II Marsz ateistów i agnostyków. Strona: 3

Dodano: 2010-10-08 15:14

Hitler faktycznie wygrał wybory ale Stalin raczej nie został wodzem dzięki poparciu społeczeństwa.

Człowiek jest jedyna istotą, która nie godzi się być tym czym jest.

Dodano: 2010-10-08 15:22

Paskievicz napisał(a):
ja uważam, że to kretyństwo

idąc dalej możemy oczekiwać w najbliższej przyszłości marszy kierowców samochodów nadwozia typu sedan, marszy fetyszystów obgryzania paznokci czy marszy miłośniczek satynowej bielizny

następnie przyjdzie czas na marsze pijanych kierowców i pedofili - także walczących o swoje prawa, chcących aby postrzegano ich jako 'normalnych' obywateli

istna idiokracja

prawie jak zawsze, zgodzę się z Tobą Pasek :))

.

Dodano: 2010-10-08 19:01

@Gorg666: to może chcesz jeszcze wszystkie kościołuy podpalić jak Varg Vikernes, bo przecież centrum miasta to też przestrzeń publiczna, prawda?
@black_gothic: o czym Ty nadajesz teraz na falach wirtualnych, czy ja coś pisałam o Murzynach?! Już Harlequin wspomniał, że w Twoich postach momentami nie wiadomo, o co Ci chodzi.
@DakK0n: masz coś ciekawego do powiedzenia, czy też chciałeś sobie tylko na mnie ponarzekać? Po prostu styl pisania postów niektórych ludzi, a także SPOSÓB, w jakiu wyrażają poglądy, nie podoba mi się - nie chodzi mi o to, że są to poglądy INNE, niż moje, tylko o to, iż argumenty są DENNE i śmierdzi od nich demagogią na kilometr jak trupim jadem on nieboszczyka. Wystarczy wyjaśnień czy chcesz jeszcze coś dodać?
@Harlequin&askievicz: kolejne głosy rozsądku na szczęście, liczyłam na Was i się nie zawiodłam. No cóż, może nawet niedługo będziemy mieć marsz miłośników masła orzechowego, piwa Wojak lub fanów Ciasteczkowego Potwora. :)

Dodano: 2010-10-08 19:10

Vika czytaj ze zrozumieniem... czy "sejm" to dla ciebie synonim "miejsca publicznego"??? Bo tylko tak mógłbym uargumentować twoją wypowiedź :) Ale chyba nawet w tym przypadku uwłaczała by ci.... a ktoś tu narzekał na braki we władaniu polszczyzną, podczas gdy samemu... ehhh

Śmiałych wizji podpalania kościołów w Polsce nie mam przecież to dzięki "mieszkańcom" kościołów współczesna wizja Szatana zaistniała w psychice ludzi, jakże bym mógł dopuszczać się takiego zuchwalstwa! a Varg? Cóż inny kraj inna mentalność inne sposoby spędzania czasu wolnego :)

Aetas dulcissima adulescentia est

Dodano: 2010-10-08 19:22

@Gorg666: Nie wiem, co masz do mojej polszczyzny - chyba tylko to, że piszę czasem wulgarnie czy dosadnie, ale tylko dlatego, że sytuacja mnie do tego zmusza. Czyli tutaj nie byłbyś w stanie podpalać kościoła, bo Polska i bałbyś się linczu, a w Norwegii już tak, bo "inna kultura"? Wg mnie oni właśnie tak niszczą swoją kulturę i dziedzictwo narodowe, bo te kościoły były zabytkowe. Najlepsze jest to, że nie ma czegoś takiego, jak CAŁKIEM ateistyczne państwo - zawsze część osób wyznaje jakiś system religijny, a część nie. Komunistyczna Albania miała być 1wszym na świecie państwem w 100% ateistycznym (dyktator Hodża chciał do tego doprowadzić), jednak się nie udało. O czymś to świadczy. Są państwa ZLAICYZOWANE, ale nie ma takich w 100% ateistycznych, nie ma i raczej nie będzie. No chyba, że ateiści zrobią ściepę na kupno własnej wyspy np. na Pacyfiku, takiej, co była kiedyś bezludna i tam sobie zamieszkają:)Ale nie sądze, by wszyscy z nich tego by chcieli:)

A tak poważnie: mam wrażenie, że część ludzi występująca w takich marszach (podkreślam: CZĘŚĆ, a nie wszyscy) uprawia agresywną demagogią, z zacięciem w stronę terroryzmu. Ktoś kiedyś powiedział, że największym minusem postmodernizmu jest chęć mniejszości do terroryzowania większości. To jest własnie na to przykład.

Dodano: 2010-10-08 19:33 Zmieniono: 2010-10-08 19:38

Nie znasz definicji pojęć językowych ot co mam :)

Mało tego celujesz znów w wyrywek mojej wypowiedzi zapominając o świetle w jakiej ją napisałem inaczej mówiąc kontekście, mało tego podczas gdy zdanie określa powód nie podpalania KOŚCIOŁÓW (edit - mój błąd), ty go nie widzisz i szukasz na oślep nowego. Zastanawiam się kto ma bardziej przechlapane w życiu osoba która popełni błąT ortograficzny , czy osoba która popełni i popełnia dalej błędy w logicznej interpretacji informacji jaką wysyła jej osobnik tego samego gatunku... ale to już chyba temat na inną dyskusję.

Dodano: 2010-10-08 21:01

następnie przyjdzie czas na marsze pijanych kierowców i pedofili - także walczących o swoje prawa, chcących aby postrzegano ich jako 'normalnych' obywateli

Porównywanie marszu ateistów do marszu pijanych kierowców i pedofili to już chyba gruba przesada .

Dodano: 2010-10-08 22:35

Wampgirl (Anciliae)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

Vika napisał(a):
A najciekawsze jest to, że panna Wampgirl tylko sprytnie poinformowała o wydarzeniu, pytając o stanowisko innych, a sama nie zajmując żadnego.

Otóż to. Domyślasz się chyba, że było to celowe?
Stawiając sprawę w ten, a nie inny sposób zainicjowałam dyskusję nienaznaczoną żadnymi orientacjami zaczynając ją ze stosunkowo neutralnej pozycji. Oczywiście najczęściej powtarzanym stwierdzeniem było potraktowanie agnostycyzmu / ateizmu jako antynomii chrześcijaństwa (jako religii dominującej w Polsce). Odnoszę jednak wrażenie, że z tego sformułowania zrodził się nieformalny osąd, że agnostycyzm / ateizm jest jedynie zaprzeczeniem chrześcijaństwa, co nie jest prawdą.
Wracając do mojego neutralnego stanowiska pragnę zauważyć, nie będę z góry oceniać zjawiska, którego świadkiem nie byłam. O charakterze marszu świadczyć będzie przede wszystkim zachowanie jego uczestników i sam sposób głoszenia postulatów. Zwykle nie znając kogoś, ocenia się go po zachowaniu.Uważam, że to element zasadniczy na podstawie którego uda się precyzyjniej ocenić manifestację.
Nie wyobrażam sobie jednoznacznej próby sklasyfikowania tego socjologiczno - światopoglądowego zjawiska bez poznania argumentów, racji i przekonań jego uczestników. Ich miarą będzie zatem w dużej mierze prezentowana postawa. Będzie wtedy wolno stwierdzić na ile dojrzałymi są ludźmi i na ile poważnie można ich traktować. Jeżeli marsz będzie "na poziomie", to może wzbudzić zainteresowanie pośród szerszych kręgów. Jeśli zaś będzie jedyne wygłupem i próbą kompromitacji kleru - zostanie wykpiony. W dużej mierze od kształtu pochodu zależeć będzie jak zareaguje nań opinia publiczna, a co za tym idzie - jakie postulaty uda się wyłuszczyć.

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Dodano: 2010-10-08 23:37

Wampgirl napisał(a):

Otóż to. Domyślasz się chyba, że było to celowe

Dałem sie zmanipulować... znowu przez kobiete...
No cóż kiedys moze sie naucze.
Przyjaciółmi to my raczej nie zostaniemy.

Dodano: 2010-10-08 23:50

Wampgirl (Anciliae)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

Gdybym w poście inicjującym temat zawarła swoje niewykrystalizowane zresztą jeszcze do końca stanowisko ( o czym pisałam wyżej ), to dyskusja zaczęła by się od ustosunkowania się do mojej opinii. Nie chciałam nic sugerować, lecz pozostawić, by dyskusja toczyła się swoim torem - niezależnym od moich orientacji.

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Dodano: 2010-10-09 08:26

bibunia napisał(a):

Porównywanie marszu ateistów do marszu pijanych kierowców i pedofili to już chyba gruba przesada .

żadna gruba. zaczniemy od takich, które się odbywają ,a przejdziemy do tych o których pisałem

Dodano: 2010-10-09 08:49

Jesteś facetem, ponieważ większość przestępców to faceci skończysz w więzieniu.Takiej logiki uczą Was w szkole ?

Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy

Dodano: 2010-10-09 10:00

to żadna logika, a zwykła konsekwencja demokracji. ludzie jak mają 'za dużo w dupie' to im się we łbach przewraca i zajmują się pierdołami np marszami tego rodzaju.

Dodano: 2010-10-09 10:55

Paskievicz napisał(a):
to żadna logika, a zwykła konsekwencja demokracji. ludzie jak mają 'za dużo w dupie' to im się we łbach przewraca i zajmują się pierdołami np marszami tego rodzaju.
Po raz pierwszy tego nie skomentuję... ponieważ opinia ta śmierdzi mi totalnymi kajdanami umysłowymi,a jednocześnie brakiem odróżnienia spraw kontrowersyjnych społecznie w NASZYM kraju od spraw patologicznych.Pozostaje mi współczuc.

Dodano: 2010-10-09 13:35

"Kajdany umysłowe"? a to ciekawe! Bo zauważyłam nowy fenomen: często jeśli ktoś się tylko nawet przyzna, że wierzy w Boga, to zaraz mu się wyjeżdża: "bo Ty masz zamknięty umysł". Chyba raczej osoba, która w ten sposób zwraca uwagę, ma zamknięty umysł, jest nietolerancyjna i wierzy w stereotypy. Często to właśnie osoby uważające siebie za tolerancyjne, wcale takimi nie są. Bo ich tolerancja jest jednostronna - np. tylko w stronę lewicowych prądów, agnostycyzmu i ateizmu, a wobec ludzi wierzących czy też
bardziej konserwatywnych to już nie.

Dodano: 2010-10-09 14:00

Vika napisał(a):
"Kajdany umysłowe"? a to ciekawe! Bo zauważyłam nowy fenomen: często jeśli ktoś się tylko nawet przyzna, że wierzy w Boga, to zaraz mu się wyjeżdża: "bo Ty masz zamknięty umysł". Chyba raczej osoba, która w ten sposób zwraca uwagę, ma zamknięty umysł, jest nietolerancyjna i wierzy w stereotypy. Często to właśnie osoby uważające siebie za tolerancyjne, wcale takimi nie są. Bo ich tolerancja jest jednostronna - np. tylko w stronę lewicowych prądów, agnostycyzmu i ateizmu, a wobec ludzi wierzących czy też
bardziej konserwatywnych to już nie.

Vika ty masz poważny problem.... Początkowo obwiniałem siebie o twoje wariacje na temat moich postów, ale teraz okazuje się że wypowiedzi innych użytkowników także nie są dla ciebie czytelne, no albo starasz się na wszelkie sposoby i wobec wszystkich zachowywać jak opozycjonistka, tylko nie idzie ci to, opozycja musi posiadać argumenty troszkę większe niż pozornie logiczne dywagacje Paskievicza... Czy o "kajdanach umysłowych" Paskievicza, mowa jest z powodu jego deklaracji wiary w Boga, czy z powodu właśnie tej pokrętnej logiki?

A swoją drogą myślałem że w sporze Ateista - Chrześcijanin opozycją będzie Ateista :)

Wiesz kilka postów wcześniej pisałaś o światopoglądowych terrorystach, bądź łaskawa spojrzeć na tytuł topicu i zastanowić się czy w temacie dla i o Agnostykach i Ateistach "terrorystą" okaże się ten co nie wierzy w boga czy ten co w niego wierzy? Jeśli wciąż masz wątpliwości przeczytaj swoje posty :) Nie odrobiłaś lekcji ze swojej religii... a gdzie "Szanuj bliźniego jak..."

Dodano: 2010-10-09 14:37

bibunia napisał(a):
[quote:caa2704e7a="Paskievicz"]to żadna logika, a zwykła konsekwencja demokracji. ludzie jak mają 'za dużo w dupie' to im się we łbach przewraca i zajmują się pierdołami np marszami tego rodzaju.
Po raz pierwszy tego nie skomentuję... ponieważ opinia ta śmierdzi mi totalnymi kajdanami umysłowymi,a jednocześnie brakiem odróżnienia spraw kontrowersyjnych społecznie w NASZYM kraju od spraw patologicznych.Pozostaje mi współczuc.[/quote:caa2704e7a]

no to bania

tak się składa, że jestem przeciwnikiem nie tylko marszy typu, o którym jest temat ale i wszelakich innych

to cholerstwo tylko niepotrzebnie tamuje ruch w miastach (przez to hamuje w jakimś stopniu gospodarkę i zanieczyszcza środowisko bo auta stoją w korkach), zajmuje dupę policji, straży miejskiej, pogotowiu i urzędnikom, którym owe gówna należy wpierw zgłaszać

jedziecie często po 'obrnońcach krzyża' a wspieracie podobne bzdury, różne jedynie pod kątem tematu, a technicznie szkodliwe tak samo

Dodano: 2010-10-09 15:01

@Gorg666: eeee...to, że kogoś krytykuję, nie świadczy jeszcze o braku szacunku...wobec większości ludzi jestem obojętna, nie obawiaj się...Czy komuś tutaj naubliżałam? jakoś nie widzę...po prostu stwierdziłam fakty...a dywagacje? dla kogoś Twoje posty mogą być naiwnymi dywagacjami...Nie twierdzę, że zawsze popieram Paskievicza, ale w tym wypadku pisze dość konkretnie i przynajmniej zawsze rozumiem jego posty, nie bełkocze jak co niektórzy.

Dodano: 2010-10-09 15:50

Vika napisał(a):
@Gorg666: eeee...to, że kogoś krytykuję, nie świadczy jeszcze o braku szacunku...wobec większości ludzi jestem obojętna, nie obawiaj się...Czy komuś tutaj naubliżałam? jakoś nie widzę...po prostu stwierdziłam fakty...a dywagacje? dla kogoś Twoje posty mogą być naiwnymi dywagacjami...Nie twierdzę, że zawsze popieram Paskievicza, ale w tym wypadku pisze dość konkretnie i przynajmniej zawsze rozumiem jego posty, nie bełkocze jak co niektórzy.

"Do sukienek Do sukienek, to ci wychodzi..." to nie jest krytyka ;] Tylko celowe zaniżenie innych predyspozycji użytkownika tego portalu względem tej subiektywnie wybranej najlepszą. A to mógłby być dopiero początek i to "krytyki" tylko w tym wątku :)
Faktem jest że J. Kaczyński jest głupi, niski, i gruby bo względem kogoś na pewno taki się okaże... Czy to znaczy że mamy prawo za to go krytykować słowami które w jego uszach mogą wydać się obelgą? Po za tym nazywanie ludzi "światopoglądowymi terrorystami" nie świadczy o neutralnym stosunku do nich :)

A więc jeśli czegoś nie rozumiesz automatycznie staje się to "bełkotem"? Teraz rozumiem dlaczego nie jesteś ateistką, tak łatwiej odrzucić naukowe wyjaśnienia różnych faktów, możliwe że opisanych zbyt "bełkotliwie" dla kogoś takiego jak ty :)

Dodano: 2010-10-09 15:58

Teraz to sam stosujesz stereotypy. słowo "sukienka" nie jest obelgą. Po prostu uważam, że ta osoba ma większe talenty do projektowania strojów, niż do dyskusji o polityce. Kiedyś faktycznie niektóre posty moje wobec innych osób mogły wydać się zbyt daleko posunięte, ale wtedy, gdy zostałam sprowokowana. Poza tym, czy black_gothic miała też prawo pytać, ile razy zostałam zgwałcona i tym samym wtykać nosa w moje życie sexualne? też mogę się poczuć obrażona, ale się nie czuję, bo mam to w nosie. Najlepsze, że sama zainteresowana się póki co wyautowała z dyskusji, a Ty stałeś się jej adwokatem

Wracając do tematu: Co uczestniczy marszu chcą osiągnąć? Na jakiej podstawie czują się (być może) niektórzy z nich prześladowani? Jaki jest cel tego marszu? Kto go organizuje, kto robi transparenty, informuje media? To są dla mnie kluczowe pytania.

Dodano: 2010-10-09 16:13

Paskievicz mniej więcej zgadzam się z tym wszystkim choć tragedii nie ma z powodu w.w marszu.

Człowiek jest jedyna istotą, która nie godzi się być tym czym jest.

Dodano: 2010-10-09 16:18

hahaha GORG 666 jak zawsze ...zgadzam się, nic dodac nic ując :)

Dodano: 2010-10-09 16:19

Ja po prostu zastnawiam się, ilu ludzi idzie tam faktycznie z mniej lub bardziej ideowych pobudek, a ilu głównie po to, by się popisać i żeby ich kamera sfilmowała. Zastanawiam się nad tym przy każdej inicjatywie typu marsz czy happening, nie tylko w tym wypadku.

Dodano: 2010-10-09 16:29

Paskievicz napisał(a):
[quote:0531848ab5="bibunia"][quote:0531848ab5="Paskievicz"]to żadna logika, a zwykła konsekwencja demokracji. ludzie jak mają 'za dużo w dupie' to im się we łbach przewraca i zajmują się pierdołami np marszami tego rodzaju.
Po raz pierwszy tego nie skomentuję... ponieważ opinia ta śmierdzi mi totalnymi kajdanami umysłowymi,a jednocześnie brakiem odróżnienia spraw kontrowersyjnych społecznie w NASZYM kraju od spraw patologicznych.Pozostaje mi współczuc.[/quote:0531848ab5]

no to bania

tak się składa, że jestem przeciwnikiem nie tylko marszy typu, o którym jest temat ale i wszelakich innych

to cholerstwo tylko niepotrzebnie tamuje ruch w miastach (przez to hamuje w jakimś stopniu gospodarkę i zanieczyszcza środowisko bo auta stoją w korkach), zajmuje dupę policji, straży miejskiej, pogotowiu i urzędnikom, którym owe gówna należy wpierw zgłaszać

jedziecie często po 'obrnońcach krzyża' a wspieracie podobne bzdury, różne jedynie pod kątem tematu, a technicznie szkodliwe tak samo[/quote:0531848ab5] No to pojadę niesmacznie...procesje pogrzebowe też hamują ruch drogowy i myślę,że nie jest to argument z najwyższej półki... z chęcią wysłucham propozycji bardziej wyrazistej na poinformowanie społeczeństwa o istnieniu ateistów i oswojenia go z tą myślą.Wydaje mnie się,że to właśnie jest dąrzenie do ogólej tolerancji w społeczeństwie...

Dodano: 2010-10-09 16:32

mam znajomych ateistów, wiem, że jest ich sporo i nie czuję się "niedoinformowana" w tej kwestii...

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło