Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Twórczość Anne Rice. Strona: 2

Wysłany: 2007-01-01 16:20

[quote:830a0e7081="silentscream"]
wiesz jak dla mnie te ksiazki sa tak opisane, ze nie mysle o nich w kategori fantasy czy cos....jak sie ma duuuza wyobraznie (patrz ja hihi ) jestem sklonna przekonac sie do tego, ze to na serio moze sie dziac obok nas [/quote:830a0e7081]
w tym momencie opisalas cel/ceche dobrej prozy z gatunku fantastyki i fantasy

Wysłany: 2007-01-01 17:52

Co do wydawnictwa Rebis - kontaktowałem się już z ludźmi z tamtąd - mają wydać całe Wampirze Kroniki w profilu, w jakim robią to teraz. Swoją drogą bardzo uroczym, cena i tak dla mnie nie gra roli, o czym świadczy to, że po każdej wypłacie bankrutuję w księgarni. W przyszłym (baaa... obecnym!)półroczu mają się ukazać dwa kolejne tomy Kronik. Co do samej twórczości Anne Rice, o czym juz wdałem się debatę z Kontragekonem; jest jak dla mnie ponadwymiarowa. Nie należy traktować jej książek jako horrory, bo to bzdura. Ona pisze książki dramatyczne, z wydźwiękiem miłości ponadwymiarowej, bez pochamowań. Jej opisy potrafią być na tyle ciepłe i na tyle zmysłowe, że ogarniają mnie do reszty. Uciecha dla umysłu poprzez fabułę i dla ducha, przez zmysłowość. Tyle w tej kwestii mogę powiedzieć. Dla zainteresowanych na YouTube można znaleźć w kilku częściach spektakl z Broadway'u pt "Lestat", który nawiązuje do "Wywiadu z wampirem" i "Wampira lestata". Jest to musical, jednak w naprawdę uczuciowym wykonaniu. Pozdrawiam

Nad wyraz spokojny... do czasu! Ironiczny, sarkastyczny i cyniczny a dla zachowania równowagi - mający zapędy altruisty, doceniający urok w rzeczach na codzień w ogóle niedostrzegalnych...

Wysłany: 2007-01-01 20:43

Khamill (Anciliae)
Khamill
Toruń/Września

A mógłby ktoś napisać jakie książki się ukazały ?? Ja czytałem Wywiad z Wampirem, Wampira Lestata,Krew i złoto oraz Posiadłość Blackwood. Wiem, że wyszła jeszcze Królowa potępionych ale czy coś wiecej ??

...miej żabę zawsze pod ręką

Wysłany: 2007-01-02 10:04

napewno "opowiesc o zlodzieju cial"

Wysłany: 2007-01-02 10:32

co do wydanych w Polsce można zapoznać się z http://pl.wikipedia.org/wiki/Anne_Rice#Ksi.C4.85.C5.BCki , gdzie wyszczegolniono co i kiedy wydano w Polsce:)

Wysłany: 2007-01-02 16:19

A najciekawszą i największą stroną polską poświęconą twórczości p. Ryż jest strona o nazwie "Ryżowe pola". Naprawdę zapraszam - multum informacji, w tym opisy klanów i rodowód wampirów!

http://annerice.amizan.org/

Nad wyraz spokojny... do czasu! Ironiczny, sarkastyczny i cyniczny a dla zachowania równowagi - mający zapędy altruisty, doceniający urok w rzeczach na codzień w ogóle niedostrzegalnych...

Wysłany: 2007-01-03 20:42

Przeczytałem już praktycznie całe „oficjalne” kroniki wampirze, wampirze teraz będę brał się za cykl o czarownicach z rodu Mayfair. Jedną już przeczytałem, a konkretnie Merrick…książka wywarła na mnie ogromne wrażenie i chciałbym przeczytać coś więcej więcej tej rodzinie. W samych kronikach czarownice z tej rodziny występują dość często. Nie mówiąc już nawet o Maharet i Mekare, które są podstawą tego wszystkiego.
Mam do was jedno pytanie…konkretnie co myślicie o Armadzie? Pytam, dlatego że jego postać mimo wszystko nie przypadła mi do gustu. Denerwowało mnie zawsze jego zdziecinnienie i brak poczucia rzeczywistości, przez co czasami wydawał mi się być bardziej zagubiony w tym „Mrocznym świecie” niż wrażliwy Louis ;]

Anie Rice i śpiąca królewna Wysłany: 2007-01-05 00:34

Mam pytanko, czy czytał ktoś może coś Anie Rice nie o Wampirach
Mam na myśli trylogię "Przebudzenie śpiącej królewny", wydawnictwa Rebis (ukazało się w minimalnym nakładzie, Prawdziwa gradka dla miłośników perwersji i BDSM, aż mnie zaskoczyło, że napisała coś tak ... obscenicznego choć mającego swój urok, zwłaszcza wśród miłośników tego typu literatury.

.....Polecam spróbować

Let go, it's all wright, cause there is beauty in breakdown

Wysłany: 2007-01-06 01:26 Zmieniony: 2007-01-06 10:57

mam sluge kosci, droge do edenu, i czarownice, ktore o wampirach nie sa. trylogii nie czytalam.

to tak propo czytanych nie o wampirach:).

Wysłany: 2007-01-06 10:24

ja narazie z jej ksiązek czytałam tylko Wywiad z Wampirem i Wampir Lestat, zabieram się za jakies nastepne tylko własnie jakie?

"Nie ma nieba, wielkiej jasności, i piekła w którym smażą sie grzesznicy. Tu i teraz jest nasz dzień panowania. Tu i teraz jest dzień naszej radości. Tu i teraz jest nasza okazja. "

Wysłany: 2007-01-06 10:57

ja czytałam tylko Krew i Złoto, Wampir Lestat a teraz kończe czytać Królową Potępionych ^^

Wysłany: 2007-01-06 11:16

Z nowych kronik wampirzych bardzo podobał mi się Vittorio, ma ten niesamowity klimat średniowiecznej Europy :)

Szalona, wariatka, marzycielka, romantyczka, ciepła, chodź i pyskata. Jestem wielkim kontrastem ^^

Wysłany: 2007-01-06 23:57

„Lestat” jest dla mnie dziełem jak najbardziej wyjątkowym ponieważ zawiera w sobie to czego mimo całej swojej wspaniałości nie miał Wywiad…a konkretnie ciche aczkolwiek bardzo jasne przesłanie. W żadnej innej książce nie postrzegłem tak wyrazistego zarysu bohatera jak tutaj.

W związku z Lestatem chciałem wam zadac jedno pytanie:

Czy waszym zdaniem można usprawiedliwic jego czyny, za które znienawidził go po części Louis?

Wysłany: 2007-01-13 21:26

Merrique (Bicz)
Merrique
Festung Breslau

Ane Rice....Odkrylam ja po obejrzeniu "Wywiadu z Wapierzem".Coz, "wywiad "znam prawie na pamiec, "Wampir Lestat" rowniez jest moim faworytem, "Krolowa potepionych" nieco mniej. Moja ulubiona pozycja Ryzowej to "Merrick" i "Taltos", a takze opowiesci o czarownicach z Mayfair:)Za to cykl o spiacej krolewnie...Coz, jest wedlug mnie kiczowaty, nie jest ani troche podniecajacy, jaki byl chyba zamysl autorki, nic mi sie nic mi sie zjezylo :lol: . Jest to po porstu nudne i tandetne:) Cenie Anie za piekny, subtelny jezyk, umiejetnosc przenoszenia wlasnych fantastycznych wizji na karty ksiazki, i robienie tego umiejetnie, zazwyczaj okraszajac to piekna metaforyka.

Wysłany: 2007-01-15 12:15

Jeżeli chodzi o czarownice z Wielkiej Rodziny to czytałem tylko Merrick i byłem zachwycony tą książką ponieważ mimo że przedtem powstało już sporo pozycji o podobnej tematyce to ta miała „to coś” ...nie potrafie dokładnie określic o co mi chodzi lecz tutaj jej styl stał się jeszcze bardziej wyrazosty niż w poprzednich pozycjach tego typu :]

Te wszystkie cechy które wymieniłaś Merrique sprawiają że Anne jest autorką bez wątpienia wyjątkową a przede wszystkim potrafiącą uchwycic w swoich książkach pragnienia i uczucia jak najbardziej ulotne.

Teraz skończyłem czytac "Violin" i także jestem z tej książki barzo zadowolony :]

Wysłany: 2007-02-08 10:02

ludzie się podniecają "Wywiadem z wampirem". nie rozumiem, dlaczego. mnie ta książka znudziła.

Wysłany: 2007-02-24 17:32

im dalej brnę w wampirze kroniki, tym głębiej utwierdzam się w przekonaniu, że pani ani zaczyna brakować pomysłów i nie dość, że zjada własny ogon, to jeszcze robi się coraz bardziej mdło, nieciekawie i rozwlekle [patrz: 'merrick'].
ale mimo ty w twórczości tej pani jest coś, co wciąż od nowa mnie do niej przyciąga.
mój faworyt wśród ryżowych książek? 'skrzypce'.

life * is a state * of mind

Wysłany: 2007-02-24 18:02

margott (Bicz)
margott
Piekary Śląskie

amy, dokładnie, nudne jak flaki z olejem. Podobała mi się za to książka "Sługa Kości" tej pani. Nie była o wampirach, ale fajna, oryginalna. No, ale zależy co kto lubi...

"Kto ma miękkie serce, musi mieć twardą dupę"

Wysłany: 2007-02-24 18:09

skrzypeczki też o wampirach nie były i choć nieco rozwlekłe [to już chyba cecha charakterystyczna], urzekły mnie.
na chwile obecną do 'zaliczonej' przeze mnie literatury pani rice należą:

* kroniki wampirów:
'wywiad z wampirem'
'królowa potepionych'
'wampir armand'
'merrick'

* czarownice:
3 pierwsze tomy 'godziny czarownic'

* inne:
'skrzypce'
'mumia'

'mumia' była wyjątkowo nieudana. dzieje czarownic mayfair czytałam z przyjemnością. a kroniki chyba niedługo zaczną mi brzydnąć... choć 'wapmir armand' był niczego sobie ^^

life * is a state * of mind

... Wysłany: 2007-05-01 10:40

Ta kobieta robi genialne ksążki,najbardziej podobał mi się "Wampir lestat"

aVe

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło