Poganie Jednym Głosem. Strona: 1

Poganie Jednym Głosem Dodano: 2010-04-05 07:48

http://www.spis2011.org/

jak dla mnie kompletna zlewa robić zbiór wierzeń całkowicie od siebie odległych. bo w takim spisie łeb w łeb stanie np sziwata z jakimś polskim rodzimowiercą lol

czy może chodzi im o grupę wierzeń wystawioną poza główne religie swiata? czy może tylko religie niezarejestrowane w polskim prawie?

obrazki na stronie wskazują na uprzywilejowanie raczej jakiś wiccan lub rodzimowierców

tak czy tak jak zwykle mielenie wafla 8)

niebawem pewnie na stronie pojawią się płatne bannery i już będzie wiadomo o co chodziło organizatorom przedsięwzięcia

Dodano: 2010-04-05 08:47

Paskiewicz ,nie wiesz kim są wspólcześni poganie ?

Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy

Dodano: 2010-04-05 09:50

black_gothic napisał(a):
Paskiewicz ,nie wiesz kim są wspólcześni poganie ?

pierwsze co to kojarzą mi się z takimi dębojebcami

Dodano: 2010-04-05 12:00 Zmieniono: 2010-04-06 12:44

Akcje promują również wyznawcy Asatru(pogaństwo germańskie) czy Hellenizmu - poganie w sensie wszyscy politeiści. Chodzi o to abyśmy stali się widoczni w spisie powszechnym.

Lepiej umrzeć jak wolny człowiek niż żyć jak niewolnik

Dodano: 2010-04-05 13:55

no brawo ale po jaką cholerę?

myślicie, że dzięki temu władze samorządowe zamiast odpustów będą nagle organizować kiermasze kory drzewnej? czy może zamiast pomników JPII na placach stawać będą światowidy ? lol

Dodano: 2010-04-05 19:27 Zmieniono: 2010-04-05 19:28

Pewnie jeszcze nie ale na Litwie już się tak dzieje a i w innych krajach Europy jest nas coraz więcej i zdobywamy coraz większe prawa W Polsce jest podobnie tyle że idzie to wolniej...

Dodano: 2010-04-05 19:36

jak dla mnie to takie same świrowanie i obnoszenie się ze swoimi baniami jak parady równości

Dodano: 2010-04-05 19:56

Coś Ci się myli; co ma metal do wiary ?
Jak słusznie zauwazył Nergal mylisz twórczość estradową z wiarą , a to tylko szoł !!

Dodano: 2010-04-05 20:01

RuczajDJ napisał(a):
Pasek zapodal dobry filmik, to jest szczyt kompetencji umyslowych polskich "neopogan", psia ich mac.

niestety to tylko czesi ale polacy mają nie mniej z tymi klimatami nasrane hehe

Dodano: 2010-04-06 10:47

Nie jestem rodzimowiercom gdyż moja wiara to Asatru - czyli religia dawnych germanów od czasów rzymskich a nie tylko wikingów... Znam jednak wielu polskich pogan i więcej tam widzę matek z dziećmi albo kobiet i facetów po 40-stce niż kolesi z tego teledysku (szczerze to wśród prawdziwych pogan którzy wiedzą w co wierzą spotykałem może 7-8 metali nie licząc mnie). Co do Litwy tamtejsze pogaństwo jest na pewno liczne - procentowo najliczniejsze w Europie, poganie kandydują do parlamentu a wyznawcy odprawiają publiczne rytuały pod pomnikiem historycznego władcy - wiem że to i tak mało w porównaniu z wpływami chrześcijaństwa ale od czegoś się zaczyna(w Polsce nawet to jest nie do pomyślenia choć rodzimowierstwo to zarejestrowana religią i z roku na rok jest nas coraz więcej).
A metal człowieku to zupełnie inna sprawa - jesli dla kogoś jest inspiracją i źródłem wiedzy do pogańskich wierzeń to współczuje takiemu człowiekowi...

Dodano: 2010-04-06 11:15 Zmieniono: 2010-04-06 12:47

Viking666 napisał(a):
Nie jestem rodzimowiercom gdyż moja wiara to Asatru - czyli religia dawnych germanów od czasów rzymskich a nie tylko wikingów... Znam jednak wielu polskich pogan i więcej tam widzę matek z dziećmi albo kobiet i facetów po 40-stce niż kolesi z tego teledysku (szczerze to wśród prawdziwych pogan którzy wiedzą w co wierzą spotykałem może 7-8 metali nie licząc mnie). Co do Litwy tamtejsze pogaństwo jest na pewno liczne - procentowo najliczniejsze w Europie, poganie kandydują do parlamentu a wyznawcy odprawiają publiczne rytuały pod pomnikiem historycznego władcy - wiem że to i tak mało w porównaniu z wpływami chrześcijaństwa ale od czegoś się zaczyna(w Polsce nawet to jest nie do pomyślenia choć rodzimowierstwo to zarejestrowana religią i z roku na rok jest nas coraz więcej).
A metal człowieku to zupełnie inna sprawa - jesli dla kogoś jest inspiracją i źródłem wiedzy do pogańskich wierzeń to współczuje takiemu człowiekowi...

Asatru?? A asatru to nie taka niby rodzima wiara? Naczytales sie pewnie jakis glupot o newagowskim asatru.. to zadna twoja wiara tylko hobby. Asatru niczym sie nie rozni od powiedzmy feng shui czy masazu reiki :D Podrosniesz to zapomnisz o tym/znajdziesz sobie nowe. Asatru to new age, pseudokult oparty na oczytaniu i sztucznie wymyslony, kiedy to, w XIX wieku, przypomnij mi.Zreszta jak wiekszosc tzw rodzimych kultow w Europie.
Ile masz tam matek z dziecmi i "facetow po 40"??? Tak tylko pitolisz, naprawde siedze w srodowisku od lat,od dluugich lat, i nie jest tak jak mowisz. A takich jak Ty to niestety znam i dlatego wybacz ze moze naskakuje na Ciebie.
Z Litwa dalej gadasz bzdury. Kandydowac to se moga, w Polsce tez mielismy w latach 90 USNE (Unia Spoleczno Narodowa) gdzie rodzimowierca kandydowal. Ale co z tego? Rozni szalency kandyduja, wazne kto sie dostanie i kto realnie ma wplyw na wladze. Litwa to najwieksza bzdura - sorry ze tak Cie potraktowalem, ale wlasnie rozpowszechnianie takich bzdur o rzekomo rozwinietym litewskim neopoganstwie jest typowa cecha takich mlodziakow co g.. wiedza a sie wkrecaja w klimat. Zycze wiecej krytycyzmu wobec tego co sie czyta i co sie slyszy.
Rodzimowierstwo nie jest zarejestrowana religia w Polsce - zarejestrowane sa poszczegolne zwiazki wyznaniowe a to jest roznica, trzy o ile sie nie myle. Z czego te trzy sie zaciekle zwalczaja Byla jeszcze czwarta organizacja, ale sluch po niej zaginal :D Zaden z dwoch najwiekszych nie moze przekroczyc liczebnosci 150 -200 osob, od lat to sa ci sami ludzie, wszyscy sie znaja jak lyse kobyly. Nowych wiernych odstrasza zwykle mętne filozofowanie, rasistowskie akcenty itp pierdoly no i poczucie ze to wszystko jest wielka blaga a nie prawdziwym kultem. Religi nie mozna nauczyc sie z ksiazek czy forow Najlepszym dowodem byl przewal ze stawianiem kąciny pod Biskupinem, wplacanie szmalu. Okazalo sie to wielkim oszustwem.Itd itd, przykladow jest mnostwo.

Dodano: 2010-04-06 13:06

black_gothic napisał(a):
Coś Ci się myli; co ma metal do wiary ?
Jak słusznie zauwazył Nergal mylisz twórczość estradową z wiarą , a to tylko szoł !!

Dobrze napisane

Powszechny Spis - osobiście to mnie bardziej przeraża, niż kolejna próba wybicia się jakiejś mniejszości

Dodano: 2010-04-06 21:18

20Jak narazie to ty się ośmieszasz zachowując się jak zgrzybiały katolicki ksiądz - też dobrze znam takich jak ty i wcale nie zamierzam strzępić języka na głupią rozmowę ani nawracanie cię na pogaństwo - bo i po co, wtedy musiałbym cie znosić na świętach A twoje "traktowanie" mnie mam głęboko gdzieś - gdybym się martwił takimi rzeczami dawno przestałbym być poganinem.

200 rodzimowierców hahahaha chrońcie mnie Bogowie, Asatru - New Age - i ty znasz temat haha żadni prawdziwi poganie nawet nie chcieli by z tobą gadać nie mówiąc o zapraszeniu na jakieś święto.

Ps. Dla wyjasnienia innym - rzeczywiście użyłem uproszczenia mówiąc o "zarejestrowanych" rodzimowiercach ale jak ktoś jest w temacie to się nie czepia głupot i wie o co chodzi. Pewnie że liczy się kto zdobywa władzę ale tak jak pisałem wszystko powoli

Dodano: 2010-04-06 21:21

Poganin, z łac. pagus - "wioska". Przyznać się, kto jest wieśniakiem?

Dodano: 2010-04-06 21:42

Viking666 napisał(a):
20Jak narazie to ty się ośmieszasz .....)
Itd itd.
Dzieciaku.... jestem rodzimowierca od lat, od dlugich lat. Smiem twierdzic ze od czasu jak Ty zaczynales szkole (podstawowa? srednia?).
Wlasnie mnie wkurzaja w ruchu tacy jak Ty, mlodziaki erotomani-gawedziarze, roznej masci fani niepismiennych brudasow z polnocy zwanych Wikingam Ale nie przejmuj sie, pierdoly o Litwie, bzdury o Asatru... spoko, wyjdziesz z tego, tylko miej otwarta glowe. A sorry, bo sprawdzilem, troche postarzylem to wasze new age, nie z XIX wieku ale instytucjonalnie Asatru powstalo w latach 70 XX wieku jako wymysl jednego kolesia z Islandii

Dodano: 2010-04-06 22:42

Nikt niczego nie wymyślał - mamy Eddy i Sagi... Jeśli naprawde jesteś rodzimowiercą powinieneś rozumieć też Asatru bo to chyba wy o wiele więcej musieliście wymyślić, dodać... my mamy o wiele więcej teskstów niż rodzimowierstwo...
A co do praktyki to jeśli się nie myle to jestem jedną z 2 pierwszych osób które prowadziły rytuały Asatru w Polsce.

Dodano: 2010-04-06 23:04 Zmieniono: 2010-04-07 14:35

Asatru i pokrewny Forn Sed są religiami oficjalnie rozpoznawanymi przez prawo we wszystkich germańskich krajach Skandynawii (Islandii, Szwecji, Norwegii, Danii), a także w odległej i gorącej Hiszpanii. Można tam brać śluby w obrządku asatryjskim i będą one uznawane prawnie, można urządzać ceremonie pogrzebowe, są nawet cmentarze dla asatryjczyków. Co więcej, np. na Islandii można brać wolne dni w święta asatryjskie.

Teraz pewnie skorzystasz z uprawnień moderatora i wywalisz moją wypowiedź...

O nie, JA skorzystam z uprawnień moderatora i poucinam te wszystkie fragmenty wypowiedzi, które wskazują na daleko idące zacofanie, emocjonalne problemy i kłótliwość, są niezgodnymi z prawem groźbami osoby najpewniej niedowartościowanej.

Jeśli jesteś odważny, w co pozwalam sobie wątpić, przestań kiedyś się ukrywać w internecie, pozwól związać twe nieporadne wypowiedzi z imieniem, nazwiskiem. Nie bój się.

Póki piszesz w taki sposób, jaki widzę, wstydzić się powinieneś za siebie, twoi rodzice powinni się wstydzić za ciebie, twoi nauczyciele powinni się wstydzić, wymiar sprawiedliwości powinien się wstydzić, że jeszcze nie siedzisz.

Tu i niżej za poprawki odpowiedzialny jestem ja,
na zawsze twój
Pan

"In the night, the seawinds are calling" (Accept)

Dodano: 2010-04-06 23:41 Zmieniono: 2010-04-07 14:51

proszę zaprzestać uprawiania double posting !!

dodatkowo co to za nawoływanie do przemocy i pogróżki? [...] pobawcie się w pojedynki na rury z pcv, gumowe toporki, pozbierajcie korę brzozy albo co

temat [...] a nakręcacie go brzydko, że niebawem zmieni się w pełen agresji

I Ty także nakręcasz, co mi zgłoszono, stąd edycja.
Pan

Dodano: 2010-04-06 23:46 Zmieniono: 2010-04-07 14:42

Każdy normalny poganin i nie tylko poganin dałby ci w ryj za obrazę tego, w co wierzy

To stwierdzenie stanowiska, nie faktu. Zostaje, bo chciałem wyraźniej zaznaczyć, że patrzę, nie w smak mi było usuwać cię do końca.

Stanowisko, tak nawiasem, masz błędne. Zapewne da się wymyślić definicję normalności, która podciągnie twoją wypowiedź pod prawdę, teraz jednak, czy myślimy o zdrowiu, czy o typowości, czy o biologii gatunku ludzkiego, twoje zachowanie jest od normy daleko, zachowanie opisywane podobnie.

Dasz mi w ryj za edycję?

Pan

To ma być merytoryczny komentarz? LOL

Sugeruję nie sprawdzać, jak wiele ja potrafię pousuwać z forum. Dużo wcześniej sobie zaszkodzisz niż mnie.

Pan

Dodano: 2010-04-07 06:55 Zmieniono: 2010-04-07 14:54

wlasnowierca napisał(a):
Dębojebcy? To ma być merytoryczny komentarz? LOL

jak dla mnie jeśli ktoś nie potrafi podejść do jakieś sfery swojego bądź innych życia z dystansem to ma nieźle nasrane

totalne wczuwanie się na maxa jakie przedstawiacie jest jedynie objawem ekstremizmu. ja tam mam na takie rzeczy kompletną wyjebkę. radzę to samo bądź dużo więcej dystansu

jeśli chodzi o zlot to zapraszamy. forum technicznie tak samo jak ewentualnie moderacyjnie sobie spokojnie poradzi lol

a z tym dostawaniem w ryj itp to wnioski daleko idące, ale niepoparte żadną argumentacją.

Proszę nie nakręcać, nawet jeśli nas widok napalonego buhaja (o nikim konkretnie przecież nie piszę) bawi.

Pan

Dodano: 2010-04-07 10:07

Paskiewicz masz na karku klątwę od ateistycznej wiedzmy i w tzw ryj od pogan , robi się ciekawie!
Jakby co , ja byłam pierwsza.

Dodano: 2010-04-07 10:13

black_gothic napisał(a):
ateistycznej wiedzmy

to jest zajebiste hehehe

a z poganami to jeszcze lepsze bo z ideologicznego punktu widzenia sam prawie jestem neopoganinem, tyle że z wyjebką na większość rzeczy no i nazwa mi się nie podoba bo oznacza wieśniaka :lol:

Dodano: 2010-04-07 10:24

Dyskusja została zdominowana przez hm - niechrześcijan i gadki o tym, kto ma rację. Sensu w tym tyle co nic.
A po wypowiedziach wlasnowiercy stwierdzam, że jacyś koszmarnie spięci jesteście w tej swojej wierze, stylu życia czy jak to nazwać. Jesteście Ci, którzy piszą tutaj i nie dostrzegają, że Paskievicz tradycyjnie ze wszystkiego robi zabawę.

Czemu do cholery tacy poważni jesteście? Wiara zakazuje Wam śmiania się z siebie czy jak?

Teraz zaczniecie pisać, że trzeba bronić swojej wiary blabla??? Gdyby tak było to to forum nie miałoby racji bytu.

Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.

Dodano: 2010-04-07 11:58 Zmieniono: 2010-04-07 14:55

thistle89 napisał(a):

Czemu do cholery tacy poważni jesteście? Wiara zakazuje Wam śmiania się z siebie czy jak?

śmiania się nie zakazuje, ale obrażanie to co innego. Wśród dawnych wikingów (i Słowian też, ale rzadziej) obrażającego kogokolwiek wyrzucano ze wspólnoty,

Nie pytałem jeszcze, ale wyrzucanie ze wspólnoty będzie chyba dyskutowane.

czasem zabijano (głównie w pojedynkach na śmierć i życie). My nikogo zabijać nie chcemy, ale społecznie odrzucamy, bojkotujemy i obejmujemy ostracyzmem. I jedziemy po nim gdzie się da, żeby wszyscy wiedzieli, jaki jest. Poza tym dajemy w ryj jak ktoś zrobi to na żywo. Zza monitora nawet taki Paskievicz może być odważny.

A ty, misiu?
Pan

Ale spoko, nie znam go, nie znam tego forum - wczoraj dowiedziałem się, że takowe istnieje - więc może tu rzeczywiście obowiązuje tu hmmm niepoważne podejście, więc nikt nie zdaje sobie sprawy, że druga strona może się obrazić. Tylko co ja tu robię wtedy? Za stary jestem (dosłownie) na takie rzeczy przeznaczone dla nastolatków i czasu nie mam ... Wszedłem tu tylko dlatego, że kolega poprosił Mnie o interwencję, więc zainterweniowałem, poza tym nie jestem zainteresowany dyskusjami tutaj (choć metalem i owszem - serwis ma niezły przegląd kapel i płyt)

Z drugiej strony czy Ty - po blogu widzę że chrześcijanka - potrafisz się śmiać ze swojej wiary? Śmieszy Cię np. Żywot Briana, kawały o Jezusie itp?

Dodano: 2010-04-07 12:08

Śmiałbyś się gdyby ktoś nazwał cię "ateistyczną świnią" albo zasranym gothem/metalem - napewno nie tak jak i ja no chyba że ktoś lubi takie żeczy ...

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło