Wysłany: 2011-03-11 12:06
[quote:6d80ac84f9="Rochu"]
Chciałbym zwrócić tylko uwagę, że na wyrwany z kontekstu tekst: "laickich sądów świeckich" - Laicyzm to powstał za czasów Republiki Francuskiej (ok. 1790 rok) (z fr. laïcisme), więc albo to co tu piszesz to straszne bzdury, albo mówimy o jakimś innym laicyzmie... Zresztą nieprawdą byłoby stwierdzenie, że chrześcijanie w okresach krucjat czy inkwizycji wcale nie lubowali się w torturach.[/quote:6d80ac84f9]
Nie każdy sąd w średniowieczu był sądem inkwizycyjnym tak więc w uproszczeniu można nazwać sądy nieinkwizycyjne sądami świeckimi...
Jeśli chodzi o tortury to inkwizycja stosowała gł. głodzenie. Zresztą za zabójstwo na tle religijnym ("szatan mnie zmusił, bardzo tego żałuję") inkwizycja mogła dać kilkanaście lat zamknięcia w ciupie, niech żałuje za grzechy i się poprawi... podczas gdy sąd grodzki oferował jedynie ścięcie
Co do osób chwalących lewicowy liberalizm i jego ideały tolerancyjne ideały :) to cholernie się im dziwię. Zarzucają chrześcijanom obłudę a [color=YELLOW:6d80ac84f9]lewicowcom wcale nie przeszkadza że ich ustrój i światopogląd rodził się podczas masowych mordów[/color:6d80ac84f9] właśnie ok 1790. W ramach walki o wolność myśli każdego kto myślał nie po linii rządzących gilotynowano.
Zresztą pewne grzechy wykluczają ze społeczności chrystusowej, trzeba zadośćuczynić i zmienić swe życie.
Za to za gilotynowanie lub karanie tzw. mowy nienawiści nikt nie przestał być uważany za lewicowego liberała. Żaden ostracyzm u "liberałów" nie występuje! Mordować można w imię idei.
Samo już nazywanie "liberałem" człowieka który chce karać za głoszenie innych rzekomo nieliberalnych poglądów cuchnie skrajną obłudą
Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P
Wysłany: 2011-03-11 12:52
Wytłumaczenie w kilku zdaniach rewolucji francuskiej jest niemozliwe. Jednak jak kazda rewolucja nie wydarzyla sie po to by zmieniac ustroj spoleczny bo do tego wcale rewolucji nie trzeba tylko z głodu. W rewolucyjnej francji wprowadzono tolerancje religijna ale ateizm nadal byl karany smiercia bo ludziom się cos takiego nie miescilo w pale. (W Polsce mamy naszego własnego męczennika-ateistę. Nazwał się Kazimierz Łyszczyński. Za napisanie traktatu „De non existentia Dei ” był torturowany a potem ścięty)
Twierdzę, że polityczni idealisci i ateisci nie nie gilotowali ludzi i nie wysylali na sybir tylko sami byli gilotynowani i wysylani. Sama konstytuanata nie gilotynowała ludzi, Marks i Engels nie podżegali do mordestw, Lenina w czasie rewolucji nawet nie było w Rosji.
Załóżmy, że nagle nasz rząd podkręciłby na tyle śrubę ze najbiedniejsi wyszliby na ulice by odbierac majątek bogatym. Ciekawe na co byłoby stac taki katolicki ruch lewicowy złozony z moherów i drechów?
Life is complex: it has both real and imaginary components
Wysłany: 2011-03-11 13:04
Zapewne zajeli by sie demolowaniem i okradaniem miejscowych sklepiow jak wszedzie ,podpalaniem samochodow tudziez ucieczka przed uzbrojonymi psami
Żyć i kochać w biegu,umrzeć z mieczem w dłoni
Wysłany: 2011-03-11 13:22 Zmieniony: 2011-03-11 13:45
[quote:8af04e24bd="Aliss"]Dawno temu byl sobie jakis przywodca i motloch,ale motloch potrzebowal w cos wierzyc wiec wymyslil sobie bogow,[/quote:8af04e24bd]
sugerujesz że ateizm ma charakter pierwotny... antropologia, etnologia twierdzą inaczej, ale ja to głupi jestem
[quote:8af04e24bd="Aliss"]jak zona podcina mezowi gardlo(ex jugoslawia) podczas snu bo przeciez jest innego wyznania...
Wszystko to jest dlamnie bez sensu[/quote:8af04e24bd]
śmiem twierdzić że chodziło bardziej o różnicę narodowościową (podsyconą do nienawiści z uwagi na to że tolerancyjny liberalny zachód nie miał gdzie broni sprzedawać), a że w tym wypadku inna narodowość wiązała się inną wiarą mimo że z pozoru dla niewtajemniczonych może wyglądać to inaczej...
Ta żona to jakiej wiary była?
takiej co nakazuje zabijać męża jeśli jest wyznawcą innej religii?
chociaż interesuję się religioznawstwem to jestem za głupi żeby skojarzyć wyznawczynią jakiej wiary była ta kobieta?
A może to nie ja jestem głupi?
Tylko być może ta kobieta która uczyniła występek wobec swojej wiary?
To jak to jest ?
[quote:8af04e24bd="amorphous"]
Twierdzę, że polityczni idealisci i ateisci nie nie gilotowali ludzi i nie wysylali na sybir tylko sami byli gilotynowani i wysylani. Sama konstytuanata nie gilotynowała ludzi, Marks i Engels nie podżegali do mordestw, Lenina w czasie rewolucji nawet nie było w Rosji. [/quote:8af04e24bd]
A czy ja twierdzę że Marks nawoływał do mordów?
Chciałem tylko skromnie zauważyć że krytykować jest łatwo. Krytykujący ideologię chrześcijańską za obłudę zakorzenieni są również w obłudnej ideologii chociaż sami tego nie widzą
Ciekawe na co byłoby stac taki katolicki ruch lewicowy złozony z moherów i drechów? [/quote:8af04e24bd]
Na co stać moherów było dobrze widać przed krzyżem przy pałacu prezydenckim. Odmawiali modlitwę. [color=RED:8af04e24bd]Za taki występek powinni karać śmiercią. Rozstrzelać na miejscu[/color:8af04e24bd]
Za to młodzi wykształceni z większych miast w duchu tolerancji obrzucali wyzwiskami starszych ludzi, spluwali flegmę w ich kierunku, oddawali mocz na symbol religijny, a najbardziej zasłużony bojownik o tolerancje i demokracje (Giordano Bruno naszych czasów) kopnął w klatkę piersiową starszego pana chorego na serce, zupełnym przypadkiem ten pan miesiąc później zmarł...
wybudują mu pomnik temu kopiącemu - uratował nas przed moherową zarazą tj. odmawianiu różańca przez mniejszość (bo mniejszość ma tylko odwagę to robić) w miejscu publicznym
sam przyznam się że nie mam na tyle odwagi - boję się że jakiś młody, wykształcony z większego miasta jegomość mnie pobija
i raz jeszcze
Ciekawe na co byłoby stac taki katolicki ruch lewicowy złozony z moherów i drechów? [/quote:8af04e24bd]
wypraszam sobie tych drechów !! na moherowo-konserwatywne spotkania chodzę regularnie (w tym na takie ze słowem "CIEMNOGRÓD" w nazwie ) i nigdy żadnego drecha nie uświadczyłem, albo nie masz żadnego pojęcia o grupie społecznej którą mimo wszystko krytykujesz, albo działasz pod wpływem złej woli jedno i drugie raczej źle świadczy
Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P
Wysłany: 2011-03-11 14:20 Zmieniony: 2011-03-11 14:21
[quote:9aaf53dc82="wolfj23"]
wypraszam sobie tych drechów !! na moherowo-konserwatywne spotkania chodzę regularnie (w tym na takie ze słowem "CIEMNOGRÓD" w nazwie ) i nigdy żadnego drecha nie uświadczyłem, albo nie masz żadnego pojęcia o grupie społecznej którą mimo wszystko krytykujesz, albo działasz pod wpływem złej woli jedno i drugie raczej źle świadczy [/quote:9aaf53dc82]
Nie napisałem, że na twoje moherowe spotkania chodzą drechy. Napisałem, że ta bezrobotna młodzież klatek i stadionów wyszłaby na ulice pierwsza gdyby ich babciom i matkom zabrakło rent i emerytur na ich browary.
Poza tym nie sprowadzaj dyskusji do poziomu bajek o moczu powtarzanych po chorym psychicznie człowieku. Dyskusja dyskusją a zboczona agitacja i plotki to na innym forum.
Life is complex: it has both real and imaginary components