Wysłany: 2011-11-07 22:50 Zmieniony: 2011-11-07 23:07
@Krwawy - proponuję francuską literaturę moralistyczną, rosyjskie powieści obyczajowe i współczesną naukę. :) Nie, nie uznaję ani duchów, ani dusz - imponderabilia, wysublimowanie uczucia własnej tożsamości i autoreflektowania ( w jakiejkolwiek formie) w postać czegoś autonomicznego i nadanie mu takich cech, że nie da się powiedzieć o tym nic niemetafizycznego, a więc - nie lunarnego (wyjebanego z Księżyca). Duchy? Też ciekawe - jakaś potrzeba doszukiwania się czegoś nieobojętnego, co jest martwe, a nie mieści się w przedziale materii nieożywionej.
@Raraszek - jako człowiek lasu pewno o tym nie wiesz, ale - liczby to byty abstrakcyjne i operacje na nich dokonywane także są abstrakcyjne. Więc dodanie 1 roweru do 3 jabłek da nam 1 rower i 3 jabłka. Niech rower stoi obok jabłek. Taki jest wynik. Ale dodanie LICZB jako takich (1 + 3) niechybnie da 4. Hochmathematik? :D
Fajny offtop. :D
Co cię nie zabije, to cię wkurwi
Wysłany: 2011-11-07 23:13
[quote:736680b23f="Durante"]@Krwawy - proponuję francuską literaturę moralistyczną, rosyjskie powieści obyczajowe i współczesną naukę. :) Nie, nie uznaję ani duchów, ani dusz - imponderabilia, wysublimowanie uczucia własnej tożsamości i autoreflektowania ( w jakiejkolwiek formie) w postać czegoś autonomicznego i nadanie mu takich cech, że nie da się powiedzieć o tym nic niemetafizycznego, a więc - nie lunarnego (wyjebanego z Księżyca). Duchy? Też ciekawe - jakaś potrzeba doszukiwania się czegoś nieobojętnego, co jest martwe, a nie mieści się w przedziale materii nieożywionej.
[/quote:736680b23f]
Dziękuję za zaproponowaną literaturę i w przyszłości przyda mi się to. Jednak w dyskusji jestem ciekaw jakiś propozycji ideowych, pomysłów i ich uzasadnienia. Też mogę polecić literaturę i postarałbym się wybrać wartościową, jednak w tej chwili interesuje mnie bardziej wymiana poglądów.
Traktuję to jako możliwość dowiedzenia się czegoś nowego, poszerzenia wiedzy. Opowiedz coś ciekawego.
http://pantheion.pl/