Dodano: 2007-10-28 12:01
Ja niestety dowiedzilam sie o jego istnieniu parę lat po jego śmierci, kiedy muzyką przez niego prezentowana zarażało mnie parę osb z dal;szej rodziny.Miałam okazję odsłuchac parę jego audycji,ktoe nagrali na kasetach magnetofonowych ,potem natrafiłam na pare stron poświeconych jego osobie i zakochalamn sie....Heh może nie był człowiekiem o cudownej buzce i idealnym wyglądzie,jedank mial piękne, bogate wnętrze bliski mojemu idealowi-szkoda ze juz go nie ma
Zauwazylam duzo podobienstwo do mnie, co bym zrobila zeby jeszcze zyl,moc z nim pogadac na wspolne tamaty,on czuł tak samo i tak samo cierpial jak ja....
Mam obecnie na studiach warsztaty w radiu i planuje jakos ''narzucic''szefowi radia,by zgodzil sie na audycje, w takim samym stylu jak prowadzil Beksinski..heh miło by było,ale raczej w miescie ktorym mieszkam nie przejdzie to -zewszad panuje moda na zalosną techniawe , i popowe utwory(ostatnio Britney Spears;/)
P.S mam prosbe ,jesli ktos ma audycje Beksinskiego to milo by bylo, gdyby sie nimi podzielił
Tomasz Bekśiński Dodano: 2007-10-28 15:33
To link do strony opisującej audycje Tomka Beksińskiego
http://www.tbmp3.prv.pl/
mogę powiedzieć że Tomek nauczył mnie słuchać i doceniać muzykę i za to jestem mu wdzięczny :)
Najlepsza 10' tka New Romantic Lat 80' tych Tomasza Beksińskiego:
01.John Foxx " The Garden " (1981)
02.Ultravox " Vienna " (1980)
03.Visage " Visage " (1980)
04.OMD " Architecture And Morality " (1981)
05.Talk Talk " The Party's Over " (1982)
06.Classix Nouveaux " La Verite " (1982)
07.White Door " Windows " (1983)
08.Depeche Mode " Some Great Reward " (1984)
09.Spandau Ballet " Journes Of Glory " (1981)
10.Duran Duran " Duran Duran " (1981)
Druga dziesiątka:
11.Ultravox " Rage In Eden " (1981)
12.Pseudo Echo " Autumnal Park " (1984)
13.Real Life " Heartland " (1984)
14.A Flock Of Seaguls " A Flock Of Seaguls " (1982)
15.Japan " Gentelmen Takes Polaroids " (1980)
16.Gary Numan " The Pleasure Principle " (1979)
17.Simple Minds " New Golden Dream " (1982)
18.The Human League " Reproduction " (1979)
19.Soft Cell " The Art Of Falling Apart " (1983)
20.Roxy Miusic " Avalon " (1982)
Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Dodano: 2007-10-29 09:37
wlasnie ,kobiety lecą tylko na ladną buzię i wygląd , dlatego byl sam :cry: tylko nieidentyfikuj sie z nim tak do końca :wink: .Jego audycje byly raczej w godzinach niskiej sluchalnosci np o polnocy bo wtedy tez pop krolowal w radiu jak i dzis.
beksiński Dodano: 2007-12-19 21:36
ja mialam szcęśćie, ponieważ w jego audycje wciągnęli mnie moi starsi koledzy z bloku.
zaczęłam w wieku 7 lat.
Pozdrowienia dla Białej :)
Dodano: 2008-03-19 10:47
byl wielkim gosciem bo puszczal dobra gotycka muzyke gdzie nigdzie nie bylo ale byl samotnikiem i nie mogl znalezc prawdziwej milosci ja bylem taki jak on ale znalalem naszczescie znalazlem wielka milosc i gdyby nie ona moze bym skoncyl jak on
kochajcie sie ludzie a czas ucieka
Dodano: 2008-03-27 10:30
ja tym się różnię że nie szukam miłości,kończyc jak on czasami się chce ale odechciewa sie nawet tego jak sie pomysli że i tak sie umrze za jakis czas...co za różnica czy wczesniej czy później...nie widze miłości, w świecie tylko są jej pozory za to wiecej zawisci i nienawisci.Szkoda że musiał sie zabić ale nie wierze że jedynym powodem był brak spełnienia w miłości.Skoro nie ufał ludziom i ich nie lubił to po co szukał kontaktu-trzeba na cos sie zdecydować i wybrać na poczatku a nie potem się miotać między byciem samotnym i z kimś bo jak widac w jego przypadku prowadzi to do bycia nieszczęsliwym.
Re Beksinski Dodano: 2008-03-27 17:40 Zmieniono: 2011-05-03 09:30
Nie wierzcie w te teksty o nielubieniu ludzi przez Beksińskiego czy o nieszczęśliwej miłości. Człowiek był wybitnie wrażliwy, niezwykle inteligentny, oddany muzyce na całego. Był częścią pewnego pokolenia, które było bardzo idealistyczne.Czy w Non Stopie, czy w Trójce robił swoje z pasją, ale poza tym wszystkim, na zupełnie innym poziomie osobowości, tliła się w Nim ciężka, głęboka depresja (była przecież nieudana próba wcześniej...). Znałem Go i jedyne, co mogę powiedzieć, to to, że w pewnym sensie NIEUCHRONNIE zmierzał ku Drugiemu Brzegowi. Wielka strata, i zarazem koniec pewnej epoki w Trójce...
Powiedzmy to jasno: był między ludźmi i żył wymianą energii z nimi na wielu płaszczyznach. Ktokolwiek z nim miał do czynienia, wie,że był to miły i ciepły,pełen spięcia, ale przez to jakoś naturalny gość. Mroki muzy i pewna poza, czy postawa, to jedno, real - drugie. RIP
Do not quote - think for yourself
Dodano: 2008-03-28 09:32
chcesz przez to powiedzieć że miał podwójną osobowość?Właściwie o każdym można to powiedzieć, przecież świat i ludzie nigdy nie poznają nas tak naprawdę bo zwyczajnie nie chcą tego poznawać.
Dodano: 2008-03-28 12:20
| ganzallein napisał(a): |
| chcesz przez to powiedzieć że miał podwójną osobowość?Właściwie o każdym można to powiedzieć, przecież świat i ludzie nigdy nie poznają nas tak naprawdę bo zwyczajnie nie chcą tego poznawać. |
Racja. Wielu ludzi tworzy sobie drugą osobowość, aby ukryć tą bardziej wrażliwą. Ale to prawda, że nikogo to nie obchodzi. Z wyjątkiem tej drugiej połówki którą nie każdy ma szczęście spotkać...
2 ga osobowość... Dodano: 2008-03-28 15:07
| sphinxia napisał(a): |
| [quote:b648a0eb6f="ganzallein"]chcesz przez to powiedzieć że miał podwójną osobowość?Właściwie o każdym można to powiedzieć, przecież świat i ludzie nigdy nie poznają nas tak naprawdę bo zwyczajnie nie chcą tego poznawać. |
Racja. Wielu ludzi tworzy sobie drugą osobowość, aby ukryć tą bardziej wrażliwą. Ale to prawda, że nikogo to nie obchodzi. Z wyjątkiem tej drugiej połówki którą nie każdy ma szczęście spotkać...[/quote:b648a0eb6f]
Jest jak tu napisano - zwłaszcza w branży muzycznej, gdzie ludzie często po prostu muszą/chcą/potrzebują kryć się za pewną zasłoną, żeby ocalić swoje wnętrze. Trochę taka "szkoła przetrwania" ...
Dość często też jest tak, że dopiero gdy oficjalne okoliczności odpadają, ludzie pokazują swoje głębokie Ja - w większości wypadków subtelne, delikatne, bezbronne, itd.itp.
Do not quote - think for yourself
Dodano: 2008-03-30 08:18
dla mnie dziwnym jest artysta ktory nie wyraża w swoich dziełach prawdy o sobie i swoich poglądów.Jeśli robi coś "pod publiczkę" to jest zwykłym pozerem,przyklad chocby z naszej sceny- taka Doda Elektroda udająca debilkę.
Dodano: 2008-03-30 09:08
| ganzallein napisał(a): |
| dla mnie dziwnym jest artysta ktory nie wyraża w swoich dziełach prawdy o sobie i swoich poglądów.Jeśli robi coś "pod publiczkę" to jest zwykłym pozerem,przyklad chocby z naszej sceny- taka Doda Elektroda udająca debilkę. |
taki artysta to prawdziwy biznesmen 8)
Dodano: 2008-04-01 08:59
tak niektorzy artyści robią nawet koncerty charytatywne za gażę 20tys. bo normalnie wziąlby 40tys. hehe
Dodano: 2008-04-16 16:10
ja niestety nigdy nie slyszalem zadnej auducji Beksinskiego, a teraz zaluje.
Czasami warto uciec od zycia...
Dodano: 2008-04-18 11:39
W czasie kiedy T. Beksiński żył, i jeszcze do niedawna, utrzymywałam że go nie cierpię (moim motywem było jego ciągłe narzekanie na cały świat, te jego "klapki na oczach" i wręcz fanatyzm wyłaniający się z niektórych wypowiedzi, oraz to, że był takim okropnym malkontentem i zrzędą i żałosnym "tragicznym romantykiem" itd.)
Teraz nadal go nie cierpię, ale coraz częściej zdarza mi się myśleć, że dzisiejszym nastolatkom bardzo ale to bardzo przydałby się ktoś taki jak on, nawet gdyby mieli go nie cierpieć tak jak ja wtedy, to i tak bardzo by się przydał. :|
Próbowałam dopisać coś na poparcie tej tezy, ale co napiszę to wykasowuję bo widzę, że nie o to mi chodzi. Nie chodzi o to, że dzisiaj wokaliści za bardzo charczą, ani o to że za dużo różowego plastiku się wpina we włosy przy okazji wyjazdu do Bolkowa (no bo przecież nie do szkoły :roll: ), ani o to że jak się ma 15 lat i jest się wrażliwym człowiekiem to jest ogromne prawdopodobieństwo że zostanie się "emo"... Żadna z tych trzech rzeczy tak naprawdę przecież nie jest zła sama w sobie, i są one naturalnym i nieuchronnym etapem ewolucji.... Ale przydałby się ktoś, kto mógłby stworzyć dla nich jakąś przeciwwagę, czy cos w tym rodzaju. :?
Dodano: 2008-04-19 16:44
Beksinski był więc prawdziwym gotem-wiecznie smutny,narzekający na świat i ludzi(bo nie lubil wspolczesnosci,urodził się za późno),pragnący miłości a jednoczesnie skazany na samotnośc-chyba też jestem prawdziwym gotem bo spelniam wiekszosc tych warunków.
Dodano: 2008-04-20 09:41
| regis napisał(a): |
| Uważam że należałoby rozdzielić dwie kwestie, mianowicie: Beksiński jako człowiek, i Beksiński jako dziennikarz/ osobowość muzyczna. |
A mnie się wydaje, że w jego przypadku te dwie kwestie bardzo trudno rozdzielić.
Dodano: 2008-05-26 16:30
[quote="AbrimaaL"][color=red]A może by się tak złożyć i Tomkowi (i jego tacie też) postawić pomnik? Na przykład taki, Ojciec siedzi przy sztalugach a syn mu pozuje w vampirycznej pelerynie.
jestem jak najbardziej za,komu jak komu ale Ci dwaj przyczynili się do ukulturowienia naszego kraju i wiele mu dali, więc pomnik winien powstać.
lekkie odskoczenie od tematu ale ta wizja jest świetna i świeczki warta,więc powracam doń,co reszta na nią?
"Ostrożnie stawiaj kroki Bo w sobie masz swój Hades I w sobie cień głęboki I bezład razem z ładem" J.Kaczmarski
Dodano: 2008-06-02 08:39
taki pomnik nie powstanie gdyż na ich życie rzuca niekorzystny cień sposób odejscia z tego świata-samobójstwo Tomasza i nie do końca wyjaśnione morderstwo jego ojca.W Polsce samobójcom chyba nie stawia sie pomników.Bo to grzech w katolickim kraju 
Dodano: 2008-06-06 17:44
Świetnie tłumaczył teksty. Nie umiał jednak znaleźć wspólnego języka z kobietami.
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
audycja o Tomku Beksińskim DZIŚ w nocy !!!! Dodano: 2009-12-22 15:53
DZISIAJ, od północy, w Programie Pierwszym Polskiego Radia będzie audycja poświęcona Tomkowi.
Oto wiadomość zamieszczona na stronie:
http://www.tbmp3.republika.pl/news/news.shtml
"Szanowni Państwo!
W nocy z 22 na 23 grudnia w Programie 1 Polskiego Radia zapraszam na audycję z okazji przypadającej dzień później 10-tej rocznicy śmierci Tomasza Beksińskiego. Będą m.in. wspomnienia "Romantyków Muzyki Rockowej" i "Wieczoru Płytowego", kilka polskich tekstów piosenek autorstwa znakomitego tłumacza i prezentera.
Podczas audycji będzie można się dzielić swoimi wspomnieniami i refleksjami.
Czy Tomasz Beksiński czułby się dobrze dzisiaj, w otaczającej nas rzeczywistości? Wszak świat jeszcze bardziej zwariował przez te 10 lat...
Klaudiusz Madeja
Program 1 PR"
niżej link do strony Radia:
http://www.polskieradio.pl/ramowka/audycja.asp?a=106661
ale to raczej marzenie, niż motto : zanim umrę, zakochać się jeszcze choć raz :D
Dodano: 2009-12-22 20:58
Bardzo dziękuję za informację.
BTW: Grudniowy numer "Teraz Rocka" poświęcił Tomkowi jedną stronę.
Dodano: 2009-12-22 21:41
Super wiadomosc jak dam rade i nie zasne, to moze poslucham.
Dodano: 2009-12-22 22:55
Powiem tylko tyle.... Wielki szacun dla Beksy.
Gdyby nie on to bym nie słuchał takiej muzy jak słucham. RIP
Dodano: 2010-03-03 23:51
Uwielbiałam go. Czytałam jego felietony w Tylko Rocku, łącznie z tym ostatnim... Kiedy nagle Telexpress podał, że Tomek zrobił to, co zapowiedział, autentycznie rozpłakałam się.
Dla mnie to była wielka strata.
We are the cause of the world that's gone wrong - Nature will survive us human dogs after all