Twórczość Anne Rice. Strona: 1

Twórczość Anne Rice Dodano: 2006-07-07 20:21

Jak jest według Was z jej twórczością? Czy jest mistrzynią pięknego barokowego wręcz języka, czy mistrzynią kiczu? Jaka jest jej najlepsza książka według Was? A może komuś coś jeszcze innego przyjdzie do głowy a propo jej twórczości.:)

Szalona, wariatka, marzycielka, romantyczka, ciepła, chodź i pyskata. Jestem wielkim kontrastem ^^

Dodano: 2006-07-10 20:36

....tutaj trudno mi cokolwiek powiedziec oprócz tego że jej dzieła wywarły na mnie ogromny wpływ....i są dla mnie czymś poprostu nieocenionym =]

Dodano: 2006-07-13 16:19

Jakie książki ta autorka wydała? w sensie tytuły jej ksiażek ale tych najsławniejszych. Coś mi się zdaje, że coś czytałem jej autorstwa ale nie mam żadnej pewnosci czy to była właśnie jej książka.

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Dodano: 2006-07-13 17:45

Najsławniejsza jej książka to bez apelacyjnie Wywiad z wampirem i cały cykl Wampirzych kronik. :)

Szalona, wariatka, marzycielka, romantyczka, ciepła, chodź i pyskata. Jestem wielkim kontrastem ^^

Dodano: 2006-07-16 21:12

+ cykl o czarownicach z rodu Mayfair =]

Dodano: 2006-07-16 21:20

O, to ja miałem okazje czytac "Wywiad z wampirem". Fajna jest tez książka "Wampir Lestat". To są jedyne książki z fantasy, które mi się podobają. Tak to nic z fantasy nie czytam.

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Dodano: 2006-07-17 11:56

„w nieładzie” są jednak spójną całością która wiąże się jeszcze z innymi kronikami. Geniusz tej kobiety jest nieopisany =P

Dodano: 2006-07-17 19:14

Ha no tak Kroniki potem się łączam z sagą o czarownicach...Chodź mi się to nie zabardzo podobało...Chodź jak narazie czytałam tylko w orginale i to bardzo powierzchownie, ale mnie nudził ostatni tom.

Dodano: 2006-08-27 15:30

z ciekawostek : sledze sobie pilnie anne rice na allegro, i dzis pojawilo sie cos co mnie zdziwilo. Wyglada na to ze rebis mocno podjal sie wyadawania dziel anne rice ponownie, poki co nie rzucili sie na czarownice, ale na kroniki, i to mocno chaotycznie... ale wyszlo krew i zloto i blackwood farm...
szok
Pierwsze wydania w polsce... miau:) moze nie bedie trzeba juz szukac po ang wszystkiego... ale te angielskie, nie maja na sobie pietna tlumaczenia;/

Dodano: 2006-08-28 14:05

nie wiem czy kojarzysz, ale rebis wydal przecie nowym nakladem tez i wywiad i lestata, krolowa juz chyba tez, wiesz, taka czarna okladka z domieszka koloru,nawet ladne, nie wiem jak tlumaczenie, z tej samej serii teraz wyszly te wspomniane przeze mnie ksiazki, wiec sadze ze bedzie je mozna spkojnie znalezc w empiku. Osobiscie polecam allegro i tanie ksiazki tam, czasem mimo przesylki mozna zaoszczedzic... albo zamowic pare, ja bym sobie blood and gold po polsku kupila... nie mam w kolekcji. Blackwood juz po ang mam od dwoch lat jakos...

Dodano: 2006-08-28 15:04 Zmieniono: 2006-12-29 17:41

Dodano: 2006-08-28 16:08

http://www.allegro.pl/search.php?string=anne+rice tutaj jakiś czas temu to widziałem =)

Dodano: 2006-08-28 16:20

posiadam ucieczke do edenu. ale krzyk mi uciekl, bo antykwariusz wyliczyl sobie za niego kolo pol stowy... bo juz nie wychodzi... argh.. no nic, zycia jeszcze troche jest, to sie znajdzie i to do kolekcji:)

Dodano: 2006-08-29 14:10 Zmieniono: 2006-12-29 18:10

Dodano: 2006-08-29 14:18

ale z tego co wiem to krzyk w niebiosa jest dostepny w calosci gdzies na necie jako html... po polsku nawet...

Dodano: 2006-08-29 15:21 Zmieniono: 2006-12-29 18:11

Dodano: 2006-09-03 21:34

Powiem Wam że te wszystkie książki mają się u nas ukazać

Dodano: 2006-11-30 18:19

Ja czytalam tylko "wywiad z Wampirem"
Średnio mi się podobało, ale jednak chciałabym przeczytać też inne ksiązki jej autourstwa.[

"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno gdu umrzesz"

Dodano: 2006-12-14 20:22

To ja Ci polecam cykl o Czarownicach Mayfair

Dodano: 2007-01-01 12:51

KostucH napisał(a):
O, to ja miałem okazje czytac "Wywiad z wampirem". Fajna jest tez książka "Wampir Lestat". To są jedyne książki z fantasy, które mi się podobają. Tak to nic z fantasy nie czytam.

wiesz jak dla mnie te ksiazki sa tak opisane, ze nie mysle o nich w kategori fantasy czy cos....jak sie ma duuuza wyobraznie (patrz ja hihi ) jestem sklonna przekonac sie do tego, ze to na serio moze sie dziac obok nas

Dodano: 2007-01-01 16:20

silentscream napisał(a):

wiesz jak dla mnie te ksiazki sa tak opisane, ze nie mysle o nich w kategori fantasy czy cos....jak sie ma duuuza wyobraznie (patrz ja hihi ) jestem sklonna przekonac sie do tego, ze to na serio moze sie dziac obok nas

w tym momencie opisalas cel/ceche dobrej prozy z gatunku fantastyki i fantasy

Dodano: 2007-01-01 17:52

Co do wydawnictwa Rebis - kontaktowałem się już z ludźmi z tamtąd - mają wydać całe Wampirze Kroniki w profilu, w jakim robią to teraz. Swoją drogą bardzo uroczym, cena i tak dla mnie nie gra roli, o czym świadczy to, że po każdej wypłacie bankrutuję w księgarni. W przyszłym (baaa... obecnym!)półroczu mają się ukazać dwa kolejne tomy Kronik. Co do samej twórczości Anne Rice, o czym juz wdałem się debatę z Kontragekonem; jest jak dla mnie ponadwymiarowa. Nie należy traktować jej książek jako horrory, bo to bzdura. Ona pisze książki dramatyczne, z wydźwiękiem miłości ponadwymiarowej, bez pochamowań. Jej opisy potrafią być na tyle ciepłe i na tyle zmysłowe, że ogarniają mnie do reszty. Uciecha dla umysłu poprzez fabułę i dla ducha, przez zmysłowość. Tyle w tej kwestii mogę powiedzieć. Dla zainteresowanych na YouTube można znaleźć w kilku częściach spektakl z Broadway'u pt "Lestat", który nawiązuje do "Wywiadu z wampirem" i "Wampira lestata". Jest to musical, jednak w naprawdę uczuciowym wykonaniu. Pozdrawiam

Nad wyraz spokojny... do czasu! Ironiczny, sarkastyczny i cyniczny a dla zachowania równowagi - mający zapędy altruisty, doceniający urok w rzeczach na codzień w ogóle niedostrzegalnych...

Dodano: 2007-01-01 20:43

Khamill (Matuzalem)
Khamill
Toruń/Września

A mógłby ktoś napisać jakie książki się ukazały ?? Ja czytałem Wywiad z Wampirem, Wampira Lestata,Krew i złoto oraz Posiadłość Blackwood. Wiem, że wyszła jeszcze Królowa potępionych ale czy coś wiecej ??

...miej żabę zawsze pod ręką

Dodano: 2007-01-02 10:04

napewno "opowiesc o zlodzieju cial"

Dodano: 2007-01-02 10:32

co do wydanych w Polsce można zapoznać się z http://pl.wikipedia.org/wiki/Anne_Rice#Ksi.C4.85.C5.BCki , gdzie wyszczegolniono co i kiedy wydano w Polsce:)

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło