Szatan coraz częściej straszy Polaków (sic!) za TVN24. Strona: 2

Dodano: 2010-02-16 19:53 Zmieniono: 2010-02-16 20:10

"Ad. 1 Powoduje to doła u ludzi, którzy coś maja na sumieniu, u ludzi wybierających łatwiejszą ścieżkę."

Powoduje to doła, nawet u 14 latków, którzy wstydzą się swojej seksualności, dzięki klerowi jeszcze bardziej

"Ad. 2 Religia nic nie każe, wierzący dokonuje wyboru ścieżki, którą chce kroczyć. Czasami w życiu trzeba paść na kolana, aby później z nich powstać."

Zapewne w tym celu, pada się na kolana, przed Żydem

"Ad. 3 Jeżeli owe "zakazy" sprawią, że człowiek stanie się bardziej wartościowy to czemu ich nie przestrzegać?? Z resztą to są bardziej wskazówki, bo wyboru dokonuje wierzący. Owe prawa są typowe dla wielu religii, nie tylko semickich."

Podajmy sztandarowe przykłady - mycie stóp uczniów, nadstawianie drugiego policzka, przebaczanie, to tylko przykłady owych semickich mądrości

"Ad. 4 Mówisz o chrześcijanach i o Kościele, jakby nie tworzyli go ludzie tylko inne istoty. Historia Kościoła to historia człowieka, ze wszystkimi dobrymi i złymi jego cechami."

To samo możemy więc powiedzieć, o NSDAP - historia NSDAP to historia człowieka, ze wszystkimi dobrymi i złymi jego cechami :-)

"Ad. 5 Co za ignorancja. To, że teraz jesteś w stanie pisać po polsku to właśnie jedna z zasług Kościoła, którego nieudolnej krytyki dokonujesz. Lepiej poczytaj troszkę nim zaczniesz pisać głupoty."

To , że jestem w stanie pisać rzymskimi literami , a nie słowiańskimi "kreskami i kropkami", jak Czernorożic Hrabyr mnich czeski raczył pogardliwie określać pismo słowiańskie, tak, to zasługa kościoła.

"Ad. 6 Mówisz o fanatyzmie, pozbawionych rozumu ludzi, ci którzy mają rozum nie dadzą się zmanipulować."

Każdy ksiądz, powie Ci, że masz się podporządkować wręcz bezmyślnie, bo "są wieksze mądrości"

"Tak samo pomyślał tow. Lenin i zobacz co z tego wynikło?? Wątpię by ktoś tak ograniczony jak ty mógł wymyślić coś, co chociażby w 1% dorównywało ww religii."

Nie muszę wymyślać, zrobiły to już za mnie niejednokrotnie większe glowy, np. pewien niemiecki filozof, pochodzenia polskiego - Fryderyk Nietzsche, albo dużo wcześniej filozofowie greccy. Albo Polacy, tacy jak Jan Stachniuk.

"Szanujesz ludzi słabych, niezdolnych do samodzielnego myślenia, słowem podobnych tobie. Chrześcijaństwo nie jest w założeniu fałszywe - to ludzie tacy są. Cenisz pustą formę bardziej niż wartości moralne. To jak budowanie domu, nie wiedząc po co się go buduje."

Bardziej cenię ludzi, którzy są tylko POZORNIE skażeni samą formą, a wyrzucili toksyczną treść. Czytaj ze zrozumieniem.

"W takim razie w jakie zabobony wierzysz??"

nie wierze w zabobony

"Wypociny miejskiego przygłupa. Wszystkie wydarzenia negatywne, którymi chcesz obarczyć religię to są błędy ludzkie. Chrześcijaństwo nie miało na celu podboju świata, gdyż głosi wartości sprzeczne z tym co ty mówisz. To że się stało, jak się stało to wyłącznie wina ludzkiej pychy, chciwości i żądzy atrybutów każdego człowieka."

To błędy, wynikające z pokracznej moralności karłów :-)

"Jeżeli krytykowanie ludzkich przywar, jest dla ciebie złem wcielonym to współczuję."

To był zły człowiek, nierób, który wysługiwał się kobietami. Na dodatek żydowski rasista.

Jezus odszedł stamtąd i udał się w okolice Tybru i Sydonu. Pewna kobieta kananejska, która pochodziła z tych stron, wyszła Mu naprzeciw i głośno wołała: "Miłuj się nade mną, Panie, Synu Dawida! Zły duch bardzo dręczy moją córkę". Ale On nie odezwał się do niej ani słowem. Uczniowie podeszli do Niego i prosili: "Odpraw ją, bo krzyczy za nami". On odpowiedział: "Przecież zostałem posłany tylko do owiec, które zginęły z domu Izraela". Ona jednak podeszła, pokłoniła się i prosiła: "Panie! Pomóż mi!" Lecz On odpowiedział: "Nie wypada zabierac chleba dzieciom i rzucać go szczeniętom". Ona zaś rzekła: "Tak, Panie! Ale i szczenięta zjadają resztki, któe spadają ze stołu ich panów". Wtedy Jezus powiedział: "Kobieto! Wielka jest twoja wiara! Niech więc się stanie tak, jak chcesz". I w tej samej chwili jej cóka została uzdrowiona. .

Ewangelia wg Św. Mateusza 15 , 21-28

Wedle powyższej moralnej mądrości Jezusa, jestesmy psami, a Żydzi naszymi panami :-)

"Rozpisałeś się bez sensu. Napisałeś, że źle nie życzysz chrześcijanom wylewając wcześniej wiadro nieuargumentowanych popłuczyn na ich głowę. Piękna sprzeczność. Chrześcijanie nie muszą niczego porzucać, są szczęśliwi z tym co mają, z resztą i tak nie masz niczego lepszego do zaoferowania im.
Mała prośba, zanim następnym razem zaczniesz pisać podobne bzdury, poczytaj sobie tematy na forum, bo przynudzasz."

Nie można być na prawdę szczęśliwym, na kolanach, przed zwykłym człowiekiem, zmarłym 2000 lat temu, za swoje przewinienia, na krzyżu, wraz z innymi przestępcami

A religii zakładać nie muszę, bo już jestem przewodniczącym częstochowskiego gniazda Zadrugi.

By zrozumieć, jak złym człowiekiem był Jezus, wystarczy przeczytać Nowy Testament.

Dodano: 2010-02-16 20:35

Kolo_Zebate napisał(a):

Nie można być na prawdę szczęśliwym, na kolanach, przed zwykłym człowiekiem, zmarłym 2000 lat temu, za swoje przewinienia, na krzyżu, wraz z innymi przestępcami

A religii zakładać nie muszę, bo już jestem przewodniczącym częstochowskiego gniazda Zadrugi.

By zrozumieć, jak złym człowiekiem był Jezus, wystarczy przeczytać Nowy Testament.

Więc dlaczego ja jestem szczęśliwa klęcząc na kolanach w kościele przed Tabernakulum?

Co do fragmentu Ewangelii:
Jezus JEST Synem Boga. Wiedział po co przyszedł na świat, wiedział dlaczego odejdzie, wiedział kto go zdradzi, wiedział dlaczego to zrobi.
Wiedział, że ta matka się nie podda, i tylko czekał, aż da swoje świadectwo - że jest tylko szczenięciem, młodym, potomstwem, które żywi się tym, co da jej Bóg, jej ojciec.

Co do złego bytu Chrystusa:
Skoro On jest zły, ja więc też.
Skoro On jest zły, dlaczego uzdrawiał, pomagał, pogłębiał wiarę ludzi, umarł - jak dobrze zauważyłeś - jak przestępca dla nas? Skoro jest zły, dlaczego pozwolił Magdalenie odejść, mimo że była dziwką?
Skoro jest zły, dlaczego daje szansę?
Dlaczego chciał by nie grzeszyć, CZYNIĆ DOBRZE ?

Skoro to było złe, ciekawe czym jest dobro.

Jestem zła, bo jestem świadkiem Chrystusa. Ciekawe.

Dodano: 2010-02-16 20:44 Zmieniono: 2010-02-16 20:45

Jezus odszedł stamtąd i udał się w okolice Tybru i Sydonu. Pewna kobieta kananejska, która pochodziła z tych stron, wyszła Mu naprzeciw i głośno wołała: "Miłuj się nade mną, Panie, Synu Dawida! Zły duch bardzo dręczy moją córkę". Ale On nie odezwał się do niej ani słowem. Uczniowie podeszli do Niego i prosili: "Odpraw ją, bo krzyczy za nami". On odpowiedział: "Przecież zostałem posłany tylko do owiec, które zginęły z domu Izraela". Ona jednak podeszła, pokłoniła się i prosiła: "Panie! Pomóż mi!" Lecz On odpowiedział: "Nie wypada zabierac chleba dzieciom i rzucać go szczeniętom". Ona zaś rzekła: "Tak, Panie! Ale i szczenięta zjadają resztki, któe spadają ze stołu ich panów". Wtedy Jezus powiedział: "Kobieto! Wielka jest twoja wiara! Niech więc się stanie tak, jak chcesz". I w tej samej chwili jej cóka została uzdrowiona. .

No dla mnie, jako człowieka, który całkiem nienajgorzej radzi sobie, z czytaniem ze zrozumieniem - to znaczy, że każdy człowiek, o pochodzeniu innym niż żydowskie, jest tylko psem. Natomiast Żydzi, są stworzeni do panowania. Pokrywa się to z ogólnym stosunkiem Biblii, do Żydów :-)

Powiedzmy to sobie szczerze - Jezus był rasistą. Żydowskim rasistą. Nigdy by Ci nie pomógł, no chyba, że tak jak Kananejka z Biblii - byłabyś osobą "wielkiej wiary" w to, że Żydzi są Twoimi panami.

Dodano: 2010-02-16 20:46

Kolo_Zebate, wydaje mi się że jesteś antysemitą.

A co do twojej wypowiedzi to:
-Po pierwsze: Religia chrześcijańska nie opiera się na wierze w żyda i klękanie przed nim tylko na wierze w Boga, który przyjął postać śmiertelnika i cierpiał tak jak ludzie. Na przebaczeniu win. A to czy nastawianie drugiego policzka jest dobre i słuszne czy nie zależy od twojego charakteru i przekonań. Samo klękanie jest wyrazem skruchy i szacunku w stosunku do Boga.
Po drugie: Religia faktycznie wspiera i daje siłę. Nie rozumiem skąd zdanie iż wywołuje doła. Woland napisał dobrze, powoduje doła u ludzi słabych, którzy wstydzą się swoich uczynków tak bardzo że nie są wstanie pójść i się wyspowiadać.
Po trzecie: "Każdy ksiądz, powie Ci, że masz się podporządkować wręcz bezmyślnie, bo "są wieksze mądrości"" Nie wiem jaki "ksiądz" ci to powiedział.
Po czwarte: Jaką masz pewność iż Chrystus nie był naprawdę Bogiem?? Oprócz tego iż w to nie wierzysz?
Ogólnie to piszesz bzdury. Nie wiem skąd przekonanie że CAŁY kościół jest tylko po to by manipulować ludźmi, wyzyskiwać pieniądze. To iż były takie przypadki nie świadczy kompletnie o niczym. Owszem historia chrześcijaństwa jest "napisana krwią" lecz przez błędy ludzi i błędne interpretowanie prawd zawartych w biblii. Poza tym nie tylko chrześcijaństwo ma taką historie.

Dodano: 2010-02-16 20:51 Zmieniono: 2010-02-16 20:54

Jestem antysemitą, bo stwierdzam, że rasistowska wypowiedź Jezusa, była rasitowska :-) :-) :-) No super. Rozumiem, że tylko Europejczycy, mają monopol, na uprzedzenia rasowe ? :-) A Żydzi są zawsze cacy ?

Nie, nie jestem antysemitą. Stwierdzam tylko fakty. Łatwo jest zamknąć komuś gębę, przylepiając mu łatke "rasisty", albo "antysemity", ale mojej gęby tak łatwo nie zamkniesz, bo ani jednym ani drugim nie jestem.

A co do boskości Jezusa - a jaką masz pewność, że Achilles zaprawdę boskim nie był ? :-) PRzecież o nim też napisano książke, przed tysiącami lat.

Albo jeszcze inaczej - skąd wiesz, że ja nie jestem posłannikiem boga, boskim synem itp itd ? Bo w to nie wierzysz?

Bez sensu. Jezus bogiem nie był, bo człowiek nie może być bogiem.

Dodano: 2010-02-16 20:57 Zmieniono: 2010-02-16 21:03

Kolo_Zebate napisał(a):

No dla mnie, jako człowieka, który całkiem nienajgorzej radzi sobie, z czytaniem ze zrozumieniem - to znaczy, że każdy człowiek, o pochodzeniu innym niż żydowskie, jest tylko psem. Natomiast Żydzi, są stworzeni do panowania. Pokrywa się to z ogólnym stosunkiem Biblii, do Żydów :-)

Powiedzmy to sobie szczerze - Jezus był rasistą. Żydowskim rasistą. Nigdy by Ci nie pomógł, no chyba, że tak jak Kananejka z Biblii - byłabyś osobą "wielkiej wiary" w to, że Żydzi są Twoimi panami.

A czytałeś może przypis do tego fragmentu? Pozwolę sobie zacytować "15,24 Misja Mesjasza ma na celu, zgodnie z zapowiedziami proroków, ocalenie przede wszystkim Izdraela, który jest jak stado owiec bez pasterza. Kiedy Izrael, odnajdzie swego Pasterza-Boga i pójdzie za Nim, wtedy zgromadzą się wokół Niego narody. Nakaz misyjny(MK 16,15) dany Apostołom zobowiązuje do głoszenia Dobrej Nowiny całemu światu" Jeżeli interpretujesz Biblie czytaj proszę całą a nie wycinaj pojedyncze wersy.

Kolo_Zebate napisał(a):
Jestem antysemitą, bo stwierdzam, że rasistowska wypowiedź Jezusa, była rasitowska :-) :-) :-) No super. Rozumiem, że tylko Europejczycy, mają monopol, na uprzedzenia rasowe ? :-) A Żydzi są zawsze cacy ?

Nie, nie jestem antysemitą. Stwierdzam tylko fakty. Łatwo jest zamknąć komuś gębę, przylepiając mu łatke "rasisty", albo "antysemity", ale mojej gęby tak łatwo nie zamkniesz, bo ani jednym ani drugim nie jestem.

A co do boskości Jezusa - a jaką masz pewność, że Achilles zaprawdę boskim nie był ? :-) PRzecież o nim też napisano książke, przed tysiącami lat.

Albo jeszcze inaczej - skąd wiesz, że ja nie jestem posłannikiem boga, boskim synem itp itd ? Bo w to nie wierzysz?

Bez sensu. Jezus bogiem nie był, bo człowiek nie może być bogiem.

Piszesz ciągle o tym samym. Użyj innych argumentów proszę. Właśnie o to się pytałem, skąd wiesz że był TYLKO człowiekiem? Masz jakieś fakty? Jeżeli nie to nie dementuj prawd zawartych w religii gdyż ty w nie nie wierzysz. To jest tylko twoje zdanie więc nie masz prawa obrażać czyjeś poglądy.

Dodano: 2010-02-16 21:02

Kolo_Zebate napisał(a):

Dobrze, powiemy sobie to szczerze, ciekawe, czy powiesz mi to samo w oczy.
Bo tak, w to lato także zamierzam pokonać pieszo 620 km do sanktuarium w Twoim mieście.

Do rzeczy:
Czy ... hmmm, nie próbując danego dania, dasz o nim opinię po tym jak wygląda?
A jeśli smak ma zupełnie inny?

To samo z religiami.
Jeśli nie spróbujesz nawiązać kontaktu z Bogiem, Jezusem, Duchem Świętym, skąd masz wiedzieć, jaki On jest?

Jeśli oceniasz po pozorach... ech. Przestań więc.

Ponadto: Jezus JEST (nacisk na teraźniejszy czas) synem Boga.

3 osoby Boskie w Jedności.
Bóg Ojciec, Syn Boży, Duch Święty.

Po za tym, proponuję przenieść te dyskusję do innego wątku, bo trochę zaśmiecamy władzę Lucusia tu.

Dodano: 2010-02-16 21:04 Zmieniono: 2010-02-16 21:09

15,24 Misja Mesjasza ma na celu, zgodnie z zapowiedziami proroków, ocalenie przede wszystkim Izraela, który jest jak stado owiec bez pasterza. Kiedy Izrael odnajdzie swego Pasterza - Boga i pójdzie za Nim, wtedy zgromadzą się wokół Niego narody. Nakaz misyjny (Mk 16,15) dany Apostołom zobowiązuje do głoszenia Dobrej Nowiny całemu światu.

Tak, narody zgromadzą się wokół wspaniałego Izraela. Wspaniały, WYBRANY Izrael, da narodom światło ! Ocalenie PRZEDE WSZYSTKIM Izraela.

A co jest takiego wyjątkowego w Izraelu ? :-) Co on ma , czego inne narody nie mają, że to właśnie jego narody świata mają słuchać ? I dlaczego przede wszystkim Izraela ? No powiedz, czy to nie jest jawne podkreślanie wyższości Izraela, nad innymi narodami ?

To się przecież właśnie nazywa rasizm.

Dobra Nowina dla całego świata : "nie godzi się rzucać pokarmu dla dzieci, szczeniętom", "przyszedłem do dzieci Izraela".

Jak dla mnie, to ten kawałek, który zacytowałeś, o którym zdążyłem zapomnieć, jest dalej rasistowski, w nieco mniej kąśliwy sposób i uzupełnia się z poprzednim cytatem biblijnym

Ja nie wykażę Ci jasno, że bogiem nie był, tak samo Ty nie wykżesz mi jasno, że ja nie jestem bogiem :-) Czy to nie jest dość dobitny argument ? NIE BYŁ BOGIEM, bo NIC NIE WSKAZUJE NA TO, ŻEBY MIAŁ NIM BYĆ.

Problem nie polega na tym, że ja nie mam argument na to, że nie był bogiem. Problem polega na tym, że nikt nie jest w stanie wykazać, że nim był.

Sugerujesz, że mając dziewczynę, spotkam się z kimś, kto przyjeżdża 600 ileśtam kilometrów do Częstochowy ? Popatrz jak to brzmi. Jak będzie z Tobą jeszcze 5 innych osób, płci męskiej, to nie ma problemu. W innym razie nie idę na coś takiego. Sprawa jest prosta - nie umawiam się z dziewczynami, bo jestem zajęty i wierny.

Dodano: 2010-02-16 21:09 Zmieniono: 2010-02-16 21:14

Rozbawiła mnie twoja wypowiedz gdyż tym samym potwierdziłeś to iż nie czytałeś Biblii a podałeś nam pierwszy lepszy cytat, który wcięty, potwierdza twoją teorię. Dobra nowina to to iż "Jezus zmartwychwstał" czyli pokonał śmierć i odkupił winy. Tym samym zostaliśmy zbawieni. Gdzie proszę masz napisane iż reszta narodów ma się słuchać Izraela?

Jesteśmy w stanie wykazać iż był bogiem. Mamy przecież biblie. To ty jasno nie możesz stwierdzić iż biblia kłamie.

Dodano: 2010-02-16 21:14 Zmieniono: 2010-02-16 21:16

Jesteśmy w stanie wykazać, że Achilles był bogiem, mamy przecież Iliadę.

Czytałem biblię, wieeeeeeeeeeeelllllllllllleeeeeeeeeee lat temu, kiedy mnie takie książeczki interesowały. Chodziłem też na religię i miałem z niej 5 i 6 przez cały szereg lat szkolnych, siedząc w pierwszej ławce.

Tak więc, jako tako, biblię znam. Chyba nie sugerujesz, że przywiązywałbym wagę, do każdego bzdetnego fragmenciku tej książki. Przez lata zdążyłem pozapominać połowę tych bzdur.

Dodano: 2010-02-16 21:17 Zmieniono: 2010-02-16 21:21

Sorki ale Iliada jest UTWOREM LITERACKIM ^^ więc mylnołeś się troszeczkę. Nigdy w Grecji nie była traktowana jak pismo dane przez Boga Nie odpowiedziałeś w takim razie na pytanie. Gdzie w biblii masz napisane iż Izrael jest lepszy? I inni mają się go słuchać i klęczeć przed nim? A po za tym ten fragment nie jest wcale taki bzdetny.

Dodano: 2010-02-16 21:23

Kolo_Zebate napisał(a):

Sugerujesz, że mając dziewczynę, spotkam się z kimś, kto przyjeżdża 600 ileśtam kilometrów do Częstochowy ? Popatrz jak to brzmi. Jak będzie z Tobą jeszcze 5 innych osób, płci męskiej, to nie ma problemu. W innym razie nie idę na coś takiego. Sprawa jest prosta - nie umawiam się z dziewczynami, bo jestem zajęty i wierny.

1. nie przyjeżdża, PRZECHODZI.
2. wyluzuj, mam swoje życie prywatne, i nie interesuje mnie Twoje.
3. brzmi to normalnie w moim wykonaniu.
4. osoby płci męskiej? wystarczy, że wziąłbyś swoją dziewczynę. Jestem ciekawa, czy obrazisz mnie przy niej. Ale skoro tak - dla mnie nie ma sprawy.

Dodano: 2010-02-16 21:53 Zmieniono: 2010-02-16 21:58

Chwila chwila, czy ja kogokolwiek obraziłem ? Moja dziewczyna dobrze zna moje poglądy, przerabialismy to już miliony razy. Moge Ci ją przedstawić, nie ma problemu.

Pragnę zauważyć, że fakt, iż BIBLIA, dla wyznawców Chrystusa, jest księgą świętą, NA NIC NIE WSKAZUJE. Totalnie na nic, w kwestii boskości Jezusa. To, że chrześcijanie sobie go mają za boga, nie musi znaczyć, że nim jest.

Są sekty, w których kogo innego ma się za boga. Mają swoje święte księgi. To muszę im udowadniać, że ich góru nie jest bogiem ? PRZECIEŻ TO OCZYWISTE, ŻE NIM NIE JEST

Dodano: 2010-02-16 21:55

Kolo_Zebate napisał(a):
Chwila chwila, czy ja kogokolwiek obraziłem ? Moja dziewczyna dobrze zna moje poglądy, przerabialismy to już miliony razy. Moge Ci ją przedstawić, nie ma problemu.

Tak. Obraziłeś. Mnie.

Dodano: 2010-02-16 21:59

Racz powiedzieć, czym ? Wiesz co ? Obraziły Cię moje poglądy.

Nie obraziło Cię to, co powiedziałem. Obraziło Cię to, co mam w głowie i w sercu i co powiedziałem.

Byłbym hipokrytą, gdybym specjalnie, żeby Cię nie urazić, ukrywał swoje poglądy

Dodano: 2010-02-16 22:03

Kolo_Zebate napisał(a):
Racz powiedzieć, czym ? Wiesz co ? Obraziły Cię moje poglądy.

Nie obraziło Cię to, co powiedziałem. Obraziło Cię to, co mam w głowie i w sercu i co powiedziałem.

Byłbym hipokrytą, gdybym specjalnie, żeby Cię nie urazić, ukrywał swoje poglądy

Nie.
Wiesz co jest jedną z istot wiary?
Potrafić za nią walczyć i ponosić rany. Podnieść się, i dalej walczyć.
Obrażając Jezusa obrażasz i mnie.
Obrażając mnie, obrażasz Jezusa.

To jest jedno.

Dodano: 2010-02-16 22:06

To przykre, że do tego stopnia zżyłaś się, z tą złą postacią. Tyle tylko na ten temat.

Obraziłem ? Stwierdziłem tylko jasno, że był rasistą, co wynika z jego własnej wypowiedzi.

Dodano: 2010-02-16 22:07

Nie tylko chrześcijaństwo. Muzułmanizm?? uważa Chrystusa za posłańca. Nie rozumiesz. Biblia jest uważana przez wierzących za ŚWIĘTĄ księgę. Iliada nigdy nie była UWAŻANA za świętą. O to mi chodziło. Po za tym fakt iż jest uznawana(biblia) za jedną z najstarszych ksiąg spisujących historię, powstało wie prac naukowych opartych na zawartych tam właśnie treściach, musi świadczyć o czymś prawda? Może nie o świętości a o prawdzie. Po raz kolejny nie odpowiedziałeś na pytanie, Gdzie napisane jest iż Izrael ma panować?? I proszę nie edytuj swoich postów tylko pisz kolejne

Dodano: 2010-02-16 22:13

Aerandir napisał(a):
Nie tylko chrześcijaństwo. Muzułmanizm?? uważa Chrystusa za posłańca. Nie rozumiesz. Biblia jest uważana przez wierzących za ŚWIĘTĄ księgę. Iliada nigdy nie była UWAŻANA za świętą. O to mi chodziło. Po za tym fakt iż jest uznawana(biblia) za jedną z najstarszych ksiąg spisujących historię, powstało wie prac naukowych opartych na zawartych tam właśnie treściach, musi świadczyć o czymś prawda? Może nie o świętości a o prawdzie. Po raz kolejny nie odpowiedziałeś na pytanie, Gdzie napisane jest iż Izrael ma panować?? I proszę nie edytuj swoich postów tylko pisz kolejne

Nie będę łamał regulaminu i pisał 10 postów, jeden pod drugim, bo znowu mi usuną konto, a polubiłem ten serwis. To w kwestii poprawiania wpisów.

Co się zaś tyczy odpowiedzi na pytanie - czy to wymaga odpowiedzi ?? Przecież odpowiedź na to pytanie masz w wyżej zacytowanych fragmentach Biblii. Przeczytaj je uważnie, ze zrozumieniem.

Narody bedą się gromadzić WOKÓŁ IZRAELA. Izrael, Izrael, przede wszystkim Izrael, dzieci Izraela... ten człowiek miał obsesję, na punkcie swojego narodu..... uznałbym, że to mu się chwali - sam jestem nacjonalistą. Z tą małą różnicą, że ten człowiek uważał, że jego naród jest LEPSZY i WAŻNIEJSZY, od wszystkich innych narodów świata.

Tam jest jasno napisane - jesteśmy psami. A nagle JEzus zmienia zdanie, bo ona przytaknęła, że Żydzi to rasa panów :-) Nagle okazuje sie, że jest wielkiej wiary, bo zgadza się - jest psem. To jest ta wielka wiara ? I ten dalszy fragment niczego nie zmienia, bo też wyraźnie przesączony jest ideą narodu wybranego.

Dodano: 2010-02-16 22:18

Kolo_Zebate napisał(a):
To przykre, że do tego stopnia zżyłaś się, z tą złą postacią. Tyle tylko na ten temat.

Obraziłem ? Stwierdziłem tylko jasno, że był rasistą, co wynika z jego własnej wypowiedzi.

Nie. to piękne, że potrafię tak wierzyć, że chcę powierzyć własne życie dla tego, co kocham.

Dodano: 2010-02-16 22:21

PRzeróbmy te wypowiedzi Jezusa i w ogóle z Biblii, na wypowiedzi, dotyczące rasy aryjskiej. Co uzyskamy ? Fragment Mein Kampf.
"Narody gromadzić się będą wokół narodu aryjskiego", "wybrany naród aryjski", "narody podążą za aryjskim narodem", "bóg wybrał naród aryjski" Albo lepiej, napiszmy - "Bóg wybrał Rzesze Niemiecką", albo "Rzesza Niemiecka to naród wybrany", "narody będą się gromadzić, wokół Rzeszy Niemieckiej" I podeszła Kananejka do Heinricha, a on odrzekł "nie pomogę ci, bo jesteś tylko psem, a ja jestem Niemcem" ona na to odparła "ale przecież psy też jedzą ze stołu swych niemieckich panów" na to Heinrich odrzekł "O wielka jest twoja wiara" i pomógł jej.

Rozumiesz, co mam na mysli ? Zamienisz nazwy narodowości i uzyskujesz fragmenty Mein Kampf.

Dodano: 2010-02-16 22:27 Zmieniono: 2010-02-16 22:30

Edytujesz posty gdy ja już udzieliłem na nie odpowiedzi

Eh, słowa wokół Izraela nie znaczą Izrael górą. Zauważ iż Naród wybrany jest tylko w Starym testamencie. Nie jest powiedziane jasno iż ten naród będzie panować tylko iż bóg pomaga temu właśnie narodowi, gdyż, nie koniecznie jest lepszy lecz najbardziej uciśniony. W nowym testamencie Bóg(chrystus) przyszedł zbawić ludzkość. A swoje świadectwo dał Izraelitą jako tym którzy wierzą/wierzyli w Jego Ojca. Ehm czytałeś Mein Kampf?? Tam nie było mowy o skupianiu się wokół narodu tylko o wyższości tego narodu. O potrzebie odizolowanie tego właśnie narodu od reszty żeby przypadkiem się nie skaziła(rasa) i o późniejszym wytępieniu/podporządkowaniu sobei innych ras

Dodano: 2010-02-16 22:37 Zmieniono: 2010-02-16 22:40

Nie czytałem Mein Kampf. Próbowałem się do tego zabrać, ale było zbyt gówniane i nudne.

To samo z innymi książkami nazistów. Mit XX Stulecia Rosenberga trochę próbowałem czytać. Też gówniany i nudny, a na dodatek jeszcze bardziej bzdurny niż Mein Kampf.

Wszystko jest kwestią interpretacji. Ja szczerze mówiąc odbieram wypowiedzi Jezusa, jako rasistowskie. Jeśli to, że nazywa nas psami, nie jest żydowskim rasizmem.... no to czym jest ? Prostactwem ?

Dodano: 2010-02-16 22:46

Nie ukrywam iż TA wypowiedź jest co najmniej dziwna. Ale zakończmy ten temat gdyż od samych egzorcyzmów odbiegliśmy zbytnio. Przyznaję racje fakt jest to kwestia interpretacji, lecz nie możesz swojego zdania traktować jak prawdę oświeconą i wyskakiwać z tekstami "żal mi tych chrześcijan". A co do bibli jeszcze(szczególnie nowy testament), jeśli chcemy analizować poszczególne czyny Jezusa musimy przeczytać wszystkie ewangelie. Gdyż każda jest w większości o tych samych uczynkach Jezusa tylko z innej strony. A teraz jestem zmęczony i obolały więc idę w kimę.^^

Miło się rozmawiało Pozdrawiam.

Dodano: 2010-02-16 22:48

Ja również pozdrawiam :-) Mi też było miło poznać. Trzymaj się.

P.S. Przeniosłem temat, do działu Wędrówki mysli

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło