Subkultura gotycka - wywiad, badanie Wysłany: 2007-12-20 02:43
Witajcie :D
Jestem studentką antropologii kulturowej i chcialam zwrócic sie do Was z wielką prosbą, albowiem tylko od Was, moi kochani, zależy czy zalicze semstr :D
Brzmi dziwnie??
A jednak pewnie niektórzy z Was już się domyślają
Otóż, moim zadaniem jest zbadanie i opisanie jakiejś subkultury, a że subkultura gotycka jest mi bardzo bliska, wybralam wlasnie ją:)
A więc, o co dokladnie mi chodzi??
Chcialabym po prostu spotkac sie z kilkoma osobami, które reprezentują subkulturę gotycką, czyli po prostu są Gothami:) i przeprowadzic z nimi wywiad:) obiecuję, to nie bedzie bolec:), wiec jesli macie ochote na taka przygodę:P to serdecznie zapraszam!! bede Wam niezmiernie wdzięczna:)
Szczególnie poszukuję osob z Wrocławia, Katowic, Oświęcimia, Krakowa i okolic:)
Pozdrawiam i czekam na Waszą odpowiedź:*
ps. jesli ktos z Was wybiera się na koncert Within Temptation lub Nightwish to również dajcie znac bo nie mam z kim jechac:P buziaki;*
Wysłany: 2007-12-20 20:00
nie ma takiego czegos jak subkultura gotycka, wiec gratuluje wtopionego semestru.
Wysłany: 2007-12-20 20:25
Nastepna ankieta, która sie pojawia wszędzie ... zaraz otworzę szafe, a tu mi arkusz wyskoczy
Ja mam 20 lat, ty masz 20 lat ... i tak wszyscy umrzemy
Wysłany: 2007-12-22 20:57
Kurcze kolejna ankieta :) ja odsylam panne na mystic darkness 8)
Schuld und Sühne
Wysłany: 2007-12-22 20:59 Zmieniony: 2010-01-28 03:11
[quote:df92af1958="soundcliniqum"]nie ma takiego czegos jak subkultura gotycka, wiec gratuluje wtopionego semestru.[/quote:df92af1958]
nie, wogóle! :lol:
nie badz taki zadufany w sobie i daruj sobie tą ironię. Wiem ze nikt nie lubi byc "szufladkowany" i moze stad wziela się ta Twoja opinia.
No ale Ty pewnie uwazasz sie za najmądrzejszego wiec i tak pewnie stwierdzisz ze 'gówno oni wiedzą' :wink:
Re: A skąd ten pomysł? Wysłany: 2007-12-22 21:09
[quote:5e7c406f75="sphinxia"]Miau, no co ty? To mało trafny pomysł, myszko. Nie rób tego, zajmij się czym innym. Nie masz lepszych pomysłów? Och, na pewno masz, myszko, pomyśl. To dobra rada, przyjmij ją. Mrr[/quote:5e7c406f75]
Dlaczego malo trafiony pomysl, hmm? moze uzasadnisz?
Nie prosze Was juz o pomoc, bo juz jej nie potrzebuje
Napisalam na innym forum i spotkalam sie z o wiele milszym przyjęciem. Tamtejsi Goci zaprosili mnie na zlot i obiecali ze z kazdym z nich bede mogla przeprowadzic wywiad :wink:
No więc bywajcie, pozdrawiam
Wysłany: 2007-12-23 20:57
[quote:a86510ef3f="RuczajDJ"]Potraktuj to jako dobre rady ludzi z forum a nie zlosliwosci.
Raczej nie ma subkultury gotyckiej. Wikipedia nie jest zrodlem wiarygodnym, bo byle kto moze tam pisac co chce.
Gotyk to estetyka, nie zadna subkultura.
Strach pomyslec co za pierdoly beda wciskac Ci "tamci goci" ale jak chcesz studiowac antropologie to wiecej krytycyzmu zycze.[/quote:a86510ef3f]
Tak jak powiedzial kiedys moj guru socjologiczny Ruczaj: "wal zawsze po lbach tych z antropologii" :D
pozdorw "tamtych" gotow i podziel sie z nami na forum ile kosztuje poprawka na twojej uczelnii
"Tonight's the night..."
Wysłany: 2007-12-27 13:43
hej, a ja myślę, że wszyscy czepiacie się dziewczyny bez potrzeby. napisała do społeczności darkplanet z prośbą o pomoc,a Wy wyjeżdżacie z takimi tekstami.. gdzie się podział Wasz szacunek dla drugiej osoby, życzliwość jakaś, przyjacielskie nastawienie, hę?
zrobiliście jej przykrość. jeśli uważacie, że nie ma czegoś takiego jak subkultura gotycka, to nie odpowiadajcie na takie posty. ankiety to tak poza tym fajna sprawa, można się wypowiedzieć na różne tematy. POMÓC komuś, kto musi takową ankiete przeprowadzić..
aj tam, ludzie.. zastanówcie się nad sobą.
Wysłany: 2007-12-27 16:12
[quote:a61cdbc990="guessWho"]hej, a ja myślę, że wszyscy czepiacie się dziewczyny bez potrzeby. napisała do społeczności darkplanet z prośbą o pomoc,a Wy wyjeżdżacie z takimi tekstami.. gdzie się podział Wasz szacunek dla drugiej osoby, życzliwość jakaś, przyjacielskie nastawienie, hę?
zrobiliście jej przykrość. jeśli uważacie, że nie ma czegoś takiego jak subkultura gotycka, to nie odpowiadajcie na takie posty. ankiety to tak poza tym fajna sprawa, można się wypowiedzieć na różne tematy. POMÓC komuś, kto musi takową ankiete przeprowadzić..
aj tam, ludzie.. zastanówcie się nad sobą.[/quote:a61cdbc990]
UUU powialo chlodem
Widzisz Ruczaj ankiety sa super mozesz wyrazic swoje zdanie :D - ta jakbys nie mogl i bez tego
Juz wiem co bede robil w zyciu - ANKIETY wsrod gothow :D Ty opisujesz jakies dziwne rzeczy jako socjolog a ja Cie niegdy nie widzialem na ulicy z ankietami...no nie godzi sie normalnie
"Tonight's the night..."
Wysłany: 2007-12-27 16:23
Mam kurcze teraz wyrzuty sumienia =) Też pojde na antropologie i będe was wszystkch meczyc tymi ankietami :twisted: hehehe
Phantom tyhlko cię proszę o jedno :D nie staraj sie zadawać wiecej niż 50 pytań
Schuld und Sühne
Wysłany: 2007-12-29 21:24
[b:95c6a95317]dzieki guessWho:)[/b:95c6a95317]
A co do reszty: wydajecie sie osobami ograniczonymi, zarozumiałymi i przemądrzałymi (nie znam Was ale z tego co piszecie tak wnioskuje ). Przynajmniej niektórzy.
Semstru raczej nie zawale (chyba ze na czas nie oddam pracy;P ) bo profesor sam podal nam przyklady subkultur [b:95c6a95317]wsród ktorych znajdowali sie GOCI:)[/b:95c6a95317]
Wiecie to kwestia punktu widzenia, socjologia mówi tak, antropologia inaczej... zawsze beda jakies spory.. zawsze jedni z drugimi, przynajmniej w pewnych kwestiach beda sie ze sobą żarli
Nie jestem naprawdę do Was wrogo nastawiona, choc od Was cos takiego wyczuwam.. w dodatku jakas taka pogarde i ironie w stosunku do mojej osoby (i pewnie do mi pdobnych..)
Ruczaj jest socjologiem, ok.
Przeczytaj prosze tą prace -> http://www.darknation.eu/article.php?item=3043
i jesli mozesz napisz co o niej sądzisz, dlaczego wielu ludzi identyfikujących sie z subkulturą gotycką uważa że takowa istnieje??
Nie wiem co mówią statystyki, ale jesli wiekszosc ludzi okresla siebie jako Gotów to mysle, że jednak można mówić o subkulturze gotyckiej. Nalezalo by zadac jeszcze pytanie [b:95c6a95317]CZYM TAK WLASCIWIE JEST SUBKULTURA???[/b:95c6a95317]
Te pytania kieruje nie tylko do Ruczaja ale także do innych:)
Jesli mozecie podajcie takze przyklady zbiorowosci, ktore za SUBKULTURY UWAZACIE.
Chcialabym zapytać sie także o Wasze wyksztalcenie i wiek. Nie, nie musicie odpowiadac, choc tez bedzie to o czyms świadczyć.
Z góry dziękuję za Wasze wypowiedzi:)
Pozdrawiam.,
subkultura... Wysłany: 2008-01-04 15:00
No nie zrobisz kariery jako antropolog kultury najpierw pisząc: "wydajecie sie osobami ograniczonymi, zarozumiałymi i przemądrzałymi (nie znam Was ale z tego co piszecie tak wnioskuje" a potem zachęcając do dyskusji....
Właściwie to należałoby już w ogóle Ci nie odpisywać po takim tekście. Jeśli chcesz badać inne kultury, społeczności to obawiam się że potrzebujesz więcej cierpliwości i pokory.
Należałoby zacząć od tego czy Ty chcesz znać prawdę czy szukasz potwierdzeń swoich racji?!? Jeśli szukasz potwierdzenia swoich racji i udowodnienia ich przy naszej pomocy to naprawdę daruj sobie pobyt na tym forum.
A może własnie należałoby udowodnić temu "profesorowi" że coś takiego jak subkultura gotycka nie istnieje? Być może powszechne mniemanie o czymś takim jak subkultura gotycka to kompletna bzdura?
Było ciężko, ale przebrnąłem przez ten artykuł który dołączyłaś do swego postu. Było ciężko bo choć może i było tam trochę prawdy to jako całość niestety jest nieprawdą. Nie będę omawiał po kolei poszczególnych tez tego arykułu - nie ma sensu choć może zaprezentuję jedną : " Badaliśmy subkulturę gotycką występującą w warunkach polskich, ponieważ mimo faktycznego powiązania i przeszczepienia z ogólnoświatowego trendu w muzyce i rozwijającej się równolegle z nią subkulturze, przybiera ona w Polsce (co zresztą można obserwować w wielu krajach) specyficzną, nieco odrębną formę. Ewoluuje ona (co jest też trendem światowym) w stronę gotyckiej odmiany metalu, co jest pewnym paradoksem, ponieważ korzenie muzyki gotyckiej tkwią w punk rocku..."
Koleżanko... Jeśli wierzysz w sens tej tezy iż gotyk w Polsce ewoluuje w stronę gotykiej odmiany metalu ( co jest trendem światowym !?! ) to nie dziw się że żaden szanujący się "Got" nie chce z Toba rozmawiać...
Ja jednak chciałem Ci zwrócić uwagę na kwestie metodologiczne. Twórcy artykułu trzymają się definicji że subkulturę określa się poprzez wspólne cechy : "taką cechą jest negatywny stosunek do kultury dominującej. Subkultura zatem to "względnie spójna grupa społeczna pozostająca na marginesie dominujących w danym systemie tendencji życia społecznego, wyrażająca swoją odrębność
poprzez zanegowanie lub podważanie utrwalonych i powszechnie akceptowanych wzorów kultury."
Powiedz mi, jakim cudem podciągasz środowiska gotów pod tą definicję? Goci nigdy nie byli i nie są "spójną grupą społeczną" Nie środowiska które byłoby tak odmienne i tak zróżnicowane pod każdym względem jak goci. Dalszy ciąg jest jeszcze lepszy "pozostająca na marginesie życia społecznego" Naprawdę, przejdź się na kilka imprez, pogadaj czym się zajmują na co dzień Goci. Zdziwsz się jak wielu zajmuje się poważną pracą zawodową, zajmuje wysokie stanowiska, bardzo często zajmują się pracą naukową i oczywiście gros tej grupy to studenci. To ma być margines życia społecznego?!? No i końcówka definicji : poprzez zanegowanie lub podważenie utrwalonych wzorów kultury" To to już jest istny przysłowiowy strzał "kulą w płot" jeśli chodzi o Gotów. W żadnym środowisku nie mogłem tak szeroko porozmawiać o poezji, literaturze, malarstwie, architekturze jak właśnie wśród Gotów. Goci nigdy nie podważali "utrwalonych wzorów kultury" ! Co najwyżej stali obok tego i czerpali ze spuścizny kulturowej to co im się najbardziej podobało. To raczej typowe zachowanie dla społeczeństwa postmodernistycznego a więc nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
Jeśli już mowa o jakieś kontestacji to z pewnością wrogość wobec papki przekazywanej przez oficjalne media takie jak radio i telewizja. No ale... sprzeciw wobec tej papki to ma nawet ojciec rydzyk... Choć oczywiście z innych względów.
Doprawdy, nie potrafię zrozumieć skąd to przekonanie że goci tworzą odrębną subkulturę. Czy dlatego bo chodzimy ubrani na ogół na czarno?!? Po prostu lubię ten kolor i nic więcej... grupa estetyczna. Pod tym zwrotem podpisuje się przeważająca grupa gotów. I to wszystko.
To że żołnierze chodzą ubrani na zielono nie znaczy że są subkulturą....
A tak w ogóle zapoznaj się z książką Urszuli Majdańskiej "Metaforyka w tekstach rocka gotyckiego i muzyki okołogotyckiej" Przynajmniej dowiesz się dlaczego Depesze chodzą na imprezy gotyckie i na odwrót... :-)
Życzę owocnych badań
"Dzwony już ostygły; milczeniu daję rękę Niech mnie poprowadzi wzdłuż krętej uliczki Niech będzie przewodnikiem cichym i jak pies wiernym I niech mi pozwoli miasta urok wyśnić"
Wysłany: 2008-05-10 20:33
Herodot bardzo mi sie twoja wypowiedz spodobała =) :twisted:
Schuld und Sühne