Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Dark ambient. Strona: 3

Wysłany: 2009-03-02 20:24

Moja ulubiona płyta darkambientowa to "Nordland" Apoptose. Bardzo fajna rzecz. Całkiem dobrze się słucha, jak na dark ambient oczywiście. Także Aghast to fajna sprawa.

Wysłany: 2009-07-07 14:23

Polecam soundtrack z gry Blood II: The Chosen. Trochę psychodeliczne momentami ale potrafi zbudować świetny klimat. Dwa utwory do posłuchania:
Blood II - Crudux
Blood II - Bloodness

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Wysłany: 2009-08-24 12:05

Niektóre piosenki Lustmord są niezłe.

Wysłany: 2009-08-24 13:18

Niektóre piosenki Chopina też są dobre :D

Wysłany: 2009-08-24 13:44

Niedawno zaczęłam słuchać Lustmord i Sui Generis Umbra. Coś wspaniałego. Szczególnie nocą, gdy głucha cisza wokół. Człowiek wpada w trans i zapomina o całej popapranej reszcie tego świata

Prawda jest córą czasu poczętą w przypadkowym i krótkotrwałym romansie ze zbiegiem okoliczności.

Wysłany: 2009-08-24 15:31

[quote:10dbc94834="Gaia"]Niektóre piosenki Chopina też są dobre :D[/quote:10dbc94834]

Tak, w końcu MUZYKA KLASYCZNA to też dark ambient, prawda? 8)

Aghastu się fajnie słucha. Czasem. Niezły jest także Troum, ale nieco za słaby, niebardzo mnie rusza.

Wysłany: 2009-08-25 06:44

Gizbern (Bicz)
Gizbern
Paczków (woj.opolskie)

Ja polecam Raison D'etre ,Kammarheit ,Deutsch Nepal czy wymieniany wcześniej Lustmord. Poza tym bardzo horrorowy Nox Arcana.

Wysłany: 2009-08-25 08:22

Nox Arcana? Bardzo lubię ich utwory. I faktycznie - one są jedynie "horrorowe", bo przerażające na pewno nie. Jednak kilmacik robią genialny. Według mnie przeważa w nich dark wave. Dark ambient jest tam tylko drobną domieszką. Ale nie ma co - słucha się tego naprawdę świetnie :) . Również polecam.

Wysłany: 2009-08-25 08:46

SolitaryAngel (Bicz)
SolitaryAngel
Zachodniopomprskie

[quote:9ac392ec23="Carmen"]Nox Arcana? Bardzo lubię ich utwory. I faktycznie - one są jedynie "horrorowe", bo przerażające na pewno nie. Jednak kilmacik robią genialny. Według mnie przeważa w nich dark wave. Dark ambient jest tam tylko drobną domieszką. Ale nie ma co - słucha się tego naprawdę świetnie :) . Również polecam.[/quote:9ac392ec23]

Jeżeli spodobała się Nox Arcana to polecam "Midnight Syndicate" czyli późniejsza Nox Arcana :wink:

Non interest, quid morbum faciat, sed quid tollat

Wysłany: 2009-08-25 09:07

Odsłuchałam parę utworów. Bardzo ciekawe :)

Znalazłam coś ładnego na you tubie. Warto posłuchać.
http://www.youtube.com/watch?v=hICXubZKims&feature=related

Wysłany: 2009-08-25 15:18

SolitaryAngel (Bicz)
SolitaryAngel
Zachodniopomprskie

Dla sympatyków/czek :wink: rytualnego ambientu mam coś z azjatyckim posmakiem :P Zero Kama

Albo coś nam bliższego :wink:

Non interest, quid morbum faciat, sed quid tollat

Wysłany: 2009-09-16 08:23

Polecam Dark sanctuary, Artesia i Aythis

Wysłany: 2009-11-03 20:17

Jak dla mnie Lustmord jest jednym z najlepszych artystów dark ambientowych. Z rytualnej odmiany polecam projekt Ulfa Söderberga - Sephiroth (wydane sa dwa albumy: Cathedron i Draconian Poetry), a takze albumy wydane pod jego imieniem i nazwiskiem. Kawal dobrego "klimatu". 8)

Nie mam

Coś z własnej produkcji - do ściągnięcia za free Wysłany: 2009-11-03 20:51

Lupp (Bicz)
Lupp
Restinpeace

Tytuł:
AGNI,B2E,ME,COSMOS...
Na składance chilijskiego net-labela
Pueblo Nuevo Primer Aniversario
Link do całości
http://www.archive.org/details/pn010c

Do not quote - think for yourself

Wysłany: 2009-11-03 21:25

Gothic_sun (Anciliae)
Gothic_sun
dusza - SOMEWHERE IN THE REALM O...

[quote:a49948c0a9="fjelc"]Jak dla mnie Lustmord jest jednym z najlepszych artystów dark ambientowych. Z rytualnej odmiany polecam projekt Ulfa Söderberga - Sephiroth (wydane sa dwa albumy: Cathedron i Draconian Poetry), a takze albumy wydane pod jego imieniem i nazwiskiem. Kawal dobrego "klimatu". 8)[/quote:a49948c0a9]
Dzieki za rekomendacje...wlasnie zaciagnelam :D i upajam sie mrocznym klimatem Lustmord. Niesamowite apokaliptyczne dzwieki!

All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”

Wysłany: 2009-11-04 12:27

[quote:41a1ab01ca="Gothic_sun"]i upajam sie mrocznym klimatem Lustmord. Niesamowite apokaliptyczne dzwieki![/quote:41a1ab01ca]

Lustmort jest zajebisty, ale wolę Deutsch Nepal, naprawdę gorąco polecam "Deflagration of Hell"

"The fear is not the fate I seek. My destiny will build upon, the mighty turbulence beyond. If I fall I will rise again"

Wysłany: 2010-01-27 13:44

Ja z tej półki posiadam na chwilę obecną:

- Ain Soph
(Płyta "Rituals" jest niesamowita; generalnie przepadam za tzw. ritual ambientem, więc dobrze mi to podchodzi, chociaż Ain Soph w dużej mierze poszli w neofolk z estetyką przywodzącą na myśl faszystowskie marsze)

- Arcana
(Łagodne, bo łagodne, ale przepiękne i jak dla mnie choćby - lub przede wszystkim - cała debiutancka płyta "Dark Age of Reason" klasyfikuje ten zespół jako dark ambient, przynajmniej we fragmentarycznych częściach dyskografii)

- Archon Satani
(Krążek "The Righteous Way to Completion"; klimaty również zahaczające o ritual ambient)

- Arciv ev noise
(Polski projekt, który szczerze polecam, bo mają profesjonalne kompozycje; można pobrać całą płytę za darmo - udostępnia ją twórca i link jest chyba na lastfm)

- Asmorod
(Do "lżejszego" dark ambientu należy niezwykle nastrojowa płyta "Dance In The Winter Fog"; dyskografia generalnie warta uwagi)

- Atrium Carceri
(Szwedzki projekt o niesamowitej mocy)

- Bass Communion
(Chyba każdy zna ;> )

- Cranioclast
(W klimatach industrialnych; gdy ich słucham, zawsze czuję się, jak podczas samotnego spaceru po opustoszałej, zrujnowanej fabryce)

- Dargaard
(To z kolei austriackie; znam tylko płytę "Eternity Rites" - pełna zimnej, gotyckiej nastrojowości, że tak to określę; oczywiście, to jest przejście między różnymi gatunkami, więc można się przyczepić i na podstawie subiektywnych kryteriów zdyskwalifikować w kategorii "dark ambient", tak jak ja według subiektywnych kryteriów Dargaard do dark ambientu zaliczyłam :) )

- Z klimatów eksperymentalnych, polecam split zespołów H.E.R.R., Der Arbeiter, Storm of Capricorn oraz Ghosts of Breslau pt. "Hopes die in winter" z 2005 roku

- Gasgruel
(To mało znane, ale naprawdę warte przesłuchania)

- Hexentanz
(Po prostu boskie ;D )

- Kammarheit
(Szwedzka, nieco apokaliptyczna muzyka)

- LAShTAL
(Ritual ambient)

- Necrophorus
(Silnie ponure)

- Raison D'etre
(Zespół, który odkryłam dzięki mojemu facetowi... Specyficzna mieszanka dark ambientu z klimatami kościelnymi, że tak powiem, chociaż to mało precyzyjne i niektórych może niesłusznie zniechęcić; w sumie trochę porównywalne do Arcany)

- Za Siódmą Górą
(Polski dark ambient)

- Zero Kama
(Ostry ritual ambient, zwłaszcza płyta "The secret eye of L.A.Y.L.A.H.")

Obecnie zastanawiam się, czy "Nox Arcana" należy do tego gatunku.

jeśli raz wejrzysz w Ciemność, nigdy nie uwolnisz się od Jej brzemienia. /blood luna.

Wysłany: 2010-04-11 15:26 Zmieniony: 2010-04-11 15:28

Ja jeszcze dodam Trial of the Bow, bardzo folkowy (arabskie inspiracje), ale po prostu kapitalny. Szkoda, że nagrali tylko 2 płyty.

http://www.youtube.com/watch?v=4hXXUci-gSg

We are the cause of the world that's gone wrong - Nature will survive us human dogs after all

chaostar Wysłany: 2010-04-30 10:25

gotham (Bicz)
gotham
olsztyn-london

polecam chaostar

sopor aeternus Wysłany: 2010-04-30 10:26

gotham (Bicz)
gotham
olsztyn-london

co prawda to do konca nie jest dark ambient tylko dark vampir music ale jest to klasyka mroku SOPOR AETERNUS

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło