Dodano: 2011-11-11 13:35 Zmieniono: 2011-11-11 13:35
Byc może masz rację.Ja osobiście znam tylko jedną ateistkę ,ale złego słowa o niej powiedziec nie mogę :)Myślę,że ze wszystkich wyznań członkowie KK to największa liczba ignorantów.Jest wolnośc słowa mam prawo tak myślec i mówic..:)
Dodano: 2011-11-11 13:37
To chyba akurat dobrze :D ok, nie czepiam się
wiemy o co chodziło... Z tym jednak że gdyby przeczytali i przypadkiem załapali to by przestali być katolikami :) Na szczęście nie tylko ci co ich bóg opuścił sa tego świadomi i tak latami, wiekami, dekadami brnie sobie na różne sposoby niepozorna taktyka odsuwania biblii na dalszy plan a to czyniąc ją niezrozumiałą dla ogółu dawno temu a to zastępując ją łatwiejszym w przekazie i nie tak obszernym iście poetyckim utworem zatytułowanym "tradycja religijna" - współcześnie. Prawdziwym geniuszem popisał się zmarły papież Jan Paweł II który rzekł niegdyś:
„Pismoświęte jest mową Bożą, utrwaloną pod natchnieniem Ducha Świętego na piśmie.
Święta Tradycja słowo Boże przez Chrystusa Pana i Ducha Świętego powierzone Apostołom przekazuje w całości ich następcom, by oświeceni Duchem Prawdy, wiernie je w swym nauczaniu zachowywali, wyjaśniali i rozpowszechniali“.
może niektórzy nie zauważą nawet o co mi chodzi ale to doooobrze cieszymy się z tego strasznie :) Później dziwić się że "mysta" ekhem ks. Boniecki ma problem z realizacją takiego choćby "głoście prawdę" bo zwyczajnie nie może :)
Aetas dulcissima adulescentia est
Dodano: 2011-11-11 13:38 Zmieniono: 2011-11-11 13:46
Zawsze wypowiadał się w imieniu SWOIM, a nie całego kościoła lub zakonu. "-sprawa jest prosta,ksiądz jako członek kościoła religii OBJAWIONEJ,nie ma prawa do czegoś co jest jego własną opinią,on ma mieć zdanie wspólne,ma głosić dogmaty a nie własne 'błędne' opinie.
"nigdy nie przeczytało Biblii... "-Biblia w oryginalnym wydaniu hebrajskim,jej treść,ma niewiele wspólnego ze współczesnymi przekłamanymi tłumaczeniami.
Czytać Biblię tzn przeczytać oryginał hebrajski.
Najwierniej w miarę prawdziwie udało się ją przetłumaczyć Świadkom Jehowy,grupa znienawidzona przez katolików baaardzo :> a dlaczego?
Ponieważ kiedy Jahwe mówił że zsyła na kogoś zagładę,ostrze miecza,klątwę i śmierć,to miał na myśli właśnie to,a nie tak jak się tłumaczy sprytnie dzisiaj że Adonai/Pan bozia "oddał kogoś pod osąd"
a cóż to znaczy oddać pod osąd?Aaa,tego nie ma w tekście(tzn jest ale w oryginale,nie w przekładzie sponsorowanym przez kurię),trza słuchać interpretacji jedynej słusznej czyli tej proponowanej przez nieomylne magisterium :)
Dodano: 2011-11-11 13:48 Zmieniono: 2011-11-11 13:49
| Raraszek napisał(a): |
| Zawsze wypowiadał się w imieniu SWOIM, a nie całego kościoła lub zakonu. "-sprawa jest prosta,ksiądz jako członek kościoła religii OBJAWIONEJ,nie ma prawa do czegoś co jest jego własną opinią,on ma mieć zdanie wspólne,ma głosić dogmaty a nie własne 'błędne' opinie. |
To jest twoje zdanie. Uważasz, że kościół KK jest taki i tak, nie inny. Ja uważam tą organizację za negatywną, jednak nie powinno się patrzeć przez pryzmat własnych uprzedzeń, a FAKTÓW, a nie interpretacji.
Kościół ma takie i takie stanowisko, ale często podkreśla "wolną wolę" i może się nie zgadzać z swoimi owieczkami, ale nie powinien powołując się na wolną wolę ich uciszać. Bo by ją ograniczał, a podobno JAHWE/Elohim (itd) dał ją.
W takich sytuacjach czuję się jak "adwokat diabła", broniąc tych, których sam nie popieram, a wolałbym by nie istnieli.
http://pantheion.pl/
Dodano: 2011-11-11 13:48 Zmieniono: 2011-11-11 14:10
Gorg Bilbia dla mnie w sensie "duchowym" też jest "majaczeniem",jednak z punktu widzenia zawartych tam informacji jest ciekawym dziełem :)Moze dlatego kler czyta fragmenty i opisuje je jak chce,bo faktycznie jeszcze ktoś by sie zainteresował za bardzo
Kim wówczas był ktoś kogo zwano rabim ,ale juz nie off topuję :)Raraszek myśle,ze każde przetłumaczenie jakoś sie pokrywa,a czy o to chodziło auturom tego nie wie nikt..no może poza tobą :)
Dodano: 2011-11-11 13:50 Zmieniono: 2011-11-11 13:51
Ja uważam tą organizację za negatywną, jednak nie powinno się patrzeć przez pryzmat własnych uprzedzeń, a FAKTÓW, a nie interpretacji. "-a gdzie tutaj są moje uprzedzenia?Katolicyzm to religia dogmatyczna,koniec kropa :)
Co to jest dogmat?Dogmat to nie jest"moim zdaniem".Dogmat jest dogmatem i masz go przyjąć bez gadania a nie mędrkować i tworzyć jakieś swoje 'błędne' interpretacje :)
Dodano: 2011-11-11 13:51
| Zawsze wypowiadał się w imieniu SWOIM, a nie całego kościoła lub zakonu. "-sprawa jest prosta,ksiądz jako członek kościoła religii OBJAWIONEJ,nie ma prawa do czegoś co jest jego własną opinią,on ma mieć zdanie wspólne,ma głosić dogmaty a nie własne 'błędne' opinie. |
No i tu jest pies pogrzebany bo normalnie (moim zdaniem) to jak Twoje poglądy zaczynają być sprzeczne z polityką firmy w której pracujesz to albo ona Cię zwalnia w wyniku ciągłych niesnasek albo sam odchodzisz bo mierzi Cię towarzystwo oraz konieczność dostosowania się do jego opinii w kwestiach zawodowych uśmiechając się w stronę opcji tobie bliższej. Ostatecznie możesz jeszcze przełknąć ślinę i przyjąć oficjalne stanowisko niekoniecznie zgodne z tym nieoficjalnym bliższym tobie, czyli krótko mówiąc robić jedno myśleć drugie.
Na pewno jednak żadna firma nie pozwoli sobie na to żeby jej przedstawiciel głosił poglądy konkurencji lub jawnie z nią sympatyzował, różnica tylko taka że z reguły pracodawca woli zwolnić niż występować przeciw podstawowym prawom człowieka.
I tu jest podobnie :)
Dodano: 2011-11-11 13:55
Raraszku całe szczęście mogę miec gdzieś dogmaty papieskie KK :) I pisac "moim zdanie" ile mnie sie spodoba :)
Dodano: 2011-11-11 13:55
| Katolicyzm to religia dogmatyczna,koniec kropa :)
|
Jak większość religii monoteistycznych. Osobiście się cieszę, że jednak nie żyję w Emiratach. Tam to dopiero dogmaty religijne mają wpływ na życie :)
Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!
Dodano: 2011-11-11 14:01
Jak większość religii monoteistycznych."- i dlatego katolicyzm jest wewnętrznie sprzeczny,głosi dogmaty a wiernym pozwala myśleć co chcą,póki nie mówią głośno i publicznie tego co myślą.Myślcie co chcecie po cichu tylko od nas nie odchodźcie.Mało tego,kk co jakiś czas zmienia swoje dogmaty na inne,np niedawno uznali teorię Darwina za zgodną z Biblią :D
Dodano: 2011-11-11 14:06
Teoria Darwina została poparta juz dosyc dawno przez KK .Daty ci nie podam,ale byłam jeszcze w liceum
Swoją drogą nie bronię KK ,bo jest to dla mnie bardzo drażniąca instytucja i fakt,ze zaakceptowali Darwina i sex juz nie jest "brudny" i wiele innych zmian świadczy o ich bezsilności,o "walce" o "klienta". :)
Dodano: 2011-11-11 14:16
| Jak większość religii monoteistycznych."- i dlatego katolicyzm jest wewnętrznie sprzeczny,głosi dogmaty a wiernym pozwala myśleć co chcą,póki nie mówią głośno i publicznie tego co myślą.Myślcie co chcecie po cichu tylko od nas nie odchodźcie.Mało tego,kk co jakiś czas zmienia swoje dogmaty na inne,np niedawno uznali teorię Darwina za zgodną z Biblią :D
|
Nie mają innej opcji bo wymagając musieli by dostarczyć dowodów na zasadność wymogów podczas gdy ich podręcznik przynajmniej oficjalny bez wsparcia kilku książeczek milczy lub ukazuje w innym świetle każdy z nich. Co prawda w ten sposób wiszą w próżni ale tak długo jak wierni nie będą potrzebować tlenu to nie jest najgorsza opcja ostatecznie nadal mają władzę i wpływy co z kolei tłumaczy wręcz konieczność ewolucji dogmatów, jak Bibunia powiedziała trzeba dostosować się do klienta, ja od siebie dodam konieczność drobnych gestów w stronę opozycji chrześcijaństwa jako całości co by nie wykorzystali swojej wiedzy przeciw najdłużej "panującemu" "mocarstwu" na świecie.
Dodano: 2011-11-11 14:27 Zmieniono: 2011-11-11 14:28
" Jan Paweł II w swym wystąpieniu do Papieskiej Akademii Nauk w październiku 1996 r. podkreślił, iż wszechmocny Bóg mógł stworzyć naszych ludzkich praprzodków zgodnie z Darwinowską teorią ewolucji".Dla Raraszka :) Było to wiec 15 lat temu :) Co nie zmienia faktu,ze w "walce o klienta" wszystko jednak dopasowywane jest do potrzeb Koscioła jak pisał Gorg.Wkrótce kler bedzie miał związki małżeńskie i też lud będzie obłaskawiony.Taki modny nurt religijny pt"wszystko dla ludu" .Co chcecie bedzie wam dane,tylko nie odchodźcie.
Dodano: 2011-11-11 14:42
Było to wiec 15 lat temu"- uuu kupa czasu :D
15 lat historii KK to nie cała historia tego kościoła.
Galileusz był zwolennikiem heliocentrycznej budowy świata i teorii Mikołaja Kopernika. W związku z tym 24 lutego 1616 Święte Oficjum zleciło kwalifikatorom wydanie opinii o dwóch tezach.
„
"Pierwsza teza: Słońce stanowi centrum świata i jest całkowicie nieruchome pod względem ruchów lokalnych.
Cenzura: Teza ta została jednogłośnie uznana za bezsensowną i absurdalną z punktu widzenia filozoficznego i formalnie heretycką (...).
Druga teza: Ziemia nie stanowi centrum świata, ani nie jest nieruchoma, lecz obraca się zarówno wokół samej siebie, jak i ruchem dobowym.
Cenzura: Jednogłośnie stwierdzono, że teza ta podlega tej samej cenzurze filozoficznej, z punktu zaś widzenia teologii, jest co najmniej błędem w wierze."
25 lutego 1616 główny inkwizytor wydał oświadczenie:
„
"... Jego Świątobliwość nakazał Panu kardynałowi Bellarmino wezwać rzeczonego Galileo do siebie i upomnieć go, aby porzucił rzeczoną opinię; w przypadku odmowy posłuszeństwa, Komisarz ma mu nakazać, w obecności notariusza i świadków, aby powstrzymał się całkowicie od nauczania lub obrony tej opinii i doktryny, a nawet od dyskutowania jej; jeżeli nie zgodzi się on na to, należy go uwięzić."
W innym dokumencie inkwizycji z datą 26 lutego 1616 stwierdzono:
„
"... rzeczony Galileo, wezwany i będący przed obliczem Pana Kardynała, został, w obecności Jego Przewielebności Michelangelo Seghizzi (...), przez rzeczonego Kardynała ostrzeżony, że wymieniona wyżej opinia jest błędna i upomniany, aby ją porzucił; natychmiast potem, w obecności mojej i świadków, podczas gdy Pan Kardynał był wciąż obecny, rzeczonemu Galileo nakazał i zobowiązał go rzeczony Komisarz, w imieniu Jego Świątobliwości Papieża i całej Kongregacji Urzędu Świętego, aby całkowicie wyrzekł się rzeczonej opinii, że Słońce jest środkiem świata i jest nieruchome, i że Ziemia porusza się; ani nadal jej nie wyznawał, nauczał, albo bronił w jakikolwiek sposób, ustnie albo na piśmie; w przeciwnym wypadku postępowanie będzie wszczęte przeciwko niemu przez Urząd Święty; z którym to nakazem rzeczony Galileo zgodził się i przyrzekł mu być posłusznym."
”
— G. de Santillana, The crime of Galileo. Time Inc., New York 1962, s. 134
W rezultacie w marcu 1616 r. dzieło Kopernika zostało wprowadzone na indeks ksiąg zakazanych.
Kiedy dogmatu nie dało się już dłużej głosić bo świadomość ludzi rosła,należało uznać naukę i to co do niedawna było grzechem,przestało być grzechem,i tak od lat :)
Trzymać za mordy tak długo jak długo się da,a gdy już dłużej się nie będzie dało to będziemy głosić że zawsze byliśmy za.
Dodano: 2011-11-11 14:43 Zmieniono: 2011-11-11 15:28
| bibunia napisał(a): |
| " Jan Paweł II w swym wystąpieniu do Papieskiej Akademii Nauk w październiku 1996 r. podkreślił, iż wszechmocny Bóg mógł stworzyć naszych ludzkich praprzodków zgodnie z Darwinowską teorią ewolucji".Dla Raraszka :) Było to wiec 15 lat temu :) Co nie zmienia faktu,ze w "walce o klienta" wszystko jednak dopasowywane jest do potrzeb Koscioła jak pisał gorg.Wkrótce kler bedzie miał związki małżeńskie i też lud będzie obłaskawiony.Taki modny nurt religijny pt"wszystko dla ludu" .Co chcecie bedzie wam dane,tylko nie odchodźcie. |
Ja nic nie chcę mówić ale ap Piotr dla niektórych święty miał teściową :) Gdyby ktoś twierdził że bezbożnik pewnie zataił to przed nauczycielem (Jezusem) to niestety ale był on sam uzdrowił biedaczkę :) (dla niedowiarków patrz Ew. Mateusza 8:14,15) Jak miał teściową to pewnie i żonę:) Zatem wychodzi na to że swobody w obrębie małżeństw nie będą niczym nowym a wręcz przeciwnie. Jako że kościół prze do przodu myślę że nie musimy się niczym martwić :) ale koncepcja uniwersalnej maszynki religijnej na potrzeby wiernych kto wie kto wie :) Swoją drogą zabawnie że wyzyskujący niegdyś wiernych, kościół przez wszystkie te lata zmierzałby wówczas do bycia wyzyskiwanym :) Więc miejmy nadzieję że pomysł jest proroczy - będzie kupa zabawy :) A i ks. Boniecki mógłby sobie wówczas zapewnić monopol na prawdę i to zbudowany na religijnych fundamentach :)
ps. do raraszka tyle że teoria heliocentryczna ani nie była nowa w okresie renesansu ani do końca prawdziwa :)
Dodano: 2011-11-11 17:39
Raraszek napisałam kiedy to było ,ponieważ napisałeś,ze ostatnio...Nie wiedziałam,ze dla ciebie 15 lat to "ostatnio"(tożto nowinki wygrzebałeś) :) A Gorg wiem,ze to nie będzie nowina,jednak KK wzbraniał sie stale przed tym :) Czekam tylko kiedy potwierdzą,że Jezus miał zonę :)i dlatego to jest wskazane.Historia potwierdza takie prawdopodobieństwo,jednak Watykan póki co strzeże tego faktu.Mysle,ze kwestia czasu jak wszystko im sie znów uda "poukładac" po myśli wszystkich.
Dodano: 2011-11-12 10:40
| JKatolicyzm to religia dogmatyczna,koniec kropa :)
|
A która religia nie jest?
Dodano: 2011-11-12 10:49
| Durante napisał(a): |
| Z drugiej strony - nikt nie zabrania Bonieckiemu wystąpić z klasztoru: co jednak wówczas miałby robić? Nie jest już młody i dość rzutki. |
Mógłby założyć np. kapelę metalcore'ową w stylu Heaven Shall Burn, dość proste riffy, antyklerykalny przekaz, ale z klasą, bez przekraczania pewnych granic.
od czasu do czasu warto wrócić do źródła
Dodano: 2011-11-12 11:25
| Yngwie napisał(a): |
| [quote:6d363f5a7a="Durante"] Z drugiej strony - nikt nie zabrania Bonieckiemu wystąpić z klasztoru: co jednak wówczas miałby robić? Nie jest już młody i dość rzutki. |
Mógłby założyć np. kapelę metalcore'ową w stylu Heaven Shall Burn, dość proste riffy, antyklerykalny przekaz, ale z klasą, bez przekraczania pewnych granic.[/quote:6d363f5a7a]
Hej! Heaven Shall Burn nie jest złe, brzmią świetnie.
Zostaw HSB w spokoju.
http://pantheion.pl/
Dodano: 2011-11-12 11:59
A która religia nie jest?"-a pogańska :D
Chcesz dowód?Masz :)
Prawda Absolutna to cokolwiek o czym zdecydujesz że nią jest, sens doświadczenia zależy od Twojej interpretacji tego doświadczenia.
Zatem wszelkie systemy opisujące życie i „prawdy”, są arbitralnie wymyślone w oparciu o określone decyzje co do przyjęcia określonych interpretacji doświadczeń.
Naprawdę liczy się więc nie to czy jakiś system jest prawdziwy(pojęcie arbitralne)lecz to jak dobrze działa dla Ciebie.
Każdy pogański system uważa się za równie arbitralny co inny, dlatego nie przedstawia się go jako Prawdę Objawioną lecz jako zbiór hipotez które pozwalają praktykować pogańskie/szamańskie rzemiosło. Z tego też powodu pogaństwo nie jest, nie było i nigdy nie będzie misyjne.
Hipotez pogańskiej filozofii nie przedstawia się jako dogmatów i dlatego nie trzeba ich bronić czy narzucać komuś posiadającemu własne hipotezy.
Jeśli zasady/system, wg których żyjesz i postrzegasz świat sprawdzają się, używaj ich; jeżeli nie, stosuj coś innego.Mądry szaman nie ma oporów by zgodnie z własną wolną wolą zmienić system stosownie do danej sytuacji(np. pomagając ludziom różnych wyznań, innych niż jego własny system)
Wniosek ten dopuszcza również wiele tolerancji dla innych systemów ponieważ nie postrzega się ich jako przeciwstawnych ani stwarzających jakieś zagrożenie lecz po prostu jako odmienne punkty widzenia.
Dodano: 2011-11-12 12:32 Zmieniono: 2011-11-12 12:34
Macie dziesiątki tematów do quasi-filozoficznych offtopów o religii. Dajcie spokój w tym.
“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”
Dodano: 2011-11-14 23:54
No to teraz garść zgniłych śmierdzących konserwatywnych poglądów <lol> Tolerancyjnych proszę o nieczytanie - przejść od razu do mieszania z błotkiem :D
Ksiądz Boniecki dostał naganę gdyż zapomniał że jest katolickim księdzem, a nie publicystą Gazety Wyborczej :D tudzież Faktów i Mitów...
Jezus Chrystus nie lawirował tak żeby przypadkiem nie urazić faryzeuszy, albo celnika jakiegoś... zło nazywał złem, obłudę obłudą - krytykował odważnie i w mocnych słowach - krytykował z miłości do ludzi zwalczając grzech zbawiając ludzkie dusze...
Księża nie powinni starać się dostawać nagród tolerancji pewnych gazet (były tez takie w moim odbiorze śmiechowe dość obłudne akacje), ale wzorować się na Jezusie... ale dziś gdy wobec obecnych standardów Jezus to rasista, zacofany ciemnogrodzianin, ksenofob i antysemita oraz co najgorsze klerykał wielu księży woli bezpiecznie podążać z prądem przemian zamiast być jak Jezus.
W tej chwili nie walczy się z kościołem jak za komuny oficjalnie... tylko powoli propaguje się nowe oświecone wartości mówiąc że popierają je młodzi wykształceni z większych miast - tolerancyjni i oświeceni
Argument beznadziejny bo nazizm i leninizm też ładnych parę lat temu był nowoczesny i oświecony, a do do czego doprowadził?
Ludzie wolą być chwaleni niż ganieni, a gdy nie ma się własnego zdania najlepiej podłączyć się do największej sondażowej grupy wtedy jest się wykształciuchem :D
Co raz więcej księży staje się konformistami... gazety pochwalą... nie nazwą ciemniakiem
... ale gdy większość księży ulegnie, galopujący konsumpcjonizm zażądaja kolejnych ustępstw...
Jak się oddało palec to ręka też prędzej czy późnej poleci... <lol> aż w końcu w zasadach postępowania nie będzie różnicy czy ktoś żyje według wiary czy nie... stopnieją zasady, poprzeczka opadnie... wtedy też nie będzie różnicy czy się wierzy czy nie... wiec po co dalej wierzyć?
Apokalipsa wspomina o konformizmie myślę że zupełnie nie przypadkowo "Obyś był zimny albo gorący! A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust" (Ap 3,15-16)
~~~
Patrząc bardziej po laicku jeśli facet chodzi w umundurowaniu księdza to powinien zachowywać się jak ksiądz... Jeśli chce zmienić formacje na "lewicowo-liberalną" (użyte w znaczeniu środowisk antyklerykalno-internacjonalistycznych, nie chcę obrażać związków zawodowych) to niech zakłada wytarty sweterek i klapeczki na bose stopy...
Boniecki zachowuje się dwuznacznie i obłudnie... Naklejki z Bonieckim ze specjalnego wydania Tygodnika Powszechnego sobie w domu nie powieszę... zresztą nie kupuję 
Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P
Dodano: 2011-11-15 00:07
Dodano: 2011-11-15 09:22 Zmieniono: 2011-11-15 13:43
| wolfj23 napisał(a): |
| No to teraz garść /.../ |