Dodano: 2008-12-09 17:54
| Pan napisał(a): |
|
A skad wiesz? Zauwaz, ze to nieprawda, co piszesz. Niejeden Polak obdarowuje rodakow. Zatem? Z narodowosci jeszcze zachowanie nie wynika. :) [quote:1073e4c780="GoopiaPeezda666"] Tak, to prawda nieraz historia dała na to dowody, przykładowo w latach 90-tych na chamca wpsieraliśmy czeczeńców :? |
Nie, to nieprawda. Ja nie wspieralem, a nie zmienialem w tym celu obywatelstwa. :)
Polityka zagraniczna nie zalezy od wszystkich ludzi w panstwie, wiec nie ma po co laczyc jednego z drugim. Malo - polityka zagraniczna jest celowa w wiekszym stopniu niz jest etyczna.
Nic tu nie wynika z polskosci. Nawet kompleksy typu "co z ta Polska" nie wynikaja z polskosci.
Wynikaja z osobowosci pojedynczego czlowieka.[/quote:1073e4c780]
Kur.. nie chodzi o to, kto konkretnie wciepywał tą kaszę i chleb na transport do Czeczenii, tylko o akcje, które miały charakter ogólnopolski...
Mówisz, że było to celowe to ja się teraz zaczynam zastanawiać jaki romans miała Polska do Czeczenii w owych czasach i przed kim chciała się ta pomocą popisać.
Dodano: 2008-12-09 19:00
| [quote:458fd4aaf7="GoopiaPeezda666"]
Kur.. nie chodzi o to, kto konkretnie wciepywał tą kaszę i chleb na transport do Czeczenii, tylko o akcje, które miały charakter ogólnopolski... Mówisz, że było to celowe to ja się teraz zaczynam zastanawiać jaki romans miała Polska do Czeczenii w owych czasach i przed kim chciała się ta pomocą popisać. |
Przepraszam, moze to ja nie mam zadnej wiedzy politycznej. Jakos tak mi sie wydawalo, ze Czeczency to z Rosjanami wojowali. Obecnie sie scieramy (my - ta Polska) z Rosja o Gruzje, czasem o wplywy u naszych wschodnich sasiadow. Ot sobie chyba chcemy wypracowac jakas pozycje na zachodzie.
Mniejsza jednak o polityke, powolujesz sie na slowo. "Ogolnopolski" nie znaczy "ogolnie polski". Oznacza rozsiany po kraju, ale nie charakterystyczny dla narodowosci. Owszem, jest istotne kto faktycznie sypal kasze. Uogolnienia szkodza. Gdy zobacze na ulicy jakas debilke, mam ja miec za debilke, czy Ci pisac, ze "kobiety" sa debilkami?
Narodowosc nie ma nic do rzeczy. Chyba, ze w granicach Polski obcokrajowcy nie mogli nikomu pomoc, albo poza granicami nie bylo takich akcji. Bylo?
Polskosc nie jest tu istotna. W zadnym raznie. Z polskosci nic nie wynika. :)[/quote:458fd4aaf7]
Te Panek nie pyskuj mi, mam rację i nie wyszukuj mi tu jakichś wniosków dookoła.
Dodano: 2008-12-09 20:02
| [quote:fdc277a793="GoopiaPeezda666"]
Te Panek nie pyskuj mi, mam rację i nie wyszukuj mi tu jakichś wniosków dookoła. |
Oczywiscie, ze masz racje. Tylko piszesz nieprawdy. :)
Envy - dalem Ci kosza, pamietaj. Wiesz co to "stalking" (niezaleznie od tego - PRYWATNIE):D[/quote:fdc277a793]
Nie wiedziałam, że wyraz "nieprawda" jest policzalny. No to teraz mi udowodnij, że piszę nieprawdę a quest numer 2, coś o wiele trudniejszego: udowodnij, że nie jesteś zakompleksionym dupkiem, który rekompensuje sobie życiowe porażki wymądrzając się na forum. Hieh
Dodano: 2008-12-10 16:00
|
[quote:3436d35c6d="GoopiaPeezda666"] No to teraz mi udowodnij, że piszę nieprawdę |
Polskosc nie ma znaczenia, dlatego, ze zjawiska o ktorych pisano wystepuja niezaleznie od polskosci oraz nie wystepuja mimo polskosci.
Zatem polskosc nie implikuje tych zachowan, brak polskosci nie implikuje ich braku.
cnu
[/quote:3436d35c6d]
Nie zgadzam się, bo krążące różnych narodowościach stereotypy nie biorą się z niczego.
Doceniam próbę wykonania drugiego questa na privie :lol:
Dodano: 2008-12-10 20:17
| [quote:f2e5b3066b="GoopiaPeezda666"]
Nie zgadzam się, bo krążące różnych narodowościach stereotypy nie biorą się z niczego. Doceniam próbę wykonania drugiego questa na privie :lol: |
Biora sie czesto ze strachu, niewiedzy czy glupoty, czasem z niesprawiedliwych uogolnien.
Innosc jest faktem, to jasne, ale ta innosc nie zalezy od slowa w dowodzie osobistym. W wiekszym stopniu od kultury - wtedy cudzoziemcy w Polsce wychowani zachowuja sie podobnie. Przy granicach widac wplywy zagranicy. W miastach myslenie jest inne niz we wsiach na obrzezach miast. Etc etc.
Czy Polacy duzo pija czy wielu Polakow duzo pije? Roznica polega na oparciu sie na cesze. Drugi przypadek, ten poprawny, mowi ze JACYS Polacy pija duzo, nie definiujac. Pierwszy, bledny, uzaleznia picie od polskosci. Ja musialbym nie byc Polakiem w mysl takiej zasady. :)
Wiec tak - istnieja cechy ktore powoduja powstanie stereotypow. Ale sam stereotyp czesciej wynika z pomylki przypisania cechy grupie wylacznie formalnej. :) O :D[/quote:f2e5b3066b]
No to se przykład stereotypu wybrałeś :lol: Mało kto zaprzeczy jego autentycznoci, zresztą sam po niego sięgnąłeś zamiast skupić się na omawianej pomocy innym narodom :wink: który to stereotyp chociaż mniej popularny z pewnością ma swoje wyraźne odbicie w rzeczywistości.
Dodano: 2008-12-10 21:02
| [quote:593547d46a="GoopiaPeezda666"]który to stereotyp chociaż mniej popularny z pewnością ma swoje wyraźne odbicie w rzeczywistości. |
Odbicie? Majak! Ułuda! :D
JA jestem doskonałym przykładem na to, że Polacy nie zawsze dużo piją. :) A zatem, skoro Twoja teoria jeszcze mniej jest popularna.. :)
(Wyobraz sobie, ze badasz 2 rudych mezczyzn, irlandzkich cukiernikow. :) Obaj bija zony. Czy Irlandczycy bija zony, czy robia to cukiernicy, czy moze mezczyzni w ogole, czy moze rudzi?
Chodzi o to, by odnalezc ceche, ktora ma faktyczny wplyw. Narodowosc tego wplywu nie ma NAWET, jesli ci ludzie faktycznie byli Irlandczykami
Stereotyp opiera sie na blednym wiazaniu czegos z grupa, na szukaniu zaleznosci tam, gdzie jej nie ma, gdzie myla pozory.)[/quote:593547d46a]
Ogromny procent patologii w Polsce nie jest ułudą czy majakiem.
Czy mógłbyś się w końcu przestać wydurniać?
Dodano: 2008-12-10 23:04
nie rozumiem Cię człowieku... wszyscy ludzie których w życiu poznałam troszczą się tylko do siebie i w sumie nie wydaje mi się żeby to miało coś wspólnego z narodowością... w każdym razie co mnie obchodzi los kogoś kto jest tam kiedy widzę że i u mnie na osiedlu są biedni ludzie którzy nie mają z czego żyć...
chociaż z drugiej strony dzieci w Afryce są potrzebne w końcu na kimś trzeba testować leki :twisted:
wódka jest bardzo niedobra, zwłaszcza niedobra wódka...
Dodano: 2008-12-10 23:07
i nie mam ochoty się na nikim mścić bo po 1 to głupota a po 2 w przeciwieństwie do wielu mam aż zbyt dobre serce... niestety
Dodano: 2008-12-10 23:51
leki są na nich testowane to fakt.
poza nie dam bo sama nie mam, ale każdy jeśli chce powinien dobro zacząć od najbliższego otoczenia a nie myśleć o innych krajach a akurat fragment z narodowością nie tyczył się Ciebie.
Dodano: 2008-12-11 02:36
|
Jesli poznasz 6,5 miliarda, to bedzie to mialo znaczenie. :) Albo poznaj choc 38 milionow. Bo obecnie ludzie ktorych znasz stanowia tak znikomy procent, ze powolywanie sie na nich jak na grupe reprezentatywna jest nieuzasadnione. :) |
Żesz kurna a parę linijek wyżej perswadowałeś moje stereotypowe przykłady odnośnie ogółu a teraz innemu gadasz, żeby miliardy poznał :? zanim się wypowie, ewentualnie 38 milionOw zamiast oceniać po swoim otoczeniu...
Drogi Panie, weź skończ pier****ć :twisted:
Dodano: 2008-12-11 12:02
| [quote:5aac93f1cd="GoopiaPeezda666"]
Drogi Panie, |
Droga Peezdo. Opinia o wszystkich na podstawie malej grupy dziala dokladnie tak samo, jak opinia stereotypowa. W obu przypadkach uogolnia sie BEZPODSTAWNIE. :)
co konczy kolejny dowod :D[/quote:5aac93f1cd]
Miło patrzeć jak się kompromitujesz :)
Dodano: 2008-12-11 13:30
no w końcu, prosze Pana!! bo już z nudy nie wyrabiam :D
Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.
Re: Nie obchodza mnie umierajace z glodu dzieci Dodano: 2008-12-11 16:12
| Gorm-Herk napisał(a): |
| obchodzi cie los dzieci w afryce? a co zrobiles zeby polepszyc ich zycie? czy kazdemu wolno powiedziec sobie, ze cos go obchodzi. tak poprostu powiedziec.
|
Lepiej zapytaj co można zrobić dla POLSKICH DZIECI :? wszystkie te polskie akcje wspierane przez nasz rząd by pomóc "afrykańskim dzieciom", żenada, a polskie to co?! niech sobie zdychają?! Afrykę zostawmy Afryce, co to w ogóle za "moda" i skąd ona się wzięła, to jest chore. To że ich dzieci zdychają z głodu to WYŁĄCZNIE ICH WINA, niech trochę się ograniczą z popędem a nie będą musieli myśleć o tym co jutro ich dzieci będą jadły...kuźwa!
Jedno wielkie pierdolenie, tak jakby u nas problem głodujących dzieci w ogóle nie istniał...?!
Wracając do tematu:
MNIE ICH DZIECI W OGÓLE NIE INTERESUJĄ, mam ich "gdzieś"!
Dodano: 2008-12-11 17:16
No właśnie - jakby w Afryce zorganizować wielką akcję promocyjną prezerwatyw to znikłyby za jednym zamachem dwa problemy - epidemii aids i głodu. 200 lat temu chyba nie było takich problemów z głodnymi dziećmi. Przyszedł biały człowiek z chininą i szczepionkami to zmniejszyła się umieralność a przyrost został ten sam. I mają to samo co w Australii z królikami.
Życie ssie.
Dodano: 2008-12-11 20:51
| Tim napisał(a): |
| No właśnie - jakby w Afryce zorganizować wielką akcję promocyjną prezerwatyw to znikłyby za jednym zamachem dwa problemy - epidemii aids i głodu. 200 lat temu chyba nie było takich problemów z głodnymi dziećmi. Przyszedł biały człowiek z chininą i szczepionkami to zmniejszyła się umieralność a przyrost został ten sam. I mają to samo co w Australii z królikami. |
Niestety to nieprawda :? W każdym razie bardziej nieprawda niż prawda, bo Afrykańczycy wolą się pierd***ć na prawo i lewo(można to już tłumaczyć ich wysokim popędem), na pewno niewielu z nich chce pomocy. Bardzo mnie to smuci osobiście, bo wolałabym, żeby potem nie przynosili swojego syfu do Europy i dalej. Tak już jest, większość tych murzynów nie szanuje swojego życia, może należałoby czekać aż sytuacja się poprawi ale po co do cholery skoro każde społeczeństwo ma swoje problemy i na nich powinno się skupić. Sorki, że tak to ogólnikowo napisałam, możnaby z łatwością znaleźć takie fakty w necie także jak kto nie wierzy to niech poszuka se w miarę obiektywnego źródła informacji.
Pan- ...
Dodano: 2008-12-11 21:16
może i są akcje pomagania polskim dzieciom ale nikt nie wie ile z tych pieniędzy trafia do nich a ile do kieszeni innych....
Dodano: 2008-12-11 21:21
Załóżcie jeszcze temat o globalnym ociepleniu, ratowaniu wymarłych gatunków i modyfikowanej żywności. W mym umyśle, po przeczytaniu waszej pisaniny, wniosek nasuwa sie jeden: macie zdecydowanie za dużo wolnego czasu.
Krytyka jest czymś pośrednim pomiędzy plotką, denuncjacją a reklamą.
Dodano: 2008-12-11 21:35
Nie jestem chrześcijanką jakąkolwiek, chrześcijański system wartości mnie nie obowiązuje. Panie staruchu. Nie umiesz zatrybić, że niektórzy wolą pomagać dzieciom w swoim kraju?
Dodano: 2008-12-11 21:52
| GoopiaPeezda666 napisał(a): |
| Nie jestem chrześcijanką jakąkolwiek, chrześcijański system wartości mnie nie obowiązuje. |
Dziękujemy za zdeklarowanie. To naprawdę wiele wyjaśnia :D No i login jakże trafiony.
| Panie staruchu. |
To było wybitne! Nobla jej! Nobla! Bądź wiecej cukierków na 1 czerwca!
| Nie umiesz zatrybić, że niektórzy wolą pomagać dzieciom w swoim kraju? |
Krew mi zmroziło...
Dodano: 2008-12-11 23:10
| Nie jestem chrześcijanką jakąkolwiek, chrześcijański system wartości mnie nie obowiązuje. |
Nikt tutaj nie narzuca nikomu chrześcijańskiego systemu wartości. Z resztą w tym systemie znajdują się rzeczy uniwersalne, obowiązujące bez względu na religię. Jeżeli ich także nie odnosisz do siebie, to każda twoja wypowiedź na temat pomocy komukolwiek będzie postrzegana przeze mnie jako hipokryzja.
|
Panie staruchu. Nie umiesz zatrybić, że niektórzy wolą pomagać dzieciom w swoim kraju? |
A czym się różni dziecko z Polski czy innego kraju?? Ma inne potrzeby?? Chce dokładnie tego samego co każde. Oczywiście wybór, którym dzieciom chcemy pomagać zależy od nas, ale można chodź w minimalnym stopniu pomóc wszystkim. Co do wiary, nie jestem specjalnie wierzący, ale nie neguje wszystkich wartości jakie niesie ze sobą chrześcijaństwo czy inne religie, gdyż są to wartości uniwersalne. Nie zabijaj, pomagaj potrzebującym, nie kradnij jeżeli to są dla Ciebie synonimy obłudy to nie mamy o czym rozmawiać :twisted:
Dum Deus calculat, mundus fit.
Dodano: 2008-12-11 23:55
I znowu pseudowampiryczna młódź się obraziła<buu>...
Cały czas tylko potwierdzacie co miałam na myśli, moim wyborem jest komu pomogę i czy w ogóle to zrobię :wink:
Nie mówiłam, że neguję jakiekolwiek wartości tylko, że mnie nie obowiązują :D
Rajiya :) Co do Nobla- cóż, kolejny sukces... Tobie też chcę dać cukieraska, powiedz, kiedy jest obchodzony Dzień Paszczura??
Dodano: 2008-12-12 00:17
| I znowu pseudowampiryczna młódź się obraziła<buu>... |
Nie zauważyłam by ktokolwiek się obrażał za wyjątkiem Ciebie :) I no mogłabyś wyjaśnić gdzie Ty tu widzisz/ rozpoznajesz "pseudowampiryczną młódź"?
| Cały czas tylko potwierdzacie co miałam na myśli, moim wyborem jest komu pomogę i czy w ogóle to zrobię :wink: |
No i brawo! Właśnie o to w pomocy chodzi- o dobrowolność.
| Nie mówiłam, że neguję jakiekolwiek wartości tylko, że mnie nie obowiązują :D |
Należałoby zacząć o celowości Twojej deklaracji o nie_byciu_chrześcijanką_jakąkolwiek
| Rajiya :) Co do Nobla- cóż, kolejny sukces... Tobie też chcę dać cukieraska, powiedz, kiedy jest obchodzony Dzień Paszczura?? |
1. Co to 'paszczur'? [nie znalazłam takiego wyrazu w słowniku języka polskiego]
2. Nie lubię cukierków, ogólnie słodyczy, ale z grzeczności nie odmówię. Może być w ramach świąt? Chyba, że doszukasz sie 'dnia Paszczura' :)
Edit:
Znalazłam w słowniku slangu http://www.miejski.pl/slowo-Paszczur Nadal jednak nie znalazłam wiadomości o święcie, wiec propozycja z podpunktu 2 jest nadal aktualna :)
Dodano: 2008-12-12 01:35
| Rajiya napisał(a): |
| [quote:edfca6b07d="GoopiaPeezda666"]I znowu pseudowampiryczna młódź się obraziła<buu>... |
Nie zauważyłam by ktokolwiek się obrażał za wyjątkiem Ciebie :) I no mogłabyś wyjaśnić gdzie Ty tu widzisz/ rozpoznajesz "pseudowampiryczną młódź"?
| Cały czas tylko potwierdzacie co miałam na myśli, moim wyborem jest komu pomogę i czy w ogóle to zrobię :wink: |
No i brawo! Właśnie o to w pomocy chodzi- o dobrowolność.
| Nie mówiłam, że neguję jakiekolwiek wartości tylko, że mnie nie obowiązują :D |
Należałoby zacząć o celowości Twojej deklaracji o nie_byciu_chrześcijanką_jakąkolwiek
| Rajiya :) Co do Nobla- cóż, kolejny sukces... Tobie też chcę dać cukieraska, powiedz, kiedy jest obchodzony Dzień Paszczura?? |
1. Co to 'paszczur'? [nie znalazłam takiego wyrazu w słowniku języka polskiego]
2. Nie lubię cukierków, ogólnie słodyczy, ale z grzeczności nie odmówię. Może być w ramach świąt? Chyba, że doszukasz sie 'dnia Paszczura' :)
Edit:
Znalazłam w słowniku slangu http://www.miejski.pl/slowo-Paszczur Nadal jednak nie znalazłam wiadomości o święcie, wiec propozycja z podpunktu 2 jest nadal aktualna :)[/quote:edfca6b07d]
Kiepsko Ci poszło paszczi 8) Ale nie bój nic jak to się mówi na święta będzie rybka a na Walentego rypanie :D Pozdróweczki 8)
P.S. odnośnie celowości deklaracji mojego ustosunkowania do releiggi:
nawiązałam do wypowiedzi przedmówcy, proszę czytaj uważniej, bo już nie proszę, żeby ze zrozumieniem.
Dodano: 2008-12-12 02:10
|
Kiepsko Ci poszło paszczi 8) Ale nie bój nic jak to się mówi na święta będzie rybka a na Walentego rypanie :D Pozdróweczki 8) |
Czyli teraz ryba, a później taki mniejszy waleń [tudzież, że ssak]?http://www.define.pl/termin,Rypanie,1060.html :lol: Czy raczej chodzi Ci o seks, w Twoim wypadku [wnioskujac z definicji], lesbijski? http://www.miejski.pl/slowo-rypa%C4%87
| P.S. odnośnie celowości deklaracji mojego ustosunkowania do releiggi:
nawiązałam do wypowiedzi przedmówcy, proszę czytaj uważniej, bo już nie proszę, żeby ze zrozumieniem. |
Staram się rozumieć to co piszesz, wierz mi. Bardzo się staram.
W dalszym ciągu nie odpowiedziałaś na moje pytania [te z poprzedniego postu] :)
Również pozdrawiam :)