Dokument o Castle Party 2007 w TVP Kultura. Strona: 3

Dodano: 2008-03-31 15:56

nomay (Bicz)
nomay
Włocławek/Bergen/Praga/Kopenhaga

Mam przed sobą świeży program tefau i...dokument "dzieci nocy" jak wół siedzi i miejsce grzeje na godzinie 00:05.
Myślę, że gdyby TVP Kultura miała emitować jakieś filmy dotyczące JP II (a mające zastąpić omawiany dokument), to znalazłyby się one w programie. W końcu rocznica śmierci nie jest nagła, nieprzewidzianą sytuacją czy wydarzeniem, w związku z którym dochodzi do zmian w rozkładzie jazdy, tak jak to miało miejsce w przypadku śmierci Holoubka.
Nie uważam również, że telewizja wstrzymałaby emisję ze względu na charakter rocznicy i osoby, której dotyczy.
Sądzę więc, że materiał zostanie wyemitowany w ustalonym terminie.

"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]

Dodano: 2008-03-31 18:11

W ultrakatolickim kraju oraz w polaczeniu z emisja w mediach publicznych to uwierze jak zobacze emisje o podanej godzinie

"Tonight's the night..."

Dodano: 2008-03-31 20:19

nomay (Bicz)
nomay

Genau - jedynka i dwójka (nie wspominając o polonii itepe) są po brzegi wypchane wszelkiej maści programami poświęconymi tej rocznicy. W TVP Kultura z tego co czytałam także jest film dokumentalny poświęcony pielgrzymce Polaków na pogrzeb papieża...a skoro już w program wplecione są akcenty papieskie to nie sądzę, żeby rozkład uległ dalszym raptownym modyfikacjom.
Radzę zatem przygotować sobie jakieś piwko, wino, absynt czy inne czipsy i wygodnie się rozłożyć w fotelu.
Jestem dobrej myśli (co nie często mi się zdarza).
Co prawda nie spodziewam się przeżywać jakichś szczególnych ekstaz podczas oglądania, niemniej jestem zwyczajnie ciekawa cóż to za dzieci nocy nakręcili pod koniec lipca zeszłego roku...swoją drogą...to już prawie rok...

"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]

Dodano: 2008-04-01 09:07

będzie 5 minut po północy czyli to już 3 kwiecień to nie powinni odwołać...

Dodano: 2008-04-01 17:46

no, ja już siedzę i foteliszcze grzeję...bylebym nie zasnęła jak ostatnim razem, a będzie dobrze. a terminu nie przesuną, bo wiedzą co im grozi z mojej strony jak to zrobią... :twisted: ARMAGIEDON.... :twisted: :twisted: :twisted:

Dodano: 2008-04-02 01:03

Autorka filmu zapewniła mnie właśnie, iż emisja jednak odbędzie się - dzis czyli 2 kwietnia TVP KULTURA o godzinie 23.45.

Life is complex: it has both real and imaginary components

Dodano: 2008-04-02 11:02

czy ten dokument nie jest już przypadkiem na youtube, albo przynajmniej jego fragmenty? Bo zdaje mi się, że coś w tym stylu oglądałam

"To see a World in a Grain of Sand And A Heaven in a Wild Flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an Hour." <William Blake> , my master

Dodano: 2008-04-02 16:03

nomay (Bicz)
nomay

KrolowaSalamandra napisał(a):
czy ten dokument nie jest już przypadkiem na youtube, albo przynajmniej jego fragmenty? Bo zdaje mi się, że coś w tym stylu oglądałam

Na youtube mogłaś widzieć albo zajawkę/zapowiedź filmu, który będzie emitowany dziś na TVP Kultura (notabene ta zapowiedź youtubowa jest załączona do artykułu : http://www.darkplanet.pl/Dokument-o-Castle-Party-2007-w-TVP-Kultura-32795.html ) lub też jakiś inny amatorski filmik z zeszłorocznego CP, których nie brakuje na YT.

Dodano: 2008-04-02 16:16

Dzisiaj z pewnością będzie, sprawdzałam w internecie na stronie tvp kultura. zapowiedz dokumentu nie pojawila się w "Przewodniku" ale i tak sądzę, ze nie ma nic przeciwko temu żeby się odbylo. zapowiada się ciekawa noc :twisted: a jesli chodzi o inne reportaze z CP to polecalabym filmiki z interii. Ogladalam je w tamte wakacje, ale i tak się usmialam ("dowolna interpretacja" - odpowiedz gotki na pytanie w jakim stylu tanczy przed scena:) godny uwagi jest tez kawalek z youtube, ktory zaczyna się wstepem performensu dziewczyny mowiacej w niezindentyfikowanym jezyku ("ja jestem batmanem!!") a oto link:
http://youtube.com/watch?v=sTDdF5RD3pg
:twisted: :twisted: no cóz, moze mam troche specyficzne poczucie humoru.. ale i tak polecam!!

Dodano: 2008-04-02 23:05

poszło :D sympatyczny dokumencik,dobrze się tubylcy wypowiadali czyli ogółem na plus

nic sie nie dzieje bez powodu

Dodano: 2008-04-02 23:08

i jak po materiale?

Wprowadzenie do tematu smetne jak jasna cholera. Brak obiektywizmu prowadzacego, cale szczescie ze Pan dr wykazal wiecej otwartosci. (btw. cz tylko ja slyszalem, ze prowadzacy powiedzial FIND, Torture and Kill??:) )

sam material filmowy byl monntazem z lat 2006\2007 (wiem po swoich wypowiedziach). No ja sie nie dowiedzialem nic nowego. Ot milo bylo powspominac

"Tonight's the night..."

Dodano: 2008-04-02 23:11

Miło tylu darkplanetowiczów zobaczyć. A już prawie zasypiałem na gadających głowach przed emisją

Life is complex: it has both real and imaginary components

Dodano: 2008-04-02 23:15

Ciekawie wyszlo... No i ta smietanka DP - no nie Phantomu :wink: Ogolnie in plus...

Scena, ktora zwrocila moja uwage, to dwie panie siedzace na ryneczku. Wiekowa babulenka i dziewcze w czerni, rozmawiajace ze soba... Piekna scena...a reszta no coz - obiektywnie patrzac - mysle, ze troche ludzi tam przyjezdzajacych w pewnym sensie "upiekszyli", zabraklo mi pokazania tez tej drugiej gorszej strony. I tutaj mam na mysli tych zapijaczonych, szukajacych zwady idiotow, ktorzy sa rowniez wsrod nas... Tyle...

Aha - tubylec o imieniu Radziu byl "w deske"

Dodano: 2008-04-02 23:17

najlepsze porównanie na wstępie typu "Haki wzbudzają agresję" tudzież porównania goth makijażu jako "trupistyczny"itp....Dzięki, wreszcie ludzie mają świadomość,że nie jesteśmy z "marginesu"hehe

nic sie nie dzieje bez powodu

Dodano: 2008-04-02 23:31

dr_Faustus napisał(a):
Ciekawie wyszlo... No i ta smietanka DP - no nie Phantomu :wink:

No sie wie

"Tonight's the night..."

Dodano: 2008-04-03 05:41

Niestety nie dane mi było oglądnąć :cry: Freja - nagrałaś? 8)

Dodano: 2008-04-03 06:50

w czasie dyskusji przed materiałem pozytywnie nastawiony pan w żółtym sweterku zauważył niespójność "subkultury goth": wszyscy uczestnicy festiwalu wydali mu się sympatyczni, mili, podkreślali, że chcą się po prostu dobrze bawić, obejrzeć koncerty ulubionych zespołów, a "normalni" ludzie ich nie lubią itd.; jednocześnie stroje i teksty utworów wydały mu się agresywne i wzbudzające agresję. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy nie jest tak, że podświadomie chcemy wzbudzać niechęć otoczenia bo dzięki temu czujemy się wyjątkowi? Odkładam to do zastanowienia.

In meiner Badewanne bin ich Kapitän.

Dodano: 2008-04-03 06:51

No dobrze - dzis troche obszerniej na temat dokumentu, wczoraj zbyt pozna pora byla na tego typu dywagacje :wink:

in plus:
- nie bylo, a przynajmniej nie zauwazylem tych glupawych i tym samym smiesznych wypowiedzi zagniewanych mlodocianych, ktore pojawily sie w zapowiedziach (albo z racji poznej pory nie wychwycilem) :wink:
- jedna szczegolna scena, jak dla mnie z babulenką, o ktorej wspomnialem powyzej.
- ogolnie zgrabny montaz

in minus:
- mam wrazenie, ze reportaz robila osoba, ktorej zalezalo na tym, by za wszelka cene ukazac, wszystkim krzywopatrzacym, ze czarni sa mili, kochani, inteligentni i ogolnie duzo lepsi od innych. A wiadomo, ze tak nie jest. Uwazam, ze tego typu reportaze powinny byc nieco obiektywniejsze. Przesada w kazda strone jest niewskazana.
- Smieszyly mnie nieco sprzecznosci, ktore sie zakradly. Z jednej strony pojawily sie przeslania typu: "jestesmy wytykani palcami, nikt nas nie lubi, wiec tutaj te trzy dni naleza do nas - pokazemy Wam kim naprawde jestesmy" z drugiej zas strony "goci to ludzie inteligentni, majacy wlasna dume i swoje poglady, bycie gotem ma sie w sercu". Wiec cos tutaj nie halo - gdybym wyznawal druga zasade to mialbym w glebokim powazaniu wypowiedzi pierwszego typu. W koncu albo idzie sie wlasna droga, wg zasad swoich, albo rozprawia nad tym jak mnie inni odbiora i rozczula nad swa "innoscia".

Wiec mamy 3:2 czyli jednak IN PLUS :wink:

:arrow: Odrade - ja bym pokusil sie nawet o stwierdzenie, ze wiekszosc chce sie wyroznic i wzbudzic ową niechęć wrecz z premedytacja. Zastanawia mnie tylko, skoro wszyscy (no powiedzmy, ze wiekszosc) sa tacy inteligentni i wyzwoleni to czemu mysla, ze jedynie stroj jest wyznacznikiem innosci, wyroznienia. Idac tym tokiem rozumowania mam wrazenie pewnej plastikowosci calej kultury w dzisiejszych czasach, gdyz okazuje sie ze jednak opakowanie najwazniejsze, a sposob myslenia, czy posiadania swoich pogladow, umiejetnosci ich zademonstrowania spada na drugi plan, badz zanika w ogole. Sprawia to,ze zaczyna powiewac pustką...

P.S. Tylko prosze tego nie odbierac, ze twierdze ze ubior zupelnie nie ma znaczenia. On tez jest czescia tej kultury, aczkolwiek uwazam, ze stal sie jedynym wyznacznikiem calego zjawiska "goth" tym samym go stawiajac na rowni z cala szarzyzna, od ktorej tak sie wzbranial i od ktorej uciekal

Dodano: 2008-04-03 07:14 Zmieniono: 2008-04-03 07:45

Zgadzam się dr F., że reportaż (szumnie nazywany filmem dokumentalnym) był mało obiektywny i ukazywał tylko "jasną stronę mocy"
Na mój gust autorzy nie przyłożyli się to tego za bardzo. Wyglądało to trochę tak jakby przyjechali, pokręcili się chwilkę z kamerą, a na pomysł o co zapytać tych młodych ludzi w dziwacznych ubrankach wpadli dopiero na miejscu. Sztampa. Odwalili robotę w Bolkowie i pojechali na doroczne Dni Naleśnika.

Szokowanie innych przez ubiór, zachowanie czy wypowiedzi nie jest zjawiskiem nowym czy wyjątkowym, raczej tak starym jak kultura.
Tyle że w tym wypadku widzę pewną hipokryzję pomieszaną z podziemiem. Wychodzi na to że przez cały rok udajemy kogoś innego a na te 3 dni w Bolkowie możemy pokazać swoje prawdziwe oblicze. Na co dzień jesteśmy nauczycielami, bankowcami itd. a naszą prawdziwą naturę skrywamy pod płaszczykiem/mundurkiem "normalności". Jeśli tak rozumować to cała nasza "gotyckość" opiera się właściwie li tylko na czymś tak płytkim jak ubiór.

In meiner Badewanne bin ich Kapitän.

Dodano: 2008-04-03 07:37

nomay (Bicz)
nomay

Phantom napisał(a):
(btw. cz tylko ja slyszalem, ze prowadzacy powiedzial FIND, Torture and Kill??:) )

Nie, nie, nie...prowadzący w swej twórczości poszedł jeszcze dalej, a mianowicie, jego interpretacja brzmiała "FIGHT, torture nad kill" :lol:

Co do samego filmu - miło było przypomnieć sobie te ostatki lipca.
Rozwodzić się nie będę, gdyż musiałabym w dużej mierze powtórzyć Dottore, choć może aż tak bardzo nie podziałała na mnie scena stare pokolenia+młode pokolenie na rynku.
Ponadto, chyba trochę zbyt krótki, co także przyczyniło się, w moim mniemaniu, do tego by film odbierać jako niekompletny.

Dodano: 2008-04-03 07:48

ekspert w studio doktor eseista na wstępie już powiedzial że nie wie o co tym gotom chodzi i nie może tego zrozumieć.Niepokojące są elementy sado-maso i nawiązania do kultu smierci ale ogolnie to oni chcą sie tylko bawić...to wnioski jakie moze ktoś spoza tej tematyki wysnuć po tym filmie.Własnie ta scena z babcią i pokazanie dloni pomarszczonej przez upływający czas i trzymanej przez mlodą dziewczynę jest odpowiedzią o co chodzi gotom.Punki mieli swoje hasło-"no future" a goci , ci prawdziwi kierują sie hasłem "memento mori" ale tego ekspert już nie powiedział.Chodzi o refleksję nad życiem ,zatrzymanie sie na chwilę a nie gonienie za kasą jak reszta swiata, ktore do niczego nie prowadzi bo rzeczy materialne tak naprawde nie dają nam szczęscia.
PS.Dobrze ,że sa jeszcze ludzie ktorzy nie boją sie być inni...

Dodano: 2008-04-03 09:26

odrade napisał(a):
Wyglądało to trochę tak jakby przyjechali, pokręcili się chwilkę z kamerą

ten dokument to taka trochę "wycieczka krajoznawcza", ale wspaniale było na grubo przed festiwalem przypomnieć sobie klimat miasta... baa, ludzi którzy do niego przyjechali i swoją obecnością tworzyli tę atmosferę. gdyby traktować go jako pamiątkę z pobytu to jak najbardziej spełnił swoje zadanie

czy to ja, czy to ja, czy to ja? czy ci tylko się zdawało czy to ja, czy to ja, czy to ja? czy to było moje ciało?

Dodano: 2008-04-04 12:48

Może ktoś podać linka gdzie można obejrzeć ten reportaż???Najlepiej w całości...
Thnx

Pytanie: co to jest - &quot;665,95&quot; Odpowiedź: szatan z Biedronki:-P

Dodano: 2008-04-04 21:39

DemOlka napisał(a):
Freja - nagrałaś? 8)

niestety nie udało się Jej 8)

jeśli jednak ktoś zdołał to uczynić to niechaj chyżo zakomunikuje 8)

Dodano: 2008-04-04 23:09

Szkoda, że się jej nie udało tego nagrać, ale mam dobrą wiadomość, znalazłam coś na youtube:
http://pl.youtube.com/watch?v=vx9NV1QXGM4
Filmik trwa tylko 3:45 ale to chyba z tego filmu, niech potwierdzą ci co oglądali!!! :twisted:

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło