Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Ogólnopojęta jakość zdjęć.. Strona: last

Ogólnopojęta jakość zdjęć. Wysłany: 2009-09-18 17:52

callmeadog (Anciliae)
callmeadog
Warszawa / Wrocław

Na darkplanet.pl oglądamy, oceniamy i komentujemy zdjęcia zamieszczane przez członków społeczności Portalu. Nie widzę sensu poruszania tematu trafności ocen czy komentarzy - tutaj kryteria są bardzo indywidualne, choć z silną tendencję na ocenę emocjonalną. Przykładem jest często skupienie się na prezencji fotografowanego obiektu - bardziej lub w ogóle, niż na samym obrazie (kolesie cisną bajer dziewczynom i vice versa).

Kolejną drażniącą cechą wielu zamieszczonych zdjęć, jest ich marna jakość warsztatowa. Zdjęcia wykonane telefonem komórkowym, nieostre, prześwietlone, z dużym 'szumem' czy wreszcie o bardzo niskiej rozdzielczości.

Ostatnią rzeczą jaką chciałbym skomentować, jest podobieństwo min (szczególnie) i póz, miejsca typu łazienka czy przedpokój... a co najbardziej mnie irytuje, to zdjęcia własnego odbicia, lub zrobione z 'wyciągnięcia' ręki...

Stay Negative!

Wysłany: 2009-09-18 18:15

Popieram opinie Pana :wink: to nie portal dla zawodowych fotografów i całe szczęście :P a jak będę chciał luknąć na fotki zawodowców ,to wybiorę się do galerii :P

[img:c8b2d9ae64]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:c8b2d9ae64]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Wysłany: 2009-09-18 18:19

[quote:e080a9bbe0="HardKill"]Popieram opinie Pana :wink: to nie portal dla zawodowych fotografów i całe szczęście :P
[/quote:e080a9bbe0]

Zgadzam się, ktoś chce pięknych zdjęć - z pewnością znajdzie takie choćby nawet na digarcie.

"The fear is not the fate I seek. My destiny will build upon, the mighty turbulence beyond. If I fall I will rise again"

Wysłany: 2009-09-18 18:20

To nie jest portal dla fotografów - ale czy to znaczy, że zdjecia mogą być tandetne? Nieumiejętnie skompresowane?
Ja też mam parę "pikseloz" - z powodu właśnie braku aparatu, robione kamerą z lapka.

Jednak staram się pokazać, że idzie zrobić zdjecia dobrej jakości. Zresztą - jeśli się nie mylę, to nie ma tu ogranicznika co do wagi zdjęcia - co pozwola wrzucać naprawdę super jakościowo prace.

Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.

Wysłany: 2009-09-18 18:29

thistle89 napisał(a):

**** ale czy to znaczy, że zdjecia mogą być tandetne? Nieumiejętnie ****

to znaczy że każdy w tym portalu zamieszcza takie zdjęcia,jakie ma ,jakie zrobił lepsze lub gorsze ale zrobione przez siebie tak jak umiał ... i to jest właśnie piękne i naturalne,a nie sztuczne czy też pozowane...

[img:f7f2712f9c]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:f7f2712f9c]

Wysłany: 2009-09-18 18:34

Naturalne? Tony makijażu na zdjęciu zrobionym telefonem? Tak - bardzo naturalne.

Jeśli ktoś wrzuca szit to szit reprezentuje - moje zdanie.
Cenię sobie oceny osób, które nie dają na prawo i lewo 5 (wiadomo kto) - bo jak zapytam o co chodzi to dostanę w miarę rzeczową odpowiedź.
Chcesz wrzucić zdjęcie - wrzuc dobre.

Wysłany: 2009-09-18 18:38

A czy to, że nie jest to portal dla naukowców oznacza, że damy przyzwolenie na opowiadanie bredni?

(Tak - wiem, że także naukowcy także czasem plotą od rzeczy.)

Wysłany: 2009-09-18 18:56

[quote:75da8180bd="Pan"][quote:75da8180bd="Gaia"]A czy to, że nie jest to portal dla naukowców oznacza, że damy przyzwolenie na opowiadanie bredni?
[/quote:75da8180bd]

A nie dajemy? Pewnie, że dajemy.

Podobnie jak możemy potem brednie komentować i zdjęcia też.[/quote:75da8180bd]

Halo Księżyc, niniejszym komentujemy zdjęcia. W tym wątku :)

Wysłany: 2009-09-18 19:56

callmeadog (Anciliae)
callmeadog
Warszawa / Wrocław

Cieszę się, że dyskusja nabrała dość szybko temperatury.

Odnosząc się głównie do wypowiedzi Pan'a, zaznaczam, że nie myślę o wprowadzaniu jakichkolwiek zakazów, czy selekcji zdjęć - nie to jest intencją mojej krytyki, ani - jak nie trudno się domyślić, ideą Portalu. To, że nie jest to portal o tematyce stricte fotograficznej, nie jest dla mnie zaskoczeniem. Pisząc o jakości samej w sobie, nie mówiłem o tym, że zdjęcia powinny być dostępne w rozdzielczości kilku Mpix. Nie chodzi tu o rozmiar pliku, a jego jakość. Jeżeli ktoś umieszcza portret, gdzie pixel jest wielkości źrenicy oka, to coś jest już nie tak.
Wydaje mi się - zgadzając się z thistle89, że poziom zamieszczanych zdjęć świadczy o podejściu autora do idei Portalu.

A, żeby brednie nie były bredniami, w moich wypowiedziach 'jakość' nie zawsze jest jakością - trzeba wziąć na to poprawkę i nieco powstrzymać emocje.

Dyskutujemy dalej...

Stay Negative!

Wysłany: 2009-09-18 20:09

O-o Panie i ponownie całkowicie zgadzam się z twoim zdaniem,jak najbardziej słusznym :wink:

[img:baf172383b]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:baf172383b]

Wysłany: 2009-09-18 20:13

Zapomniałeś o nk o fotce.pl :lol:

Tu jest głównie muzycznie -zdjęcia są miłym dodatkiem, który nieco urozmaica portal.
I niech będą to miłe zdjęcia dla oka - nie jakieś przekontrastowane czy coś - niech będą zwyczajnie ładne - i co najważniejsze - jakościowo dobre!

O tym jest wątek - o jakości zdjęć.

Wysłany: 2009-09-18 20:33

callmeadog (Anciliae)
callmeadog
Warszawa / Wrocław

Przypominam - nie chodzi o Mpix! Nie jest tu problemem ograniczenie możliwościami technicznymi Portalu wielkości pliku . Przecież możemy znaleźć tu zdjęcia dobrej jakości - wystarczającej aby odwzorować szczegóły.

Osobiście chciałbym aby członkowie Społeczności Portalu przykładali większą uwagę do tego co wrzucają - spowodowało by to zorientowanie fotograficznej części Portalu w kierunku sztuki, a nie - pal licho, wspomnianego fotka.pl. Bo wydaje mi się, że w tej materii te dwa portale powinny się znacząco różnić.

Kontynuujemy...

Stay Negative!

Wysłany: 2009-09-18 20:36

[quote:6806e6d7c2="callmeadog"]Kontynuujemy...[/quote:6806e6d7c2]

Ty, wodzirej - wesela prowadź :wink:

Wysłany: 2009-09-18 21:53

callmeadog (Anciliae)
callmeadog
Warszawa / Wrocław

[quote:c96e832a60="Pan"]Nie widzę możliwości innej niż jak dotychczas zdać się na dobrą wolę dodających zdjęcia. [/quote:c96e832a60]
I taka będzie (spodziewana przeze mnie) puenta tej dyskusji. Można jeszcze dorzucić: de gustibus non disputandum est.

Powszechnie wiadomo, że 'w towarzystwie milczenie jest co najmniej zgodą na cudze gadanie', zatem poruszyłem ten temat z nadzieją, że może niektórym da do myślenia.

Jestem jednak cały czas za podniesieniem poziomu galerii Portalu!

Stay Negative!

Wysłany: 2009-09-19 07:17

josefine (Anciliae)
josefine
Poznań [SlutGarden]

Moim zdaniem jakos akurat jest najmniej wazna
kazdy ceni cos innego w zdjeciach, oczywiscie, zajebiscie jak ktos da ladne ostre foto, z dobrym swiatlem itd, ale tak naprawde dobrze, ze ktos da 'pixelartowe' foto niz go nie da w ogole. Nie lubie profili, gdzie ludzie sie udzielaja, a nawet ryjka nie pokaza .

Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas. - Fryderyk Nietzsche

Wysłany: 2009-09-19 10:41

[quote:74b793328c="josefine"] Nie lubie profili, gdzie ludzie sie udzielaja, a nawet ryjka nie pokaza .[/quote:74b793328c]

A "ryjek" jakoś Ci pomoże w ocenieniu, określeniu jakości tego co kto pisze?

Ja lubię dobre jakościowo produkty - nie wiem jak inni.

Wysłany: 2009-09-19 10:58

Na tym portalu można dodawać swoje wypociny w kategorii Poezja. Jeśli ktoś napiszę totalnego gniota albo nawet słaby wiersz jest to (a przynajmniej było kiedy zaglądałem do tego działu) dość mocno piętnowane a autorowi daje się znać w dyskusji do jego "dzieła" ,że popełnił gwałt na sztuce tudzież napisał coś miernego czy przeciętnego. Fotografia też jest sztuką i też może razić kogoś wstawianie "dzieł" na miarę fotka.pl. Dark Planet nie jest portalem ani o poezji ani o fotografii ale tak jak przede mną wspomniano dobrze by było żeby poziom wstawianych fotografii podniósł się przynajmniej do nierażącego (fotografie w lustrze, z webcamów itp.). Oczywiście,że perełek fotograficznych należy szukać na flickr deviantart lub forach użytkowników konkretnych systemów (Nikon, Canon, Konica Minolta itp). Na Dark Planet istnieją moderatorzy galerii - jednego nawet znam osobiście- może warto by pogadać z nimi i Ojcem Dyrektorem na temat pewnej selekcji fotografii tzn. zapikselowane fotki w lustrze i tym podobne odrzucać?

"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone..." "Lubię oczęta twe, kochanie, Ich blasków zmienność tajemniczą, Gdy je podnosisz niespodzianie I niby modrą błyskawicą Ogarniasz ziemię aż po kraniec....."

Wysłany: 2009-09-19 11:51

[quote:bb3f1c63bc="Raven"]Na tym portalu można dodawać swoje wypociny w kategorii Poezja. (...) Fotografia też jest sztuką i też może razić kogoś wstawianie "dzieł" na miarę fotka.pl.[/quote:bb3f1c63bc]

Ja myślę, że zarówno w umieszczanych tu wierszach jak i zdjęciach nie chodzi o sztukę, a o wyrażenie w jakiś sposób siebie. Nie widzę więc powodu, żeby doczepiać się o jakość tego czy tamtego. Nie każde zdjęcie wykonane w dobrej jakości będzie sztuką, tak samo jak nie każdy umieszczony tu wiersz. Zresztą dla każdego pojęcie sztuki czy poezji będzie i tak inne.

[quote:bb3f1c63bc="Raven"]Na Dark Planet istnieją moderatorzy galerii - jednego nawet znam osobiście- może warto by pogadać z nimi i Ojcem Dyrektorem na temat pewnej selekcji fotografii tzn. zapikselowane fotki w lustrze i tym podobne odrzucać?[/quote:bb3f1c63bc]

Po to macie ludzie skalę ocen 1-5 żeby oceniać zdjęcia. Zamiast pisać o selekcji fotografii wystawiajcie szczere oceny i komentarze do zdjęć. Może ktoś usunie takie zdjęcie jeśli zobaczy, że jego oceny - a więc może i wartość - są niskie. A jeśli nie? Mieliście możliwość wyrażenia na ten temat własnej opinii, a to zawsze już coś. Może przynajmniej da w jakiś sposób do myślenia osobie umieszczającej takie zdjęcie. Nie widzę jednak powodu, by robić z tego problem i akcję usuwania słabszych jakościowo zdjęć.

"The fear is not the fate I seek. My destiny will build upon, the mighty turbulence beyond. If I fall I will rise again"

Wysłany: 2009-09-19 12:27

[quote:b7835e4aec="hupok"]czyli jeśli wstawiasz nędzny wiersz lub nędznej jakości fotę to jesteś nędzna? trochę konsekwencji w tym co się robi. co innego ekspresja a co innego pstrykanie sobie fot w lustrze czy pisanie durnych wierszyków bez ładu i sensu.[/quote:b7835e4aec]

Nie każdy ma zdolności do pisania czy do fotografowania lub nie każdy ma możliwości fotografowania przy pomocy lepszego sprzętu niż marny telefon, czasem sam pomysł nie jest głupi, ale brakuje komuś kunsztu czy możliwości. Ale czy to powód, żeby na starcie to odrzucać? Coś się nie podoba - konstruktywna krytyka. Zgadzam się, że sama idea zdjęć robionych w lustrze jest mizerna, ale jakby parę osób wypowiedziało się w ten sposób pod konkretnym zdjęciem zamiast podlizywać się osobie na zdjęciu to myślę, że w części przypadków by to poskutkowało. Gdyby wszyscy oceniali zdjęcia jak np pan Paskievicz to może właśnie to by coś dało.

[quote:b7835e4aec="hupok"]jeśli chodzi o galerię to przyznam, że chętniej widziałbym zamiast od 1-5 to cos w stylu "podoba się" "nie podoba się" znaczenie byłoby dobitniejsze niż takie nijakie 3[/quote:b7835e4aec]

No i może to nie byłby głupi pomysł żeby wprowadzić coś takiego, że przy każdym stopniu byłby tego typu krótki komentarz.

Wysłany: 2009-09-19 19:38

Nie zrozumieliśmy się - nie chodzi mi o samą techniczną jakość zdjęcia bo tak jak zostało napisane nie każdy ma możliwość korzystania z dobrego sprzętu czy kunszt a chodziło mi o zdjęcia w lustrze po to by się polansować i inne kwiatki w stylu NK czy fotka.pl . Niemniej zgadzam się z tym, że większość z nas powinna po prostu pisać szczere komentarze pod zdjęciami pt. "Jesteś ładna/ładny ale zdjęcie jest straszne poproś kogoś kto potrafi fotografować a będzie git" albo po prostu być szczerym i do bólu krytycznym jak wspomniany Pan Paskiewicz potrafi- w końcu "Prawdziwa cnota krytyk się nie boi". Sam często dawałem 5 bo widziałem że modelka czy model ma potencjał natomiast zdjęcie zachwycające nie było co nie do końca jest prawidłowe ale z drugiej strony wystawienie komuś oceny 1 często jest odbierane jako złośliwość i nieżyczliwość. Rzeczywiście niezłą drogą jest wprowadzenie innej skali, która umożliwi lepsze przekazanie krytyki np właśnie "nie podoba mi się" a na dole komentarz dlaczego.

PS. Wyrażać siebie można na rożne sposoby ale jeśli decydujemy się to robić za pomocą sztuki (patrz: poezja i fotografia) to myślę,że powinniśmy zachować chociaż odrobinę szacunku dla samej sztuki i ludzi na nią wrażliwych/mających o niej większe pojęcie niż my sami. Zamieszczanie zdjęć słabych jakościowo ale trzymające się jakichś kanonów fotografii bądź po prostu bardzo ciekawe i intrygujące jest jak najbardziej w porządku i spotka się najwyżej z uwaga od fotografa "popraw to i tamto ale pomysł na prawdę super". Umieszczanie natomiast zdjęć własnej facjaty na tle nieposprzątanego pokoju odbijającego się w lustrze bądź na tle wanny i kibla w łazience już raczej szacunkiem dla sztuki nie jest...

"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone..." "Lubię oczęta twe, kochanie, Ich blasków zmienność tajemniczą, Gdy je podnosisz niespodzianie I niby modrą błyskawicą Ogarniasz ziemię aż po kraniec....."

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło