Facebook. Strona: 3

Dodano: 2010-10-18 15:30

Ceiphied (Bicz)
Ceiphied
Nowa Sól - Zielona Góra

''Nasza-Klasa'', ''Facebook'', czy ''Jak leci'' , wszystko na jedno kopyto ... Na każdym portalu coś drażni, panuje rywalizacja : ''kto ma lepsze funkcje''.

''Sztylet rani ciało, słowo - umysł.'' - Menander

Dodano: 2010-10-18 15:34

Jakoś nie zauważyłam. Ale ja chyba mam po prostu normalnych znajomych...

Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą

Dodano: 2010-10-18 19:53

Ceiphied (Bicz)
Ceiphied
Nowa Sól - Zielona Góra

Tu nie chodzi o znajomych tylko o stronę. Przeważnie wydaje się coś lepsze bo jest dla użytkownika nowe a z czasem i Facebook umrze śmiercią kliniczną , jak się spodziewam każdy portal społecznościowy.

Dodano: 2010-10-18 20:30

Póki żyje Instytut Filogii Angielskiej na UAMie i inne wyższe uczelnie, to nie umrze tak prędko. Mi facebook służy głównie do kontaktów uczelnianych.

Dodano: 2010-10-18 23:27

Po odejściu z Naszej Klasy automatycznie zlikwidowałem też swoje konto na MySpace. Z portali społecznościowych to tylko Dark Planet i Last.fm odpowiadają mi i w zupełności wystarczają. Poza tym po odejściu z NK i MS nie znalazłem ani jednego powodu dla, których miałbym zapisać się na Facebook.

PS. Tak wiem, mógłbym zostać farmerem.

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Dodano: 2010-10-19 17:00

KostucH napisał(a):
Po odejściu z Naszej Klasy automatycznie zlikwidowałem też swoje konto na MySpace. Z portali społecznościowych to tylko Dark Planet i Last.fm odpowiadają mi i w zupełności wystarczają. Poza tym po odejściu z NK i MS nie znalazłem ani jednego powodu dla, których miałbym zapisać się na Facebook.

PS. Tak wiem, mógłbym zostać farmerem.

Ja nie lubię Naszej Klasy i nigdy nie miałam tam konta. Jakoś nie mam ochoty, żeby pewne osoby mnie w ten sposób namierzyły.

Dodano: 2010-10-19 17:58

Vika napisał(a):
Ja nie lubię Naszej Klasy i nigdy nie miałam tam konta. Jakoś nie mam ochoty, żeby pewne osoby mnie w ten sposób namierzyły.

Właśnie też przez to namierzanie z tamtąd uciekłem. Dostawałem wiadomości z zaproszeniem pt: "Cześć, jesteśmy z tego samego portalu. Kojarzę Ciebie ze zdjęć".
Ok, ja rozumiem, że ktoś jest dobry w skojarznia ale żeby od razu zapraszać? Yh...

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Dodano: 2010-10-19 18:51

KostucH napisał(a):
[quote:62dd248da3="Vika"]Ja nie lubię Naszej Klasy i nigdy nie miałam tam konta. Jakoś nie mam ochoty, żeby pewne osoby mnie w ten sposób namierzyły.

Właśnie też przez to namierzanie z tamtąd uciekłem. Dostawałem wiadomości z zaproszeniem pt: "Cześć, jesteśmy z tego samego portalu. Kojarzę Ciebie ze zdjęć".
Ok, ja rozumiem, że ktoś jest dobry w skojarznia ale żeby od razu zapraszać? Yh...[/quote:62dd248da3]

Mi nawet nie chodziło aż tak bardzo o tego typu nieznajomych, ale raczej o osoby, które znałam np. ze szkoły, nigdy nie byłam z nimi aż tak bardzo blisko, a teraz nagle pragną wielkiej przyjaźni, kontaktów i próbują "podpinać się" pode mnie z różnych, raczej interesownych, powodów.

Dodano: 2010-10-19 19:08

Vika napisał(a):

Mi nawet nie chodziło aż tak bardzo o tego typu nieznajomych, ale raczej o osoby, które znałam np. ze szkoły, nigdy nie byłam z nimi aż tak bardzo blisko, a teraz nagle pragną wielkiej przyjaźni, kontaktów i próbują "podpinać się" pode mnie z różnych, raczej interesownych, powodów.

Dlatego zawsze z premedytacją odrzucam takie zaproszenia

Mam konto na Naszej Klasie i MySpace-z pierwszego korzystam ze względu na bliższych znajomych,a drugie to sporadycznie,ot zaglądnę od czasu do czasu i tyle.
A co do Facebooka to nie za bardzo jestem przekonana do tego portalu-nie wiem,konkurencja dla Naszej Klasy?

A najbliższy jest mi Darkplanet,o! Ciekawe tematy,artykuły,fajnie się dyskutuje z ludżmi-wszystko fajnie,przyjemnie i mile choć czasem usterki na portalu się zdarzają.

Be hard and fucking heavy-ludzie nie lubią,gdy odnosisz sukces.

Dodano: 2010-10-19 21:36

Jestem pewien, ze tworcy facebooka zobaczyli nk i zerzneli z nioej te wszystkie genialne pomysly. W dodatku widzieli nk w przyszlosci, wiec mogli stworzyc dla niej konkurencje zanim ta bnawet powstala.

Strony zespolow feedujace newsy, znajomi nnie tylko z polszy, ciekawsze wykonanie, szybkosc. Nie ma co nawet porownywac obu portali.

Dodano: 2010-10-19 22:52

Ceiphied (Bicz)
Ceiphied
Nowa Sól - Zielona Góra

KostucH napisał(a):

Ok, ja rozumiem, że ktoś jest dobry w skojarznia ale żeby od razu zapraszać? Yh...

Dobra ściema nie jest zła ...

Dodano: 2010-10-21 13:58

@Dakkon
Porównywać te dwa portale zawsze można, kilka takich porównań już czytałem. Facebook wypadał lepiej praktycznie pod każdym względem (może z wyjątkiem kwestii zabezpieczeń i intuicyjności interfejsu).

@Nuta
Wiele osób ma pogląd dość podobny do Twojego - preferują nk, bo jest już sprawdzona, tam mają więcej znajomych etc. Orkut w Indiach jest bardziej popularny niż Facebook na tych samych zasadach. A Darkplanet, chociaż staje się coraz bardziej społecznościowa, ciągle ma dobrą funkcję forum, która na FB raczej nie występuje.

Facebook to ciekawy portal, tylko trzeba umieć z niego korzystać. Nie powiem, początki były trudne, zwłaszcza przy starym interfejsie. Przy pewnej wprawie zapewnia jednak takie możliwości, o której nk może na razie tylko marzyć. Tworzenie wydarzeń, grup zainteresowań, stron fanowskich, nielimitowana ilość zdjęć, masa aplikacji, RSS, możliwości podpięcia swojego konta do wielu stron - potencjał niezaprzeczalny. Chociaż to tylko narzędzie, każdy będzie używać go po swojemu. Jedna osoba wrzuci jakiś ciekawy link do artykułu, inna skrzyknie grupę na piwo, jeszcze inna będzie wrzucać kolejne wyniki z quiza "Kto komu dziś obciągnie" albo "Ile masz dziś szans na seks" - BTW, każdą niechcianą aplikację można ukryć w Aktualnościach. Spammerów także można ukryć, bądź wywalić ze znajomych. Zdarzyło mi się już parę razy, bo 40 postów dziennie w stylu "Zjadłam kanapkę", albo "Idę oglądać TV" to nie na moje nerwy. Naprawdę, wasze życie minuta po minucie gówno mnie interesuje.

Jeszcze a propos zaproszeń do znajomych. Na to trzeba uważać zawsze. Wspominano już o tym w tym wątku, ja od siebie dorzucę link do jednego artykułu:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,7967228,Kto_nam_skradl_odciski_palcow.html?as=1&startsz=x

A więc podstawy: nie podawać adresu, numeru telefonu, komunikatorów, uważać jakie zdjęcia wrzucamy do sieci. Tutaj nic nie ginie, a ktoś wredny nawet najdrobniejszą informację może wykorzystać przeciwko nam.

Dodano: 2010-12-16 18:43

Kiedyś rządziły czaty,teraz zastąpią je portale społecznościowe typy face... czy nk a następcą ich będzie zbiorowa orgia ku zbawieniu w 2012 wtedy to kiedy ma nastąpić koniec świata,a wszystko to przewidzieli majowie.

Dodano: 2010-12-16 19:02

ten_co_niesie_swiatlo napisał(a):
Kiedyś rządziły czaty,teraz zastąpią je portale społecznościowe typy face... czy nk a następcą ich będzie zbiorowa orgia ku zbawieniu w 2012 wtedy to kiedy ma nastąpić koniec świata,a wszystko to przewidzieli majowie.

Znaczy... Majowie przewidzieli czaty i facebook'a? Przechuje... :]

"The fear is not the fate I seek. My destiny will build upon, the mighty turbulence beyond. If I fall I will rise again"

Dodano: 2010-12-16 19:31

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Wainamoinen napisał(a):

Jeszcze a propos zaproszeń do znajomych. Na to trzeba uważać zawsze. Wspominano już o tym w tym wątku, ja od siebie dorzucę link do jednego artykułu:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,7967228,Kto_nam_skradl_odciski_palcow.html?as=1&startsz=x

A więc podstawy: nie podawać adresu, numeru telefonu, komunikatorów, uważać jakie zdjęcia wrzucamy do sieci. Tutaj nic nie ginie, a ktoś wredny nawet najdrobniejszą informację może wykorzystać przeciwko nam.

Ja miałem z tym problem. Jako student (całkiem dobry zresztą) kierunków związanych z nowymi technologiami byłem i może dalej jestem na celowniku korporacji z branży IT. Nie wiem co i ile o mnie wiedzą, ale z góry na wszelki wypadek zakładam, że wszystko. Nie zdecydowałem się pracować dla żadnej z nich. Merytorycznie się nadaję, ale moralnie nie mogę przetrawić tego, co oni potrafią zrobić z ludźmi.

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Dodano: 2010-12-16 19:38

Mi kiedyś przy piwie pracownik jednej takiej firmy przyznał się, że mnie monitorowali na róźnych portalach.

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2010-12-16 19:44

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

CrommCruaich napisał(a):
Mi kiedyś przy piwie pracownik jednej takiej firmy przyznał się, że mnie monitorowali na róźnych portalach.

Mnie z kolei opowiadano rzeczy z życia, o których dawno zapomniałem. A co do monitorowania, to nawet nie musieli się przyznawać. Do pewnego momentu zbierałem nawet logi - kto, co i kiedy z dokładnością do minuty robił u mnie na kompie, ale zrezygnowałem, bo niby komu mam się poskarżyć :). Wolę pożyć sobie trochę w błogiej nieświadomości, ale w zdrowiu psychicznym.

Dodano: 2010-12-17 06:56

Yngwie napisał(a):
[quote:b24cb60903="CrommCruaich"]Mi kiedyś przy piwie pracownik jednej takiej firmy przyznał się, że mnie monitorowali na róźnych portalach.

Mnie z kolei opowiadano rzeczy z życia, o których dawno zapomniałem. A co do monitorowania, to nawet nie musieli się przyznawać. Do pewnego momentu zbierałem nawet logi - kto, co i kiedy z dokładnością do minuty robił u mnie na kompie, ale zrezygnowałem, bo niby komu mam się poskarżyć :). Wolę pożyć sobie trochę w błogiej nieświadomości, ale w zdrowiu psychicznym. [/quote:b24cb60903]
a może ty żyjesz w matrixie,i jesteś wybranym?może o to chodzi?.Uważaj obserwują cię,

Dodano: 2010-12-17 08:42

Tak to jest jak ktoś zakłada konto na kazdym portalu i podaje dane osobowe

.

Dodano: 2010-12-17 10:21

Harlequin napisał(a):
Tak to jest jak ktoś zakłada konto na kazdym portalu i podaje dane osobowe
Właśnie,zgadzam się w 1000%

Dodano: 2010-12-17 11:04

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

[quote:82c91193d4="Harlequin"]Tak to jest jak ktoś zakłada konto na kazdym portalu i podaje dane osobowe
Właśnie,zgadzam się w 1000%[/quote:82c91193d4]

Ja też się z tym zgadzam.

Dodano: 2010-12-17 11:36

Mogliby na tym darku prócz forum jakiś czat stworzyć z roomami różnymi,jak np. na interii :X

Dodano: 2010-12-18 17:58

Ceiphied (Bicz)
Ceiphied
Nowa Sól - Zielona Góra

Mogliby na tym darku prócz forum jakiś czat stworzyć z roomami różnymi,jak np. na interii :X

Gdyby powstał czat, nie istniało by już forum.

Dodano: 2010-12-18 19:45

Po tym, co napisał Yngwie, zastanawiam się, czy podobnych informacji nie zbierają o anglistach. jeśli tak, to mam przechalapane.

Dodano: 2010-12-18 23:11

Ceiphied napisał(a):
[quote:989fedb364="ten_co_niesie_swiatlo"]Mogliby na tym darku prócz forum jakiś czat stworzyć z roomami różnymi,jak np. na interii :X

Gdyby powstał czat, nie istniało by już forum.[/quote:989fedb364]A być może masz rację.choć...

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło