Dodano: 2011-01-11 09:48
| RexRotten napisał(a): |
| [quote:44b47b9c7e="korsarz"]Tak się czasami zastanawiam... Skoro zdaniem niektórych tu obecnych industrial i jego pochodne nie są muzyką gotycką, to w takim razie:
1. Dlaczego w radiu VampireFreaks mogę posłuchać Combichrist obok The Birthday Massacre i The Cure? 2. Co robiło Front Line Assemby w Trzeciej Stronie Księżyca? |
1. Dlatego że VampireFreaks dedykowane jest ogółowi sceny Dark Independent, nie tylko muzyce gotyckiej.
[/quote:44b47b9c7e]
No, to by wszystko wyjaśniało...
Dodano: 2011-01-12 14:01 Zmieniono: 2011-01-12 14:09
Sorry, że post pod postem, ale edycję mi zablokowało.
Nie chodzi mi o to, że industrial miałby być bardziej gotycki od metalu gotyckiego, czy zimnej fali. Raczej o wyjaśnienie, dlaczego nie może być gotycki w ogóle... ;]
Właściwie to można by było zamienić tytuł artykułu na "muzyka mroku: Dark Independent". Wilk syty i owca cała :) . Pal diabli, że to nie ma sensownego polskiego odpowiednika (...mroczna niezależność?) i zazwyczaj się kojarzy właśnie z gotykiem...
Dodano: 2011-01-12 14:07
po co te kłutnie o nazwy gatunku, nie można poprostu słuchać muzyki
? jeśli już, to określenie dark independent też mi najbardziej odpowiada
Dodano: 2011-01-14 02:10
| korsarz napisał(a): |
| Tak się czasami zastanawiam... Skoro zdaniem niektórych tu obecnych industrial i jego pochodne nie są muzyką gotycką, to w takim razie:
1. Dlaczego w radiu VampireFreaks mogę posłuchać Combichrist obok The Birthday Massacre i The Cure? 2. Co robiło Front Line Assemby w Trzeciej Stronie Księżyca? |
Nie powiedziałbym by industrial był sam w sobie muzyką gotycką, choć często są spotykani wykonawcy tworzący muzykę muzykę industrialną w gotyckim klimacie (a jednocześnie można z łatwością spotkać takich, którzy tworzą poza).
Do what you will if it harm none.
Dodano: 2011-01-14 02:12 Zmieniono: 2011-01-14 02:21
| RexRotten napisał(a): |
|
4. dark electro, industrial oraz 5. EBM, future pop, synthpop |
Odnośnie punktu czwartego.
4.1. Dark electro - szczerze mówiąc sam niewiele słucham, aczkolwiek większość utworów (których słuchałem) ma raczej gotycki klimat, gdyż "dark electro" ludzie odnoszą najczęściej właśnie do "muzyki electronicznej niepozbawionej gotyckiego klimatu".
4.2. Industrial - nie powiedziałbym by był sam w sobie muzyką gotycką, choć często są spotykani wykonawcy tworzący industrialną muzykę w gotyckim klimacie.
5. EBM, synth/future pop - zdecydowanie nie. Bardzo trudno w takiej muzyce znaleść klimat gotycki. Podobnie jak w przypadku cyberpunk, choć tu zależy jeszcze, jakie rozszerzenie cyberpunk się przyjmie.
Ps. Na moment zapomniałem by nie pisać jednego posta pod drugim...
Ps.2 W sumie muzyka której słucham wykracza poza klimat gotycki, jak również pojęcie muzyki Dark Independent, aczkolwiek dyskusja "o klimacie gotyckim w muzyce" zawsze jest ciekawa.
BTW - Muzyka klasyczna i klimat gotycki - co o tym sądzicie? Podałbym kilka tytułów ale nie mam nic na myśli...
Do what you will if it harm none.
Dodano: 2011-01-14 15:02 Zmieniono: 2011-01-14 15:02
ZgadzAM sie kazdy slucha to co lubi ,dla jedngo gotyK to
Sisres of Mercy
dla drugiego Hocico bardziej elektronicznie
dla trzeciego Christian Death - death rock
KAŻDY SE TO nazywa jak chce:)byle by sie podobało danej osobie:)
Chwytac chwile ?
Dodano: 2011-01-14 15:04
| CatGirl napisał(a): |
po co te kłutnie o nazwy gatunku, nie można poprostu słuchać muzyki ? jeśli już, to określenie dark independent też mi najbardziej odpowiada![]() |
<brawo>
op[ieram tak samo myślę<okok>
Chwytac chwile ?
Dodano: 2011-03-11 15:22
| gothcure napisał(a): |
[quote:68cb61e6a4="CatGirl"]po co te kłutnie o nazwy gatunku, nie można poprostu słuchać muzyki ? jeśli już, to określenie dark independent też mi najbardziej odpowiada![]() |
<brawo>
op[ieram tak samo myślę<okok>[/quote:68cb61e6a4]
ja również
Dodano: 2011-03-13 23:16 Zmieniono: 2011-03-13 23:17
Jak zwał, tak zwał, ważne by słuchanie muzyki sprawiało nam przyjemność i nie ważne z której to szuflady pochodzi <okok>

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Dodano: 2011-03-25 23:28 Zmieniono: 2011-03-25 23:29
do wypowiedzi CatGirl
jestem tego samego zdania. Mam w nosie tak naprawdę co się jak nazywa i powiem szczerze, że jak mam wymieniać co mnie kręci a co nie, to wolę nazwy zespołów a nie gatunek muzyczny.
Ocean czasu – chcemy czy nie – zawsze zwraca nam to, co w nim kiedyś pogrzebaliśmy.
Dodano: 2011-08-29 00:50
Popieram, ja też czasami mam problemy z nazywaniem muzyki po gatunkach, dlatego wole nadawać zespołami :)
A tak z innej beczki to jestem tu nowa (choć cięzkiej muzyki słucham od spokojnie 3 lat) i mam nadzieje, ze zostane dobrze przyjeta :)
Dodano: 2011-08-29 00:56
Zatem witamy ciebie Liliano <radocha>

Dodano: 2011-11-07 10:18
Trochę tego czytania było, ale czy coś z tego wynikło, czy dowiedziałam się czegoś nowego i przede wszystkim czy się z tym zgadzam? Nie. Nie będę przytaczać żadnych cytatów, bo mi się nie chce, ale muszę powiedzieć,że jest tu wiele bzdetnych informacji wyssanych chyba z palca, albo zdobytych w niepewnych źródłach. Jednak gratuluję autorowi, nikt i nic nie zmusiłoby mnie do napisania czegoś takiego.
Pozdrawiam.
Dodano: 2011-11-07 10:29
| AmyBird napisał(a): |
| Trochę tego czytania było, ale czy coś z tego wynikło, czy dowiedziałam się czegoś nowego i przede wszystkim czy się z tym zgadzam? Nie. Nie będę przytaczać żadnych cytatów, bo mi się nie chce, ale muszę powiedzieć,że jest tu wiele bzdetnych informacji wyssanych chyba z palca, albo zdobytych w niepewnych źródłach. Jednak gratuluję autorowi, nikt i nic nie zmusiłoby mnie do napisania czegoś takiego.
Pozdrawiam. |
Gratuluję głosu w dyskusji, który tak wiele wniósł nowego. Konstruktywna krytyka, rzeczowa argumentacja. Tak trzymać! <brawo>
Dodano: 2011-11-07 15:04
Mnie bardzo zaskoczyło w artykule określenie "folk apokaliptyczny", gdyż nigdzie indziej, w żadnym innym tekście się z nim nie spotkałam.
Dodano: 2011-11-07 17:43 Zmieniono: 2011-11-07 17:46
| Nadine1986 napisał(a): |
| Mnie bardzo zaskoczyło w artykule określenie "folk apokaliptyczny", gdyż nigdzie indziej, w żadnym innym tekście się z nim nie spotkałam. |
No, to jest TAKA muza... że koniec świata...
;>
Dodano: 2011-11-07 18:12
| Alpha-Sco napisał(a): |
| [quote:afda7a0f7e="Nadine1986"]Mnie bardzo zaskoczyło w artykule określenie "folk apokaliptyczny", gdyż nigdzie indziej, w żadnym innym tekście się z nim nie spotkałam. |
No, to jest TAKA muza... że koniec świata...
;>[/quote:afda7a0f7e]
hehehe a może i tak:)do tej pory wiedziałam tylko, że jest folk metal i electro folk:)
Dodano: 2011-11-14 19:18
| Nadine1986 napisał(a): |
|
hehehe a może i tak:)do tej pory wiedziałam tylko, że jest folk metal i electro folk:) |
To mało wiedziałaś, skoro nie znasz takich zespołów jak Blood Axis, Current 93, Death In June...
LUDZIE TO DEBILE
Dodano: 2011-11-14 19:33
| KapitanMoneta napisał(a): |
| [quote:5e4c273a68="Nadine1986"]
hehehe a może i tak:)do tej pory wiedziałam tylko, że jest folk metal i electro folk:) |
To mało wiedziałaś, skoro nie znasz takich zespołów jak Blood Axis, Current 93, Death In June... [/quote:5e4c273a68]
jak mi sie zachce to przesłucham dzięki:)
Dodano: 2011-11-14 20:12
Death in June jedna z moich ulubionych kapel w tym klimacie :)
Death in June - fall apart
polecam :) Current 93 też niezłe <okok>
Dodano: 2011-11-14 20:18 Zmieniono: 2011-11-14 20:19
| HardKill napisał(a): |
| Death in June jedna z moich ulubionych kapel w tym klimacie :)
Death in June - fall apart polecam :) Current 93 też niezłe <okok> ![]() |
Podoba mi się. Teledysk ciekawy, składa się z fragmentów filmu "7ma Pieczęć" Ingmara Bergmanna:)
Dodano: 2011-11-14 20:30 Zmieniono: 2011-11-14 21:00
Tak dla jasności :) Death in June nie gra "Gothic" zaliczany jest do: Post-punk,Experimental,Martial,Neofolk,Post-industrial,ale generalnie zalicza się do Neofolk'u.Obecnie Death in June występuje w składzie jednoosobowym Douglas Pearce (aka Douglas P.) to samo tyczy się Current 93,oni także nie grają "Gothic" a neofolk,industrial.Warto powiedzieć że w Current 93 występował wspomniany z Death in June Douglas P.
Current 93 - Lucifer Over London