylko zastanawia mnie dlaczego się tak oburzyłeś i pojechałeś mega cynizmem. Mam swoje zdanie i je wyrażam,chyba że chcesz wnieść jakąś cenzurę na forum,co w pewnym stopniu byłoby to absurdalne :P

Wysłany: 2011-12-17 23:07

To ja się wetnę i odpowiem, że w moim odczuciu problem nie polega na posiadaniu własnego zdania, co na kategorycznym, pełnym jadu stwierdzeniu, że sztuka współczesna to "pseudo-sztuka", a mówi się o niej en bloc znając zaledwie kilka bardziej krzykliwych wydarzeń z jej świata. Wychodzi z tego, że można lekką ręką odtrącić całkiem spory intelektualnie kompleks ludzkiej działalności na mocy prawa do własnego zdania. Jasne, można tak zrobić - ale naprawdę dobrze by było podać też inne kryteria sztuki niż te, które się odtrąca. I nie, stwierdzenie, że muzyka poważna to CHOPIN I BACH, ONI SĄ FAJNI xD, jest skądinąd niewystarczające.

Wysłany: 2011-12-17 23:21

[quote:f93d843d3f="Durante"]To ja się wetnę i odpowiem, że w moim odczuciu problem nie polega na posiadaniu własnego zdania, co na kategorycznym, pełnym jadu stwierdzeniu, że sztuka współczesna to "pseudo-sztuka", a mówi się o niej en bloc znając zaledwie kilka bardziej krzykliwych wydarzeń z jej świata. Wychodzi z tego, że można lekką ręką odtrącić całkiem spory intelektualnie kompleks ludzkiej działalności na mocy prawa do własnego zdania. Jasne, można tak zrobić - ale naprawdę dobrze by było podać też inne kryteria sztuki niż te, które się odtrąca. I nie, stwierdzenie, że muzyka poważna to CHOPIN I BACH, ONI SĄ FAJNI xD, jest skądinąd niewystarczające. [/quote:f93d843d3f]
Nie neguję całej sztuki współczesnej,tylko piętnuję to co sztuką nazywać się nie powinno[chodzi mi o pojedyncze,skrajne przypadki z rzemiosła artystycznego].To tak samo jakby nazwać sztuką współczesną czy w ogóle sztuką,spuszczanie się aktora w spektaklu na oczach publiczności.Jak to się mówi,wszystko ma swoje granice.

Wysłany: 2011-12-18 00:24

Nuta, to nie oburzenie, raczej irytacja mega ignorancją bijącą z Waszych postów ( część sphinxia ). Sam nie podejmowałem się roli obrońcy Vargasa, jednak zostałem do niej niejako przymuszony. Przymuszony też zostałem do powtarzania tego co już napisałem - zdawało mi się, językiem przejrzystym. Szalenie drażni mnie operowanie tym wielce nieprecyzyjnym pojęciem-workiem "artysta współczesny": napisałem że taki artysta to i Peja i Penderecki- ale równie dobrze mogłem napisać i Duchamp i Witkacy. Antagonizmy można mnożyć. Dalej, irytuje mnie larum: to nie jest sztuka - wznoszone na kanwie taniego intelektualnie, emocjonalnego wzburzenia, bez rzeczowej solidnej argumentacji, mogącej stanowić jakąś bazę do dyskusji o granicach sztuki. Niektóre wypowiedzi przypominają mi dziecko, które nie mogąc zrozumieć tabliczki mnożenia tupie nóżką i krzyczy: "to gupie!".

“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

Wysłany: 2011-12-18 00:47 Zmieniony: 2011-12-18 00:49

Dobrze, nie będę kłócić, co jest sztuką a co nie, o jej granicach nie pogadam, bo się nie znam, sztuki współczesnej nie rozumiem i bardzo ubolewam nad tym, że nijak nie mogę skapować, co artysta chciał wyrazić wystawiając w galerii krzesło z powbijanymi weń widelcami.

Jednak zagłodzony pies pozostaje zagłodzonym psem, na tym to się znam i nijak nie potrafię sobie wyobrazić, by mając choćby najlepsze chęci i przekaz zdecydować się na coś takiego.

Jednak jakiś chyba efekt osiągnął, jeśli faktycznie taki chciał, bo dało mi do myślenia: zastanawiam się, jakim cudem nikt nie zareagował (podobno, szczegółów nie znam) na to, co się dzieje. Więc jednak jakiś efekt jest.

Wysłany: 2011-12-18 10:24

[quote:ee74318d9f="szarl"]Nuta, to nie oburzenie, raczej irytacja mega ignorancją bijącą z Waszych postów ( część sphinxia ). Sam nie podejmowałem się roli obrońcy Vargasa, jednak zostałem do niej niejako przymuszony. Przymuszony też zostałem do powtarzania tego co już napisałem - zdawało mi się, językiem przejrzystym. Szalenie drażni mnie operowanie tym wielce nieprecyzyjnym pojęciem-workiem "artysta współczesny": napisałem że taki artysta to i Peja i Penderecki- ale równie dobrze mogłem napisać i Duchamp i Witkacy. Antagonizmy można mnożyć. Dalej, irytuje mnie larum: to nie jest sztuka - wznoszone na kanwie taniego intelektualnie, emocjonalnego wzburzenia, bez rzeczowej solidnej argumentacji, mogącej stanowić jakąś bazę do dyskusji o granicach sztuki. Niektóre wypowiedzi przypominają mi dziecko, które nie mogąc zrozumieć tabliczki mnożenia tupie nóżką i krzyczy: "to gupie!".[/quote:ee74318d9f]
No cóż,ludzie mają skłonność do szydzenia się z tego,czego nie da się w pełni objąć rozumem.Tacy są i nie przestawisz na siłę ich sposobu myślenia[by to bardziej przypominało walkę z wiatrakami].Co do mnie to jak wcześniej napisałam,nie neguję sztuki współczesnej[bo jak każdy inny nurt może nieść jakieś przesłanie],dopóki nie przekroczy ona jakiś granic.A Guillermo niestety taką granicę przekroczył.
Co do obrony jego,to wcześniej Twoje posty tak brzmiały,jakbyś bronił jego stanowisko,a to potrafi być mylące.

Wysłany: 2011-12-19 16:48 Zmieniony: 2011-12-19 16:49

[quote:46f1c8084b="szarl"]Szalenie drażni mnie operowanie tym wielce nieprecyzyjnym pojęciem-workiem "artysta współczesny"[/quote:46f1c8084b]
Myślałem, że to chyba oczywiste w jakim kontekście zostało użyte to określenie. Wystarczy pomyśleć :)

Wysłany: 2011-12-19 17:35

Nono, tylko okazało się, że pies uciekł i miał być rzekomo karmiony w czasie, gdy wystawa była zamknięta, demoniczny obraz został natomiast rozpropagowany przez media. To info było w anglojęzycznym tekście, który zamieściłem parę stron temu, ale przeliczyłem się, ufając, że są tu osoby na tyle wykształcone, że zdołają chociażby trochę z tego tekstu pojąć. Smuteczek.

Wysłany: 2011-12-19 17:58

Psycholog kliniczny o naszym panu artyście:

[quote:f813d30312]The bottom line is that it is much harder to make art that is inspirational, controversial, and empowering (this hot mess of a show sounded like the leftovers of a meth lab raid). It's much easier to shock people with ugliness or cruelty and then pride yourself that you are misunderstood and edgy. I would guess there is a theme in Vargas' life related to not belonging (with his family and/or with his peers) and he's probably never experienced himself as original, clever, or talented.[/quote:f813d30312]
Dr. Belisa Vranich

Wysłany: 2011-12-19 18:10

Może tak, może nie, z pewnością pani psycholog ANI TROCHĘ nie wartościowała, a jej "autorytet" ma służyć wsparciu popierających jej prywatny pogląd, który jest jasny. Akurat tutaj moja niechęć wymierzona jest w tanią psychologię (czy ta pani w ogóle rozmawiała z Vargasem?), nie zaś w krytykę Vargasa w ogóle.

Wysłany: 2011-12-19 18:12

Ja z kolei pałam niechęcią do taniej filozofii :)

Wysłany: 2011-12-19 18:14

Zapewne inna pozostaje dla Ciebie niedosiężna, więc musisz sprowadzać ją sobie do taniości. :D

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło