Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Ogólnopojęta jakość zdjęć.. Strona: 2

Wysłany: 2009-09-19 21:11

[quote:51cdc39682="Raven"]PS. Wyrażać siebie można na rożne sposoby ale jeśli decydujemy się to robić za pomocą sztuki (patrz: poezja i fotografia) to myślę,że powinniśmy zachować chociaż odrobinę szacunku dla samej sztuki i ludzi na nią wrażliwych/mających o niej większe pojęcie niż my sami. Zamieszczanie zdjęć słabych jakościowo ale trzymające się jakichś kanonów fotografii bądź po prostu bardzo ciekawe i intrygujące jest jak najbardziej w porządku i spotka się najwyżej z uwaga od fotografa "popraw to i tamto ale pomysł na prawdę super". Umieszczanie natomiast zdjęć własnej facjaty na tle nieposprzątanego pokoju odbijającego się w lustrze bądź na tle wanny i kibla w łazience już raczej szacunkiem dla sztuki nie jest...[/quote:51cdc39682]

No, takie sformułowanie mi się podoba

"The fear is not the fate I seek. My destiny will build upon, the mighty turbulence beyond. If I fall I will rise again"

Wysłany: 2009-09-20 09:26

dobra. kilka słów ode mnie.

do szału doprowadzają mnie: meblościanki, łazienki, kuchnie, zdjęcia robione ręką itd.

kiedy widzę takie zdjęcie na głownej stronie walnięte np 25 razy oceną 5 - daje 1, czasem 2. i szczerze się dziwie ludziom, którzy dają takie oceny. komentuje czasem.

tylko, że często za rzeczowy komentarz spotyka się z niezrozumieniem :) - będąc osobą, która robi zdjęcia (koncertowe co prawda i nie twierdze że wszystkie są doskonałe) obrywa mi się na priv. nawiedzone przekonanie o swym talencie i urodzie - dziewczynki próbują mnie przekonać to mojej rzekomej ślepoty i braku umiejętności :) i posiadania sprzętu - też czasem taki dyrdymał przeczytam :)

ja nikomu nie bronie - galerie koncertowe/festiwalowe - mamy pełne zdjęc, które można komentować, oceniać - krytykować czy chwalić - odsyłam tam. jednak zwykle nikt tam tego nie robi.

ocenianie i krytykowanie zdjęć uzytkowników - oceniając je - nie kieruje się sympatią do kogoś czy antypatią - niejednokrotnie osoby, które pracują w redakcji walną jakiegoś belzebuba i przyjmują krytykę na klatę bez zbędnego turlania się i na siłe udowadniania, że coś jest czarne jak jest białe :)

użytkownikom często brakuje dystansu do samych siebie. należy liczyć się z krytyką nawet jeśli 25/26 ocen to same 5tki i pamietać o tym, że każdy z nas ma inny gust i kryteria i tej jednej osobie akurat może się coś nie podobać zupełnie. :)

pozamieniałam się z amebą na rozum.

Wysłany: 2009-09-20 11:04

[quote:beff145863="cross-bow"]dobra. kilka słów ode mnie.

do szału doprowadzają mnie: meblościanki, łazienki, kuchnie,(...) itd.
[/quote:beff145863]

Tu się z Panią Kuszką zgodzę.

[quote:beff145863="cross-bow"]
kiedy widzę takie zdjęcie na głownej stronie walnięte np 25 razy oceną 5 - daje 1, czasem 2. i szczerze się dziwie ludziom, którzy dają takie oceny. komentuje czasem.

Tu dochodzi problem , o którym wspomniałem - często ktoś chce być miły bo podoba mu się model/modelka albo po prostu chce się podlizać i da 5. Tylko często nawet jeśli modelka/model zasługuje na 5 to zdjęcie zasługuje na -1 :P Dlatego naprawdę przydałaby się inna skala ocen.

[quote:beff145863="cross-bow"]
tylko, że często za rzeczowy komentarz spotyka się z niezrozumieniem :) - będąc osobą, która robi zdjęcia (koncertowe co prawda i nie twierdze że wszystkie są doskonałe) obrywa mi się na priv. nawiedzone przekonanie o swym talencie i urodzie - dziewczynki próbują mnie przekonać to mojej rzekomej ślepoty(...)

Co zrobisz? Większość dziewczynek i chłopaczków odbierze 1 jako zamach na nich samych i ich wygląd a nie na beznadziejność zdjęcia. A że wielu ludzi teraz jest przekonanych o tym ,że kupią se aparat to zostają z automatu artystami... Cóż...

"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone..." "Lubię oczęta twe, kochanie, Ich blasków zmienność tajemniczą, Gdy je podnosisz niespodzianie I niby modrą błyskawicą Ogarniasz ziemię aż po kraniec....."

Wysłany: 2009-10-02 19:17

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

[quote:f938332320="cross-bow"]
do szału doprowadzają mnie: (...) zdjęcia robione ręką [/quote:f938332320]

no tak, te nogą są zdecydowanie bardziej oryginalne :lol:

mnie raczej do szału (a raczej poczucia zdegustowania) doprowadzają zdjęcia niezbyt zgrabnych konczyn w łazienkowym atelier :idea:

a tak w ogóle, to mówimy o jakości zdjęcia w sensie wykonania (technicznie) czy tego co w kadrze? :wink:

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2009-10-05 09:05

sanctaputana (Bicz)
sanctaputana
Jelenia Góra, Wrocław

Dostałam piątki za nieostre zdjęcie i dostałam też dwóję, fota w wyrazie jest dobra. Trochę wkurza mnie taka postawa, żeby za wszelką cenę komuś dowalić a nie pochwalić.
Myślę, że powinniśmy tutaj szukać kompromisu między jakością wykonania a klimatem zdjęcia. Jesteśmy w końcu na mrocznym portalu a wiadomo, że na ciemnych fotach łatwiej o szumy, ziarno i piklozę. Jeśli szukacie ostrych jak żyletka zdjęć z kolorami tak soczystymi, że od samego patrzenia można umrzeć z pragnienia to zapraszam na digart albo devianta. Nie każdy przecież ma dostęp do profesjonalnego sprzętu i nie wynajmuje studia ciągle.
Aha... w kiblu czy pod prysznicem też można zrobić zajefajne foty, tylko trzeba wiedzieć jak :wink:

czyń swoją wolę a stanie się prawem

Wysłany: 2009-10-05 09:24

Bo sie stawia ocenę za to, że sa pokazane cycki czy nie :)

.

Wysłany: 2009-10-05 10:00

[quote:d6c8a927b1="Harlequin"]Bo sie stawia ocenę za to, że sa pokazane cycki czy nie :)[/quote:d6c8a927b1]
...ale muszą być ostre :)

Sic itur ad astra !

Wysłany: 2009-10-05 10:10

[quote:f9e1b8781a="Aeg"][quote:f9e1b8781a="Harlequin"]Bo sie stawia ocenę za to, że sa pokazane cycki czy nie :)[/quote:f9e1b8781a]
...ale muszą być ostre :)[/quote:f9e1b8781a]

Ostre cycki? 8O
Jak piła do rżnięcia drewna?

Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.

Wysłany: 2009-10-05 10:15

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

[quote:4349df78ff="Harlequin"]Bo sie stawia ocenę za to, że sa pokazane cycki czy nie :)[/quote:4349df78ff]

no właśnie, zatem nie liczę na piątale :lol:

Wysłany: 2009-10-05 10:16

[quote:fb182fcc67]Ostre cycki?
Jak piła do rżnięcia drewna?[/quote:fb182fcc67]
Nie, po prostu suty muszą być szpiczaste i kłóć po oczach! :D

Wysłany: 2009-10-05 10:24

No, minawi, Twoje to tak na ... no nie wiem, musze sie jeszcze przyjrzeć

.

Wysłany: 2009-10-05 11:17

sanctaputana (Bicz)
sanctaputana
Jelenia Góra, Wrocław

[quote:23c7c43264="Harlequin"]Bo sie stawia ocenę za to, że sa pokazane cycki czy nie :)[/quote:23c7c43264]

każdy ma swój fetysz :wink:

czyń swoją wolę a stanie się prawem

Wysłany: 2009-10-05 12:03

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

[quote:eaefaa5a2e="Harlequin"]No, minawi, Twoje to tak na ... no nie wiem, musze sie jeszcze przyjrzeć [/quote:eaefaa5a2e]

nie wiedziałam, żeś taką bogatą wyobraźnią obdarzon 8O :lol:

Wysłany: 2009-10-05 13:44

[quote:dc57bf4e16="Raven"]
Tu dochodzi problem , o którym wspomniałem - często ktoś chce być miły bo podoba mu się model/modelka albo po prostu chce się podlizać i da 5. Tylko często nawet jeśli modelka/model zasługuje na 5 to zdjęcie zasługuje na -1 :P Dlatego naprawdę przydałaby się inna skala ocen.
[/quote:dc57bf4e16]

Tylko jaka skala? Osobna na "Ocena zdjęcia" i "Ocena modela"?

Każdy ocenia wedle własnych kryteriów, dla jednych ważniejsza jest jakość techniczna a dla innych wyraz zdjęcia ogólny, czy uroda modela/lki. Tak to już jest.

Ja sama najczęściej "zjeżdżam" meblościanki, łazienki itepe, jednak zdarzają mi się wyjątki, jeśli coś innego zwróci moją uwagę na zdjęciu.

Wysłany: 2009-10-05 13:53

[quote:8afab96998="Alpha-Sco"][quote:8afab96998="Raven"]
[/quote:8afab96998]

Tylko jaka skala? Osobna na "Ocena zdjęcia" i "Ocena modela"?

Każdy ocenia wedle własnych kryteriów, dla jednych ważniejsza jest jakość techniczna a dla innych wyraz zdjęcia ogólny, czy uroda modela/lki. Tak to już jest.

Ja sama najczęściej "zjeżdżam" meblościanki, łazienki itepe, jednak zdarzają mi się wyjątki, jeśli coś innego zwróci moją uwagę na zdjęciu.[/quote:8afab96998]

np. żelasko :D

:arrow: patrz, kultowe zdjęcie TiaLi :)

.

Wysłany: 2009-10-05 13:58

A może brak ocen ? :)

Jakie by owe notki nie były znajdzie się ktoś kto postawi inną :) Ma takie prawo, wszak skala jest od 1-5 i każdy użytkownik ma 1 głos. Czasem wiara i czucie silniej przemawia nieźli Mędrca szkiełko i oko, tak więc zdjęcie z ładną modelką, ale zupełnie nie trafione może się bardzie podobać niż jakieś tam super ekstra technicznie wypasione.W muzyce jest podobnie :)

Sic itur ad astra !

Wysłany: 2009-10-05 14:06

W sumie to by nie było głupie, Aeg.
Zostałyby komentarze "Nie podoba mi się" vs. "Podoba mi się" - chyba mało by to zmieniło, bo komu w tych czasach chce się uzasadniać, że jakość nie ta, że ostroście brak, że kafelki ładne, a lustro niedomyte, bądż szafa z zeszłego sezonu

Wysłany: 2009-10-05 14:14

Wystarczy jak ludzie nabiorą dystansu. DP to portal głównie o muzyce i tematach z nią zwiazanych, co jakiś czas ktoś sobie wrzuci zdjęcie, może nawet zwykłe poruszone do swojej galerii, ale zupełnie nie znana nam jest przyczyna dlaczego to zrobił. Może być to pamiątka - zdjecie sentymentalne nie przedstawiające nic. Może być to autoportret - bo chciał pokazać swoj pyszczek i zrobił to jak potrafił. Może być fotka a'la gothka żeby troszke lansu dodać (te są całkiem sympatyczne :P ) Tak więc nie można oceniać wszystkiego jak by to był portal o fotografii gdzie ludzie oczekują ocen i komentarzy pod zdjęciami i wystawiaja zdjęcie przed jury innych użytkowników. Jeżeli już robić jakies zmiany to opcje wyłączenia / właczenia ocen, czy komentarzy.. ale nie wiem czy to naprawde potrzebne ?

Sic itur ad astra !

Wysłany: 2009-10-05 14:41

Z drugiej strony - nie jest to portal polonistyczny i błędy ortograficzne, stylistyczne itp. można robić.
Nie jest to portal "poetyczny" więc dlaczego jest segregacja wierszy, opowiadań?

Jak już wspomniano - portal jest muzyczny, ale czy to znaczy, że ma tu być szit?
Wystarczy odrobina chęci! Rozumiem, że ktoś nie ma aparatu i robi zdjęcia telefonem, ale przecież zawsze można kogoś poprosić o pstryknięcie paru zdjęć.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło