Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Nadwrażliwość na oceny i komentarze. Strona: 3

Wysłany: 2008-09-18 17:26

Samurai (Anciliae)
Samurai
Dąbrowa Górnicza

Ja wrzucilem moje prace na większosc polskich portali dotyczących fotografii i na kazdym zdjęcia oceniane są inaczej. Na jednym portalu walą achami i ochami nad jednym zdjeciem a na innym przy tym samym zdjęciu rzucają bluzgami.
Jak mawiają - prawda leży po środku :) A nie da się tak naprawde zadowolić wszystkich i nikomu sie to jeszcze nie udało (może z wyjątkiem Edisona) :D

"umysł jest jak spadochron, działa tylko wtedy gdy jest otwarty"

Wysłany: 2008-09-18 18:41

Bez namaszczenia. A szkoda, bo akurat zachorzałam :P

:)

Wysłany: 2008-09-19 07:45

Wydaje mi się, że ilośc ocen mówi tak samo dużo jak ich jakośc. srednia z 10*1 + 10*5 wynosi tyle co dla jednej trojki ale 20 ocen oznacza ze zdjecia wzbudza kontrowersje, co samo w sobie jest oceną. Było sporo pomyslow by np. obcinać oceny skrajne dodawac wagi itp. Nie każdemu chce sie bawic w matematyke więc pozostajemy przy prostym systemie.

Jezeli ktos nie chce by oceniac jego zdjecia moze ich nie publikowac. Jezlei ktos chce by oceniac jego talent fotograficzny a nie modelke to niech wrzuci zdjecia bez modelki. Proste.

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2008-09-19 11:42

mara (Anciliae)
mara
Kotlina Kłodzka, Wratislavia

[quote:27fb6f8d54="amorphous"]Jezlei ktos chce by oceniac jego talent fotograficzny a nie modelke to niech wrzuci zdjecia bez modelki. Proste.[/quote:27fb6f8d54]
8) niezłe 8) Najlepiej samo tło :D

"Nagość, phoszę państwa, jest demagogiczna, jest wphost socjalistyczna, bo i cóż by było, gdyby gmin odkhył, że nasza dupa taka sama?!"

Wysłany: 2008-09-19 14:19

A jeśli ktoś ma talent do fotografowania modelek?

Nie w tym leży problem. Na całość pracy składa się pomysł, technika, temat(także jeśli jest nim model/ka). Problem o którym dyskutujemy to raczej brak odwagi na wyrażenie negatywnej opinii lub też zwyczajne lenistwo. Prawie nikomu się tu tak naprawdę nie chce oceniać zdjęć albo się nad oceną zastanawiać. Odzywają się dopiero gdy coś ludzi poruszy.
W pewnym sensie jest to miarą jakości pracy, jednak liczba ocen jest też uzależniona od wielu innych czynników- ogólnej opinii właściciela galerii, ilości znajomych, aktywności na forum..
By coś mogło być ocenione musi najpierw być zauważone.

Sam rzadko zapuszczam się w jakieś galerie, ale gdy już mnie najdzie nie ma zmiłuj. Nigdy nie zostawiam "piąteczki" bez przejrzenia reszty twórczości i ocenienia.

Cóż więc pozostaje. Można usunąć całkiem system oceniania, który nic nie znaczy i nic nie wnosi, ale za to niektórych bawi i czasem kogoś dowartościowuje, lub zostawić jak jest. Jeśli ktoś chce coś konstruktywnego powiedzieć zostawi komentarz.

Cofam się też z pomysłu obowiązkowego komentarza przy ocenie. Sami sobie wyobraźcie co zobaczymy gdy komuś się spodoba modelka i nic poza tym. Zresztą już to widać w galeriach większości pań. Może być tylko gorzej.

Ps.A tak z innej beczki- skoro oceny praktycznie nic nie znaczą, może da się jakoś wyłączyć powiadamianie o nich na PW/Mejla? Po ostatnim przejechaniu pewnej galerii dostałem w odpowiedzi skargę na zapchaną tym skrzynkę. Fakt, że oceniłem kilkanaście zdjęć, jedno po drugim..

Wysłany: 2008-09-20 13:57

problem iście egzystencjonalny... zajmuje czytanie w nudnej pracy... czy tak jakże oryginalna, nie zważająca na innych grupa ludzi, za którą uważa się większość użytkowników DP naprawdę zważa na kwestię "czy komuś się podobam na tym zdjęciu" ? ;>

...I forgot to remember to forget... /johnny cash

Wysłany: 2008-09-20 15:19

przedmówczyni dość zgrabnie to ujęła :arrow: nie widzę sensu w wprowadzaniu zmian.../system ocen nie jest zły/ prawimy o nadwrażliwości, wymodelowanych pasztetach, osobowościach roku i walkach na złe oceny - w momencie gdy ceny podstawowych dóbr konsumenckich / alkoholu, ogórków konserwowych / rosną w zatrważającym tempie 8) "kupcie 'sobie' dystans" ,bo z resztą jest coraz gorzej... :)

nie miewam dobrych nastrojów !

Wysłany: 2008-09-20 17:23

Eye_of_the_storm (Bicz)
Eye_of_the_storm
Zawiercie/Wrocław

[quote:37b9875fa3="frija"]problem iście egzystencjonalny... zajmuje czytanie w nudnej pracy... czy tak jakże oryginalna, nie zważająca na innych grupa ludzi, za którą uważa się większość użytkowników DP naprawdę zważa na kwestię "czy komuś się podobam na tym zdjęciu" ? ;>[/quote:37b9875fa3]

Zajebista kwintesencja tematu, po tym poście możnaby go śmiało zamknąć...

Pytanie: co to jest - "665,95" Odpowiedź: szatan z Biedronki:-P

Wysłany: 2008-09-20 19:39

Eye_of_the_storm (Bicz)
Eye_of_the_storm
Zawiercie/Wrocław

dopiero teraz to zauważyłem...hihi
a znaczy to samo co "chłopacy"

Poważnie to frijka się chyba rozpędziła.
No w pracy była,nie?

Wysłany: 2008-09-22 10:21

rozpędzam sie powoli...może kiedyś zrozumiem, że oceny pod zdjęciami są równie ważne dla darkplanetowców,co odpowiedzi na pytania egzystencjonalne dla wielkich tego świata...

Wysłany: 2008-09-22 16:40

Eye_of_the_storm (Bicz)
Eye_of_the_storm
Zawiercie/Wrocław

Sam już nie wiem...
zbyt skomplikowane to dla mnie!
hehe
kocham offtopy, przypominają mi się stare dobre czasy na forum :lol:

Wysłany: 2008-09-22 19:38

Bo nie ma słowa egzystencjonalny, jest egzystencjalny ;P
i o to najpewniej Panu chodziło.

:)

Wysłany: 2008-09-23 06:38

lol...kac rozświetla umysł najwidoczniej, bo właśnie widzę, co ja napisałam ;P
(przynajmniej lepiej się pośmiać, niż nad ocenami popłakać ;P )

Eye...masz rację, trzeba tu przywrócić porządek i offtopowanie ;P

Wysłany: 2008-09-23 11:18

Każdy problem jest dobry do dyskusji Także to, że mamy to mhroczną fotke.pl

Niektórzy chyba naprawdę od tych ocen uzależniają swoje życie, o czym może świadczyć wspomniane wcześniej bluzganie oceniających na PW, GG itp

Wysłany: 2008-09-24 13:03

chyba zacznę stawiać jedynki...dawno się z nikim nie pokłóciłam ;P

Wysłany: 2008-09-24 13:19

Tego typu mszczenie się jest codzienne na fotka.pl :>
Raz to przeżyłem, kupa śmiechu jak swoje komentarze czytałem ^^
Niektórzy są po prostu niedojrzali i nie potrafią znieść myśli ze komuś się nie podobają/pasują etc

"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."

Wysłany: 2008-09-24 15:28

[quote:5a9b7b306b="Angelwing"][color=violet:5a9b7b306b]Hmmm Oczywiście zgadzam sie co do lizania (czegokolwiek) jako chęci przypodobania sie albo zwrócenia na siebie uwagi. Podobnie jak Minawi oceniam tylko fotki które mi sie podobaja, a jak mi sie podobaja to daje im 5. Jak mi sie nie podobaja to szkoda mi czasu na oceny i kometarze...

Jednak... Są gusta i guściki, jedni lubia golonke inni czekolade, wiec nie mozemy jednoznacznie stwierdzić czy to było lizanie czyjejś dupy czy komus sie naprawde dane zdjęcie podoba... Ludzie sa tylko ludzmi o różnych upodobaniach. Inaczej byłoby strasznie nudno gdyby wszyskim podobało sie to samo i każdy by tak samo wyglądał:D[/color:5a9b7b306b][/quote:5a9b7b306b]

zgadzam się...
Podobnie jest ze mną, oceniam lub komentuję wyłącznie to co mi się na prawdę podoba.

czasem lepiej odejść od zmysłów, by nie zwariować

Wysłany: 2008-10-16 19:49

Wampgirl (Bicz)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

[quote:1131236b91="SEPULTURKA"]Mało osób ocenia, komentuje co się podoba bo z zasady robią coś "po znajomości" :/[/quote:1131236b91]
Owszem - najczęściej są to ocenki po znajomości. Jakiś czas temu zauważyłam niefajne zjawisko. Otóż niektóre obnażane zdjęcia mające czasem jakąś wizję artystyczną - są bardzo niemile komentowane, zaś istny photoshop, sztuczność i galeria składająca się z typowo już nudnych fot (wypinanie przerobionych części ciała na jedno kopyto w standardowych latexowych wdziankach) - święcą triumfy (większość z nich jest zakładana przez osoby, które nie uczestniczą w życiu forum). Tak samo jak i te bardziej przypominające postaci emo niż cokolwiek innego związanego z tym forum. Zauważa się silne wpływy kręgu wzajemnej adoracji

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Wysłany: 2008-10-16 20:25

Przycisk "zglos moderatorwi" w galerii sie kłania.

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2008-10-16 20:39 Zmieniony: 2008-10-16 20:43

[quote:eda7d3c281="amorphous"]Przycisk "zglos moderatorwi" w galerii sie kłania.[/quote:eda7d3c281]

ok, jak zauważę postać emo to klikam do moderatora :wink:

nie miewam dobrych nastrojów !

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło