Dodano: 2010-05-11 13:21
Nauczyciel nie ważne, jaki by był (niezależnie od stylu i osobowości), zawsze musi wzbudzać respekt i być wymagający wobec swoich uczniów. Inaczej nie ma szans, że czegoś ich nauczy.
Dodano: 2010-05-11 16:16
| sphinxia napisał(a): |
| Nauczyciel nie ważne, jaki by był (niezależnie od stylu i osobowości), zawsze musi wzbudzać respekt i być wymagający wobec swoich uczniów. Inaczej nie ma szans, że czegoś ich nauczy.
|
:) Moja Pani od Języka Polskiego nigdy nie wzbudzała we mnie respektu, wręcz przeciwnie czasem wysnuwała tezy tak beznadziejne, że tylko głuchy i ślepy, nie umiałby ich obalić, tylko po to by nauczyć nas logicznego myślenia i dbania o Własne zdanie. Być może dlatego jestem egoistą, i tutaj popełniła błąd, nie zmienia to jednak faktu, że jej taktyka przyczyniła się do tego, że np. ja zacząłem przychodzić przygotowany na lekcję by mieć argumenty do prowadzenia z nią (czasem przeciągających się aż na przerwę) dysput. Dzięki takiemu obrotowi sprawy nie tylko udało mi się nauczyć logicznego myślenia, ale zdobyłem także wiedzę, umiejętność prowadzenia dialogu a przy okazji jakąś dozę obiektywizmu :) A podkreślę - nigdy nie wzbudzała we mnie respektu swoją osobą, gdy ona coś mówiła, ja wiedziałem że muszę to obalić, nawet jeśli się to nie uda, zawsze będzie to dla mnie ciekawa.... tak, właśnie lekcja :)
Dodano: 2010-05-11 16:26
Prywatne zainteresowania nauczyciela nie powinny mieć wpływu na jego pracę. Najważniejsza jest jego wiedza i to jak przekazuje ją uczniom. Kiedy jeszcze chodziłam do liceum swoim przedmiotem zainteresowało mnie tylko 2-3 nauczycieli. Czy gdyby nauczyciele obnosili się ze swoimi prywatnymi zainteresowaniami to nauczyłabym się więcej i miałabym do nich większy szacunek? Nie. Dla mnie najważniejsze było to co nauczyciele starają mi się przekazać a nie to co robią po godzinach pracy. Jeśli człowiek ciekawie prowadził lekcję, pozwalał na dyskusję, wtedy i wzrastało zainteresowanie uczniów, co innego gdy nauczycielka rzucała regułkami na prawo i lewo których większość nie rozumiała, a nauczycielka nie miała chęci żeby je wytłumaczyć.
Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą
Dodano: 2010-07-07 13:42
| ravenheart99 napisał(a): |
| Prywatne zainteresowania nauczyciela nie powinny mieć wpływu na jego pracę. |
tak szczerze to zalezy, u nas na mojej małej uczelni uczy pan Tyszkiewicz, grafiki niekonwencionalnej, zadawane przez niego prace do wyrycia na blaszce mialy luzny temat a sam w swojej twórczosci ma bardzo mroczne i niespokojne prace, wiec zapraszam do ogladnięcia tych "strasznych" ryb i kosciotrupów, a sam koleś jest spoko, "stary" goth z którym naprawde swietnie da sie pogadac:)
jeśli wkurza Cie Twój kot nie próbuj go unsummonować... oraz... Odejść jest łatwo - pozostać trudniej. A ja robie i to i to.
Dodano: 2010-07-07 14:12
ou,ale po co robić z tego 'krwawe',Pasek? 'krwawe' byłoby w mojej opinii gdyby strzelał do kaczek na przykład. sam się po trochu niejako przyczyniasz do niepotrzebności (tak, zauważyłam cudzysłów. i ogólny zamysł dostrzegam. ale po co epatować pewnymi przymiotnikami?). sytuacja nieciekawa,świadczy o ograniczoności zacnego grona pedagogicznego i tyle. szkoda chłopaka, bo albo pasja albo praca. kto uczy, niekoniecznie przeto sprzedaje swoje poglądy. może sprzedawać otwartość umysłu, gdzieś tam nawet nieświadomie. nie umniejsza to bynajmniej ogólnopojętej moralności. eee, ludzie. open your mind. kinda się wkurzyłam.
sXe piją Inkę /www.peta.org/whoseskin/index.asp
Dodano: 2010-07-07 19:33
"krwawe" w cudzysłowie bo tak zapisane było w tytule artykułu na onecie. lol. nie spinaj się 
Dodano: 2010-07-08 08:10
masz rację, niedopatrzyłam, odwołuję zatem pierwsze wersy (lepiej się spinać niż rozpinać,publicznie).
sXe piją Inkę /www.peta.org/whoseskin/index.asp