Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Chrześcijaństwo głownie dla.... Strona: 2

Artykuł: Chrześcijaństwo głownie dla...

Wysłany: 2011-03-09 23:19

Moja definicja to: Starszy pan z brodą, siedzący w chmurach. Stworzył swiat w 7 dni ale dopiero w czwartym stworzył dzień. W innny dzien stworzył ludzi, potem stworzł szatana zeby ten kazał ludziom popełnic grzech pierworodny. Potem zesłał sie na ziemie i zmarł na krzyzu, żeby ludzi od tego grzechu zbawić. Od tego czasu mniej wiecej przestal sie publicznie pokazywac. Na koniec swiata tych ktorzy w niego nie wierza skaze na wieczne potepenie a ci ktorzy uwierza beda go sławic do konca swiata po koncu swiata.

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2011-03-09 23:27

Jestem niewierzący. Dla mnie nie ma czegoś takiego jak Bóg (poza literacką fikcją). Nie ma sensu żebym podawał swoją definicję skoro ta już istnieje (link wyżej) i na pewno ktoś kto tą definicję ułożył zrobił to dużo lepiej niżbym ja miał układać ją na nowo. Równie dobrze mógłbym napisać własną definicję Elfa... ;] Nie rozumiem jaki masz cel?

Wysłany: 2011-03-09 23:31 Zmieniony: 2011-03-09 23:36

Niewierzący w co?
Skoro nie masz definicji, to jak możesz sądzić o istnieniu, bądź nieistnieniu czegokolwiek.

Czy o istnieniu, bądź nieistnieniu żyrafy możesz sądzić, bez informacji czym ona miałaby być?

“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

Wysłany: 2011-03-09 23:38

[quote:d0b5957de3="szarl"]Niewierzący w co?
Skoro nie masz definicji, to jak możesz sądzić o istnieniu, bądź nieistnieniu czegokolwiek.

Czy o istnieniu, bądź nieistnieniu żyrafy możesz sądzić, bez informacji czym ona miałaby być?[/quote:d0b5957de3]

szrl - napisz w co wierzysz - ustosunkujemy sie

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2011-03-09 23:47 Zmieniony: 2011-03-09 23:57

[quote:33b3493304="szarl"]Niewierzący w co? [/quote:33b3493304]

Zgaduj... A czego dotyczy temat? Hm? Czyżbyś był aż tak niedomyślny? Czy postawiłeś sobie za punkt honoru, żeby być złośliwy i droczyć się jak przedszkolak?

[quote:33b3493304="szarl"]Skoro nie masz definicji, to jak możesz sądzić o istnieniu, bądź nieistnieniu czegokolwiek.[/quote:33b3493304]

Jak to nie mam? Dałem powyżej, jest w linku jak byk, napisałem co i dlaczego. Coś mi się wydaje, że nie potrafisz czytać, albo czytasz co drugie zdanie... albo(!) nie opanowałeś trudnej sztuki kopiuj/wklej. ;]

Albo wiesz co, będę tak dobry i napiszę własną definicję, krótką i treściwą: Bóg - fikcyjna postać literacka stworzona przez człowieka. Chyba tyle starczy co do mojej definicji...

[quote:33b3493304="szarl"]Czy o istnieniu, bądź nieistnieniu żyrafy możesz sądzić, bez informacji czym ona miałaby być?[/quote:33b3493304]

O istnieniu żyrafy informacje są, o Elfach też informację są, o Bogu też informacje są, o wróżkach też informacje są. Gdyby żyrafy nie było, a ktoś opisał ją w książce fantasy też informacje by były. :P Wykreśl, które istoty są a których nie ma ;]

Wysłany: 2011-03-10 00:21

Aliss (Bicz)
Aliss
Nîmes/Bydgoszcz

Szarl,ale Boga naprawde nie ma i nigdy nie bylo i przestan sie oszukiwac,a moze to ja sie pomylilem,masz racje BOG istnieje i nazywa sie HEAVY METAL

Żyć i kochać w biegu,umrzeć z mieczem w dłoni

Wysłany: 2011-03-10 01:44 Zmieniony: 2011-03-10 01:56

Rozpierdolcie stronę jeszcze, to na pewno się doczytam... :P

[quote:d24f9ce1e5="szarl"]O istnieniu żyrafy nie musimy dywagować, bowiem mamy pewne informacje na jej temat(czyt. szczegółowe dane biologiczne). Tak więc wiemy o czym mówimy, dane są obiektywne. W przypadku Boga nie mamy żadnych pewnych danych, definicje są skrajnie różne, bardzo ogólne i oczywiście subiektywne.[/quote:d24f9ce1e5]

Łaaał, Capitan obvious approved!

[quote:d24f9ce1e5="szarl"]W linku podanych jest wiele różnych od siebie definicji. By móc dyskutować musimy mówić o rzeczy konkretnej.[/quote:d24f9ce1e5]

No popatrz... Ja widzę jedną, rozbudowaną. :D

[quote:d24f9ce1e5="szarl"]Łaskawyś... niczym Neron.
Jeśli to jest Twoja definicja...
Nieistnienia(jako bytu) postaci literackiej nie trzeba udowadniać, bowiem istnieje będąc jednocześnie postacią fikcyjną. Tak więc innymi słowy nie istnieje jako byt.[/quote:d24f9ce1e5]

O mój mistrzu! Chwała Twej wielkiej osobie, że odkryłeś prawdę nad prawdami! Że fikcyjna postać literacka istnieje, bo sama myśl powoduje, że istnieje w naszych myślach czy na kartkach papieru. A więc w takim razie nie możemy w ogóle rozmawiać o czymś takim jak "nie byt", bo gdy już o tym pomyślimy to już istnieje! Nie trzeba mieć prof. z filozofii aby to wiedzieć.

Dlaczego tak bardzo musisz doszukiwać się filozoficznych kruczków w zdaniu: "Nie ma Boga"? Zamiast tego masz rację można napisać: "Bóg jest, ale tylko jako fikcyjna postać", ale nie widzę w takim doszukiwaniu się jakiegokolwiek logicznego sensu, by pisać w ten sposób. Chyba tylko wrodzona upierdliwość cię do tego skłania...

Wysłany: 2011-03-10 08:46

Aliss (Bicz)
Aliss
Nîmes/Bydgoszcz

i tym oto optymistycznym stwierdzeniem podsumowales tok moich mysli,niema Boga jest Motor.....
Ale jesli ktos chce na sile wierzyc w cos co nigdy nie istnialo to juz jego sprawa nie musial by jednak probowac przekonywac innych na sile ,wystarczy ze sam sobie wmawia i to juz jest dosyc przykre

Wysłany: 2011-03-10 09:58

Crucifixion -> CrucyFICTION - coś wam to mówi?

"God made me a cannibal to fix problems like you."

Wysłany: 2011-03-10 11:39

Poza tym w powszechnej opinii lewica nie uchodzi za przyjaciela kościoła. Przecież to komuniści zabili ks. Popiełuszkę więc jak można ich traktować jako przyjaciół chrześcijaństwa? Z czasów Polski Ludowej kościół nie miał nic do gadania. Dopiero później wziął sobie odwet i w raz z nowym ustrojem przykleił się na dobre do polityki. Pani Julia zamiast snuć filozofię z palca przeanalizuje lepiej dokładnie historię polskiej sceny politycznej ALE NIE TYLKO OD PRAWEJ STRONY.

Poza tym daruj sobie ze swoją dumą i przestań za każdym razem zaczynać od tego samego czyli, że jesteś skrajnie bla bla bla, prawicowa bo bla bla bla, w dodatku ateistka bo bla bla bla. Raz wystarczy, mam dobrą pamięć.

Wysłany: 2011-03-10 13:23

Aliss (Bicz)
Aliss
Nîmes/Bydgoszcz

No tak tylko ze kosciol nie jest na to by sie wpi****ac do polityki,ma udzielac sakramentow,troszczyc sie o biednych i wogule pomagac ludziom,a oni pomagaja i owszem,ale z tego swiata na tamten,kiedy idziecie do ksiedza bo chcecie by Wam slubu udzielil,czy pochowal kogos to owszem powie Wam ze macie dac co laska,ale zaraz za tym zaznaczy gruba trzcionka ze :ALE MINIMALNIE 300PLN,wiec pytam sie gdzie tu jest wiara i religia,z jakiej paki klechy bogaca sie na biednych ludziskach,mieli by zyc tak jak klechy we francji zyja czyli skromnie

Wysłany: 2011-03-10 13:48 Zmieniony: 2011-03-10 14:29

[quote:c634f209c5="Aliss"]No tak tylko ze kosciol nie jest na to by sie wpi****ac do polityki,ma udzielac sakramentow,troszczyc sie o biednych i wogule pomagac ludziom,a oni pomagaja i owszem,ale z tego swiata na tamten,kiedy idziecie do ksiedza bo chcecie by Wam slubu udzielil,czy pochowal kogos to owszem powie Wam ze macie dac co laska,ale zaraz za tym zaznaczy gruba trzcionka ze :ALE MINIMALNIE 300PLN,wiec pytam sie gdzie tu jest wiara i religia,z jakiej paki klechy bogaca sie na biednych ludziskach,mieli by zyc tak jak klechy we francji zyja czyli skromnie [/quote:c634f209c5]
Kościół nigdy nie służył sprawom duchowym. Szybko zwęszyli w tym maszynkę polityczno biznesową i tym się głównie zajmowali. Reszta to tylko przykrywka. Aliss, jak ktoś będzie chciał mieć zamknięte oczy, to je będzie miał i choćbyś nie wiadomo jak opisywał to co widać to i tak ten ktoś inaczej to sobie wyobrazi. To już kolego nie jest kościół tylko mafia o kościelnej nazwie. Papież to Ojciec Chrzestny i powoli po drabince idziemy na sam dół...
Idea kościoła, jak każda inna jest piękna tylko na papierze.

Wysłany: 2011-03-10 15:37

Aliss (Bicz)
Aliss
Nîmes/Bydgoszcz

Wiem o tym Kostusiu,niestety niektorym mozna tlumaczyc jak Abel krowie i nic do nich nie dotrze,Niech i tak bedzie ,niech sobie glosi przyjscie zbawiciela,ja tam wole pifffffffko sobie wypic,wiec Wasze zdrowie....

Wysłany: 2011-03-10 20:10

[quote:9c6feb4ed6="Aligator"]Odważne słowa, mogę jednak poprosić o dowody? Konkrety, kiedy, jak, na jakich zasadach?
Chciałbym byś poparł czymś - ale konkretnym - Twoją filozofię.[/quote:9c6feb4ed6]

Kościół Katolicki to jest niezły biznes, nie od dziś to wiadomo. Nie płacą podatków, uzyskują dofinansowanie od państwa oraz od wiernych z czego się głównie utrzymują i których skali, ze względu na brak oficjalnych danych, nie sposób rzetelnie oszacować.

[quote:9c6feb4ed6="Aligator"]Tylko proszę Cię niech to nie będą te oklepane [b:9c6feb4ed6]lewackie brednie[/b:9c6feb4ed6] o "inkwizycji", "krucjatach" i "średniowieczu" bo nie chce mi się po raz któryś o tym rozpisywać - generalnie i tak byś tego nie obronił...[/quote:9c6feb4ed6]

Chcesz powiedzieć, że inkwizycja i krucjaty i w ogóle chrystianizacja Europy przyniosła ze sobą same dobra? Bardzo dziwne stwierdzenie, bo sam Jan Paweł II za owe się naprzepraszał, a to lewak jeden... Żeby tak przepraszać za błędy, których nie było. :D

http://www.dialog.org/dialog_pl/kosciol-przebaczenie.htm

Wysłany: 2011-03-10 21:00

[quote:81d9711f02="Aligator"] Odważne słowa, mogę jednak poprosić o dowody? Konkrety, kiedy, jak, na jakich zasadach?
Chciałbym byś poparł czymś - ale konkretnym - Twoją filozofię.

Tylko proszę Cię niech to nie będą te oklepane lewackie brednie o "inkwizycji", "krucjatach" i "średniowieczu" bo nie chce mi się po raz któryś o tym rozpisywać - generalnie i tak byś tego nie obronił... [/quote:81d9711f02]
Nie, nie. O żadnych inkwizycjach mówić nie będę bo to nie w temacie. Nie przedstawię Tobie dokumentów, nazwisk, dat. Za przykład niech będzie to, że kościół w większości przypadków był i jest nadal w zwolniony z wszelkich podatków. Ba, jest nawet finansowany przez państwo w którym się znajduje. W naszym kraju, obdarzona złą sławą Komisja Majątkowa na przykład? Za bezcen oddała w ręce Kościoła bardzo wiele wysoce wartościowych gruntów oraz obiektów. Co z tego, że gminy ślą skargi do Ministerstwa Skarbu państwa o to, że odebrano ich własność i po prostu przekazano na rzecz Kościoła. A Szanowany marszałek Schetyna tak sprawę załatwił, że Trybunał Konstytucyjny nie może już nic zrobić. Powiedz mi, na co instytucji kościelnej ogromne połacie terenów i drogie kamienice w centrum miasta? I tego już nie ma jak odzyskać, przepadło. I nie potrzeba krucjat ani inkwizycji nie wspominając o średniowieczu.

Wysłany: 2011-03-11 01:13

[quote:972a81febf="minawi"]totalna bzdura - chrzescijanstwo wlasnie zawsze bardziej inspirowalo ludzi z bardziej tradycyjnymi, konserwatywnymi, prawicowymi pogladami (oprocz nacjonalistycznych)[/quote:972a81febf] zgadza się - takich jak ja

ale nie tylko bo istnieje przecież katolewica. Socjalizm stawia na kolektywizm, zbiorowość. Chrześcijaństwo również nakazuje zbiorowość wspólne działanie, wzajemną pomoc, w sposób nie przeciwstawiający się indywidualnemu rozwojowi (w którym ludzie się różnią - przypowieść o talentach). To są podobieństwa

~~~~

@Natalia Julia Nowak

Rozróżnijmy socjalizm w teorii od PRLu - władza nie znosiła wybijających się jednostek. Jednak czy chrześcijaństwo nakazuje stanie się niewolnikiem swojego prześladowcy?

[i:972a81febf]"Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi!"[/i:972a81febf]

Nadstaw TAK, ale gdzie tu jest napisane że mam pozwolić sobie obić mordę? Jak mawia pewien zasłużony ciemnogrodzianin - "Nadstaw policzek, daj mu czas żeby się opamiętał, ale pięść do obrony trzymaj w pogotowiu" :)
Chrześcijaństwo nakazuje walczyć z grzechem, grzechowi się przeciwstawiać a nie ulegać nieprawościom.

Czytając ewangelię należy pamiętać o sytuacji politycznej "oddajcie Bogu co boskie, a cesarzowi co cesarskie" Jezus przyszedł z królestwem nie z tego świata, a nie po to żeby wyzwolić naród wybrany z rąk rzymskiego zaborcy, ludzie wybrali jednak królestwo z tego świata tj. Barabasza osądzonego za zabójstwo podczas zamieszek na tle politycznym.

Wypowiedzi z NT mogą służyć również oddzieleniu sacrum i profanum. Zresztą pojmuję Chrystusa jako osobę sprzeciwiającą się złu zresztą także używającą siły fizycznej
[color=YELLOW:972a81febf]"Zrobił więc sobie bicz z postronków i wyrzucił wszystkich z terenu świątyni, także owce i woły; pieniądze wymieniających rozsypał, a ich stoły poprzewracał." (J 2,15)[/color:972a81febf]

[quote:972a81febf]z patriotyzmem, który polega na tym, że nie nadstawia się drugiego policzka, tylko walczy z najeźdźcą/zaborcą/okupantem do ostatniej kropli krwi.[/quote:972a81febf]
Prawdziwy dowódca patriota wie także kiedy się poddać, jeśli nie ma z czego strzelać nie można wygrać bitwy nie ma sensu podwładnych swych an rzeź wystawiać - żywi pobratymcy w przyszłości na więcej się przydadzą.

"Zło dobrem zwyciężaj" - ten ksiądz wygrał, lecz przepłacił to życiem zmotywował wielu ludzi do oporu przeciw zakłamaniu... jak sama powiedziałaś "walczy[ł] z najeźdźcą/zaborcą/okupantem do ostatniej kropli krwi"
tyle że nie używając broni... i żadnego uzbrojonego nawet w granaty opozycjonisty komuchy nie bały się tak panicznie...
Ofiary swej nie oddał na marne. Zresztą nie wiem czy czytałaś jego kazania (?), bardziej patriotycznych kazań w życiu nie słyszałem...

[quote:972a81febf]Albo ideologia, albo religia[/quote:972a81febf]

Religia jest ideologią! :d gdyby nią nie była nie byłoby sensu wierzyć

Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P

Wysłany: 2011-03-11 01:26

Przepraszam, ale dopiszę jeszcze troszkę.Co do
[quote:4b9b0146fc]"Nie masz Żyda, ani Greka"[/quote:4b9b0146fc]
Bóg nie daje Ci punktów preferencyjnych w ocenie Twoich uczynków za pochodzenie, klasowe to nie ZSRR, czy etniczne to nie USA
Jednak listy i dzieje apostolskie mówią także szacunku do własnego narodu, własnej społeczności nie walczy z tożsamością.

Co do oceny obecnych papieży/kościoła to kościół katolicki jest w ogromnym kryzysie. Także teologiczno-pastoralnym.

Nie tak dawno jednak
[color=YELLOW:4b9b0146fc]"Patriotyzm nie jest nienawiścią do innych narodów, lecz miłością, która zapewnia w naszym sercu pierwsze miejsce naszemu krajowi i naszym rodakom, taki jest bowiem porządek ustalony przez Opatrzność Bożą."
Papież Pius X - św kościoła katolickiego[/color:4b9b0146fc]

Co masz zrobić dzisiaj zrób jutro !! ------------------------------------------------- Ps. Jako, że koleżanka z oburzeniem stwierdziła że mój światopogląd jest odrażający i rodem ze średniowiecza myślę że będę tu pasował :P

Wysłany: 2011-03-11 10:19 Zmieniony: 2011-03-11 10:28

[quote:0e33920fb3="Aligator"]To jest sprawa dość zawiła, gdyż przebieg i forma "chrystianizacji" zależał w dużej mierze od tego kto go przeprowadzał i jakie miał cele.
Watykan prowadził misje chrystianizacyjne "trochę inaczej" niż "Święte Cesarstwo Niemieckie" o czym niestety nikt nie raczy mówić. To taki drobny fakt bardzo często przemilczany przez wszelkiej maści ekspertów od "krytyki kościoła".[/quote:0e33920fb3]

No cóż, nie będę się kłócił, daleko mi do historyka.

[quote:0e33920fb3="Aligator"]Fakt że chrześcijaństwo było wykorzystywane dla celów politycznych pewnych grup społecznych na przestrzeni dziejów nie oznacza że sama wiara jest winna temu co miało miejsce.[/quote:0e33920fb3]

Tu się totalnie nie zgadzam. Uważam, że np. Islam jest zagrożeniem dla Europy jako wiara. A Koran ma tam sporo niezłych kruczków (tak samo jak Stary Testament zresztą), które można wykorzystać by szerzyć Tego Jedynego Właściwego. Problemem zdecydowanie jest tu właśnie wiara, bo to ona jest głównym napędem i usprawiedliwieniem dla celów politycznych i społecznych.

[quote:0e33920fb3="Aligator"]Co się tyczy Inkwizycji... owszem śmiem twierdzić że jej wpływ na Europę był pozytywny - Inkwizycja była pierwszym sądem w Europie który podczas procesu zeznania złożone na torturach uznawał za wymuszone (w przeciwieństwie do laickich sądów świeckich które w wydobywaniu zeznań torturami się wręcz lubowały). Była PIERWSZĄ instytucją wprowadzającą do rozprawy ławników.
Generalnie dalej tej sprawy nie chce mi się rozwijać bo robiłbym wykład z OT a nie o to chodzi.[/quote:0e33920fb3]

Chciałbym zwrócić tylko uwagę, że na wyrwany z kontekstu tekst: "laickich sądów świeckich" - Laicyzm to powstał za czasów Republiki Francuskiej (ok. 1790 rok) (z fr. laïcisme), więc albo to co tu piszesz to straszne bzdury, albo mówimy o jakimś innym laicyzmie... Zresztą nieprawdą byłoby stwierdzenie, że chrześcijanie w okresach krucjat czy inkwizycji wcale nie lubowali się w torturach.

Wysłany: 2011-03-11 11:41

[quote:1c6535e91f="Aligator"]owszem śmiem twierdzić że jej wpływ na Europę był pozytywny - Inkwizycja była pierwszym sądem w Europie który podczas procesu zeznania złożone na torturach uznawał za wymuszone (w przeciwieństwie do laickich sądów świeckich które w wydobywaniu zeznań torturami się wręcz lubowały). Była PIERWSZĄ instytucją wprowadzającą do rozprawy ławników.[/quote:1c6535e91f]

Chrześcijaństwo niosło ze sobą postęp... np. Na naszych terenach odstąpiono od karania kastracją zdrady małżeńskiej - pamiętajcie panowie

[quote:1c6535e91f="Aligator"]Najczęściej zawiścią plują Ci którzy są zazdrośni.
[/quote:1c6535e91f] pamiętajcie antyklerykałowie że zazdrość to grzech

Wysłany: 2011-03-11 12:04

[quote:2905f1fcf7="wolfj23"]Chrześcijaństwo niosło ze sobą postęp... np. Na naszych terenach odstąpiono od karania kastracją zdrady małżeńskiej - pamiętajcie panowie [/quote:2905f1fcf7]

Powiedz to naukowcom, którzy musieli kryć się z poglądami i swoimi odkryciami, bo zostali by spaleni na stosie ;]

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło