Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Ratować język?. Strona: 2

Artykuł: Ratować język?

Wysłany: 2011-09-05 15:01

lacrima (Bicz)
lacrima
Oborniki/Poznań

Jestem jak najbardziej za. Taka pogoń za zachodem, we wszystkich jego aspektach jest zgubna moim zdaniem - może kiedyś, za kilkadziesiąt lat już nikt nie będzie znał takiego czystego, polskiego języka? A przecież nasz język, nie dość, że jest jednym z tych najtrudniejszych do nauczenia się - nie tylko dla obcokrajowców - to jest także unikatowy..Mamy piękną gwarę śląską - której osobiście mogłabym słuchać godzinami - gwarę poznańską, góralską ( ogólnie) - że naprawdę wielką szkodą byłoby ją zapomnieć...Trzeba wręcz podkreślać unikatowość naszego języka..
A w muzyce? Myślę, że w dzisiejszych czasach, tak silnie zamerykanizowanych, zangielszczonych, brakuje naprawdę znakomitych tekściarzy, jak Grechuta, Kaczmarski, Beksiński, Ciechowski, Niemen...Oni potrafili pisać naprawdę cuudowne teksty, pełne przewrotnych metafor, porównań..będących same w sobie czystą poezją..I to pięknie zaśpiewaną...Myślę, że im młodsze pokolenie młodych wykonawców muzyki, tym te teksty są uboższe, bardziej oczywiste, mniej w nich takiej..nie wiem jak to określić..magii..poezji.."tego czegoś". A poza tym - coraz więcej naszych zespołów chce zaistnieć za granicą...I choć często sama słucham zespołów anglojęzycznych, to jednak wielką przyjemnością jest dla mnie słuchanie wielu zespołów polskich - tych starych, jaki i nowych - śpiewających w ojczystym języku.

"Beata est vita conveniens naturae suae"... (Najszczęśliwsze, najlepsze jest życie w zgodzie z własną naturą)

Wysłany: 2011-09-05 21:28 Zmieniony: 2011-09-05 21:29

[quote:f64243a3f8="Luk"][quote:f64243a3f8="Alpha-Sco"]
Dużo ludzi tłumaczy np. robienie błędów ortograficznych dysleksją. Ale, skoro nie chcą uruchomić mózgów - zawsze można napisać posta w Wordzie i on sam zrobi korektę. Wystarczy trochę chcieć.
[/quote:f64243a3f8]
Chyba nie myślisz ze dysekcje da sie włączyć albo wyłączyć 'guzikiem'?
Często rozmowa nie jest warta poprawiania ortografii w tym czy innym programie.
Albo po prostu sie nie chce
[/quote:f64243a3f8]

Chyba nie myślisz, że myślę? Bynajmniej. Za to można pewne problemy rozwiązać w inny sposób lub chociaż spróbować je "obejść".

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło