Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

kara śmierci. Strona: 11

Wysłany: 2010-09-17 23:48

Ukrzyżowanie, ciekawsze

Jestem inny bo myślę,wierzę w siebie i słucham siebie, inni ludzię nie myślą i wolą słuchac innych

Wysłany: 2010-09-17 23:50

lukaszart (Primogen)
lukaszart
Bydgoszcz - prawie...

Tak, zwłąszcza, że w wątku o państwie wyznaniowym obraziłeś Jehowę, a my znamy tylko jedną karę... Kurde, upuściłem sobie kamień na nogę.

Wysłany: 2010-09-17 23:54

[quote:58bd372ca6="shagi666"]Ale tylko do góry nogami. Powieszenie w miejscu publicznym też dobry patent.^^[/quote:58bd372ca6]
No i jeszcze podpalić skurwie**

Wysłany: 2010-09-17 23:56

lukaszart (Primogen)
lukaszart
Bydgoszcz - prawie...

[quote:4fe0d8abee="shagi666"]To nie bluźrnierstwo mówić jehowa.[/quote:4fe0d8abee]
On znów to powiedział. Bluźnierca. Ukamienować go.

Wysłany: 2010-09-22 15:53

Ja uważam że ani kara śmierci, ani więzienia nie jest zbyt sensowna. Zabijając przestępców sami stajemy sie "Bogami" i decydujemy sobie kto ma żyć kto nie. a w wiezieniu człowiek nauczy sie tylko tego jak żyć w wiezieniu - nie znam normalnego czlowieka po wieloletnim wyroku.

jestem za zamkniętą pracą dla nich - chcoby prostych przy budowach dróg czy domów czy czegoś co przysłuży się społeczeństwu. Inne kary zupelnie nie mają dla mnie sensu. ani wiezienie ani smierc nie uczy ani nas, ani potencjalnych denatów tymbardziej

Don't try to show them, how much above them you are

Wysłany: 2010-09-22 20:32

[quote:7faf5ef92c="Coyote"]Ja uważam że ani kara śmierci, ani więzienia nie jest zbyt sensowna. Zabijając przestępców sami stajemy sie "Bogami" i decydujemy sobie kto ma żyć kto nie. a w wiezieniu człowiek nauczy sie tylko tego jak żyć w wiezieniu - nie znam normalnego czlowieka po wieloletnim wyroku.

jestem za zamkniętą pracą dla nich - chcoby prostych przy budowach dróg czy domów czy czegoś co przysłuży się społeczeństwu. Inne kary zupelnie nie mają dla mnie sensu. ani wiezienie ani smierc nie uczy ani nas, ani potencjalnych denatów tymbardziej[/quote:7faf5ef92c]

Czyli uważasz że jak jakiś pedofil (załóżmy) zgwałci i zabije 8 letnie dziecko to nie zasługuje na kare śmierci ani nawet więzienie. Tylko dostanie kare dożywotniego zamiatania liści z chodników bądź kładzenie kostki brukowej !!!!

Wysłany: 2010-09-30 08:52

Kara nigdy nie odstrasza przestepcy. Jakby tak bylo, to by nie bylo problemu zlodziejstwa w spoleczenstwach, gdzie kradziez kara sie/karalo ucieciem dloni. Kara smierci jest wiec tylko pieknym show dla tlumu szarej masy, ktora potrzebuje rozrywki przy usmiercaniu pedofila czy innego mordercy. Nie musza wtedy myslec, ze jakby spoleczenstwo bylo uwazniejsze, bez takiej znieczulicy to do niejednego przestepstwa by nie doszlo. Lepiej uspokoic sumienie czytajac o krzesle elektrycznym niz zareagowac jak kobieta krzyczy o pomoc, jak ktos gmera przy drzwiach samochodu sasiada, etc.
Co do samej kary smierci to poki bedzie dochodzilo chociaz do pojedynczych ulaskawien po latach i dowodow na blednie prowadzone sledzctwa skutkujace niewinnie skazanymi poty nie ma ona prawa bytu. Jestem wrogie pojec takich jak "dobro ogolu", "racje wiekszosci", etc. I mam w dupie pragnienie tluszczy przed telewizorami do poczucia, ze mieszka w kraju prawa, gdzie przestepcow sie kara stanowczo. A poniewaz bledy w procesie skazywania beda sie zdarzaly zawsze, bo popelniac bledy to rzecz ludzka, dlatego kara smierci nigdy nie bedzie miala etycznego uzasadnienia.

Wysłany: 2010-09-30 20:57

Jestem zwolennikiem kary smierci glownie ze wzgledow ekonomicznych. Jezeli koles nie ma ujrzec swiatla dziennego to po co go trzymac przy zyciu?

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2010-09-30 21:01

lukaszart (Primogen)
lukaszart
Bydgoszcz - prawie...

Też jestem jej zwolennikiem ale tylko wtedy gdy wina została udowodniona ponad wszelką wątpliwość, egzekucja powinna być również przeprowadzana szybko i w miarę bezboleśnie.

Wysłany: 2010-09-30 21:03 Zmieniony: 2010-09-30 21:03

No właśnie amorphousie ,co...? z moich podatków trzymać go w izolatce bez okien...? a kto zapłaci za prąd...? co ja...? qwa NIE !!!

[img:4eb6df966c]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:4eb6df966c]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Wysłany: 2010-10-01 13:25

Kara śmierci według mnie powinna być ale tylko w pewnych i wyjątkowych przypadkach (np. masowe zabójstwa). Ponieważ na świecie zdarza się skazania niewinnych osób które nawet nigdy nie miały problemów z prawem tylko zostały skazane przez błąd dochodzeniowy. Jestem za karą śmierci ponieważ gdyby z moich przyjaciół lub rodziny ktoś został zamordowany to bym na pewno domagał się jak najcięższej kary, to jest odruch całkiem ludzki, chociaż kogoś może zadowolić kara 25lat ale nie wiem czy by mi to wystarczyło by osiągnąć spokój. I mam nadzieję że nigdy się nie przekonam.

Wysłany: 2010-10-02 09:32

Hmm w mojej ocenie powinna być kara śmierci lub ośrodek ciężkiej pracy, więzień przy mniejszej wagi przestępstwach mógłby wybrać kare spośród tych dwóch, przy przestępstwach większej wagi tj morderstwa, gwałty itp kara śmierci.

Dajmy na to przykładowo(biorąc pod uwage rózne osoby nie płacące) że każdy z nas płaci miesięcznie 500zł podatków. Utrzymanie jednego więźnia kosztuje dajmy na to 1500zł miesięcznie razy 100 tysięcy więźniów daje nam 150000000zł miesięcznie potrzebne na utrzymanie, dzieląc przez 500 na ich utrzymanie miesięcznie składa się 300 tysiecy ludzi. A teraz jeżeli ktoś chce może zdobyć dane ilu mamy więźniów, jakie podatki płacimy, odliczyć ile z tego idzie na drogi itd, biorąc pod uwagę tylko pieniądze na więźniów i sobie policzyć rzeczywiste dane ile sam dokłada.
Dzieci głodują, jest mnóstwo chorych, mnóstwo starców, nie ma wspierania rodzin z dziećmi lub chcącymi mieć dzieci na które te pieniądze bardziej by się przydały, gdyż będą przyszłością kraju, a ja mam się wieźniami przejmować? Bo prawa człowieka? A gdzie on miał te prawa jak kogoś napadł albo zabił.
Czemu niby mam utrzymywać jakiegoś więźnia? Wybrał taki sposób życia, wyrządził komuś krzywde, teraz czas na zapłate, śmierć, albo ciężka praca = nie pracujesz, zero opieki medycznej, zero prądu, zero ogrzewania i zero jedzenia.

Ale niestety żyjemy w takim społeczeństwie gdzie nawet wielokrotny morderca, gwałciciel itd zamiast stryczka, dostaje ciepłą cele, wyżywienie i opieke medyczną często lepsze niż niejeden szary obywatel.

płonące kościoły, wino i dziewice - to co tygryski lubią najbardziej

Wysłany: 2010-10-02 13:00

[quote:893cae1d55="yggdrasil"]Kara śmierci według mnie powinna być ale tylko w pewnych i wyjątkowych przypadkach (np. masowe zabójstwa). Ponieważ na świecie zdarza się skazania niewinnych osób które nawet nigdy nie miały problemów z prawem tylko zostały skazane przez błąd dochodzeniowy. Jestem za karą śmierci ponieważ gdyby z moich przyjaciół lub rodziny ktoś został zamordowany to bym na pewno domagał się jak najcięższej kary, to jest odruch całkiem ludzki, chociaż kogoś może zadowolić kara 25lat ale nie wiem czy by mi to wystarczyło by osiągnąć spokój. I mam nadzieję że nigdy się nie przekonam.[/quote:893cae1d55]
A gdyby ktoś z twoich przyjaciół był mordercą???
Też byś się domagał jak najcięższej kary???

Jestem inny bo myślę,wierzę w siebie i słucham siebie, inni ludzię nie myślą i wolą słuchac innych

Wysłany: 2010-10-04 08:59

Ekonomicznie ? Dokaldnie, jak powiedział któryś z przedmówców, likwidacja emerytów i rencistów tez jest ekonomiczna - tak samo jak ludzi z rakiem i na wózkach inwalidzkich. I to ma rozwiązać problem ?

Pedofil zgwałci 8-letnie dziecko.... mówicie że zasługuje na śmierć ? I rozumiem że to ma coś zmienić, coś naprawić - wyeliminować go ze społeczeństwa. Człowieka który mimo że robi obrzydlie rzeczy prawdopodobnie padł ofiarą podobnego czynu lub czynów w swoim dzieciństwie albo jest ze skrajnie patologicznej rodziny - innymi słowy zabijemy go za nieswoje w gruncie rzeczy winy. aWięc trzeba zamordować jego ojca i prawdopodobnie ojca jego ojca. Albo sprawić by byli przydatni - czyli praca, farmakologia (bo chyba pedofilia nie jest uleczalna) i tak by przydał się do czegoś. Jesli zaczniemy zabijać "bo to skurwysyn" to wkrótce zaczniemy mordować też innych. Ja bym proponował zrobić coś z rodzinami gdzie rodzi sie pedofilia. pedofilia nie jest orientacją sexualnątylko chorobą. nie zabijamy schozofreników nekrofilów ani ludzi z autyzmem. Okej, to co robia pedofile jest obrzydliwe ponad miare, natomiast naprawde wierzycie że oni chcą tacy być ? że wszystkich bawi pieprzenie dzieci ? że nie chcieliby być inni ?

tak, teraz padnie pytanie - czy jakby ktoś zgwałcił moją córke to bym myślał tak samo. Nie myślałbym - gdyby ktoś chocby okradł moją corkę, nie myslałbym tak. Ale to juz pytanie czy prawo powinno działać na zasadzie impulsu lub doznanych krzywd jednostki. Nie, nie powinno.

Wg mnie nie mamy prawa zabić ZADNEGO człowieka. Ludzi nie interesuje co siedzi wewnątrz problemu, dlaczego tak sie dzieje - i w koncu bedziemy palić mosty zamiast je naprawiać....

Wysłany: 2010-10-04 11:07

[quote:756b020e47="Coyote"]Ekonomicznie ? Dokaldnie, jak powiedział któryś z przedmówców, likwidacja emerytów i rencistów tez jest ekonomiczna - tak samo jak ludzi z rakiem i na wózkach inwalidzkich. I to ma rozwiązać problem ?

Pedofil zgwałci 8-letnie dziecko.... mówicie że zasługuje na śmierć ? I rozumiem że to ma coś zmienić, coś naprawić - wyeliminować go ze społeczeństwa. Człowieka który mimo że robi obrzydlie rzeczy prawdopodobnie padł ofiarą podobnego czynu lub czynów w swoim dzieciństwie albo jest ze skrajnie patologicznej rodziny - innymi słowy zabijemy go za nieswoje w gruncie rzeczy winy. aWięc trzeba zamordować jego ojca i prawdopodobnie ojca jego ojca. Albo sprawić by byli przydatni - czyli praca, farmakologia (bo chyba pedofilia nie jest uleczalna) i tak by przydał się do czegoś. Jesli zaczniemy zabijać "bo to skurwysyn" to wkrótce zaczniemy mordować też innych. Ja bym proponował zrobić coś z rodzinami gdzie rodzi sie pedofilia. pedofilia nie jest orientacją sexualnątylko chorobą. nie zabijamy schozofreników nekrofilów ani ludzi z autyzmem. Okej, to co robia pedofile jest obrzydliwe ponad miare, natomiast naprawde wierzycie że oni chcą tacy być ? że wszystkich bawi pieprzenie dzieci ? że nie chcieliby być inni ?

tak, teraz padnie pytanie - czy jakby ktoś zgwałcił moją córke to bym myślał tak samo. Nie myślałbym - gdyby ktoś chocby okradł moją corkę, nie myslałbym tak. Ale to juz pytanie czy prawo powinno działać na zasadzie impulsu lub doznanych krzywd jednostki. Nie, nie powinno.

Wg mnie nie mamy prawa zabić ZADNEGO człowieka. Ludzi nie interesuje co siedzi wewnątrz problemu, dlaczego tak sie dzieje - i w koncu bedziemy palić mosty zamiast je naprawiać....[/quote:756b020e47]

Ok pedofilia, nieuleczalna choroba, straszne przeżycia z dzieciństwa itd. to jeszcze jest jakieś uzasadnienie ale na świecie nie ma tylko pedofili jest masa innych przestępców.
A jak usprawiedliwisz osobę która zabiła drugą bo chciał zobaczyć jak to jest. Zdarzały się takie przypadki i potem jak się okazywało że wcale ta osoba nie pochodziła z patologicznej rodziny i nie miał problemów z chorobami umysłowymi (chociaż jak ktoś wpada na taki pomysł to nie powiedział bym że jest zdrowy na umyśle) tylko z kumplem wymyślili taki pojebany pomysł.

Wysłany: 2010-10-04 12:45

powodów może być cała masa. Rodzice którzy mająhajs, albo mają go tyle by stykło, a olewają dzieciaki i siadają je przed TV albo PS3 żeby sie czyms zajeli - to dla mnie też patologiczna sytuacja. "Zobaczyć jak to jest" - to nie jest psychoza, tylko błąd w wychowaniu - chłopak poza terminatorem Xeną i Football Factory nie widział świata i nie ma pojęcia że jak kogoś zderzysz z siekierą - to umiera, a nie że pasek życia robi się żółty.

Po to już jest resocjalizacja - w tym wypadku. Tego rodzaju zbrodnie popełniają najczęściej smarkacze, zupełnie nieświadomi i stępieni na to co sie dzieje dookola. Dlatego wlasnie patologia nie konczy sie na alku i biciu - ale tez ma MTV, za dużo Jacykowa, Rydzyku, PS3 gdzie możesz sobie wstukac God Mode. zabijając tego człowieka co zrobisz.... sprawiedliwosci stanie sie za dość jak u Stefana Segala ?

tak jak mowie, dopoki nie zainteresujemy sie tym co lezy u podstaw, mozemy do konca swiata kurwować na pedofilów, gejów, lesbijki, biseksualnych, zbocoznych ksiezy i młodocianych przestępców. Aha zeby nie bylo, nie stawiam ich w jednym rzędzie - ale sprawa sie ma tak sam oz homofobią itp... wiekszosc nie zastanawia sie tylko powie "Gej ? powinno go coś wyruchać w dupe żeby zrozumial..." wiekszosc nie mysli że ich sex mniej wiecej na tym polega... z pedofilem ? "urwąłbym mu jaja i tyle" no i mozna pewnie... od tego napewno wyzdrowieje... a na jego miejsce wyrosnie dwóch kolejnych....

np ojców którzy nienawidza gejów i jak widzą przejawy tego u swojego dziecka to go tępią.. chłopka sie wykoleja... no i tak mozna do zesrania...

Wysłany: 2010-10-04 23:05

pomoc chorym i ubogim ? oczywiscie. a nie łątwiej ich zabić jak przestepców ? jak już dajesz sobie prawo do decydowania kogo mozna zabić

Wysłany: 2010-10-05 11:16

[quote:c4ad856ece="WilczurNocy"]Zapytam jeszcze raz:

Czy naprawde uwazacie, ze lepiej wydac kase na utrzymywanie przy zyciu bestii niz na pomoc ludziom ubogim i chorym, ktorzy nikogo nie krzywdza? Taki jest wasz system wartosci?

Skutki tych patologii mozna niwelowac swoja droga, kara smierci w niczym w tym nie przeszkadza. Chociaz i tak zawsze jest pewiem procent wykolejencow, ktorych nic i nigdy nie wyleczy.[/quote:c4ad856ece]

Ty jak ognia unikasz tematu wielokrotnie sie zdazajacycch bledow w procesie sadowniczym i uniewinnieniach po latach. Uwazasz, ze nawet 1 na 20 skazany na smierc bo go wrobiono lub sledczy sie pomylili to wliczone w koszta straty?

Wysłany: 2010-10-05 18:01

hmm to moze ty spróbój zaprezentować poziom jakikolwiek ? Bo póki co chyba sprowadzasz mnie do swojego a potem pokonasz doświadczeniem...

Generalnie chodzi o to że oczywiście że ludzie mająprawo osądzać zbrodnie. Tylko że jak dla mnie sprawa ma dwa kanty:

1) prawo nagięte w końcu łamie się ustawicznie. Tak jest z eutanazją, tak jest z dopalaczami itp itd. Jeśli karanie śmiercią stanie się powszechne, to niedługo więzienia fakt, będą puste, i fakt ludzie nie beda zagrażać "normalnym" ludziom ale połowa skazańców okaże się niewinna bądź winna w mniejszym stopniu - ale po śmierci.

2) Po drugie. Jeśli sprzeciw wobez skazywania na śmierc jest dla Ciebie infantylny to gratuluje dojrzałości. wg mnie NIE MAMY prawa mordować ludzi - a to jest mord - prawo, nie prawo, pozbawienie kogoś życia to mord a nie sprawiedliwość. Bo co ma dać ta śmierc ? w czym ma pomóc ? zadośćuczynić ? facet pomeczy sie chwile i ma w dupie co zrobił w nastepnym zyciu. Że co że tanio ? a wierzysz ze egzekucja jest tania ? tak, tańsza niż utrzymywanie kolesia przez 25,50 lat - to napewno. ale zamiast tego mozna zaprząść ich do jakiejśroboty żeby mili szanse żyć jak ludzie i zarobić na siebie.

to juz zaczynami mi walić fanclubem SS

Wysłany: 2010-10-06 00:09

lukaszart (Primogen)
lukaszart
Bydgoszcz - prawie...

Z tym brakiem opłacalności w utrzymywaniu nie do końca tak jest, w USA praca więźniów oraz prywatne więzienia to wielomiliardowy biznes [szyją ubrania, robią znaki drogowe, tablice rejestracyjne, zabawki, pracę przy drogach itp.].

Są jednak sytuacje gdy karę śmierci stosuje się prewencyjnie i bez procedur sądowych,jak również wtedy gdy czas nie pozwala na nic innego. Np. niepisaną zasadą wszystkich jednostek antyterrorystycznych na świecie w sytuacjach z zakładnikami jest zabicie wszystkich porywaczy w chwili śmierci któregoś z zakładników bez względu na to który z nich to zrobił i czy się poddali czy nie. Tragiczne skutki odstąpienia od tej zasady widzeliśmy wszyscy w Manili przy okazji odbijania zakladników z autobusu. Podobnie się robi w innych krajach z zabójcami policjantów, zwykle giną "podczas próby ucieczki" i jakoś nikomu to nie przeszkadza. W innym kraju zabójca asp. Strusia potknąłby się głową o krawężnik podczas pościgu i po sprawie. Czasem nie ma innego wyjścia.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło