Phlebotomized - Immense Intense Suspense Wysłany: 2009-12-08 10:16
Niestety, nie zgadzam się z autorem, który najwidoczniej nie czuje takich klimatów. Zapewne w porównaniu z Dream Theater, poziom instrumentalny Phlebotomized wypada nędznie, ale chyba nie o takie zestawienia chodzi.
Nastolatem jeszcze będąc, przy pierwszym kontakcie z zespołem (demo "Devoted to God"), prawie zesr... się ze strachu, mimo że rożnych defów i bleków już się wtedy słuchało. A to z powodu nieludzkiego growlu (co z tego, jeśli podrasowanego elektronicznie), złowieszczych wejść klawiszy i ogólnie nisamowitej atmosfery, którą tworzyły te niewiele wtedy starsze ode mnie chłopaki.
Dodam jeszcze, że inspirację z Phlebo czerpał U.Reck, klawiszowiec i główny kompozytor nieodżałowanego Lux Occulta: http://luxocculta.rockmetal.art.pl/responsibles/ureck.html
W odróznieniu od recenzenta, ja polecam ten zespół każdemu, kto ceni nieszablonowy metal i przerażająco-niepokojący klimat ze szczyptą melancholii. Polecam zacząć tę podróż od poprzedzających album EPek "In Search of Tranquility" oraz "Preach Eternal Gospels".
A niedowiarkom dedykuję recki z Metal Archives
http://www.metal-archives.com/index.php?PHPSESSID=e85058f406006bfcf2c753db66f9f842 - myślę, że te opinie nie wymagają komentarza.
sezmoth
to define is to limit
Wysłany: 2009-12-08 18:43
Ja tez nie narzekam na IMMENSE...,zdecydowanie klimat tutaj jest ponad techniką,mi to przypomina greckie granie z tamtego okresu z MACABRE SUNSETS,no oprócz tych skrzypiec oczywiscie
Wysłany: 2009-12-08 18:50
W ogóle mi nie lezy ich granie ok - muzyka, jak muzyka - rzecz gustu, ale słabego brzmienia juz tłumaczyć nie bede.
.
Wysłany: 2009-12-09 20:01
A nie znam SKYKONTAKT i ciezko bedzie CELLARze po Twojej zachecie sie do tego zabrac hehe. :wink:
Wysłany: 2009-12-15 11:08
[quote:b9faf76be9="DEMONEMOON"]A nie znam SKYKONTAKT i ciezko bedzie CELLARze po Twojej zachecie sie do tego zabrac hehe. :wink:[/quote:b9faf76be9]
SKYCONTACT to już całkiem inna baja - nowy wokalista, złagodzone brzmienie kontrowersyjna elektronika. Nijak sie ma do "Immense...", który jest zamknięciem podziemnego i mrocznego okresu ich twórczości.
to define is to limit