Egzorcyzmy. Strona: 5

egzorcyzm Dodano: 2010-07-29 23:49

wierzę w to, na serio...

W zależności od sytuacji, motto zmienne bywa.

Dodano: 2010-10-04 00:33

Polecam książkę Damiana Janusa - Psychopatologia a religia.
Nerwice, zaburzenia osobowości, psychozy, anoreksja, natręctwa, urojenia, narcyzm to częste patologie psychiczne. Ich związki z przeżyciami o treści religijnej i religią są dla psychologii interesującym polem badań. Autor książki opisuje granice normalności przeżyć psychicznych i związki zjawisk psychopatologicznych z religią, opierając się głównie na własnym doświadczeniu terapeutycznym, neopsychoanalizie, przejściu egzystencjalnym. Proponuje własne ujęcie teoretyczne (koncepcja zwijania i partycypacji).

Demons to some, Angels to others...

Dodano: 2010-10-04 06:16

U katolików jest tak- trzeba wierzyć w Boga i tyle, je3ać inne religie...chrzescijanstwo rules!!!

Jestem inny bo myślę,wierzę w siebie i słucham siebie, inni ludzię nie myślą i wolą słuchac innych

Dodano: 2010-10-06 12:33

Ceiphied (Bicz)
Ceiphied
Nowa Sól - Zielona Góra

Jan Pawel II odprawial egzorcyzmy .

''Sztylet rani ciało, słowo - umysł.'' - Menander

Dodano: 2011-01-16 16:43

Według mnie każdy ma takiego swojego demona.
Można je porównać do ludzkich żądz (sex, chciwość itp).
Jedni mają popęd do dzieci, inni muszą co chwile się upijać.
Można temu nadawać różne imiona.

"W walce zwycięstwo, w pokoju czujność, w śmierci poświęcenie. " ~~Motto Szarych Strażników

Dodano: 2011-01-17 01:31

Rudson napisał(a):
U katolików jest tak- trzeba wierzyć w Boga i tyle, je3ać inne religie...chrzescijanstwo rules!!!

Jasne że rules...

Tyle że u katolików jest tak: sama wiara w Boga nie wystarczy, konieczne są dobre uczynki względem bliźnich (czytaj innych ludzi, Chrystus uzdrowił z choroby także człowieka nie wyznajacego Judaizmu a więc poganina - żebyś sobie nie pomyślał że te dobre uczynki to tak egositycznie we własnym środowisku)

Twoje zdanie byłoby po cześci prawdziwe dla niektórych protestantów, pod warunkiem że bardziej zdefiniowałbyś w co Boskiego wierzyć oprócz samego Boga

przypadkiem utoższamiasz chrześcijaństwo z katolicyzmen tylko ?

Cytat:
je3ać inne religie...

Typowy przykład panoszącej się obecnie tolerancji!

Je3ac taką tolerancje!! <lol>

Zauważ że każda z religii przedstawia inny obraz Boga... tak więc wiekszosci religiio ze sobą nie pogodzisz jesli chdzi o sam obraz bóstwa... za to uniwersalistyczne religie pod względem moralnym/etycznym są już bardziej lub mmniej zbliżone :)
Obraz Boga jest uwarunkowany kulturowo :)

Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P

Dodano: 2011-01-18 16:30

Rudson napisał(a):

Widzę, że masz na jego temat naprawdę ogromną wiedzę

“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło