kara śmierci. Strona: 1

kara śmierci Dodano: 2008-12-19 23:04

jeśli są poruszane takie tematy jak aborcja czy eutanazja to ja chciałabym znać wasze zdanie na temat kary śmierci, to też odbieranie życia drugiemu człowiekowi a jednak wielu ja popiera.

.. Dodano: 2008-12-20 00:52

http://www.darkplanet.pl/Kara-smierci--Mordercy-955_135.html

/AnotherNightmareAboutToComeTrue/LostInTime,OnTheEdgeOfSuffering/

Dodano: 2009-07-22 13:39

Ja jestem obrończynią praw człowieka, a nie praw bydlaka. Uważam, że jeśli ktoś świadomie zabił drugą osobę, to sam powinien zostać zabity. Zresztą... Dlaczego całe społeczeństwo, łącznie z rodziną ofiary, miałoby utrzymywać takiego pasożyta?! To nieracjonalne i nieekonomiczne!

Dodano: 2009-07-22 14:15

Jestem jak najbardziej za :) W Polsce powinna być kwalifikowana kara śmierci.

If i can`t be my own i feel better dead.

Dodano: 2009-07-22 14:18

No przecież dobrze wiecie że kara śmierci w Polsce już nie nada i nie budiet :lol:

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Dodano: 2009-07-22 14:38

Natalia-Julia-Nowak napisał(a):
Ja jestem obrończynią praw człowieka, a nie praw bydlaka. Uważam, że jeśli ktoś świadomie zabił drugą osobę, to sam powinien zostać zabity. Zresztą... Dlaczego całe społeczeństwo, łącznie z rodziną ofiary, miałoby utrzymywać takiego pasożyta?! To nieracjonalne i nieekonomiczne!

Po pierwsze primo - między innymi po to są prawa człowieka, żeby człowieka nie nazywać bydlęciem.

Po drugie primo - pomysł znakomity, jeśli chciałoby się unicestwić ludzkość. Najpierw zabijamy "bydlaka nr 1", potem "bydlaka nr 2", który zabił "bydlaka nr 1", potem "bydlaka nr 3", który zabił "bydlaka nr 2" , który zabił bydlaka nr 1". I do skutku.

Godzisz się na własną śmierć skazując na nią kogoś innego?

Dodano: 2009-07-23 08:38

Wampgirl (Anciliae)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

Nie wiem czemu, ale jakoś przeraża mnie krzesło elektryczne, więc jako metodę kary śmierci stosowałabym najchętniej zastrzyk. To najmniej "bałaganiąca metoda", a i człowieka można potem w jednym kawałku ( w miarę nienaruszonym) pochować, gdyby rodzina sobie tego życzyła. Krzesło pozostawia jakieś wspomnienia po egzekucji - choćby swąd spalonego ciała, pistolet też może nabałaganić, kiedy egzekucję wykonuje 10-15 strzelców. A zastrzyk - cichy i estetyczny.

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Dodano: 2009-07-23 11:40

Nie ma jak wstrzykniecie trucizny w stanach :D

"Dracofobijna przypadłość Moongrowasydy"

Dodano: 2009-07-23 11:45

Ja bym zajebał pół ludzkosci :) tak profilaktycznie, bo im wiecej ludzi, tym sie robi masówka z żarciem, a ja nie chcę jeśc papieru toaletowego :)

.

Dodano: 2009-07-23 11:47 Zmieniono: 2009-07-23 14:19

U Arabów to nawet rozwijają czerwony dywan :

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2009-07-23 12:02

Wampgirl (Anciliae)
Wampgirl

Zgładźmy się wszyscy, W końcu bardziej umiemy szkodzić niż pomagać. Tylko zawsze znajdzie się element, który przeżyje.

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Dodano: 2009-07-23 12:51

Wampgirl - świetna rada :| Co tyle goryczy w Tobie ostatnio?

Moja matka na pytanie czy jest za karą śmierci-
- Co?! To jest najłątwiejsze wyjście - dać dach nad głową, jedzenie, łóżko, lekarza i specjalistów od ręki - ja by tych ********************* wysłała do kamieniołomów, żeby kamienie na piasek kruszyli! Do obozów pracy! Nie jestem za karą śmierci -
tak jakoś to szło :wink:
I o dziwo - jednak zgadzam się z nią :]

Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.

Dodano: 2009-07-23 14:11

Hahaha :D

"Dracofobijna przypadłość Moongrowasydy"

Prawa człowieka... Dodano: 2009-07-23 15:05

Każdy człowiek ma prawo do życia. Morderca pozbawia ofiarę tego niezbywalnego prawa. Pozbawiając drugiego człowieka jego prawa do zycia morderca pozbawia się go także. W przypadku niektórych zbrodni jakikolwiek humanitarny sposob wykonywania egzekucji jest nieadekwatny do cierpień ofiary przestępstwa.
Pozostają jeszcze przestepstwa, kiedy ofiara do końca życia boryka sie z traumą a przestępca po "odsiedzeniu" przepisanego czasu (bądź nie) wychodzi na wolnosc i śmiejąc się z prawa dokonuje nastepnego przestepstwa jak w przypadku zbrodni na tle seksualnym. Ale gdyby wszystkie tego typu zbrodnie karać smiercia to nie mial by kto mszy w niedziele odprawiać.

Re: Prawa człowieka... Dodano: 2009-07-23 15:47

Gog666 napisał(a):
Każdy człowiek ma prawo do życia. Morderca pozbawia ofiarę tego niezbywalnego prawa. Pozbawiając drugiego człowieka jego prawa do zycia morderca pozbawia się go także. W przypadku niektórych zbrodni jakikolwiek humanitarny sposob wykonywania egzekucji jest nieadekwatny do cierpień ofiary przestępstwa.
Pozostają jeszcze przestepstwa, kiedy ofiara do końca życia boryka sie z traumą a przestępca po "odsiedzeniu" przepisanego czasu (bądź nie) wychodzi na wolnosc i śmiejąc się z prawa dokonuje nastepnego przestepstwa jak w przypadku zbrodni na tle seksualnym. Ale gdyby wszystkie tego typu zbrodnie karać smiercia to nie mial by kto mszy w niedziele odprawiać.

Dokładnie. Chociaż trzeba by tu rozróżnić zabójstwa w tzw. afekcie i te z premedytacją. W przypadku zwyrodnialców bez żadnej skruchy i szans na resocjalizację, to są całkowicie zbędni dla społeczeńśtwa.

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2009-07-23 15:57

teraz zatrudnaiją takich w domach starości albo hospiscjach, mają lepiej niż nie jeden Polak zapierdalający od rana do wieczora a tak poza tym to Polska jest krajem chrześcijańskim i kościół na pewno sie na kare śmierci nie zgodzi;/

Dodano: 2009-07-24 10:26

Wampgirl (Anciliae)
Wampgirl

thistle89 napisał(a):
Wampgirl - świetna rada :| Co tyle goryczy w Tobie ostatnio?

Jakiej tam znowu goryczy ?
Prawda jest taka, że oficjalnie Polska deklaruje się jako państwo umiarkowanie świeckie, co nie jest do końca prawdą. I niech upierają się dalej, że ludzie są z natury źli, skoro ukrzyżowali Chrystusa.

Dodano: 2009-07-24 10:57

Wampgirl napisał(a):
"... ludzie są z natury źli..."

Kurna - normalnie House :D
Ludzie z natury kłamią :D

Dodano: 2009-07-24 12:27

thistelka :arrow: Ludzie z natury kłamią :D

No właśnie :?

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Dodano: 2009-07-24 13:10

Przypominam Wam, drodzy Internauci, że Kościół przez wiele wieków był zwolennikiem kary śmierci (Inkwizycja). Dopiero w XX wieku duchowni uznali, iż nieludzkim kryminalistom należy się prawo do życia. Kler dopuszcza egzekucje tylko wtedy, gdy istnieje prawdopodobieństwo, że morderca ucieknie z więzienia i popełni kolejną zbrodnię. 8)

Dodano: 2009-07-24 15:54

Natalia-Julia-Nowak napisał(a):
Uważam, że jeśli ktoś świadomie zabił drugą osobę, to sam powinien zostać zabity.

A pijani kierowcy?

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Dodano: 2009-07-24 16:17

Wampgirl (Anciliae)
Wampgirl

To kler w określonych warunkach ( o których wspomniano wyżej ) dopuszcza karę śmierci? Sądziłam, że będzie wierzył w nawrócenie się zbrodniarza pokroju Adolfa, wierząc że Bóg nawet takowych nie opuszcza i że podobno tego typu "ekscentrycy" są jednak ludźmi - cudem Boga, a skoro on dał im życie - tylko on może odebrać.

Dodano: 2009-07-24 16:22

KostucH napisał(a):
[quote:07993c3212="Natalia-Julia-Nowak"]Uważam, że jeśli ktoś świadomie zabił drugą osobę, to sam powinien zostać zabity.

A pijani kierowcy?[/quote:07993c3212]

A pijanie kierowcy zabijają świadomie?
I co znaczy świadomie?
Zaplanuję sobie, że zabiję kogoś (jest paru kandydatów/tek), ale przed sądem udam skruchę blabla - i co wtedy?
Co znaczy świadomie zabić?
Może kleru w to nie mieszajmy - ta instytucja czy coś tam jest dziwna i ma dziwne zasady czasem...

Dodano: 2009-07-24 17:21

"Uprawniona obrona może być nie tylko prawem, ale poważnym obowiązkiem tego, kto jest odpowiedzialny za życie drugiej osoby. Obrona dobra wspólnego wymaga, aby niesprawiedliwy napastnik został pozbawiony możliwości wyrządzania szkody. Z tej racji prawowita władza ma obowiązek uciec się nawet do broni, aby odeprzeć napadających na wspólnotę cywilną powierzoną jej odpowiedzialności". (KKK 2265)

"Wysiłek państwa, aby nie dopuścić do rozprzestrzeniania się zachowań, które łamią prawa człowieka i podstawowe zasady obywatelskiego życia wspólnego, odpowiada wymaganiu ochrony dobra wspólnego. Prawowita władza publiczna ma prawo i obowiązek wymierzania kar proporcjonalnych do wagi przestępstwa (...)" (KKK 2266)

"Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem.
Jeżeli jednak środki bezkrwawe wystarczą do obrony i zachowania bezpieczeństwa osób przed napastnikiem, władza powinna ograniczyć się do tych środków, ponieważ są bardziej zgodne z konkretnymi uwarunkowaniami dobra wspólnego i bardziej odpowiadają godności osoby ludzkiej.
Istotnie dzisiaj, biorąc pod uwagę możliwości, jakimi dysponuje państwo, aby skutecznie ukarać zbrodnię i unieszkodliwić tego, kto ją popełnił, nie odbierając mu ostatecznie możliwości skruchy, przypadki absolutnej konieczności usunięcia winowajcy 'są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale'".
(KKK 2267).

Jeśli chodzi o pijanych kierowców, nie odpowiadają oni za morderstwo, tylko za nieumyślne spowodowanie śmierci. "Świadome zabicie człowieka" to zbrodnia z premedytacją, w dodatku zupełnie dobrowolna.

Dodano: 2009-07-28 08:18

No patrz - a miałam skryte marzenie, że KLERU NIKT PRZYTACZAĆ NE BĘDZIE.
Oh jakżem ja naiwna
Nawet tych regułek z KKK czytać nie będę :|
I dalej jednak nie wiadomo jaka to świadoma zbrodnia - z premedytacją?
Czyli przykładowo, gdy ojciec zabije gwałciciela swojej 6letniej córki? To jest zabójstwo z premedytacją? Hm. Ciekawe :|

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło