Wysłany: 2007-12-21 13:22
czy mógłbyś judgement dokładnie powiedzieć co ma na tej lekcji?
:twisted: :twisted: :twisted:
Smierc jest czasem najlepszym rozwiazaniem, a czasami przeklenstwem. Czasem lepiej uciec i miec wszystko z glowy, miec swiety spokuj.
Wysłany: 2008-03-12 23:26
[quote:ea751c2bf9="Kapitan_Mineta"]mam nadzieję że na tej lekcji podetniecie sobie wszyscy żyły i umrzecie. To na pewno będzie gotyckie, polecam![/quote:ea751c2bf9]
och... tak na pewno będzie to gotyckie...
czytając twoje wypowiedzi dostaje niekontrolowanych ataków śmiechu.
no comment -_-
--------
A co do muzyki polecam
Mr. Doctor\'s DEVIL DOLL - Diers Irae Part 12
cuuudo ;]
Within Tempatation, Lacrimosa, Theatres Des Vampires, Closterkeller, Artrosis.... ^^
Wysłany: 2008-03-13 01:01
[quote:6b46f06dd8="VampEve"][quote:6b46f06dd8="Kapitan_Mineta"]mam nadzieję że na tej lekcji podetniecie sobie wszyscy żyły i umrzecie. To na pewno będzie gotyckie, polecam![/quote:6b46f06dd8]
och... tak na pewno będzie to gotyckie...
czytając twoje wypowiedzi dostaje niekontrolowanych ataków śmiechu.
no comment -_-
--------
A co do muzyki polecam
Mr. Doctor\'s DEVIL DOLL - Diers Irae Part 12
cuuudo ;]
Within Tempatation, Lacrimosa, Theatres Des Vampires, Closterkeller, Artrosis.... ^^[/quote:6b46f06dd8]
Miau?
Primo: Myślę, że Kapitanek chciał w tenże prymitywny sposób wyrazić zdanie w stylu "co wy wiecie o gotyku gówniarze". Przyznam szczerze, że pomysły organizowania takich lekcji wywołują u mnie właśnie skojarzenia z dzieciakami, które właśnie jakąś coś tam(tu akurat gotyk) odkryły i chcą wszystkim pokazać, jakie to nie jest zaj*.*ste, jacy to oni są obeznani, i wierzą, że zarażą tym kogoś... Smutne, choć kto nie był młody i narwany...
Secundo: dyskusja dyskusją, ale spójrzmy na daty. Może tak autor(o ile się pokazuje na portalu) zda relację. Jego "gotycka lekcja" zapewne się już odbyła, lub też nie. Może szczegóły.
Tertio: Jeżeli koniecznie chcecie prezenować jakąkolwie subkulturę szerszemu gronu, niestety musicie być komercyjni do bólu. Cokolwiek innego mija się z celem.
Tutaj atmosfera rodem z "Adam's Family" uzyskana przez zaciemnienie, świeczki i kilka rekwizytów, w muzyce przegląd stylów oparty o klasykę poszczególnych gatunków(na pytanie o konkrety nawet głupia wikipedia wam odpowie), ale lecący w tle, nie każcie nikomu czegoś posłuchać i w tym właśnie szukać sensu. Do tego krótki wykład na temat historii subkultury i aktualnego jej stanu. Możecie wspomnieć Catle Party. Tylko nie zagłębiajcie sie w żadne szczegóły- kończy sie to ograniczeniem do jednego wątku, który dla głównego tematu jest tylko małą składową.
To i tak chyba za dużo na 45min lekcje. Może lepiej szkolną imprezę na halloween za rok?
Pozdrawiam.
Miau.
Wysłany: 2008-05-20 20:25
Z doświadczenia wiem, że takie lekcje o subkulturach kończą się niepowodzeniem. Prym wiedzie muzyka najmodniejsza, słuchana przez większość, czyli o ile jestem na bieżąco - emo. Reszta zostaje potępiona i najczęściej zniekształcona; rozpatrywana przez pryzmat przesądów i stereotypów. Zresztą raczej trudno puścić komuś "nie jego muzykę" i wymagać akceptacji. Gotyk jest muzyką trudną i nie każdy jest w stanie ją zaakceptować. To nie proste masowe łatwo wpadające w ucha dźwięki popowe, lecz wymagająca określonych preferencji i predyspozycji muzyka.
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Wysłany: 2008-05-29 08:39
Wlasnie stereotypy to waskie pole widzenia ludzi, nie dostrzegaja w nas ludzi takich jak oni, ale trydno trzeba sie z pogodzic i konie.
Najgorsze ze coraz czesciej myli sie Gotyk z emo, to mnie najbardziej denerwoje.
Czasami warto uciec od zycia...
Wysłany: 2008-05-30 20:21
Gotyk z emo? Co ja słyszę?! Jakim cudem? Nie da się pomylić białego z czarnym tak jak i niemożliwością jest pomylenie gotyku i emo!
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Wysłany: 2008-05-30 21:08
[quote:720698769e="Wampgirl"]Gotyk z emo? Co ja słyszę?! Jakim cudem? Nie da się pomylić białego z czarnym tak jak i niemożliwością jest pomylenie gotyku i emo![/quote:720698769e]
Z autopsji wiem, że niestety można... Mamy więc cud Swoją drogą był w Polsce (jest) jeden taki (podobno Księżyc kiedyś kradł), któremu nie da się wmówić, że białe jest białe a czarne jest czarne :lol: :lol: :lol:
Co Cię nie zabije to Cię wzmocni. Zbliżam się ku nieśmiertelności.
Wysłany: 2008-05-31 10:33
a i przykro stwierdzać, ale emo teraz więcej w polsce jak gotów, przykre acz prawdziwe
Carpe jugulum
Wysłany: 2008-05-31 20:31
Duuuużo, dużo więcej. Przynajmniej za dnia :lol: Jak dla mnie to nawet dobrze, przynajmniej można czuć się w miarę oryginalnie a nie na każdym kroku widzieć sobowtóry
Aaa... Jeszcze jedno. Dotyczy to nie tylko PL! Załamałam się jak ostatnimi czasy wchodzę do "mhrocznego" sklepu w UK a tam emo na każdym kroku :D O ulicach nie wspomnę...
Co Cię nie zabije to Cię wzmocni. Zbliżam się ku nieśmiertelności.
Wysłany: 2008-05-31 21:12
[quote:cfc1a52000="Paskievicz"]
to goci na prawdę istnieją? :D[/quote:cfc1a52000]
Podobno :lol:
Emo zaczyna mnie w...nerwiać najbardziej, kiedy w dość żałosny sposób zakłóca mi spokój jakimś darciem lub odstawiając jakieś szopki. Myślałam, że jasełka dopiero w grudniu :roll:
Wysłany: 2008-05-31 22:29
[quote:174d391e4e="Paskievicz"][quote:174d391e4e="Lady_Margolotta"]a i przykro stwierdzać, ale emo teraz więcej w polsce jak gotów, przykre acz prawdziwe[/quote:174d391e4e]
to goci na prawdę istnieją? :D[/quote:174d391e4e]
pare sztuk by się znalazło, niemniej gatunek zagrożony wymarciem. ciekawe czy wśród gotyckich par wychowają się przedłużyciele gatunku :wink:
Carpe jugulum
Wysłany: 2008-06-01 11:50
[quote:72e24e7fdf="Paskievicz"][quote:72e24e7fdf="Lady_Margolotta"]a i przykro stwierdzać, ale emo teraz więcej w polsce jak gotów, przykre acz prawdziwe[/quote:72e24e7fdf]
to goci na prawdę istnieją? :D[/quote:72e24e7fdf]
Nie :D
A co do mylenia gotów z emo, takie rzeczy działy się zawsze. Metala mylono z punkiem, gota z metalem, teraz doszła jeszcze jedna szufladka(podobno sama subkultura jest stara, tylko obecnie wypłyneła na powierzchnie) która robi boom wśród dzieciarni, więc wszyscy tej nazwy używają.
A spróbujcie na to spożeć z zewnątrz: jedno i drugie ma być ponure/zdołowane, śmierć/czaszki_na_skarpetkach i dziwnie się maluje, a mężczyźni wyglądają jak cioty- dla przeciętnego [u:72e24e7fdf][b:72e24e7fdf]dresa[/b:72e24e7fdf][/u:72e24e7fdf] jeden uj. A podkreśliłem moją(i nie tylko) ignorancję, bo ich wsztystki do jednego worka wrzuciłem. Iluż skejtów czy jak ich tam zwać może poczuć się dotkniętych? A gdzie ja to mam...
A wracając do lekcji, czyżbyś Wampgirl próbowała takową uskuteczniać, że tyle z doświadczenia wiesz? :)
Wysłany: 2008-06-01 14:11
Pomysł z lekcją był rzeczywiście nie najlepszy. O tyle co nie będzie to klapą lecz ciężko będzie to osobie słuchającej czegoś innego zrozumieć to. Można opowiedzieć co i jak. Jasne, tylko że dziesięć na sto osób przekona się do tego ale stereotypy i tak zostaną.
"I'm not crazy. My reality is just different than yours" Alice in Wonderland "Amor ex oculis oriens in pectus cadit" Szkarłatny Kwiat
Wysłany: 2008-06-01 21:13
[quote:a93f0ff790="40i4"]
A wracając do lekcji, czyżbyś Wampgirl próbowała takową uskuteczniać, że tyle z doświadczenia wiesz? :)[/quote:a93f0ff790]
Temat był ogólny: subkultury. Gotycka nawet się nie pojawiła, dobrnęli do metalu - ubierają się na czarno i nie chodzą do kościoła ( tyle pokrótce wynikało z charakterystyki ). Była też lekcja odnośnie symboliki krzyży. Pojawiła się m. in. pacyfka, "kurza łapka" jako symbol upadku chrześcijaństwa. Odnośnie krzyża egipskiego ANKH również zaprezentowano nijak mającej się do prawdy bzdurę.
W różnych źródłach różne rzeczy piszą, a ktoś kto nie ma na ten temat pojęcia może nawet nieświadomie szerzyć herezję. Po drugie : nawet jeśli informacje byłyby prawdziwe - ktoś, kto nie chce zrozumieć - i tak nie zrozumie. Ktoś, kto nie czuje klimatu - i tak subkulturę wyśmieje, bądź zignoruje.
Wysłany: 2008-06-01 21:43
[quote:3cf65c53c2="Wampgirl"][quote:3cf65c53c2="40i4"]
A wracając do lekcji, czyżbyś Wampgirl próbowała takową uskuteczniać, że tyle z doświadczenia wiesz? :)[/quote:3cf65c53c2]
Temat był ogólny: subkultury. Gotycka nawet się nie pojawiła, dobrnęli do metalu - ubierają się na czarno i nie chodzą do kościoła ( tyle pokrótce wynikało z charakterystyki ). Była też lekcja odnośnie symboliki krzyży. Pojawiła się m. in. pacyfka, "kurza łapka" jako symbol upadku chrześcijaństwa. Odnośnie krzyża egipskiego ANKH również zaprezentowano nijak mającej się do prawdy bzdurę.
W różnych źródłach różne rzeczy piszą, a ktoś kto nie ma na ten temat pojęcia może nawet nieświadomie szerzyć herezję. Po drugie : nawet jeśli informacje byłyby prawdziwe - ktoś, kto nie chce zrozumieć - i tak nie zrozumie. Ktoś, kto nie czuje klimatu - i tak subkulturę wyśmieje, bądź zignoruje.[/quote:3cf65c53c2]
Musisz byc bardzo szczesliwa osoba skoro nie masz wiekszch zmartwien w zyciu.
"Tonight's the night..."
Wysłany: 2008-06-02 11:05
[quote:2b9d7c8b9b="Wampgirl"]Gotyk z emo? Co ja słyszę?! Jakim cudem? Nie da się pomylić białego z czarnym tak jak i niemożliwością jest pomylenie gotyku i emo![/quote:2b9d7c8b9b]
A jednak ludzie i tak sie myla i to za czesto, wnerwia mnie to.
Wysłany: 2008-11-24 23:16
[quote:da93d7d774="Vammp"][quote:da93d7d774="Wampgirl"]Gotyk z emo? Co ja słyszę?! Jakim cudem? Nie da się pomylić białego z czarnym tak jak i niemożliwością jest pomylenie gotyku i emo![/quote:da93d7d774]
A jednak ludzie i tak sie myla i to za czesto, wnerwia mnie to.[/quote:da93d7d774]
no niestety, to jest straszne i dość nagminne, jakiś rok temu moja koleżanka "odkryła straszną prawdę, że jestem emo" :evil:
a nie jestem przecież :twisted:
"wybrednie w różach wymarzając kolor czarny"
Wysłany: 2008-11-25 15:46
[quote:151b1a8d44="Erzsebeth"][quote:151b1a8d44="Vammp"][quote:151b1a8d44="Wampgirl"]Gotyk z emo? Co ja słyszę?! Jakim cudem? Nie da się pomylić białego z czarnym tak jak i niemożliwością jest pomylenie gotyku i emo![/quote:151b1a8d44]
A jednak ludzie i tak sie myla i to za czesto, wnerwia mnie to.[/quote:151b1a8d44]
no niestety, to jest straszne i dość nagminne, jakiś rok temu moja koleżanka "odkryła straszną prawdę, że jestem emo" :evil:
a nie jestem przecież :twisted:[/quote:151b1a8d44]
Oj to ja ci wspolczuje.
Osobiscie bym sie wnerwil.
Wysłany: 2008-11-25 17:53
Straszne :roll: Kupicie sobie teraz tępe żyletki i zaczniecie się ciąć z tego powodu? :roll:
Wysłany: 2008-11-25 20:11
I Wy się dziwicie, że was z Emo mylą?
:twisted: