Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

covery. Strona: 2

Wysłany: 2006-06-15 21:28

Dark_Viper (Primogen)
Dark_Viper
Bydgoszcz/Poznań

A co powiecie o "odkurzaniu" przez zespoły rockowe i metalowe muzyki poważnej ?? według mnie świetny pomysł.

In Nomine Noctis

Wysłany: 2006-06-15 21:45

Odpowiadając na pytanie, mogę rzec, że kiedyś nałogowo słuchałam muzyki klasycznej i do tej pory uwielbiam covery różnych kawałków (choć niekiedy przy marnym wykonaniu jest to zwykła profanacja).
Obecnie (jakoś od roku :D) moim ulubionym coverem jest Haujobb "Speed of pain" (Mansona). Ubóstwiam połączenie wstępu do "Closer" NIN, elektroniki i erotycznego wokalu haha :D

Wysłany: 2006-06-15 21:56

dymek (Bicz)
dymek
Ludomy (tudzież Poznań)

Przyjemnie jest posłuchać na przykład "V Symfonii" w wykonaniu Satrianiego albo "Czterech Pór Roku" granych przez Sinergy.

[img:c20ec57fc2]http://images21.fotosik.pl/277/bb0cde48e364092a.jpg[/img:c20ec57fc2]

Wysłany: 2006-06-15 23:25

Dark_Viper (Primogen)
Dark_Viper
Bydgoszcz/Poznań

A znacie "Hall of the Moutain King" Edwarda Griega w wykonaniu Ritchie'go Blackmore'a ?? polecam :)

In Nomine Noctis

Wysłany: 2006-06-17 13:52

Heh, ja zapodam nieco inną klasyką, powielaną i przetwarzana tyle juz razy, że nie da się tego zliczyć. Chodzi mi o Sabbathowego Paranoida, chyba prawie każdy zespół to grał w swych początkach, a nieraz też i publikował. Według mnie najlepiej wykonał to Randy Rhoads w solowym projekcie Ozza.
Następni w kolejce są Megadeth i ich wykonanie tego numeru akustycznie, po prostu mistrzostwo świata.
Aranżacja Snowblind Systemu Downowego jest też wprost niesamowita, natomiast Faith No More i ich wykonanie War Pigs jest niezłe aczkowiek za bardzo odgrywane jak w oryginale, szkoda ale również godne.

A jeśli chodzi o Sabbathów to oni też coverowali na swym debiutanckim albumie, przecież Evil Woman nie jest ich własna twórczością, więc i oni nie odbiegają od transponowania cudzych kawałków.

Not everyone likes metal... FUCK THEM!!!

Wysłany: 2006-06-17 13:57

Zet, ciężko powiedzieć, żeby Paranoid z albumu Tribute to Randy w wykonaniu randego właśnie i Ozzy'ego było coverem. Choć faktycznie jedynie Ozzy pozostał w tym wykonaniu ze składnu oryginalnego. Dla mnie też jest to najlepsza wersja Paranoid.

"Uważaj, żeby nie pomylić nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."

Wysłany: 2006-06-17 19:14

Dark_Viper (Primogen)
Dark_Viper
Bydgoszcz/Poznań

a humorystyczna wersja "Paranoid" i "Ajron Mena" w wykonaniu Piersi ??

In Nomine Noctis

Wysłany: 2006-06-18 13:16

Noo, zapomniałem o tym. Masz rację Viper, to też ciekawe wykonania (jade jade na motorze zaraz rozpierdo.. się).
Słyszałem też przeróbkę Iran Man na I'm Santa Claus, ale niestety nie mam bladego pojęcia kto to zrobił jednak jest dość ciekawe.

Wysłany: 2006-07-01 14:46

Graveworm niezłe covery robi, np. "Fear of the Dark" (te smyczki na początku :)), "Losing my religion" lub "It's a sin" Paetz Shop Boysów

Wysłany: 2006-07-24 01:14

siagnijcie obie cildren of bodom cover andrew W.K. she is beutiful ;] zajebiste

poprostu ja... zwykły zajebisty szary człowiek :P

Wysłany: 2006-07-24 05:48

A właśnie, covery CoB również są zacne, może poza przeróbką Britney, zrobioną chyba trochę na siłę. Najbardziej lubię "Somebody put something in my drink" i "Don't stop at the top"

Wysłany: 2006-07-24 10:32

dymek (Bicz)
dymek
Ludomy (tudzież Poznań)

O tak, muszę się z Wami zgodzić- covery Children Of Bodom są świetne.Do tych, które wymieniliście dodałbym jeszcze "Rebel Yell" i "Shot In The Dark"- też im się udały całkiem nienajgorzej.

[img:c20ec57fc2]http://images21.fotosik.pl/277/bb0cde48e364092a.jpg[/img:c20ec57fc2]

Wysłany: 2006-07-24 13:17

Coverom mowie tak :wink: pod warunkiem ze to dobre covery :wink: , ktos pisal ze wersje Mięsona sa lepsze od oryginalow-pozwole sobie nie zgodzic sie z ta opinia :P
fajna plytka z coverami jest soudtrack z [b:c16706cab8]Tony'ego Hawk'a[/b:c16706cab8] ktory zwie sie [b:c16706cab8]Tony Hawk's American Wasteland[/b:c16706cab8] mozna na nim uslyszec min:
My Chemical Romance, Thursday, Dropkick Murphys, Fall Out Boy, From Autumn To Ashes , ktorzy graja kawalki takich kapel jak:
Suicidal Tendiences, Black Flag, The Stooges, Minor Threat, The Buzzcocks, Gorilla Biscuits ... polecam :wink:

------------------
Saves The Day-Sonic Reducer (Dead Boys cover)

united we stand divided we fall

Wysłany: 2006-08-10 02:07

A co powiecie o Slayer'owej przróbce "Born To Be Wild" Steppenwolfa, albo Slayer'a "Hand Of Doom" z repertuaru Black Sabbath, aż nie do pomyślenia, że Arraya potrafi tak delikatnie śpiewać.
Inna rzecz Sabbath przerobiona przez Machine Head też wydaje mi się bardzo dobra : "Fire In The Sky" i pozostając przy albumie HM Burning Red - "Message In The Bottle" Stinga, też świetnie sobie z tym poradzili.
Jeszcze jedna Sabbathowa nuta w wykonaniu Pantery z koleji(na albumie Far Beyond Driven): "Planet Caravan", niesamowite wykananie.

Wysłany: 2006-08-29 12:47

To może parę rzeczy za które wzieli się członkowie Megadeth, np. These Boots Nancy Sinatry, albo niezapomniane Anarchy in the U.K. Pistolsów. Akustyczne wykananie Paranoida Sabbath, nigdy bym się nie spodziewał, że do tego kawałka można upchnąć aż tyle dźwięków i tak wspaniale go rozbudować nie burząc ogólnego wydźwięku utworu, genialna sprawa.

Wysłany: 2006-08-30 17:30

Hmm, całkiem możliwe, że obiło mi się to o uszy, bo kumpel kiedyś sobie postanowił, że pozbiera jak najwięcej wersji tegoż utworu. Z tego co kojarzę miał około 15 coverów Passagera, więc niewykluczone, że wśród nich znajdował się i ten Joy'ów, bo już dokładnie nie pamętam czyje wykonania tam się znalazły.

Wysłany: 2006-09-02 12:06

Ja lubię covery ale także tylko dobre. Moje ulubione to:

1. Imagine – APC
2. Small Town Boy – PL

Co do samego Imagine to wiem że pod żadnym stopniem nie dorównuje oryginałowi lecz bardzo przyjemnie się tego słucha :]

Wysłany: 2006-09-02 16:08

Bardzo lubię covery w wykonaniu Tori Amos np.cover Depeche mode "enjoy the silence" czy przeróbkę Nirvany....Są rewelacyjne!

Wysłany: 2006-09-05 19:55

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

Weird Yankowic - Amish Paradise (cover Coolia i jego Gangsta's Paradise) :] i ten brechowy teledysk :lol:

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2006-09-06 01:13

O fuck, niech mnie cholera, właśnie na TVP2 oglądam występ Maleńczuka i coveruje on między innymi Alabama Song Doorsów. Jasny gwint tak żałosnej przeróbki jeszcze nie słyszałem, po prostu tragedia, zwłaszcza, że jest to jeden z moich ulubionych numerów Doorsów, aż żal tego słuchać :evil: :evil: :evil:

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło