Filmy kultowe. Strona: 3

Dodano: 2007-05-04 13:52

nomay (Bicz)
nomay
Włocławek/Bergen/Praga/Kopenhaga

Jeśli o mnie chodzi to...jestem fanką Monty Pythona, więc "Żywot Briana"; " Sens życia według Monty Pythona" i nieśmiertelny "Święty Graal"..hahahaha te kokosy :twisted:
Z innej beczki:
- "Requiem dla snu"
- "Mechaniczna pomarańcza"
- "Seksmisja" - zawsze mnie bawi, dialogi już na pamięć znam,
- "Cztery pokoje" (my lubić Tarantino)
- "Coffee and cigarettes" (za pomysł)
- i może "Memento"... choć fabuła porywająca nie jest, to konwencja nietuzinkowa (pierwszy raz widziałam tego typu film)
..w sumie można by wymieniać, ale to już raczej katalog z serii "Moje ulubione" a nie "kultowe"...No cóż...czasem tak wychodzi :twisted:

"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]

Dodano: 2007-05-13 15:57

to ja w takim razie od siebie dodam "Świętego gralla" :D , "Braveheart", Królowa Margot", początki "Gwiezdnych wojen", 2 i 4 część "Obcego", dodałabym do tego jeszcze z seriali- "kompanię braci", ehh pozapominałam większość tytułów, a tyle tych filmów było :? . I co jak co ale "dirty dancing" jest kultowe

Dodano: 2007-05-16 09:49

nomay (Bicz)
nomay
Włocławek/Bergen/Praga/Kopenhaga

Dziś do koszyka filmów kultowych chyba zaliczę "Borat'a"...wczoraj go obejrzałam, choć już wcześniej słyszałam sporo o tym filmie.
Podczas oglądania turlałam się momentami po podłodze...i tan akcent! Zdecydowanie polecam na poprawienie humoru i z uwagi na walory hehe poznawcze kultury osobistej i mentalności części narodu amerykańskiego (bo poprawne politycznie jest nie uogólniać 8) )

"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]

My own cult... Dodano: 2007-05-17 12:18

Filmy, które czczę potrafię policzyć na palcach. Oto one:
Battle Royale [polecam gorąco]
Wywiad z Wampirem
Milczenie Owiec
Piraci z Karaibów [1i2, a co będzie z 3 to się zobaczy :lol: ]
Sleepy Hollow [Jeździec bez głowy]
Vampire Hunter D: Bloodlust
The Ring [japoński]

Świat nie zginął i nie spłonął. Przynajmniej nie cały. Ale i tak było wesoło ;]

Dodano: 2007-05-24 10:33

moim osobistym kultowym filmem jest "Rocky Horror Picture Show" (został też uznany za najbardziej kultowy na świecie przez komisję Księgi Guinesse'a). jeżeli nie widzieliście, to nie wiem, nad czym się zastanawiacie.. i nawet jeżeli nie spodoba wam się pierwsze 15, 20 minut, to warto poczekać. naprawdę.

poza tym filmy, które można oglądać ciągle to Jarmusche, Kubricki, Herzogi, Bergmany, von Triery i Greenawaye. wymieniłabym tutaj zwłaszcza "Idiotów" von Triera i "Personę" Bergmana.

ssij to.

Dodano: 2007-05-24 11:55

vil napisał(a):
moim osobistym kultowym filmem jest "Rocky Horror Picture Show" (został też uznany za najbardziej kultowy na świecie przez komisję Księgi Guinesse'a). jeżeli nie widzieliście, to nie wiem, nad czym się zastanawiacie.. i nawet jeżeli nie spodoba wam się pierwsze 15, 20 minut, to warto poczekać. naprawdę.

.

zgdzam się z koleżanką w 100 %. Film który każdy miłośnik filmu powinien poznać:)

Jeżeli komuś nie spodoba sie pierwsze 15,20 minut, zawsze ten czas może przeznaczyć na zrobienie kanapek, albo schłodzenia piwka. Bo później robi się na prawdę ciekawie:)

Dodano: 2007-05-25 18:41

Osobiście jestem zwolennikiem filmu "Dzień świstaka"- nigdy mi się nie nudzi:)! Później nie wyobrażam sobie świata bez filmów: "Pi" - Arnovskiego- ten zawsze robi dziwne kino z sugestywnym klimatem , "Coś" - klasyka gatunku , "Cube"- ale tylko pierwsza cześć, "Łowca Androidów", jest jeszcze taki film "Miasto zaginionych dzieci"- oryginalny film ze specyficznym klimatem, no i oczywiście Pulp Fiction:)!

Ideologie tłumią trzeźwe myślenie, najwyższą wartością jest wolność umysłu. "Penis do prezerwatywy: Kryj mnie - wchodzę!"

Dodano: 2007-06-05 16:12

jeśli o kultowe filmy chodzi to stawiam na pierwszym miejscu wspomniane już kilka razy "pulp fiction". poza tym w mojej osobistej czołówce znajdą się "wściekłe psy" i "natural born killers" przypominający klimatem Tarantino.
ach i jeszcze "milczenie owiec" (nie wiem czy już ktoś wspominał). film który zna chyba każdy z niezapomnianą rolą antonego hopkinsa. mimo tego że widziałam go już mnóstwo razy dalej trzyma w napięciu do samego końca

[url=http://www.lastfm.pl/user/bloodflower_87/?chartstyle=purple] [img:c7f7fdac9a]http://imagegen.last.fm/purple/recenttracks/4/bloodflower_87.gif[/img:c7f7fdac9a][/url]

Dodano: 2007-06-05 16:45

A wiesz dlaczego "Natural Born Killers" tak przypominają dzieła Tarantino :?:
NO BO TO JEST JEGO SCENARIUSZ, A PIEPRZONY STONE MU GO PODPIERDOLIł, ale to chyba historia nie związana z tematem, więc nic już nie mówię

Not everyone likes metal... FUCK THEM!!!

Dodano: 2007-07-06 11:46

Moje ulubione:
-Fifth element
-Piraci z Karaibów(1,2,3)
-Pulp Fiction
-Sahara
-Taxi (wszystkie części ) :D
-oczywiście Kill Bill