Wysłany: 2006-07-18 20:36
Vangelis rządzi :wink:
a poza tym polecam jeszcze Kitano, zrobił muzykę do "Między niebem a ziemią" (chyba tak brzmiał ten tutuł
Wysłany: 2006-07-18 23:05
VampirePandoro, jestem akurat szczęśliwym posiadaczem tego soudntracka (jeśli mówisz o tej raczej nowszej wersji owego filmu) i muszę z czystą przyjemnością stwierdzić, że to arcydzieło w pełnym tego słowa znaczeniu. Zdobądź to jak najprędzej, bo warte tego, naprawdę polecam.
A tak przy okazji to dzięki, że mi o tym przypomniałaś, bo ostatnio słuchałem innych rzeczy i wogóle zapomniałem o istnieniu tych nagrań, ale powrócę do nich niebawem.
Not everyone likes metal... FUCK THEM!!!
Wysłany: 2006-07-21 15:13
Dracula Coppoli
Muza z tego filmu jest niesamowita, powalająca i przecudowna, a zarazem i straszna, to chyba jeden z najlepszych mrocznych soundracków jakie kiedykolwiek słyszałem.
Wysłany: 2006-07-21 15:35
ups:)mała literówka, oczywiście ze Kitaro,a film o który mi chodzi to "Pomiędzy niebem i ziemią - Heaven&Earth", a z kolei film gdzie grał Robin williams i Junior to "Między piekłem a niebem"i fakt że był niezły
Wysłany: 2006-08-22 18:40
A czy ktos z was moze wie czyj jest w oryginale utwor na soundtrack'u do "the corpse bride"?Chodzi mi o ten glowny motyw ,ktory przewija sie przez caly film... Wiem,ze autorem podanym jako tworca sciezki jest Danny Elfman...ale to mi cos przypomina z muzyki powaznej...tylko nie moge skojarzyc co
Wysłany: 2006-08-22 19:48
Jeden z najlepszych [i:7dcb6af042]sątraków[/i:7dcb6af042] jakie slyszalem to muza do [b:7dcb6af042]Ghost Dog[/b:7dcb6af042], dzwieki chyba robil [b:7dcb6af042]RZA[/b:7dcb6af042] znany min z [b:7dcb6af042]Wu-Tang Clan[/b:7dcb6af042], kawal zajebistej dobrej czarnej muzy, ogolnie polecam chyba ze ktos nie lubi rapu :wink:
---------------
Deadsy-Book Of Black Dreams
united we stand divided we fall
Wysłany: 2006-08-23 22:29
Ty mi tu Marcinie nikogo nie molestuj!!
A co do muzyki Elfmana, to ma on to do siebie, że brzmi jak klasyk jakiś pokroju Bacha albo Ludviga Van co najmniej jednak tworzy swoją muzę po prostu w takim stylu, więc nie doszukuj się tam jakichś kontretnych motywów z klasyk operowych.
Danny Elfman tworzy tak a nie inaczej i chwała mu za to. Nie próbuj go porównać do żadnej innej muzy, bo tego nie da się zrobić.
Człowiek wykonuje naprawdę bardzo różnorodne dźwięki, i to do filmów też bardzo rozmaitych (od Rodziny Addamsów poczynając przez Toy Story i Man In Black do Fabryki Czekolady; ma drań upodobanie do filmów Butrona, ale to już inna sprawa)
Może i podobne do mistrzów dźwięki tam u niego występują jednak na pewno nie plagiatuje on żadnych z klasyków, tak mi się przynajmniej wydaje.
A jeśli chodzi o Osty to i tak najlepsze są z filmów Tarantino
P.S.
Elfman też maczał palce w soundtracku do Forresta Gumpa, który jest naprawdę genialny.
Wysłany: 2006-08-23 23:02
Nie to nie chodzi w tym momencie o plagiat czy cos takiego..ale gdzies w podswiadomosci pobrzmiewa mi czyms klasycznym..niekoniecznie jako calosc, ale pewne fragmenty przynajmniej....i strasznie mnie to gryzie :wink:
Wysłany: 2006-08-24 10:28
Bardzo podoba mi sie soundtrack z 'Requiem...' - Lux Aeterna.
Znacie kawałek "Furious Angels" Roba Dougan'a?? Chyba z 'Matrixa' , też świetna muzyka. :roll:
... no to jesteśmy w dupie
Wysłany: 2006-08-24 10:36
Jedno to juz powoli klasyk soundtrackow;P.A rob dougan mniam:) cala plytka jest swietna, jak sie slucha tego faceta ma sie wrazenie ze to spiewa zmeczony zyciem czterdziestolatek z gorka, bylam zszokowana gdy zobaczylam jakikolwiek teledysk:).
Wysłany: 2006-08-24 11:15
Muszę korektę wprowadzić, bo bzdurę jakąś napisałem:
od Gumpa i Toy Story jest Randy Newman, a nie Elfman , wybaczcie za tak karygodny błąd. Więcej sięto nie powtórzy.
Noo Arachno masz rację, że momentami zabrzmiewa jak klasyk, po prostu ma taki styl, a i niewątpliwie na takiej muzyce się uczył podstaw i rozwijał swe zdolności, więc w zasadzie nic dziwnego, że mogą się u niego pojawić jakieś znajome naleciałości.
Soundtrack z Twin Peaks jest również niesamowity. Cóż tam za psychodela panuje, niezły zakręt jednak naprawdę dobra muza.
Wysłany: 2006-08-24 11:47
ja sie nieswiadomie na soundtracku z twin peaks wychowalam , ot tatus mial kasete gdzies tak podpisana i sobie sluchalo dziecko, bo mu sie podobalo. ekhm, .. i wyroslo potem cos takiego nienormalnego;/...
Wysłany: 2006-08-24 11:56
O tak Latheo, Mr. Badalamenti tworzy chore dźwięki. Z Lynchem dobrali sie :D
Ja polecam "Helikopter w ogniu" - taki orientalne
.
Wysłany: 2006-08-24 23:16
A ja ostanio nabyłem soundtrack do filmu "Crocodile Dundee I". Rozwala mnie ta muzka. FIlm znam juz mase mase czasu ale dopiero jakoś niedawno postanowiłem jeszcze mu się dokładniej przysłuchać. Kapitalka muzyka w wykonaniu Peter'a Best'a. Gorąco polecam.
"God made me a cannibal to fix problems like you."
Wysłany: 2006-08-25 07:22
W przeciwienstwie do filmu, to soundtrack z Królowej Potępionych jest genialny;>
Wysłany: 2006-08-25 11:00
muza z animatrixsa to istne arcydzielo : ) polecam goraco: )
"Tonight's the night..."
Wysłany: 2006-08-29 12:13
Ja uwielbiam muzykę filmową & jestem maniaczką kina. :) W trakcie oglądania filmu zwracam uwagę na muzykę. Moje ulubione soundtracki to:
Władca Pierścieni dwie wieże
K-PAX
Ostatni Samuraj
Król Artur
Królestwo Niebieskie
Constantine
Pearl Harbor
Pianista
Królowa Potępionych
Bardzo podoba mi się muzyka we WZGÓRZU NADZIEI, DESPERADO 1 i 2 ... ale nie lubie jej słuchać. Muzyka w tych filmach jest idealnie dobrana (wg mnie). Ale nie lubie słuchać samych soundtracków...
"Muminek wyobraził sobie, że jest Buką. Zgięty wpół posuwał się wolno przez stosy martwych liści, a potem stanął, rozpościerając wokoło siebie mgłę. Wreszcie westchnął i spojrzał tęsknie w okno. Czuł się najbardziej samotnym stworzeniem na świecie."
Wysłany: 2006-08-29 12:15
a... mad world z donnie darko:>... genialne
Wysłany: 2006-08-30 14:29
Hm, soundtracki znakomicie nadawały się jako podkłady pod sesje, stąd sporawą kolekcję zdążyło się zebrać. I tak:
Animatrix rzeczywiście świetny, po tej płytce bliżej zapoznałem się z takimi zespołami jak Peace Orchestra, Layo & Bushwacka!, Supreme Beings Of Leisure, Death In Vegas oraz Overseer. Genialna płyta...
Wojciech Kilar - "Dziewiąte Wrota". Niesamowity klimat...
Angelo Badalamenti - "Miasto Zaginionych Dzieci", "Lost Highway" (utwory pozostałych twórców na tej płycie też są świetne).
Resident Evil - kakoś tak spodobał mi się straszliwie akurat jak czytałem Berserka...
Requiem - wiadomo.
Twin Peaks - j.w.
Hans Zimmer - "Black Hawk Dawn". Powiem tylko barra barra... ;P
No i na koniec - "Pulp Fiction".
And I know the pieces fit.
Wysłany: 2006-09-02 12:10
Jeżeli chodzi o soundtracki to przeważnie z filmów typu „Wywiad wampirem” czy( mój ulubiony ) „Queen Of The Damned”. Co do tego ostatniego to powala mnie złożoność całego soundtracku ponieważ wszystko wygląda jako spójna całość. Bardzo lubię także słuchać soundtracku z „Draculi”….sam film jak i muzyka wywarły na mnie ogromne wrażenie :]