Ekspansja Islamu. Strona: 2

Dodano: 2007-06-17 01:11

Sorry sorry......pewnie chodziło Ci o Nordycy, lud nordycki, ludność nordycka.

Nazwa Nordycy funkcjonowała do czasu chrystianizacji, potem byli już Normanowie.

Jeszcze raz dementuje....nie istnieje coś takiego jak Nordowie (przynamniej w literaturze naukowo-historycznej)

Dobrze myślisz tylko pisać nie umiesz :lol:

I sie tak nie bulwersuj bo dostaniesz rozwolnienia.

Widzisz co zrobiłeś, przez Ciebie pisze nie na temat :lol:

Dodano: 2007-06-17 01:34

Ale Vikingowie nie popełniali umyślnego samobójstwa, tylko wierzyli, że gdy polegną w boju, trafią do Valhalla. Vikingowie nie byli prymitywnym społeczeństwem, byli o wiele lepiej zorganizowani, a także tworzyli sztukę, co obce było np. ówczesnym Słowianom, którzy nawet nie znali pisma.

To też musze zdementować, akurat wczesne średniowiecze to było moje hobby.

Słowianie ówcześni Vikingom mieli pismo, mieli swoją religie mieli rozwinięte struktury plemienne i tworzyli sztukę (zresztą bardzo różną i bardzo piękną, pozatym wiele było Słowiańskich grup etnicznych, cała masa).

Ja nie chce umniejszać Vikingom, bo sam się nimi kiedyś zachwycałem....ale jest teraz moda na to, są ostro przereklamowani.
Porównując społeczeństwa wikingów chociażby do Cesarstwa Bizantyjskiego to nie da się ukryć ,że byli bardzo prymitywnym ludem, wogóle cała europa zachodnia i północna w owym czasie była bardzo zacofana w porównaniu do wschodu ( mówie o IX,X,XI wieku).

Dodano: 2007-06-17 06:54

AbrimaaL napisał(a):
[quote:b5902bbd11="HANAHHH"]
Hm a czego z jednej strony można im pozazdrościć ---tylko wiary mocnej wiary w coś w co wierzą ponad ziemskie życie ...

Umrzeć dla Allah'a to dla nich zaszczyt, a ile tysięcy osób przy tym zginie to już nie ważne. 11 września 2004 dwie lub cztery osoby poświęciły swe życie islamskiemu bóstwu, a kilka tysięcy zginęło przez przypadek, że akurat tam się znależli.

Jak można uważać, że samobójstwo dla boga jest lepsze niż życie dla siebie???[/quote:b5902bbd11]

Abrimaal jeżeli bym tylko znała odpowiedź, choć Bóg jest ich sensem życia zagłębiający się w ich umysłach co staje sie dla nich nie do opanowania. Więc dla nich być może jest sensem życia.

A 11 września pokazuje to co mnie tak bardzo przeraża- ja mogę mieć tylko gardzić tymi ich zamachami jak każdy.
W czym jednak fakt samobójstwa dla Allaha jest dla nas trudny do pojęcia i budzi wiele "ale". Lecz my chyba nie jesteśmy w stanie tego pojąć inna kultura i tyle.
Tak jak nie jesteśmy w stanie pojąć jak kobiety tam mogą mieć tak ograniczone uogólnię -" wszystko" i jak się temu nie sprzeciwiają . Nawet nie chce myśleć co by było gdybym z tym stanem świadomości umysłu o tym jak "mozna żyć" - musiała żyć jak "one".

Dodano: 2007-06-17 09:21

Mówiąc normanowie (od normandii) ograniczasz sie do prowincji z której pochodzą, a mówiąć wikindzy vel normanowie sugerujesz ze wywodzili sie z normandii i to mnie wkurzyło
Next time używaj opcji edytuj, bo wygodniej sie czyta, a pozatym ci modzi na głowie usiądą ze psujesz wątek i utrudniasz przeglądanie forum i takie tam...

http://www.lastfm.pl/user/Zwierzax

Dodano: 2007-06-17 10:54

Zwierzax napisał(a):
Mówiąc normanowie (od normandii) ograniczasz sie do prowincji z której pochodzą, a mówiąć wikindzy vel normanowie sugerujesz ze wywodzili sie z normandii i to mnie wkurzyło

Nazwa normandia (obecnie tereny francji) pochodzi od normanów, którzy ją zasiedlili... nie odwrotnie, czyli najpierw normanowie tam przybyli, potem tak nazwano te tereny.

Koniec ery vikingów datuje się symbolicznie na okres przyjęcia przez skandynawie chrześcijaństwa, więc normandie zasiedlali już normanowie.

Wróćmy już do islamu i islamskich ekstremistów :D

Dodano: 2007-06-17 12:02

Halldor napisał(a):
Ale Vikingowie nie popełniali umyślnego samobójstwa, tylko wierzyli, że gdy polegną w boju, trafią do Valhalla. Vikingowie nie byli prymitywnym społeczeństwem, byli o wiele lepiej zorganizowani, a także tworzyli sztukę, co obce było np. ówczesnym Słowianom, którzy nawet nie znali pisma.

To też musze zdementować, akurat wczesne średniowiecze to było moje hobby.

Słowianie ówcześni Vikingom mieli pismo, mieli swoją religie mieli rozwinięte struktury plemienne i tworzyli sztukę (zresztą bardzo różną i bardzo piękną, pozatym wiele było Słowiańskich grup etnicznych, cała masa).

Ja nie chce umniejszać Vikingom, bo sam się nimi kiedyś zachwycałem....ale jest teraz moda na to, są ostro przereklamowani.
Porównując społeczeństwa wikingów chociażby do Cesarstwa Bizantyjskiego to nie da się ukryć ,że byli bardzo prymitywnym ludem, wogóle cała europa zachodnia i północna w owym czasie była bardzo zacofana w porównaniu do wschodu ( mówie o IX,X,XI wieku).

początek mówi o słowianach xle, potem mówisz dobrze...nie kumam, albo po prostu cytat to kogoś na początku

co do tej kultury, to mnie to trochę śmieszy, bo sama kultura jednych łużyczan była bardzo rozwinięta.
a o pismie, jedna glagolice mozna wspomniec, od ktorej przeciez byly takze pochodne i nie byla jedynym slowianskim pismem, bo jak wiadomo plemiona te byly bardzo zroznicowane.

do cesarstwa porownujac, to nie tylko wikingowie, ale tez slowianie byli prymitywni. patrzac jedynie na rozwoj naszych terytoriow, to fakty mowia same za siebie.
ale i tak to nie umniejsza faktu, ze jestesmy zajebisci i najlepsi

...I forgot to remember to forget... /johnny cash

Dodano: 2007-06-17 13:09

Cytat:
początek mówi o słowianach xle, potem mówisz dobrze...nie kumam, albo po prostu cytat to kogoś na początku

Mój błąd, to był cytat z wypowiedzi AbrimaaL :

Cytat:
Vikingowie nie byli prymitywnym społeczeństwem, byli o wiele lepiej zorganizowani, a także tworzyli sztukę, co obce było np. ówczesnym Słowianom, którzy nawet nie znali pisma

........................................................................................................

Mieli pismo........ jak Frija wspomniała była to glagolica

Frija masz oczywiście racje, słowianie byli zajebiści, tylko mniej po nich jest znalezisk, ale wynika to z tego że mieszkali na terenach leśnych i często bagnistych i byli mniej ekspansywni od vikingów, którzy zapuszczali się na tereny niemal całej europy, a robili to nie dlatego że byli tacy fajni i kochali przygody, tylko dlatego że skandynawia była i jest ziemią ubogą i nie urodzajną i nie mieli co do gara włożyć, ludzi przybywało, żarcia było za mało, pozatym często konflikty wewnętrzne zmuszały ich do migracji.
A że byli społeczeństwem militarnym często sprzedawali swoje usługi, byli najemnikami, służyli za kase. Dzięki vikingom kwitła także wymiana handlowa między północą a południem i wschodem.
Z czasem vikingowie którzy zapuszczali się na tereny Rusi (Waregowie) stali się handlowcami i osadnikami, zasymilowali się z rdzenną ludnością słowiańską, i wcale im sie nie dziwie, wiadomo przecież że słowianki są najładniejsze :D

Wróćmy do tematu, miliśmy rozmawiać o Islamie.

Jak ktoś chce przecież można założyć nowy temat np: o vikingach i słowianach, puki co piszemy tutaj nie na temat :D

Dodano: 2007-06-17 13:53

jest już taki temat, pamiętam jakos nawet nie tak dawno założony :wink:

a jeśli chodzi o islam to duże problemy ma z tym przecież holandia i po zabójstwie (no nazwisko jak zwykle ucieka z głowy) tego reżysera :wink: wręcz w całej europie zawrzało i wszyscy nagle ujrzęli, że napływ tak ogromnej masy ludzi z tamtych terenów jest katastrofą dla starego kontynentu.
problem w tym, że to nie chodzi tylko o islam. europa jest tolerancyjna. wbrew wszystkiemu jako kontynent chrześcijański nie mordujemy, nie odcinamy się od reszty. a zauważmy, że kraje bliskiego wschodu, chociaż pięknie wchodząc do europy nie asymilują się z naszą społecznością. już nie chcę tu wspomnieć o wyznawcach judaizmu, bo najwidoczniej taka mentalność bliskiego wschodu.

Dodano: 2007-06-17 17:36

AbrimaaL napisał(a):
Każda religia ogłupia i tyle.

No właśnie. Tak jak i ideologia, w którą się ślepo wierzy.

Mi osobiście muzułmanie nie przeszkadzaja, jak bylam w Irlandii, to najwięcej zauwazyłam Chińczyków i Hindusów oraz Murzynów, i raczej nie widziałam tam, zeby sobie różne nacje i wyznania do oczu skakaly. No ale długo nie byłam, więc na pewno nie widziałam wszystkiego.

Wolność jednego człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się krzywda u innego, i niechto pozostanie ograniczeniem nie tylko dla ekspansji religii, kultur, ale i każdego dzialania czlowieka. Do tego momentu zaś nie mam nic przeciwko miksowi kulturalnemu.

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Dodano: 2007-06-18 17:26

minawi napisał(a):
[quote:b77e6213cf="AbrimaaL"]
Mi osobiście muzułmanie nie przeszkadzaja, jak bylam w Irlandii, to najwięcej zauwazyłam Chińczyków i Hindusów oraz Murzynów, i raczej nie widziałam tam, zeby sobie różne nacje i wyznania do oczu skakaly. No ale długo nie byłam, więc na pewno nie widziałam wszystkiego

W Irlandii jest mniej muzułmanów niż Anglii czy Francji, poza tym Hindusi i Pakistańczycy wyglądają tak samo.

Z tym że Hindusi to hindu a Pakistańczycy to muzułmanie, tak samo wyglądają ale mentalnie są kompletnie inni i mają inną religie.

Hindusi nie lubią Pakoli, był incydent w Indiach że Pakole chcieli gdzieś tam postawić meczet na miejscu ich świątyni, dostali ostro wpierdziel i meczetu nie postawili....Hindusi szanują swoją tradycje, wiem o tym bo pracuje z kilkoma, więc co nieco słysze o różnych różnościach....a Hindusi dobrze wiedzą że nie lubie Pakoli, dlatego lubią mnie :D

Pozatym Irlandia to kraj katolicki, są mniej pobłażliwi dla fucken muslims madafaka :evil:

Większość ludzi którzy przyjeżdżają na do Anglii do pracy a nie byli wcześniej rasistami, jeśli mają z muzułmanami do czynienia......rasistami się stają, nie ma co się oszukiwać takie są realia, muzułmanie są obrzydliwi pod każdym względem.

Dodano: 2007-06-19 13:31

nomay (Bicz)
nomay
Włocławek/Bergen/Praga/Kopenhaga

To może i ja dorzucę swoje trzy grosze bowiem tematyka obca mi nie jest.

Powiem tak : to nie problem samej religii islamskiej, bowiem z historii Pan Halldor zapewne wie, iż islam nie zawsze był ekspansywnie i wrogo nastawiony do reszt świata, bodaj właśnie na początku XVII w islam znalazł się w defensywie, głównie z powodu najazdów, wewnętrznych sporów, ale i z powodu (że się tak wyrażę) zmiany władzy. Ktoś zarzuci, że przecież głęboko w kulturę islamu zakorzenione jest pojęcie Dżhadu - tak, ale pojęcie to nie oznacza stricte wojny z niewiernymi. Pojęcie to jest dość szerokie i oznacza m.in., wewnętrzna walkę z własnymi słabościami, a "święta wojna" jako walka z niewiernymi to dość wypaczona interpretacja radykałów islamskich, lubo stosowana przez nich przy "praniu mózgów" i indoktrynacji młodych pokoleń rekrutowanych w szeregi bojówek org. terrorystycznych i w ogóle społeczeństwa.
Owszem islam jest religią wymagającą posłuszeństwa, rygorystycznego przestrzegania obowiązków i prawa religijnego, lecz uważam, iż za to co obecnie się dzieje : za ataki, za taki stosunek większości muzułmanów do świata zachodniego winna jest nie sama religia (kto zna choć trochę Koran, ten wie, że zabójstwo drugiego człowieka jest zakazane) lecz ludzie, którzy interpretują świętą księgę islamu, a właściwie zamknęli bramy interpretacji Koranu pod koniec XVIII wieku, kiedy to przyjęto (nie wiadomo kto i dlaczego), że wszystko już zostało powiedziane i stąd mamy spetryfikowane prawo islamu, które ni jak ma sie do współczesności co implikuje antagonizmy pomiędzy muzułmanami a np. Zachodem.
I to nie jest tak, ze wszyscy muzułmanie są be. Jak ktoś już wcześniej napisał - starsze pokolenia dość dobrze wkomponowały swoje życie w kraj, który ich przyjął. Są enklawy muzułmańskie we Francji, czy WB, które tworzą zamknięty krąg, modlą się, spełniają religijne obowiązki, ale nie stwarzają problemów państwu pobytu ani jego społeczeństwu. Ale i są tacy (niestety), którzy podatni na głosy ze Wschodu i radykalnych mułłów, za chiny ludowe się nie zasymilują...Tacy są zarzewiem konfliktów i wszelkich kwasów, których byliśmy świadkami (telewizyjnymi czy prasowymi czy naocznymi).
Takim "muzułmanom" to ja też podziękuję. Jeśli im nie pasi, nie robią nic w kierunku, żeby ułożyć sobie życie w kraju, w którym przebywają i narzekają, że nie ma pracy albo państwo daje za mało kasy, to ręka wolna - proszę bardzo - wracać skąd przyszli, albo osiedlić się tam, gdzie uważają, ze byłoby im lepiej - na Wschodzie.

Przeciwko samej religii nic nie mam, jestem przeciwna jej wypaczaniu dla osiągnięcia wygórowanych celów i ludziom, którzy to czynią.

Co do Turcji - jestem przeciwna jej wejściu do UE z tego powodu, że to nijak europejskie państwo.

"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]

Dodano: 2007-06-19 15:22

no co ty, w jakiś 5% leży w Europie :twisted: :roll: :twisted:
a tak serio, to sama kiedyś zbierałam podpisy pod petycją, by nie wstępowała do Unii :wink:

Dodano: 2007-06-19 18:02 Zmieniono: 2007-06-21 17:49

Nomay masz w większości racje, jednak chyba zbyt "delikatnie" potraktowałaś religie muzułmańską......to była od zawsze religia agresywna wobec innych wyznań i wbec reszty świata......historia :D

A co do Turcji.....hmmmm korzenie europejskie ma, ale sama ziemia. Zanim nie upadło Bizancjum i nie wkroczyli Ottomanie nigdy nie widziano tam żadnego araba, żyły tam różne grupy etnicze, w większości Grecy, mówiono po grecku i wierzono w Jezusa Chrystusa a nie w Mahometa.

Archeologowie z Turcji są na tyle aroganccy i perfidni że sprzedają lub nawet niszczą znaleziska bizantyjskie....jedynie znaleziska po państwie ottomańskim są pieczołowicie gromadzone w muzeach.

Kolega kupił pierścień (najprawdopodobniej autentyczny) z bizancjum datowany na ok. 1100 rok za 5$......potem takie rzeczy są sprzedawane kolekcjonerom za np: 1500$.

Wyczytałem gdzieś że ten proceder na szczęście zanika, różne organizacje począwszy od kulturalnych skończywszy na interpolu wzięły się za to wkońcu :roll:

Dodano: 2007-06-20 11:15

nomay (Bicz)
nomay

A ja uparcie będę obstawała przy swoim twierdząc, że nie zawsze i nie od zawsze:) Był okres w historii islamu, kiedy to muzułmanie zamiast zawłaszczać i "nawracać" nowe tereny zajęci byli działalnością kupiecką poszerzając istniejące i tworząc nowe szlaki handlowe, promując (chcąc, niechcąc) swą kulturę. :D

A co do Turcji, to podałeś Haldorze kolejny powód, dla którego Turcji to my już podziękujemy.
Zresztą myślę, że gdy przeprowadzone zostaną referenda w krajach członkowskich, na temat przyjęcia Turcji w poczet UE, to gros państw będzie niechętnie nastawionych z Grecją na czele.
Poza tym Turcja musi uporządkować sprawy Kurdów, a to (śmiem twierdzić) zajmie jej sporo czasu o ile w ogóle ten problem Turcja da radę rozwiązać.

"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]

Dodano: 2007-06-23 00:56

Zachęcam do obejrzenia strony naprawdę warto :

http://www.mensnewsdaily.com/archive/k/kovach/2005/images/clip_image001.gif

Dodano: 2007-06-25 09:10

nomay (Bicz)
nomay

hihi..dobre :D 8O Po obejrzeniu sobie tegoż pesymistycznego obrazka, nie wiedzieć czemu, przypomniał mi się inny...właściwie koncepcja podobna, aczkolwiek ujęta z perspektywy drugiej strony 8)

http://www.wielkarzeczpospolita.net/img/mapa_big.jpg

Dodano: 2007-07-13 22:59

Mnie ten temat również nie jest obcy. Właściwie to cieszę się, że w Polsce jest tak wielu rozsądnych ludzi, którzy dostrzegają niebezpieczeństwo tkwiące w muzułmańskiej imigracji. Przecież u nas muzułmanów jak na lekarstwo.Jednak jak widać, uczymy sie na błędach innych. Właściwie to na ten temat można by pisać i pisać. Ja tylko powiem, że jak my Europejczycy nauczymy się się szanować i doceniać naszą tradycję, dziedzictwo i kulturę ( a także religię) , to nie straszne nam będzie nawet 100 mln muzułmanów na naszym kontynencie. Jak na razie bowiem, muzułmanie po prostu wykorzystują to, że Europejczyków ogłupia poprawność polityczna, multikulturalizm, relatywizm i dekadencja ( patrzcie chociażby na Hiszpanię Zapatero). Wszyscy zainteresowani tematem mogą odwiedzić polską stronę zajmującą się postępującą islamizacją Europy-

http://www.europa21.pl/

Forever Begins.

Dodano: 2007-07-14 01:03

samuel huntington napisal ksiazke pt zderzenie cywilizacji. podzielil ww niej swiat na osiem cywilizacji twierdzac ze zawsze beda antagonistyczne wobec siebie...wg niego kultura islamu i kultura zachodu nie sa wstanie sie przenikac ani zgodnie ze soba wspolistniec .mimo tego ze kraje bliskiego wschodu przejmuja od kultury zachodniej technolgie, doskonale adaptujac ja do swoich potrzeb nigdy jednak nie przyswoja naszych wartosci

jednak idea islamu w czystej postaci i szerokom pojety muzulmanizm nie jest powodem tego zla ktore zostalo spowodowane przez ugrupowania terrorystyczne w ciagu ostatnich lat, sa to:

1. powstanie w 46 panstwa izrael

2. bliski wschod byl strefa walki o wplywy miedzy usa a zsrr podczas zimnej wojny...sztucznuie generowane konflikty itp

3. zloza ropy naftowej na ktorych lapki polozyc chcialy i kladly wyzej wymienione kraje

4.bieda, niestabilna sytulacja polityczna, miedzynarodowa zaglerka itp ( nie chce mi sie juz pisac )

w kazdym trazie wszystko to i jeszcze pare rzeczy wplynelo na uksztaltowanie sie ugrupowan ekstremistycznych czy tez fundamentalnych ktore interpretuja koran tak jak interpretuja i robia to co robia. podejrzewam ze gdyby powyzsze punkty nie mialy miejsca sytulacja nie wygladalaby jak wyglada...kazdy by sobie rzepke skrobal i nie wchodzil w droge innym...no ale niestety jak sie chce prowadzic polityke mocarstwowa (usa) to trza sie liczyc z konsekwencjami, te z kolei ponosi caly swiat.

Dodano: 2007-07-14 08:25

Lynn napisał(a):
kraje bliskiego wschodu przejmuja od kultury zachodniej technolgie, doskonale adaptujac ja do swoich potrzeb nigdy jednak nie przyswoja naszych wartosci

to świat zachodu ma jakieś wartości :?: nie wiem czy w ogóle na świecie istnieje jakaś cywilizacja mniej laicka w stosunku do jakiejkolwiek wiary niż zachodnia

Dodano: 2007-07-14 10:29

swiat zachodni jest pojeciem bardzo szerokim i zdecydowanie posiada wartosci...nawet jesli, generalizujac, jest laicki...wyroslo to na jakiejs bazie, tą bazą miedzy innymi jest religia od niej wlasnie ewolulowal system norm kulturowych i nie tylko charakterystyczny dla tzw cywilizacji zachodniej. pozatym jest wiele roznic rozwojowych obu swiatow na ktore wplyw mialy skrajne czynniki...

pozatym laicyzm nie jest znow taki zly....oddziela polityke od wiary ale pozwala na rownosc wszystkich religii i swobode wyznawania nie wykluczajac przy tymwartosci z niej wyrastajacych ..natomiast spadajace znaczenie wiary i podlegajacych jej wartosci to sekularyzm jest ponoc

Dodano: 2007-07-14 12:00

Lynn napisał(a):
jednak idea islamu w czystej postaci i szerokom pojety muzulmanizm nie jest powodem tego zla ktore zostalo spowodowane przez ugrupowania terrorystyczne w ciagu ostatnich lat, sa to:

2. bliski wschod byl strefa walki o wplywy miedzy usa a zsrr podczas zimnej wojny...sztucznuie generowane konflikty itp

3. zloza ropy naftowej na ktorych lapki polozyc chcialy i kladly wyzej wymienione kraje

4.bieda, niestabilna sytulacja polityczna, miedzynarodowa zaglerka itp ( nie chce mi sie juz pisac )

w kazdym trazie wszystko to i jeszcze pare rzeczy wplynelo na uksztaltowanie sie ugrupowan ekstremistycznych czy tez fundamentalnych ktore interpretuja koran tak jak interpretuja i robia to co robia. podejrzewam ze gdyby powyzsze punkty nie mialy miejsca sytulacja nie wygladalaby jak wyglada...

No tylko ze bieda, niestabilna sytuacja polityczna, zloza etc sa w wielu miejscach na swiecie, ale tylko muzulmanie zabijaja ludzi innych wyznan, wysadzaja samochody, metra itd.
Dlaczego np chrzescijanie nie wysadzaja sie w powietrze w zatloczonych tramwajach?

Druga sprawa: Izrael. Teraz, kiedy Palestyna wreszcie dostala to co chciala, widac jak potrafia sie rzadzic. Dzisiaj najwiecej Plaestycznykow ginie z rak obu walczacych ze soba palestynskich ugrupowan. Dotad to wszystkiemu winni byli "ci zli Zydzi". Teraz widac, ze Palestycznycy to brudasy, ktore jeszcze nie dorosly do swojego panstwa. W dzien zaprzysiezenia prezydenta Mahmuda Abbasa, miesiac temu, w Palestynie natychmiast wybuchla krwawa wojna miedzy Fatah a Hamasem. Jak podaje Talaga w reportazu z Palestyny, zabijali kobiety, dzieci, dobijano rannych.
Izrael jest tam znienawiszony, ale prawda jest taka, ze to jedyne stabilne panstwo w regionie, demokracja parlamentarna, zapewniajace swoim obywatelom dobrobyt. Arabskie panstwa siedza na ropie ale co z tego maja ich mieszkancy? Jak zainwestowali, jak wykorzystali petrodolary dla polepszenia bytu swoich mieszkancow? Bo rozni szejkowie pokupowali w Europie hotele, kasyna itd-ale sobie.
Izrael nie ma ropy, ale jest krajem stosunkowo bogatym, z klasa srednia, z dobrymi naukowcami, z rozwinietym przemyslem, rolnictwem, turystyka itd itd. Palestyna, jakiej wolnosci by nie dostala, nigdy nie dojdzie do tego poziomu.
A najbardziej oburzajace jest to, ze my placimy Palestynczkom, bo okazalo sie ze Unia Europejska od lat daje szmal na Palestyne. Ja sobie tego nie zycze, jako podatnik, zeby z naszego szmalu finansowano terrorystow.

Dodano: 2007-07-14 12:07

RuczajDJ napisał(a):

Dlaczego np chrzescijanie nie wysadzaja sie w powietrze w zatloczonych tramwajach?

bo ojciec dyrektor jeszcze takiego polecenia nie wydał 8) hehe

Dodano: 2007-07-14 12:53

RuczajDJ napisał(a):
[quote:3999c3aba2="Lynn"]jednak idea islamu w czystej postaci i szerokom pojety muzulmanizm nie jest powodem tego zla ktore zostalo spowodowane przez ugrupowania terrorystyczne w ciagu ostatnich lat, sa to:

w kazdym trazie wszystko to i jeszcze pare rzeczy wplynelo na uksztaltowanie sie ugrupowan ekstremistycznych czy tez fundamentalnych ktore interpretuja koran tak jak interpretuja i robia to co robia. podejrzewam ze gdyby powyzsze punkty nie mialy miejsca sytulacja nie wygladalaby jak wyglada...

No tylko ze bieda, niestabilna sytuacja polityczna, zloza etc sa w wielu miejscach na swiecie, ale tylko muzulmanie zabijaja ludzi innych wyznan, wysadzaja samochody, metra itd.

Druga sprawa: Izrael. Teraz, kiedy Palestyna wreszcie dostala to co chciala, widac jak potrafia sie rzadzic. Dzisiaj najwiecej Plaestycznykow ginie z rak obu walczacych ze soba palestynskich ugrupowan. Dotad to wszystkiemu winni byli "ci zli Zydzi". Teraz widac, ze Palestycznycy to brudasy, ktore jeszcze nie dorosly do swojego panstwa. W dzien zaprzysiezenia prezydenta Mahmuda Abbasa, miesiac temu, w Palestynie natychmiast wybuchla krwawa wojna miedzy Fatah a Hamasem. Jak podaje Talaga w reportazu z Palestyny, zabijali kobiety, dzieci, dobijano rannych.
Izrael jest tam znienawiszony, ale prawda jest taka, ze to jedyne stabilne panstwo w regionie, demokracja parlamentarna, zapewniajace swoim obywatelom dobrobyt. Arabskie panstwa siedza na ropie ale co z tego maja ich mieszkancy? Jak zainwestowali, jak wykorzystali petrodolary dla polepszenia bytu swoich mieszkancow? Bo rozni szejkowie pokupowali w Europie hotele, kasyna itd-ale sobie.
Izrael nie ma ropy, ale jest krajem stosunkowo bogatym, z klasa srednia, z dobrymi naukowcami, z rozwinietym przemyslem, rolnictwem, turystyka itd itd. Palestyna, jakiej wolnosci by nie dostala, nigdy nie dojdzie do tego poziomu.
A najbardziej oburzajace jest to, ze my placimy Palestynczkom, bo okazalo sie ze Unia Europejska od lat daje szmal na Palestyne. Ja sobie tego nie zycze, jako podatnik, zeby z naszego szmalu finansowano terrorystow.[/quote:3999c3aba2]

panstwo izrael powstalo na ziemiach palestynskich w miejscu gdzie mieszaly sie 3 kultury islamska zydowska i chrzescijanska...sztuczne wydzielenie izraela przy mediacjach usa wspolnie z onz doprowadzily do zamieszek...nie chce mi sie wyjasniac wszystkich 5 wojen izraelskk- arabskich i o co chodzilo ale zamieszane w to byly rowniez syria liban arabia saudyjska, jordania etc...nigdy nie byla to kewstia stricte palestynska. narod palestynski byl narzedziem w rekach panstw arabskich do tego by zaglowac sytulacja polityczna, ekonmomiczna i rozkladem sil na bliskij wschodzie. Do tego nalezy rowniez dodac wklad usa i zsrr. Co do ziem roponosnym to napewno wiesz ze na bliskim wschodzie znajduja sie najwieksze tego typu tereny jak i najwieksze wydobycie w skali swiatowej (rejon zatoki perskiej) OPEG-organizacja panstw arabskich ktore wydobywaja rope jest w stanie manipulowac swiatowymi cenami (a wlasciwie je dyktuje)podczas jednej z wojen izraelsko arabskich podniesli ceny o 110%.
Przy wiecznych konfliktach, przepychankach miedzynarodowych, manipulacjach ze strony bogatych szejkow robiacych interesy na 2 fronty nie dziwcie sie ze na bliskim wschodzie wylonily sie takie ugrupowania i sytulacja dobrnela do takiego punktu...kultura wschodu podwalinami rozni sie od naszej i wszelkie ingerencje miendzynarodowe ktore zaburzyly struktury poczawszy od roku 45 same napedzily ten mechanizm.

Dodano: 2007-07-18 18:11

jak palestyńczycy dziateczki swoje szkolą:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4321348.html

a mówi się ze indoktrynacja w polskiej telewizji taka silna - wielu rzeczy się jeszcze możemy nauczyc od wyznawców allaha, oj, wielu

pornografia: http://staryzgred1979.blox.pl/html pornografia w star treku: http://ksiazkimojegodziecinstwa.blox.pl/html

Dodano: 2007-07-18 20:43

Lynn napisał(a):
[nie chce mi sie wyjasniac wszystkich 5 wojen izraelskk- arabskich i o co chodzilo ale zamieszane w to byly rowniez syria liban arabia saudyjska, jordania etc...nigdy nie byla to kewstia stricte palestynska. narod palestynski byl narzedziem w rekach panstw arabskich do tego by zaglowac sytulacja polityczna, ekonmomiczna i rozkladem sil na bliskij wschodzie.

A co tu wyjasniac? Arabowie wymyslili sobie ze zgniota panstwo izrael... i sie przeliczyli. To tez swiadczy o tym, jakimi mieczakami i slabiakami sa Arabowie. Przeciwko Izraelowi, ktory jest tylko paskiem nad Morzem Srodziemnym, rzucily sie wszystkie mozliwe kraje z regionu (wspierane doradcami i sprzetem ze Zwiazku Radzieckiego). I Izraelczycy sie obronili, a nawet przeszli do kontrataku (Synaj). Jest taka anegdota z tych czasow, ze kiedy w ataku szly kobiety Zydowki, to Arabowie wyskakiwali z czolgow i zwiewali, bo w ich kulturze zginac z reki kobiety to straszna hanba. A kobiety do dzisiaj w Izraelu sluza w armii. W krajach arabskich laza w jakis szmatach i maja dzieci rodzic.

Swiat nie zapomni, jak Palestynczycy tanczyli na ulicach z radosci, kiedy 11 wrzesnia samoloty wbily sie w wieze WTC.

Dzisiaj widac, ze gdyby nie bylo Izraela sytuacja w Palestynie wcale nie bylaby lepsza. Palestynczycy dalej by sie mordowali, tylko na wiekszym areale gleby :) Bo dotad tylko taki uzytek zrobili ze swojej autonomii.
Dzieki Izraelowi przynajmniej czesc tego terenu nadaje sie do zamieszkania przez zwyklych ludzi.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło