Dodano: 2007-11-22 00:01
ogolnie nie lubie lyncha za jego idiotyzm xD ale blue velvet rzeczywiscie byl dobrym filmem
Dodano: 2007-11-22 00:46
"Idiotyzm" ???
Rozwiń tę myśl proszę, bo odnoszę wrażenie że określenie jakiego użyłeś OskarQ powinieneś skierować raczej ... albo nie skończę tego zdania.
Rozwiń swoją myśl jeśli łaska?
Not everyone likes metal... FUCK THEM!!!
Dodano: 2007-11-22 12:02
| zet napisał(a): |
| "Idiotyzm" ???
Rozwiń tę myśl proszę, bo odnoszę wrażenie że określenie jakiego użyłeś OskarQ powinieneś skierować raczej ... albo nie skończę tego zdania. Rozwiń swoją myśl jeśli łaska? |
Ano też jestem ciekaw, jaka to myśl :twisted:
Dodano: 2007-11-22 13:58
Dla mnie kultowy jest Tytus Andronikus z Anthony Hopkinsem. Uwspółcześniona wersja dramatu Szekspira. Niesamowite jest dla mnie połączenie autentycznych tekstów dialogów Szekspira ze współczesnym otoczeniem. Do tego ogólnie psychodeliczny klimat, zbrodnia, szaleństwo, kanibalizm, zemsta i masakra w finale...
Kostiumy w filmie to też klasa sama w sobie, że nie wspomnę o fantastycznej scenie z początku filmu - tryumfalnego przemarszu rzymskich wojsk.
Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!
Dodano: 2007-11-22 22:01
"idiotyzmy"u lynch'a...co poeta miał na myśli?? :)
Dodano: 2007-11-22 22:35
Doslownie to co napisalem dlamnie jego filmy sa idiotyczne zadko trzymajace sie kupy( nawet jesli maja takie byc to w kazdym chaosie znajdzie sie jakas zasada)no i majace niby mroczny klimat tajemnicy a jednak nie przekonujacy nie : < O boze przepraszam, ze obrazilem waszego idola naprawde mi przykro ale jego filmy uwazam za przecietne i nie widze w nich oprocz surrealizmu niczego fantastycznego. Teraz ja pytam was co wy w nim widzicie ?!
:) Dodano: 2007-11-23 00:10
''Memento'' genialny film z oryginalną fabuła zna ktoś?
...and music? Well, it's just entertainment folks.
Dodano: 2007-11-23 00:11
Genialnym bym 'Memento' nie nazwała. Pomysł interesujący... i prawie nic więcej. Ale od 'Pachnidła' lepszy, hehe :twisted:
Dodano: 2007-11-23 10:14
Bardzo interesujący film tenże Memento. Zgadzam się pomysł interesujący, jak zawsze jeżeli chodzi o braci Nolanów(Christopher jest daltonistą a tak propo:D)
Ale film tylko dla mnie jak na jeden raz. Widziałem bardziej interesujące filmy - jak na przykład Jezioro Saltono D.J Carusa. :twisted:
Dodano: 2007-11-25 18:06
Ja za jeden z kultowych filmów uważam film pt."Marzyciel"
Dodano: 2008-05-12 03:35 Zmieniono: 2008-05-13 18:33
| Kapitan_Mineta napisał(a): |
| [quote:9abea9f814="SheIsTheDark"]efekt motyla, skazany na bluesa, zgromadzenie, |
to nie jest temat "filmy żałosne", tylko "filmy kultowe"... :roll: [/quote:9abea9f814]
Twoje zdanie, szanuję. Fanie Terminatora.
O ile się nie mylę kultowe są filmy ważne dla sporej grupy odbiorców, w formie niebanalnych wartościowych produkcji . zaś ogółem temat tyczy się filmów nam osobiście bliskich . spróbowałam zatem zawrzeć w jednym obydwa te wyznaczniki, więc, i .. reasumując : efekt motyla to ceniona produkcja o ciekawym scenariuszu i pomyśle, to trzeba przyznać. skazany na bluesa w swej prostocie jest po prostu życiowy i prawdziwy. a zgromadzenie to jak dla mnie po prostu dobry film o interesującej mnie tematyce . ot co .
pozdrawiam . :roll: :wink:
------
* owe kilka miesięcy temu -o grozo!!- nie znałam jeszcze produkcji, którą na dzień dzisiejszy widziałam już dobrych kilkanaście razy. film po prostu mnie urzekł. mam tu na myśli
" Bram Stoker's DRACULA (Love Never Dies) "
-> mimo iż niektóre efekty specjalne wręcz śmieszą (ale to w końcu 1992 rok, więc przymykam na to oko), uważam, że film świetny, wiele zapadających w pamięć tekstów i dialogów, mistrzowska gra Gary'ego Oldmana, muzyka W.Kilara piękna, a i napomknąć muszę iż kostiumy również.
po prostu pokochałam od pierwszego obejrzenia .!.
---
jestem ciekawa, co sądzicie o takich dziwach jak chaotyczny "Intelekt Kollapse", czy kilkuminutowa "Katedra".
Behemoth Dodano: 2008-05-12 17:12
dla mnie jest wiele kultowych filmów ale najczęściej oglądam Psy,Kroll,Gladiator i Lista Schindlera
A kto umarł ten nie żyje
Dodano: 2008-05-12 18:38
Dla mnie to "siedem", "ojciec chrzestny", "wywiad z wampirem", "wieczny student" i na pewno jeszcze kilka o ktorych obecnie zapomnialam 
Nie po to umiem mówić,żeby siedzieć cicho :P
Dodano: 2008-05-12 18:54
hmm.. co do Lyncha, to z pewnością jeden z bardziej intrygujących reżyserów. faktycznie tworzy niesamowity psychodeliczny klimat, powiem, że jest to najlepsza i najbardziej tajmenicza atmosfera z jaką miałem do czynienia (szczególnie w Mulholand Drive) po za tym trafialy mu si efilmy bardzo nedzne (Duna) ale i tak uważam, że to bardoz ciekawy reżyser.
co do legend kina.. hmm wielkim szacunkiem będę dażył Odyseje Kosmiczną 2001. ten film jest niesamowicie uniwersalny mimo, że powstał prawie pól wieku temu. problemy wciaż sie nie zmienily. caly czas jestesmy tak samo wewnetrznie niedojrzali a mimo to budujemy "rakiete do boga" doprawdy jest to arcydzielo, ktore ma przekaz. czego brakuje nowym filmom.
Dodano: 2008-05-12 19:34
kultowy film to dla mnie napewno "frida" , będąca twardym i szorstkim odzwierciedleniem całej gehenny cierpienia i bohaterstwa z jakim można z tego cierpienia wyjść, do tego zaprawiona mnóstwem pięknych poetyckich i bardzo malarskich kadrów.
Dodano: 2008-06-06 16:33
natural born killers 
...I forgot to remember to forget... /johnny cash
Dodano: 2008-06-06 17:12
napewno 'Fight Club' (nie znam polskiego tytułu) zafascynowało mnie w tym filmie przedstawienie postrzegania świata.
'Kingdom of Heaven' (królestwo niebieskie) czasem można się nafaszerować opowieścią o rycerzu bez skazy
do tego dodam jeszcze 'Skazany na Shawshank' 'matrix' (tylko 1 część) 'Seven'
a z komedii dodam jeszcze 'Chłopaki nie płaczą' 'Poranek kojota' i 'Piraci z Karaibów' (też głównie 1 część)
znalazłbym jeszcze nie jeden tytuł ale w tej chwili poprostu nic do głowy nie wpada :/
Fuck Redemption, Fuck Damnation, Stop being perfect, lets evolve
Dodano: 2008-06-07 09:56
Coś z polskiego ogródka :D :D :D
"Sexmisja" , "Nie lubie poniedziałku", "Poszukiwany poszukiwana" , oj i wiele innych starych polskich komedii :D :D :D
Odważni nie żyją długo, ale tchórzliwi nie żyją wcale..
Dodano: 2008-06-07 23:18
Filmy kultowe?
To w zasadzie pojęcie względne, bo każdego rajcuje coś innego. Myślę, że w dużej mierze zależy to od osobistych przeżyć odbiorców. Bo każdy ma inne życie i inne wnioski z tego co go spotkało.
Ktoś kto przeżył jakieś cierpienie psychiczne, prześladowania czy niezrozumienie będzie preferował filmy psychologiczne. Natomiast ktoś zajmujący się określoną dziedziną, właśnie filmy o tej tematyce. Ktoś kto w zasadzie nie przeszedł wiele, zadowoli się prostą komedią, ale to też zależy...
Uogólnić w sumie jest trudno. Mówi się, że ile ludzi, tyle upodobań, każdy ma inny gust. Dlatego jedni wolą takie filmy inni siakie. Z różnych powodów. I mogą to być filmy naprawdę kiepskie...
Zachęcam jednak do tworzenia takich list :-D
Dodano: 2008-10-02 10:11
Nowość w planach i na planie :D
Kontynuacja "300" opowie o bitwie pod Platejami
Jak zapewne wszyscy fani filmu "300" doskonale wiedzą, decydenci w Hollywood pracują właśnie nad planami kontynuacji filmu. Ostatnio w sieci pojawiły się szczegóły dotyczącego tego projektu.
Otóż według portalu IESB film skoncentruje się na bitwie pod Platejami. Bitwa ta wspomniana jest w ostatniej scenie "300". Uczestniczy w niej Dilios (David Wenham) opowiadający o Termopilach. Na razie nad komiksem pracuje Frank Miller. Dopiero kiedy książka będzie gotowa Miller i Zack Snyder rozpoczą prace nad filmem.
Bitwa pod Platejami miała miejsce kilka miesięcy po bitwie pod Termopilami. Według Herodota siły perskie trzykrotnie przewyższały liczebnością wojska greckie (głównie ateńskie i spartańskie). Jednak bitwa zakończyła się druzgocącym zwycięstwem Greków dowodzonych przez spartańskiego wodza Pauzaniasza, pretendenta do korony po śmierci Leonidasa.
No rewelka już nie mogę się doczekać premiery oby jak najszybciej. Frank Miller kończy pracę nad komiksem, na podstawie którego dojdzie do kontynuacji 300 Franek pośpiesz się :)z pewnością pierwsza ekranizacja 300 nadała już temu filmowi status kultowego...
Legendary Pictures potwierdza informacje o kontynuacji hitu
Studio potwierdziło informacje, o których informowaliśmy parę dni temu. Prace nad kontynuacją trwają. Jednak nie wiadomo, czy będzie to sequel, prequel czy spin-off. Być może będzie to po prostu historia dziejąca się w starożytnej Grecji. Frank Miller obecnie pisze powieść graficzną, na podstawie której być może będzie film. Reżyserem oczywiście byłby Zack Snyder, lecz nie chce nic podpisywać, póki nie zobaczy efektów pracy Millera.
I od tego jest wszystko uzależnione. Jeśli twórcom spodoba się nowa historia Franka, jeśli będzie tak samo wciągająca i miała ten niesamowity klimat, to powstanie film.
"300" był czymś, czego wcześniej nie widzieliśmy. Twórcy są świadomi, że nowy film musi też mieć to coś.

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Dodano: 2008-10-02 10:20
Przypominam sobie własnie ekranizacje powieści Stanisława Lema. Mało kto pamieta pewnie "Test pilota Pirxa" czy "Der schweigende stern". Berdzie znane z powodu niedawnego remake "Solaris" Tarkowskiego jest juz łatwiejsze do zdobycia. Filmy te miamo dosc sporego wieku przy odrobinie wysiłku nadal daja się obejrzeć.
Life is complex: it has both real and imaginary components
Dodano: 2008-10-02 15:06 Zmieniono: 2008-10-02 15:22
*** Mało kto pamieta pewnie "Test pilota Pirxa" czy "Der schweigende stern" ***
Eeee ja tam oczywiście pamiętam to przecież klasyka :wink:
Teraz to jest luksus jeśli chodzi o dostęp do literatury z fantastyki,kiedyś było z tym kiepsko , często ratowaliśmy się tym co wydawali w miesięczniku " Fantastyka " obecnie " Nowa Fantastyka "
A czy ktoś oprócz mnie, bo jakoś mało kto właściwie nikt nie wspomina kultowego filmu " TRON " lub " MECHANICZNA POMARAŃCZA "

Dodano: 2008-10-02 15:22
Filmy kultowe dla mnie łączą się z wielkim sentymentem do pewnych idei, czasów oraz klimatu. Ostatnio obejrzałam "Into The Wild" ["W dzicz" - Polacy oczywiście musieli nadać mu zupełnie inny tytuł: "Wszystko za życie" :? ] z niesamowicie dopasowaną do przesłania obrazu muzyką Eddie'go Veddera. Film moge oglądac godzinami bo i trwa 2,5 h
, a pewne sceny zawsze mają taki sam urok.
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Dodano: 2008-10-02 15:26
*** Filmy kultowe dla mnie łączą się z wielkim sentymentem do pewnych idei, czasów oraz klimatu. ***
U mnie jest to samo droga minawi :wink:

Dodano: 2008-10-02 21:56
Gus Van Sant - Gerry /praktycznie wszystko/
nie miewam dobrych nastrojów !